Четвер, 18.04.2024, 08:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » ЗДОРОВ'Я
11:01
ЗДОРОВ'Я
Ревматизм «кусає» серце...

У осінньо-зимовий період, коли настає похолодання, погіршується самопочуття пацієнтів, особливо середнього та старшого віку. Загострюється низка захворювань, особливо актуальним в цей час є так званий суглобовий синдром.
Він зустрічається практично при усіх ревматологічних захворюваннях. В першу чергу, при ревматичній хворобі серця, захворюванні суглобів хребта і системній хворобі сполучної тканини.


Завідувач ревматологічного відділення Центральної міської клінічної лікарні Зоряна Мисліборська наголошує: своєчасне звертання за медичною допомогою є дуже важливим. Адже суглобовий синдром на початковій стадії може бути проявом гострого респіраторного захворювання, грипу, захворювань органів черевної порожнини. Але іноді він буває початком прояву більш важких хвороб. А це ревматоїдний артрит, псоріартричний артрит, подагра та чимало інших. Тому особливо потрібна рання діагностика, щоб захворювання не набуло хронічного процесу.
«Однією з перших ознак суглобового синдрому є біль у суглобах. Це може бути проявом моноартриту, тобто ураженням одного суглоба, коли виявляється болючість, припухлість, почервоніння, обмеження рухів, у пацієнта піднімається температура як місцева, в ділянці ураженого суглоба, так і загальна – 37-390. Коли суглобовий синдром уражає одразу декілька суглобів, тоді у людини можуть виникати мігруючі болі, і це стає причиною поліартриту. Важливо вчасно звернутися до лікаря за медичною допомогою, щоб не пропустити за суглобовим синдромом більш важкого захворювання», – каже Зоряна Мисліборська.
Лікар розповідає, що при ревматологічних захворюваннях яскраво виражена клінічна картина може спостерігатися через півроку або рік. Саме тому настільки важливим є раннє діагностування хвороби.
«Якщо раніше говорилося, що важливо досягти ремісії при, скажімо, ревматоїдному артриті, то тепер, з появою нових медикаментозних препаратів, його можна й вилікувати, але лише при діагностуванні захворювання на ранній стадії. Актуальною на сьогодні є і хронічна ревматична хвороба серця. При ній також уражаються суглоби, біль у них має мігруючий характер, може з’явитися припухлість суглобів, обмеження рухів, болючість, почервоніння. А ще люди скаржаться на біль в ділянці серця. Часто кажуть: ревматизм суглоби «лиже», а серце «кусає». Пацієнти пропускають ранній етап виявлення хвороби, або ж займаються самолікуванням, звертаються до знайомих, лікуються травами, а за медичною допомогою до поліклініки чи стаціонару приходять тоді, коли хвороба перебуває в розгорнутій стадії із сформованими вадами серця», – наголошує Зоряна Мисліборська.
Лікарі застерігають: саме в цей період у багатьох людей виникають так звані «нічні болі», болі на зміну погоди, коли люди відчувають дискомфорт в кістковій чи м’язовій системі. Симптоми минають за день-два, але вони мають насторожувати. Якщо такі моменти повторюються, варто звернутися до лікарів і пройти обстеження. І головне – при жодному захворюванню не рекомендується займатися самолікуванням.
«Люди приймають дуже багато ліків, тому імунна система змінилася, чимало захворювань уже не мають класичних проявів, як це було раніше. Якщо говорити про різного роду мазі чи гелі, які зараз активно рекламують з телеекранів, то варто знати: вони містять препарати, які, крім локальної дії, впливають і системно. Тому можуть викликати різні побічні ефекти», – застерігає завідувач ревматологічного відділення ЦМКЛ.
Ревматологічне відділення центральної міської клінічної лікарні розраховане на 40 ліжок, 30 – стаціонарних і 10 – з денним перебуванням пацієнтів. Тут лікуються люди з різними ревматологічними захворюваннями. За словами головного лікаря Івано-Франківська Тараса Масляка, на сьогодні це відділення знаходиться в дещо стіснених умовах, адже розміщене воно на обмеженій площі.
«Прикро, що наші хворі перебувають у таких умовах. Проте ми ремонтуємо лікарню і плануємо будувати тут новий корпус. Сподіваюся, він з’явиться уже через два роки, і тоді це відділення отримає гарні, європейські палати. Ми докладаємо максимум зусиль для лікування наших пацієнтів, їхнього комфортного перебування у медичному закладі», – каже Тарас Масляк.
Любов ЗАГОРОВСЬКА
Переглядів: 574 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]