П`ятниця, 29.03.2024, 10:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 17
На ринку праці нема місця випускникам-економістам



В Івано-Франківську понад 200 осіб, які закінчили вищі навчальні заклади у 2013 році, отримали статус безробітних. Найважче виявилося знайти роботу економістам (9,2% від загальної кількості), фінансистам (7,4%), маркетологам та менеджерам (6%), правознавцям (5,6%), інженерам комп'ютерних спеціальностей (4,2%), бухгалтерам (3,2%), спеціалістам туристичної галузі (3,2%) та екологам (2,8%)Чому так? Причина – кількісний та якісний дисбаланс між професійною структурою та кількістю випускників вищих навчальних закладів і загальними вимогами та потребами ринку праці.

В нашій країні більше 40% молодих людей віком до 35 років не має роботи, а в Івано-Франківську – близько 55%. Працевлаштування молоді є проблемою не тільки для України, але й для інших кра ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

ЗНО: чесні правила гри

Зовнішнє незалежне оцінювання за підсумками минулого навчального року відбулося якісно. Учасники ЗНО із Прикарпаття вкотре досягли високих показників. А тому, за результатами проведення тестування, наша область перебуває у чільній п’ятірці лідерів за якістю складених тестів. Про це повідомив під час прес-конференції директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук.


«Наступний сезон тестування відбудеться у тому ж форматі, за тими правилами гри, – зауважив Богдан Томенчук. – А високі результати на тестуванні зумовлені тим, що добра половина його учасників були підготовленими до цього. Немалу роль у цьому процесі відіграло й те, що вони проходили пробне тестування».
Уже з 1 листопада стартує реєстрація учасників пробного тестування, котре відбудеться у березні 2014 року. Його вартість становитиме орієнтовн ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Кринична вода містить нітрати

Традиційно на Прикарпатті осінь відзначається затяжними дощами. Цього року погода внесла певні кліматичні корективи, а тому спостерігається суха і відносно тепла осінь. Втім, працівники санітарно-епідеміологічної служби застерігають, що при можливому збільшенні кількості опадів є ймовірність підтоплення територій населених пунктів, що може спричинити погіршення якості води, яка використовується населенням для господарсько-питного водопостачання.

Високим є ризик забруднення питної води у випадках, коли як джерело водопостачання використовують грунтові води, які піднімають на поверхню за допомогою шахтних та трубчастих колодязів. При забрудненні грунту нечистотами і хімічними речовинами існує небезпека потрапляння їх у грунтові води. Вони є найменш надійним джерелом водопостачання з гігієнічної точки зору і, водночас, найбільш розповсюдженим ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Купуйте наше!
Міська влада вирішила змінити формат традиційної акції «Купуємо івано-франківське – даємо роботу іванофранківцям».
Про це повідомив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик. За його словами, для ширшого  ознайомлення мешканців міста з напрямками виробничої діяльності промислового комплексу, презентації та промоції продукції місцевого виробника цю акцію у вигляді виставки-продажу вирішили провести не у торгівельних закладах, а у центрі міста, на площі Ринок. Її відкриття відбудеться у п’ятницю, 18 жовтня, о 10.00.
Планується, що в акції візьмуть участь понад 25 підприємств. Серед них – ПАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат», фірма «Ласощі», товариства «Полонина», «Лігос», обласне державне об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, виробничо-торгове швейне підприємство «Галичина», УТОГ, ВО «Карпати»,   ... Читати далі »
Переглядів: 536 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Годі мовчати!

Територіальне відділення асоціації міст України стурбоване ситуацією щодо затримок фінансування видатків місцевих бюджетів органами казначейства і порушуватиме цю проблему на державному рівні.
Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. За його словами, загальний борг казначейства перед міськими, сільськими та селищними бюджетами Прикарпаття становить 100 мільйонів гривень, а загалом по Україні він сягає 4,5 мільярда гривень.


«Недавно відбулося засідання нашого територіального відділення Асоціації міст. Ми домовилися, що мовчати більше не будемо і робитимемо все, щоб покращити ситуацію. На жаль, це загальна тенденція по всій Україні», – сказав В.Анушкевичус.
Івано-Франківську казначейство наразі затримує фінансування видатків на 18 мільйонів гривень. Через це у міста вже виникли проблеми не лише з фінансуванням ремонтів дор ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Руслана Василюк, депутат Івано-Франківської міськради, фракція «УДАР-Громадський форум»


Замість відповіді на депутатське звернення – «попередження»
Як відомо, наприкінці серпня тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України ухвалила рішення про накладання штрафу на Івано-Франківське комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр» в рекордному розмірі – 200 тисяч грн.
Не буду розмірковувати щодо правомірності такого рішення. Зрештою, крапку з цього питання має поставити суд. Мова про інше. Ці гроші Івано-Франківська міська рада повинна сплатити не до місцевого бюджету, а до Києва! Гадаю, вже всім відомо, як справно урядове казначейство відбирає кошти територіальних громад, фактично зупинивши платежі. Припинено фінансування ремонту доріг,  будівництва соціальних об’єктів.
Виход ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (1)

Транспортна альтернатива

Міська влада Івано-Франківська має намір розвивати комунальний громадський транспорт і виділити кошти на оновлення рухомого складу КП «Електроавтотранс».


У цьому запевнили міський голова Віктор Анушкевичус та секретар міської ради Микола Вітенко.
«Я серйозно замислююся над тим, щоб активніше розвивати наше комунальне підприємство «Електроавтотранс», як альтернативу оцим «безпредельщикам», які називаються приватними перевізниками міських пасажирів», – заявив В. Анушкевичус. «Ми будемо вишукувати можливість закласти на наступний бюджетний рік кошти на придбання чотирьох-п’яти автобусів КП «Електроавтотранс» і відкриття у місті ще одного комунального автобусного маршруту, який стане альтернативою приватним перевізникам», – додав М.Вітенко.
А директор «Електроавтотрансу» Леонід Яковець попросив міську владу посприяти у виділенні ще цього року коштів на придбання ... Читати далі »
Переглядів: 821 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Спонсорська допомога

Облаштування тротуару поблизу школи-ліцею №23 на недобудованій вулиці Проектній мають намір здійснити коштом одного із забудовників.

Про це повідомив начальник міського управління капітального будівництва Володимир Ковальчук. За його словами, на вулиці Проектній ще залишилось укласти нижній шар асфальту на площі у 1200 квадратних метрів. На це необхідно один мільйон гривень. Однак через затримку фінансування роботи з асфальтування вулиці Проектної припинені. Натомість УКБ працює над тим, щоб облаштувати тротуар і встановити світлофор на недобудованій вулиці Проектній коштом одного із забудовників.
«У нас відбулася розмова з директором «Ексклюзивбуду», який почав робити тротуар біля своєї новобудови, щоб за їхні гроші зробити тротуар перед школою №23. Це питання має розглянути сесія міськради на своєму наступному засіданні, – сказав В.Ковальчук. ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Віддалені наслідки
Міська рада намагається вирішити будівельний конфлікт, який бере початок з 2006 року

Минулого четверга під стіни Івано-Франківської міської ради знову прийшли люди, які протестували проти початку чергової забудови. На цей раз – проти забудови зеленої зони перед будинками  №№ 126, 128, 130 на вулиці Галицькій. Тож 38 сесія міськради розпочалась з обговорення чергового будівельного конфлікту, який бере початок з 2006 року. Тоді на останній сесії четвертого демократичного скликання, за словами депутатів від ВО «Батьківщина», відбувся так званий дерибан міських земель, відлунням якого і є численні будівельні конфлікти в Івано-Франківську.

Слово від ініціативної групи мешканців трьох будинків, які протестують проти появи на зеленій зоні чергового будівельного майданчика, депутати надали Дмитру Грінченку. За його словами, будинки №№126, 128 та ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Брешуть про «Свободу»

Проти Всеукраїнського об’єднання «Свобода» ведеться цілеспрямована кампанія «очорнювання» та оббріхування.


Про це з трибуни Івано-Франківської міської ради заявив голова мандатної комісії, депутат від ВО «Свобода» Михайло Сеньків.
За його словами, останнім часом в ЗМІ почала поширюватися відверто неправдива інформація, котра стосується депутатів від ВО «Свобода» рад різних рівнів. Зокрема, читачів деяких івано-франківських сайтів інформували про нібито конфлікт між депутатами обласної ради Василем Поповичем та міської ради Романом Онуфріївим на грунті впливу на студентів міста, натякаючи на прибутковість роботи з молоддю. Не оминув він увагою й інформацію про депутата міськради, голову комісії, яка опікується охороною довкілля, Петра Гавриша, якого звинувачували у тому, що фірма «Гавриш» не вивозить з вулиць міста сміття. Насправді П. Гавриш не ... Читати далі »
Переглядів: 708 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Монополія рішень

Івано-Франківська міська рада своїм рішенням заборонила комунальному підприємству «Єдиний розрахунковий центр» сплачувати штраф у сумі 200 тисяч гривень, визначений рішенням тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України, та зобов’язала директора КП ЄРЦ оскаржити рішення тимчасової адмінколегії в установленому порядку.


Як повідомив під час сесії міськради директор ЄРЦ Вадим Войтик, підприємство оштрафували буцім-то за порушення антимонопольного законодавства. Однак таке рішення він вважає незаконним і упередженим, адже ЄРЦ, за його словами,  не є монополістом чи навіть домінуючою структурую на ринку надання послуг з утримання будинків і прибудинкових територій в Івано-Франківську, бо тут працюють ще з півсотні підриємств, які надають такі послуги. Тож мешканці міста можуть вільно обирати собі управителя будинку або створювати об’єднання співвласни ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Чи турбує вас можливе знецінення долара?

Тимофій, програміст:
– Особисто я дуже не хочу, щоб долар дешевшав. Адже я один з тієї великої кількості українців, хто трішки підробляє в Америці через Інтернет. Тому спокій і стабільність цієї країни для мене дуже важлива. Страшно навіть подумати, що буде, якщо долар знеціниться. Це може стати початком глобальної світової кризи і навіть призвести до війни. Хіба тільки недалекі заздрісники можуть радіти з того, що в Америці є певні економічні проблеми.

Микола,  студент-міжнародник:
– Якщо долар знеціниться, це відгукнеться в усьому світі. Адже це визнана світова валюта, і українська гривня прив’язана до долара. Багато розрахунків, пов’язаних з міжнародними контрактами, здійснюються саме у доларах. Тому падіння цінності такої валюти може призвести до великого хаосу в економіці нашої країни та інших країн, а також спричи ... Читати далі »
Переглядів: 589 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Нова модель соціальної роботи в Україні

Модель соціальної роботи в Україні знаходиться на стадії становлення, тоді як в європейських країнах вона сформувалася ще 50 років тому. Якою ж сьогодні є нова модель соціальної роботи?

Європейські традиції

Безпосередньо поняття «соціальний працівник» увійшло до побуту на початку XX століття. Але як самостійна професія соціальна робота постала лише після Другої світової війни. Ідеї нового «соціального контракту» в США і «держави загального добробуту» у Західній Європі визнали право кожної людини на мінімум гідного існування, зробивши державу гарантом реалізації цього права. Незабаром в Англії, Німеччині, Італії, Франції, Данії було створено відповідні моделі надання соціальних послуг через державні та недержавні інститути. У багатьох країнах моделі соціальної роботи дуже демократичні, оскільки організовано взаємодію всіх структур, зайнятих у цій сфері. Чіт ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Кому довіряють українці?

Хоча до президентських виборів ще півтора року, соціологи не сидять без діла, проводячи різноманітні дослідження і складаючи рейтинги. Зрозуміло, що зараз дані рейтингів відносні, але політичні смаки українців вже зрозумілі. Кому ж сьогодні найбільше довіряють громадяни нашої країни?

Рейтинги кандидатів

Згідно з даними компанії R&B Group, яку очолює соціолог Євген Копатько, сьогодні на політичній арені лідерські позиції займає чинний Президент України Віктор Янукович. Опозиційна трійка з великим відривом займає друге, четверте і шосте місця. Отже, якби президентські вибори відбувалися найближчим часом, то майже 21% українців проголосували б за Віктора Януковича, а Віталію Кличку віддали б свої голоси 11,7% наших громадян. Бачити своїм президентом Арсенія Яценюка погодилося б 6,3% населення, а Олег Тягнибок взагалі набрав би всього лише 3% українських г ... Читати далі »
Переглядів: 578 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Ревматизм «кусає» серце...

У осінньо-зимовий період, коли настає похолодання, погіршується самопочуття пацієнтів, особливо середнього та старшого віку. Загострюється низка захворювань, особливо актуальним в цей час є так званий суглобовий синдром.
Він зустрічається практично при усіх ревматологічних захворюваннях. В першу чергу, при ревматичній хворобі серця, захворюванні суглобів хребта і системній хворобі сполучної тканини.


Завідувач ревматологічного відділення Центральної міської клінічної лікарні Зоряна Мисліборська наголошує: своєчасне звертання за медичною допомогою є дуже важливим. Адже суглобовий синдром на початковій стадії може бути проявом гострого респіраторного захворювання, грипу, захворювань органів черевної порожнини. Але іноді він буває початком прояву більш важких хвороб. А це ревматоїдний артрит, псоріартричний артрит, подагра та ч ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Чи обов’язково потрібно робити дітям щеплення?

Наталія, стиліст:

– Доньці моєї подруги зробили щеплення від коклюшу, невдовзі вони поїхали у справах до Праги. Дитина почала страшенно кашляти, безперестанку. Моя приятелька була вимушена звернутись до лікарів. Там одразу встановили, що це наслідок неправильно проведеної вакцинації або ж неякісної вакцини. Після повернення на Україну мама дитини звернулась до дільничого лікаря з претензіями, але їй просто пояснили: якщо ми визнаємо цей факт, у нас будуть проблеми.

Віра, продавець:

– Думаю, щеплення обов’язково потрібні. Адже це – турбота про здоров’я дітей. У них виробляються антитіла до багатьох видів поширених хвороб, і це захищає дітей у майбутньому.

Алевтина Іванівна, викладач:

– З власного досвіду знаю, що нелегко було влаштувати дитину у садок, оскільки я відмовилась від щеплень. Але я не запере ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Своєчасне лікування – у кращих умовах

У Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська презентували відремонтоване відділення судинної неврології. Воно було створене ще у 2000 році в рамках реалізації Всеукраїнської програми «Боротьба з інсультом та його наслідками» і давно уже потребувало проведення капітального ремонту.

Поки що відремонтувати вдалося лише половину судинної неврології, тому саме зараз помітна разюча відмінність між ще не відновленою частиною відділення і новою, зробленою за новітніми європейськими стандартами.
«Патологія серцево-судинної системи зростає як у Івано-Франківську, так і в Україні та цілому світі. В середньому за рік у ЦМКЛ лікується 1500 людей із такими захворюваннями, третина з них – дуже важкі пацієнти. І важливою є комфортність перебування пацієнта у лікарні. Бо не лише від медикаментів, не лише від роботи персоналу залежить ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Грип наступає

Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що у епідсезоні 2013-2014 років будуть циркулювати такі штами грипу: тип A «Каліфорнія» (H1N1), тип А «Вікторія» (H3N2), тип В «Масачусетс». Останній штам є для нас новим. Хочу зауважити, що, відповідно до цих прогнозів, уже розроблені вакцини, які уже з’явились в аптеках нашої області.

За даними ВООЗ, щеплення проти грипу попереджають захворювання в 70-90% здорових людей, понижують рівень ускладнень та летальних випадків серед груп ризику на 39-75%. На території України зареєстровані та  дозволені до застосування у епідемічному сезоні 2013-2014 рр. такі вакцини для профілактики грипу: «Ваксігрип», «Флюарикс» та «Інфлувак».
Своєчасна вакцинація перед епідемічним сезоном є найефективнішим засобом профілактики грипу. З урахуванням досвіду останньої пандемії грипу, що пройшла у світі у 2009–2010 рр., пріоритетними групами р ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Попит на мистецтво

Ще півроку тому керівництво Мінкульту запевняло, що ніякого підвищення за навчання у мистецьких закладах України не буде. При цьому чиновники запевняли, що це забаганка Міністерства фінансів. Мовляв, таким чином ті намагаються залучити до бюджету кошти, яких не вистачає. Втім, очевидно, у профільному міністерстві важелі впливу на долю підлеглих структур не настільки вирішальні. Тому вже із початку цього навчального року мистецькі заклади України були змушені підняти плату за навчання.

«ЗК» вирішив з’ясувати, чи не зменшилася цьогоріч кількість охочих розвивати свої таланти у післяурочний час, та яким чином збільшення оплати вплине на подальший розвиток мистецьких шкіл Івано-Франківська.
Відвідуючи дитячий садок, теперішній першокласник Олег ледь не щодня вмовляв маму, що дуже хоче навчитися грати на піаніно. Йому дуже подобалося, як це робить музкер ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Удвох по стежині малярства

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрилася персональна виставка родини Кузівих – Богдана та його сина Ореста. Для хлопця це творчий дебют, можливість заявити про себе як про майбутнього художника.

Орест Кузів займається малярством відносно недовго – всього два роки. В основному його захоплює графіка. Свої роботи хлопець зараховує до авангардизму. «Мої роботи невимушені. Вони малювалися тоді, коли було натхнення, – так коротко характеризує свої творчі надбання юний художник. Своїм натхненням хлопець вважає саму природу як джерело енергії. Цьому, очевидно, посприяло й те, що батько часто бере Ореста із собою на творчі пленери, де вони разом створюють пейзажні полотна.
«Ми ніколи не заставляли його до малярства, але я бачив його задатки. Два роки тому Орест почав навчатися цього мистецтва на професійному рівні. Потягу до мистецтва ми йому в сім’ї ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

УПА відродиться не в Галичині, а на Великій Україні

На переконання народного депутата України Олександра Сича, Українська Повстанська Армія сьогодні не може знову відродитися в Галичині та постати такою, якою вона була у першій половині ХХ століття.

Таку точку зору «свободівець» висловив під час урочистого віча з нагоди 71-ї річниці створення УПА, що відбулося 13 жовтня в Івано-Франківську.
«Галичина сьогодні окупована комуністичним матеріалізмом, совєтським пристосуванством і світоглядною колаборацією. Тому що кожен наш більш-менш високопоставлений галицький чиновник, коли їде до Києва на поклон, і йому київські зверхньо кажуть, що ОУН є фашистською організацією, він, киваючи головою, каже «так-так, фашистська». Бандерівці – бандити? Так-так – бандити! Тому що кожного разу, коли якийсь український науковець їде на організовані за польські гроші конференції, де розгля ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Рокіровки лідерів

Коломийські "Карпати", впевнено перегравши земляків з Отинії, повернули собі лідерство в чемпіонаті області. Рокіровка відбулася також на чолі обласної першості - "Карпати" з Кутів завдали першої поразки в турнірі "Соколу" з Павлівки.

Отинійська «Славія» у матчах другого кола встигла відібрати очки і у «Газовика», і в «Кроно-Карпат». Причому у поєдинку з брошнівцями підопічні Миколи Хомина зуміли відіграти фору у два голи. Однак у поєдинку з земляками інтрига (якщо вона взагалі була) скресла ще до перерви. У підсумку отинійці зазнали найбільшої поразки у сезоні.
«Газовик», котрий лідирував до цього, минулий тур пропускав. Не доведеться вийти богородчанцям на зелений газон і наступної неділі, оскільки їх суперник – «Сокіл» з Угринова знятий із змагань. Відтак «Газовик» чекає заключного туру, в якому він зустрінеться з ФК «Снятин».
«Кроно-Карпати ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Два рекорди на старті
«Говерла» розпочала сезон домашньою перемогою


Минулого тижня з третьої спроби стартував чемпіонат України з баскетболу. Франківська «Говерла» розпочала свій п’ятий сезон у вітчизняній суперлізі домашньою перемогою над запорізьким «Ферро-ЗНТУ». Хоч господарі паркету лідирували протягом майже всієї гри, доля матчу остаточно вирішилася лише в четвертій чверті.

Здолати суперника «Говерлі» допомогла впевнена гра під щитами. «Ведмеді» встановили одразу два клубні рекорди за кількістю підбирань – 55 загалом і 24 під чужим кільцем. Попереднє досягнення команди датувалося березнем 2011-го – 52 підбирання у гостьовому поєдинку з «Миколаєвом».   
Тренерський штаб «Говерли» задіяв у матчі з «Ферро-ЗНТУ» десять гравців, залишивши на лаві запасних двох місцевих вихованців – 20-річного коломиянина Віталія Вінтоняка і 26-річного уродженця Тлумача Романа Гуменюка, за пл ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)

Молодість, украдена війною

Сімдесят першу річницю створення УПА відзначив як свято міці духу й віри у світле майбутнє незалежної України житель Івано-Франківська Михайло Васильович Трошко – член ОУН, вояк УПА, кулеметник, десятилітній  в'язень сталінських таборів, брат якого Семен служив у  Дивізії "Галичина", а дружина Богданна – медична сестра УПА й краща подруга дружини командира тактичного відтинку "Чорний Ліс” Василя Андрусяка Грегота-Різуна – Євгенії Андрусяк, обоє вже покійні.

Народився Михайло Трошко у 1926 році в селищі Єзупіль  Тисменицького району Івано-Франківської області. Роки юності у нього, як і в його брата, забрала війна. У 1942 році, коли вся Україна була окупована німцями, у його стодолі розпочиналося формування осередку ОУН Єзуполя. І як пригадує пан Михайло, німці були у стодолі, а на горищі він з хлопцями вчив Декалог українського на ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Додав: bond | Дата: 17.10.2013 | Коментарі (0)