П`ятниця, 19.04.2024, 17:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » ВЕКТОР
11:15
ВЕКТОР
Нова модель соціальної роботи в Україні

Модель соціальної роботи в Україні знаходиться на стадії становлення, тоді як в європейських країнах вона сформувалася ще 50 років тому. Якою ж сьогодні є нова модель соціальної роботи?

Європейські традиції

Безпосередньо поняття «соціальний працівник» увійшло до побуту на початку XX століття. Але як самостійна професія соціальна робота постала лише після Другої світової війни. Ідеї нового «соціального контракту» в США і «держави загального добробуту» у Західній Європі визнали право кожної людини на мінімум гідного існування, зробивши державу гарантом реалізації цього права. Незабаром в Англії, Німеччині, Італії, Франції, Данії було створено відповідні моделі надання соціальних послуг через державні та недержавні інститути. У багатьох країнах моделі соціальної роботи дуже демократичні, оскільки організовано взаємодію всіх структур, зайнятих у цій сфері. Чітко виділено два рівні – організація і практична реалізація, тобто надання послуг. Спершу соціальна проблема вивчається, здійснюється моніторинг, забезпечується фінансування, проводиться тендер. Недержавні організації, які його виграли, втілюють у життя проект і надають клієнтам соціальні послуги. Європейська модель соціальної роботи, звичайно ж, показова, але потрібно не тільки переймати чужий досвід у цій сфері, але й виробляти та вдосконалювати власну модель, що відповідає нашим сучасним умовам життя і вимогам людей.

Старе і нове

На сьогодні уряд М. Азарова пропонує розпочати широке обговорення Концепції соціальної політики України до 2023 року в експертному і науковому середовищі, а також передати його на розгляд громадським організаціям і до регіонів. Треба відзначити, що нова концепція відходить від застарілої радянської моделі соціальної роботи. Раніше не було безпосередньої взаємодії між соціальним працівником і його підопічним, тому було чітко сформовані відносини «соціальний працівник – клієнт». Не було й спеціальної, професійної соціально-психологічної підготовки соціальних працівників. Саме тому дуже часто соціальними працівниками ставали люди «з вулиці», які приходили працювати за покликом серця.
Нова модель базується на європейських принципах соціального захисту. Її ядром стала адресність, тобто робота з конкретною людиною, сім’єю. Адже соціальний працівник – це, перш за все, психолог, який при наданні допомоги людям у складних життєвих ситуаціях має завжди враховувати їхні реакції на життєві труднощі та особливості взаємодії з соціальним оточенням.

Ефективна система соціального забезпечення
На сьогодні в Україні вже діють сотні соціальних служб, які надають безкоштовні послуги дітям, молоді, сім'ям, самотнім людям похилого віку. Вже повністю завершено розробку стандартів підготовки соціальних працівників. І можна вже говорити про соціальну роботу як про навчальну академічну дисципліну, адже кафедри та спеціальні факультети діють практично в усіх навчальних закладах України. Мабуть, це також вплинуло на збільшення кількості соціальних працівників до 52 тисяч.
Завдяки державному фінансуванню і зусиллям соціальних працівників у кожному регіоні країни поетапно вирішуються соціальні проблеми, підвищується рівень і якість соціальних послуг, формується ефективна і динамічна система соціального забезпечення. У 2013 році на фінансування соціальних програм держава виділила майже 60 мільярдів гривень. Ці гроші охоплюють величезний спектр соціальної допомоги – від купівлі продуктів харчування та одягу до допомоги в оформленні довідок, субсидій і пільг.
«Левова частка» фінансів спрямована на створення соціальних центрів, об'єднаних єдиним ланцюжком: притулок – відділ реінтеграції – гуртожиток – готель, тобто соціальне житло. Такі соціальні центри забезпечать дахом над головою всіх, хто опинився у скрутному становищі. Вже у 17 регіонах нашої країни створені й успішно працюють центри матері і дитини. У таких центрах кожна мама, яка виявилася в скрутному становищі, зможе жити в окремій кімнаті з семимісячного терміну вагітності до того часу, поки дитині не виповниться 1,5 року. До того ж отримати все необхідне у догляді за немовлям, а саме: матеріальну, соціальну, правову та психологічну підтримку. Також соціальні працівники допоможуть оформити реєстрацію дитини, зібрати документи для отримання допомоги та багато іншого. Незабаром такі Центри будуть у всіх регіонах України.
Сьогодні, завдяки державі і неоціненним зусиллям соціальних працівників, кожен українець, який опинився у складній ситуації, обов'язково отримає необхідну допомогу і підтримку.
Світлана МАНЬКОВСЬКА
Переглядів: 555 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]