Субота, 20.04.2024, 13:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » КУЛЬТУРА
10:26
КУЛЬТУРА
Удвох по стежині малярства

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрилася персональна виставка родини Кузівих – Богдана та його сина Ореста. Для хлопця це творчий дебют, можливість заявити про себе як про майбутнього художника.

Орест Кузів займається малярством відносно недовго – всього два роки. В основному його захоплює графіка. Свої роботи хлопець зараховує до авангардизму. «Мої роботи невимушені. Вони малювалися тоді, коли було натхнення, – так коротко характеризує свої творчі надбання юний художник. Своїм натхненням хлопець вважає саму природу як джерело енергії. Цьому, очевидно, посприяло й те, що батько часто бере Ореста із собою на творчі пленери, де вони разом створюють пейзажні полотна.
«Ми ніколи не заставляли його до малярства, але я бачив його задатки. Два роки тому Орест почав навчатися цього мистецтва на професійному рівні. Потягу до мистецтва ми йому в сім’ї не нав’язували, очевидно, спрацювали гени», – розповідає про талант сина художник Богдан Кузів.
Пан Богдан у рідному Івано-Франківську вже достатньо знаменитий. Він відомий як художник-реаліст. Чоловік досконало володіє олійним живописом та технікою акварелі. Часто його запрошують із виставками за кордон. Минулого року на запрошення посла Греції виставку Богдана Кузіва мали можливість оцінити мешканці цієї південної країни. Зі слів самого художника, картину «Пробудження» у Греції хотіли купити, проте митець переконує, що її він не продасть за жодні гроші. Каже, що цей твір надто дорогий для нього.
«Суми бувають різними, але не в сумі справа. Я не люблю малювати на замовлення. Замовники тримають художника в лещатах, а мені більше до вподоби малювати від душі»,  –  каже Богдан Кузів.
Під час відкриття виставки присутні заговорили про потребу створення прикарпатських мистецьких династій, а тому висловили впевненість, що сьогоднішній школяр Орест Кузів гідно продовжить справу свого батька.
Нечасто на виставках можна побачити перших осіб області. Але цього разу побачити творіння батька і сина Кузівих прийшов перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький.
«У центрі творчості Богдана Кузіва є Карпати, Гуцульщина, Галичина. Тут є рідні для кожного із нас пейзажі. Це і є одним із тих чинників, котрі й зумовили мою зацікавленість виставкою, – зізнається Олександр Левицький. – Приємним є те, що персональні виставки наших митців відбуваються у наших мистецьких виставкових залах. Зрозуміло, що мистецтво завжди буде потребувати підтримки, рідко воно буває комерційним. А коли воно стає комерційним, то перестає бути мистецтвом. І це зумовлює потребу матеріально підтримувати митців. Саме тому в області запроваджено низку премій у різних галузях мистецтва».
Володимир БОДАК
Фото Тараса ЯКОВИНА
Переглядів: 715 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]