П`ятниця, 29.03.2024, 09:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » МІСТО
11:43
МІСТО
Віддалені наслідки
Міська рада намагається вирішити будівельний конфлікт, який бере початок з 2006 року

Минулого четверга під стіни Івано-Франківської міської ради знову прийшли люди, які протестували проти початку чергової забудови. На цей раз – проти забудови зеленої зони перед будинками  №№ 126, 128, 130 на вулиці Галицькій. Тож 38 сесія міськради розпочалась з обговорення чергового будівельного конфлікту, який бере початок з 2006 року. Тоді на останній сесії четвертого демократичного скликання, за словами депутатів від ВО «Батьківщина», відбувся так званий дерибан міських земель, відлунням якого і є численні будівельні конфлікти в Івано-Франківську.

Слово від ініціативної групи мешканців трьох будинків, які протестують проти появи на зеленій зоні чергового будівельного майданчика, депутати надали Дмитру Грінченку. За його словами, будинки №№126, 128 та №130 на вул. Галицькій зведені у кінці 70-х-на початку 80-х років минулого століття. Будинок №126 уже давно дав тріщину, а будинок №128 стоїть на межі зсуву грунтів. Тому нове будівництво по сусідству може повністю їх зруйнувати, а зелена зона, на якій воно зараз планується, чи не єдина у тому районі. «Ця земельна ділянка – остання можливість для мешканців нашого мікрорайону зберегти паркову зону», – заявив він.
За словами Д.Грінченка, перманентний конфлікт із забудовником триває з 2007 року. З 2010 року він переріс у відкрите протистояння, а 3 жовтня цього року забудовник обгородив ділянку парканом. «Забудовник пішов судовим шляхом. Суд зобов’язав продовжити термін оренди земельної ділянки. Але за чиєї згоди відбувалися суди? Чому не було подано апеляції?» – запитував з трибуни сесії міськради Д.Грінченко. Крім того, він зазначив, що міський суд не мав права розглядати цю справу, бо тут є інтереси держави, і що у всіх документах фігурує адреса «вул. Галицька, 128-130», але забудовник зазіхнув на територію впритул до будинку №126, бо там, за його словами, вона значно ширша і будувати там легше.
Депутат Василь Бойчук добре пам’ятає лютневу сесію 2006 року, з якої все й почалося. «Тоді відбувся дерибан землі під виглядом надання дозволів на проектно-пошукові роботи, – каже він. – У минулому скликанні ми намагалися це зупинити, не давали дозволу на продовження термінів оренди земельної ділянки, але не вийшло. Було рішення суду, і мер підписав, а міськвиконком не подав апеляції, і не було змоги подати касацію». «Всі депутати були проти забудови, – доповнив колегу Ярослав Бачкур. – Як так сталося, що термін продовжили, – це питання до міського голови».
Міський голова Віктор Анушкевичус сказав, що перше судове рішення він й справді виконав, а ось друге – 2012 року, яке теж зобов’язувало його підписати продовження терміну оренди земельної ділянки, він таки не підписав. За словами мера, відповідно до генерального плану, на тій земельній ділянці будувати нічого не можна. Будівництво у тому районі  вулиці Галицької й справді планувалося, але трохи вище. Крім того, воно планувалося лише за умови будівництва нової транспортної розв’язки.
«Дозволу на продовження терміну оренди земельної ділянки міська рада попереднього скликання не давала, і у теперішньому скликанні міськради це питання не знайшло підтримки депутатів уже тричі, – повідомив депутат Михайло Сеньків. – Більше того, за пропозицією депутата Наталії Голодюк, ми внесли цю земельну ділянку у перелік скверів».
У підсумку міська рада створила спеціальну комісію для вирішення цієї конфліктної ситуації на чолі з міським головою. До її складу також увійдуть секретар міськради Микола Вітенко, голови усіх фракцій міськради та окремі представники депутатського корпусу і виконавчого комітету. На час роботи  комісії міськрада зобов’язала забудовника припинити будь-які будівельні роботи і привести земельну ділянку до попереднього стану.
Іван ГІРАК

Переглядів: 626 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]