Субота, 20.04.2024, 17:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 10
Ставки на виліт
Івано-франківський аеропорт відберуть у «Скорзонери»?




Позачергова сесія Івано-Франківської обласної ради 20 вересня розглядала одне-єдине питання – видобуток на Прикарпатті сланцевого газу. Тож депутатський запит «не по темі» Ярослави Ульванської прозвучав на засіданні, як грім з ясного неба, на якусь хвилю змусивши депутатів та столичного міністра забути про основну тему обговорення. Начальниця обласного управління праці у присутності прикарпатських колег  та київських делегатів поскаржилася голові ОДА та прокурору області на орендаря івано-франківського летовища – фірму «Скорзонера». Буцімто дирекція, всупереч умовам угоди з обласною радою,не допускає обласні держвідомства до перевірки. А закінчила свою промову депутатка гучним припущенням – «Скорзонера» умисне доводить ... Читати далі »
Переглядів: 1486 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

У В А Г А !

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби  із раком молочної залози.

16-18 жовтня з 9.00 до 14.00

усі бажаючі можуть пройти обстеження            
 в Івано-Франківському обласному                  
онкологічному диспансері        
та пологовому будинку.
Переглядів: 506 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Модернізація в кредит

Івано-Франківськ може розраховувати на здійснення зовнішніх запозичень на суму до ста мільйонів гривень.

Про це повідомив начальник міського управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик. Він каже, що кредитні ресурси відіграють значну роль у бюджетах міст, а Івано-Франківськ уже має свою кредитну історію.
Свого часу місто випустило муніципальні облігації на здійснення модернізації зовнішнього освітлення, налагоджена співпраця зі скандинавським фондом «НЕФКО», який фінансує заходи з енергозбереження, Європейським банком реконструкції і розвитку та Світовим банком, які фінансують модернізацію і реконструкцію об’єктів комунальних підприємств «Івано-Франківськводоекотехпром» та «Івано-Франківськтеплокомуненерго».
Зараз, за словами Б.Білика, ведуться перемовини про залучення додаткового фінансування на продовження модернізації ... Читати далі »
Переглядів: 708 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Діяльність для громади

5 жовтня в приміщенні Народного дому «Просвіта» відбувся ярмарок громадських організацій, які працюють в Івано-Франківську. Представники 23 об'єднань презентували діяльність та напрацювання своїх команд усім охочим, розповсюджували роздаткові матеріали (посібники, буклети, листівки, візитки), демонстрували відеоматеріали, фотографії.

Протягом дня відвідувачі імпровізованого ярмарку мали можливість познайомитися із діяльністю організацій, які працюють у різних напрямках: молодіжні, правозахисні, із допомоги тваринам, мистецькі, із захисту інтересів інвалідів-візочників, з релігійним ухилом, патріотичні, благодійні.
Організатор – Івано-Франківська обласна організація «Молода Просвіта» – у рамках проекту «Івано-Франківськ – місто активної громади!» радо вітала усіх відвідувачів заходу, метою якого є підвищення громадської активності мешканців Івано ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Гуртовий ринок таки відкриють

Ідея створення гуртового сільськогосподарського ринку виношується у владних кабінетах ще з часу першої каденції голови ОДА Михайла Вишиванюка.

Відтак про необхідність створення такого ринку говорили Роман Ткач та Микола Палійчук. І ось знову Михайло Вишиванюк… Реалізуватися ідеї до цього часу значною мірою заважала відсутність вільної земельної ділянки. Втім, згідно з останньою інформацією, тепер вирішення питання про виділення земельної ділянки поблизу Івано-Франківська для спорудження гуртового ринку перебуває на завершальній стадії.
«Мені доповідали, що залишилося буквально два-три тижні для оформлення всіх юридичних моментів, – зазначив голова ОДА Михайло Вишиванюк. – Такий ринок потрібен області. Буде туди звозитися вся продукція, заготовлена збутовими кооперативами. А вже звідти розходитися по торгових точках».

Переглядів: 597 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Юрій ШУЛЯР,  депутат Івано-Франківської міської ради, фракція  ВО «Свобода»



«Cтрашне перо – не в гусака»?
Останні пристрасті довкола футболу, що розгорілись після ганебного рішення ФІФА про дискваліфікацію стадіону «Арена Львів», сколихнули всю країну, зайняли перші шпальти друкованих  ЗМІ та інтернет-ресурсів, потіснивши на деякий час навіть обговорення перспектив асоціації України з ЄС. Не залишила байдужим ця тема і мене – читаю, обурююсь, протестую. Однак, відкриваючи чергову газету чи сайт, не можу позбутись відчуття, яке зародилось давно, але набуло чітких форм і ваги останнім часом. Неприємний холодок недовіри та настороженості аж надто регулярно викликають публікації деяких ЗМІ протягом кількох місяців з моменту, котрий я для себе визначив, як помах невидимої владної руки, на знак якого в ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Тепло ще не всюди

На початок другого тижня опалювального сезону у 13 будинках Івано-Франківська тепла ще нема, і по 14 окремих стояках теплоносій ще не циркулює.


Про це стало відомо під час вівторкової апаратної наради у міськвиконкомі. Як повідомив заступник головного інженера державного міського підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак, через пошкодження будинкових мереж без опалення перебувають чотири будинки, які підприємство лише недавно взяло на обслуговування від «Єдиного розрахункового центру». А за інформацією директора «Станіславської теплоенергетичної компанії» Анатолія Максименка, тепла також ще не мають дев’ять будинків, які опалюються від котельні цієї компанії. Втім, керівництво обидвох теплоенергетичних підприємств запевняє, що тепло до цих будинків надійде уже за один-два дні.
Натомість директор ЄРЦ Вадим Войтик визнав, що під час ... Читати далі »
Переглядів: 715 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Шкільних страв опис

Освітяни ініціюватимуть збільшення на наступний календарний рік бюджетних видатків на харчування учнів перших-четвертих класів.
Про це повідомила начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. За її словами, теперішня вартість одноразового гарячого харчування учнів перших-четвертих класів у сумі п’яти гривень, які виділяє міський бюджет, недостатня для того, щоб у повній мірі забезпечити необхідні натуральні норми. «Це не є та ціна, на яку ми повноцінно можемо прохарчувати учня. Тому при формуванні бюджету на 2014 рік управління освіти пропонуватиме, щоб ціна на харчування становила не менше семи гривень», – каже Н.Микула
.

З цим погоджується і начальник міського управління торгівлі Олег Ганчак. Він каже, що у сусідніх Чернівцях харчування у школах вартує більше і наголошує, що страви  у шкільних їдальнях повинні бути не лише свіжими та якісними, але й смачн ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Підміна понять
Поки вчилися вимовляти термін «ревалоризація»,  забули, що він означає


Кілька років тому в Івано-Франківську заговорили про ревалоризацію будівлі колишньої пам’ятки архітектури на вулиці Вірменській, 1. Мовляв, фірма, яку визнали переможцем інвестиційного конкурсу, заново відбудує цей аварійний будинок та впорядкує прилеглу територію. З інвестором міська влада уклала угоду «Про відновлення (реконструкцію) будинку №1 по вул. Вірменська». Насправді ж стару будівлю просто знесли (розібрали, демонтували) і на її місці розпочали нове будівництво, яке зараз навіть віддалено не нагадує  колишню споруду.

Втрата статусу
Будинок на Вірменській, 1 звели ще за Австро-Угорщини. Плин часу не йшов йому на користь. Зміна влад і держав теж. Хоча він мав статус пам’ятки архітектури місцевого значення, його станом особливо ніхто не переймався. Будинок продовжував руйнуват ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Десятий пам’ятник Шевченку

Гарний подарунок до Дня вчителя і 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка отримав колектив загальноосвітньої школи  № 6 ім. Івана Ревчука, що в Опришівцях.

4 жовтня на подвір’ї школи урочисто відкрито скульптурний пам’ятник Кобзареві з ініціативи обласної Національної спілки краєзнавців України, головного історика міста і почесного громадянина Івано-Франківська Богдана Гавриліва. Автор пам’ятника – відомий скульптор Прикарпаття, член Національної спілки художників України, лауреат обласних творчих премій Володимир Довбенюк, що проживає і працює в мікрорайоні Опришівці, який власне і здійснив цей подарунок.
Ініціативу встановлення пам’ятника енергійно підтримали міські депутати-освітяни: Ігор Максимчук – директор школи, який взяв на себе організаційні клопоти, Василь Ревчук – вчитель школи, голова територіального комітету ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Міфи про асоціацію з ЄС

28-29 листопада у Вільнюсі на саміті «Східного партнерства» планується підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом і створення зони вільної торгівлі з ЄС. Угода визначить долю України на найближчі 5-10 років. Що вона несе кожному з нас і країні в цілому?

Маленька економіка проти великого світу
Дехто з наших політиків заявляє, що Україні не треба нікуди йти і ні до кого приєднуватись, мовляв, впораємось власними силами. Але в реальності це практично неможливо. Шлях економічної самоізоляції веде в нікуди, що наглядно демонструє приклад Північної Кореї. Журналісти і туристи, яким вдається туди потрапити, розповідають про надзвичайну бідність людей, відсутність продуктів харчування, жахливу відсталість техніки. Без зовнішньої торгівлі країна зупинилася у розвитку, адже у Північній Кореї немає родовищ паливних матеріалів ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Вчитель – звучить гордо

У першу неділю жовтня в Україні традиційно святкують День працівників освіти. Всенародне свято вчителів почали відзначати за радянських часів з 1965 року. В колишньому СРСР професія вчителя вважалася однією із найпрестижніших. Непосильна праця педагогів і зараз не може залишатися непоміченою. 

Скільки заробляють вчителі?
Здавалося б, така не легка, що вимагає самовіддачі, професія має і оплачуватися відповідно. Наприклад, в Німеччині вчителі в місяць заробляють близько 5000 євро, Іспанії – 1500 євро, Польщі – 3360 злотих, Фінляндії – 2500 євро, США – 4000 доларів, КНР – 590 доларів. Як бачимо, зарплати учителів в інших країнах значно вищі, ніж в Україні.
Ще кілька років тому, у 2009 році, середня зарплата в освітянській сфері складала всього 1 190 гривень. На сьогодні ситуація значно краща, і зарплата вчителя становить більше ... Читати далі »
Переглядів: 944 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (1)

Корабель щастя

«Ех, зараз як попливемо!», – бадьоро перемовлялися ми з моїми колегами-журналістами, метушачись на березі коло пришвартованого красеня-корабля. Усі – в передчутті справжньої пригоди.

«Правильно казати не «попливемо», а «підемо», –  виправляє нас, невтаємничених в морську термінологію, Валерій Герасимяк, капітан «головного героя» цієї статті – корабля «Юрій». – Нічого, нічого, – поспішає заспокоїти рульовий судна. – Навчитесь».
Власне «Юрій» – це унікальний двопалубний корабель, що уже три місяці курсує вздовж берегів Дністра за маршрутом Незвисько-Галич, запливаючи навіть туди, де вода в прямому сенсі по коліна. Спроектований спеціально для річкових мандрівок, 12-тонний двопалубний «громило», незважаючи на габарити, ковзає по мілині, наче пліт. У цьому і є його унікальність. Аналогів судна немає не тільки в Україні, але й у світі.
Створили цю ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Чверть століття по тому

В Івано-Франківську одразу у трьох місцях протягом жовтня презентуються твори мистецтва, котрі сколихнули, без перебільшення, увесь мистецький світ ще на зорі незалежності України. Виставка робіт з колекції міжнародної бієнале «Імпреза» через 24 роки нагадує митцям, мешканцям обласного центру, а також гостям нашого міста, що сучасне мистецтво може дивувати.

 Міжнародна бієнале «Імпреза» – перша періодична виставка, що була започаткована ще у колишньому СРСР (1989). Вона проіснувала десять років (до 1997) і найпомітніше вплинула на розвиток мистецьких процесів в місті. Статистика «Імпрез» вражає і дотепер – у них взяло участь більше 1000 митців з 50 країн світу. З тих часів Івано-Франківськ втрачає колишню мистецьку славу. Це стає дедалі помітніше. Спроби повернутися назад приречені на невдачі. Але «Імпреза», крім спогадів, залишила по собі хо ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Назарій ПИЛАТЮК:
«Я не слухаю фальшиві ноти»




В Івано-Франківську вже стало доброю традицією запрошувати із концертами артистів зі світовими іменами. Цього разу вкотре гостем рідного міста став скрипаль-віртуоз Назарій Пилатюк. Минулого четверга з нагоди відкриття нового концертного сезону в обласній філармонії він виконав твори видатних композиторів у супроводі симфонічного оркестру. У розмові з нами Назарій поділився своїм баченням класичного мистецтва та музики в цілому.

– Назаре, Івано-Франківськ для вас був і залишається рідним містом. Можливо, саме тому кожному вашому виступу тут раді. А що ви відчуваєте, коли виходите до франківської публіки?
– В основному я тут буваю двічі на рік. Ми не можемо недооцінювати енергетики, яка тут витає. Я не забобонна людина і не вживаю нічого для того, аби мене «не брало». Вважаю, що ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Зміна лідера
Перегони знову очолив «Газовик»


Богородчанський «Газовик», вигравши перенесений матч з яремчанськими «Карпатами», повернув собі лідерство в чемпіонаті Івано-Франківщини. Щоправда, «газовики» зіграли на один матч більше за конкурентів. Відтак потенційним лідером турнірних перегонів залишаються «Карпати» з Коломиї.

Минулої неділі вперше з початку другого кола тріо лідерів не втратило жодного очка. «Газовик» декласував тлумацьке «Придністров’я» - 6:0. Брошнівські «Кроно-Карпати», приїхавши в Угринів, не знайшли там місцевої команди. Гравці «Сокола» відмовилися виходити на гру. Коломийські «Карпати» за явної переваги мінімально здолали «Ніку-Тепловик» з обласного центру (1:0). В черговому турі «Газовик» буде вільним від гри, тож коломияни можуть помінятися з ним ролями.
Продовжив свою безпрограшну серію «Гал-Вапно-Енергетик», який розійшовся миром у Косові з «Гуцульщиною». В ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Назар Павлів:
«Рідні й медики не в захваті від моїх рекордів»


В останню неділю вересня 29-річний іванофранківець Назар Павлів потішив своїх земляків черговим досягненням. На Вічевому майдані він менш ніж за хвилину протягнув три пожежні авто, наповнені водою, на відстань понад три метри. Це вже одинадцятий рекорд в біографії спортсмена. Одних його надприродні можливості дивують, інших - лякають. Кореспондент «ЗК» вирішив довідатися, що при цьому відчуває сам рекордсмен. Та спершу - про чергове досягнення.    

- Назаре, чи все було гладко?
- Скільки маю справу з колісною технікою, постійно стикаюся з якимись несподіванками. Не передбачав, що вода, якою заповнені пожежні авто, буде розгойдуватися під час руху. Тільки-но я збирався робити наступний крок, як невидима хвиля тягнула мене назад. Втім, такі нюанси трапляют ... Читати далі »
Переглядів: 589 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)

Під небесами Угорщини

Якщо ви вирушаєте до столиці Угорщини Будапешта, досвід кореспондента «ЗК» може стати вам у пригоді. В країні паприки, термальних джерел і неповторюваної архітектури не люблять хмарочосів і чорний хліб, місцевого президента ніхто не охороняє, а столичний сморід має свою історію.

Під мостом, який розділяє український та угорський кордони і є нейтральною територією,  протікає річка Тиса. Часто саме туди в особливо ризикованих ситуаціях кмітливі мандрівники викидають контрабандні товари, тож місцеві рибалки не бідують.
Угорський прапор, кольори якого символізують силу, надію і вірність, а також особлива угорська мова, котра належить до однієї із найскладніших мовних груп, – найперше, що помічає турист-новачок.  
Не забудьте про обмін валюти. Незважаючи на те, що Угорщина належить до Євросоюзу, в грошовому обігу тут користуються лише на ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Додав: bond | Дата: 10.10.2013 | Коментарі (0)