Четвер, 25.04.2024, 23:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 22
Якби пам’ятники вміли говорити…

Пам’ятники — як люди: народжуються, живуть і вмирають. У кожного з них своя доля й свої таємниці. На жаль, ми щодня проходимо повз цих безмовних свідків історії, практично не звертаючи на них уваги. І даремно: якби вони вміли говорити, цілком певно розповіли б нам багато цікавого. Спробуймо дізнатися більше про найцікавіші пам’ятники, які прикрашають Івано-Франківськ.



Важко бути… пам’ятником
Найстарішим і, певно, найбільш багатостраждальним у нашому місті є пам’ятник Адаму Міцкевичу. Він спочатку був витесаний з розкішного біло-рожевого мармуру і встановлений у 1898 р. Однак під час Першої світової війни був непоправно пошкоджений, тому у 1930 р. пам’ятник заново відлили з бронзи, дещо спростивши його форму, й трохи змінили місце розташування. Але на цьому «пригоди» п ... Читати далі »
Переглядів: 946 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Транспорт не буксуватиме?

Якщо шляховики вчасно очищатимуть дороги міста від снігу та ожеледиці, комунальний транспорт взимку працюватиме стабільно і курсуватиме регулярно.
У цьому запевнив директор комунального підприємства «Електроавтотранс» Леонід Яковець.
За його словами, всі вісім одиниць автотранспорту та 42 із 46 тролейбусів, що перебувають на балансі підприємства, до роботи взимку готові повністю, а ще чотири тролейбусні вагони перебувають на плановому ремонті та доукомплектації запасними частинами. Енергогосподарство – вісім тягових підстанцій, 60 кілометрів ліній контактної мережі та 42 кілометри розподільчих кабельних електроліній – теж готові до роботи при низьких температурах, а виробничі та адміністративні приміщення «Електроавтотрансу» забезпечені індивідуальним опаленням.
«Наша робота у зимовий період, коли випадає сніг або є ожеледиця, практично залежить від роботи ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

«Франківську – гроші, «донецьким» – дулю!»



Саме під таким слоганом 20 листопада ВО «Свобода» провела чергову акцію протесту в Івано-Франківську.
Цього разу «свободівці» взяли в облогу Держказначейство на вулиці Дністровській і разом з кількома сотнями бюджетників, яким затримують зарплатню, вимагали розблокувати рахунки місцевого бюджету. 

За словами «золотого голосу» івано-франківської «Свободи» Руслана Марцінківа, сьогодні ситуація з місцевим бюджетом досягла критичної точки.
«Нам не вистачає 38 мільйонів гривень на виплату заробітної плати і 17 мільйонів на електроенергію та теплопостачання, – декламував Марцінків. – І це при тому, що 13,5 мільйона живих грошей сьогодні стоять на рахунках казначейства! Але ми цими коштами не можемо скористатися, бо на це ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Містові встановлять межу

Нові адміністративні межі Івано-Франківської міської ради та міста Івано-Франківська затвердять вже наступного року.

Про це повідомив заступник начальника управління земельних відносин Івано-Франківського міськвиконкому Микола Іванчишин. За його словами, програма складання проекту землеустрою із встановлення меж Івано-Франківської міської ради та міста Івано-Франківська вийшла на завершальний етап.
Наразі здійснені комплекс топогеографічних та геодезичних робіт щодо визначення окружної межі міста, складені акти польових обстежень і погодження меж. Їх підписали усі суміжні землекористувачі, окрім Загвіздянської сільської ради Тисменицького району та Крихівецької сільської ради Івано-Франківської міськради. Попри досягнення мирової угоди між Івано-Франківською міськрадою та Тисменицькою РДА, Загвіздянська сільрада все ще висловлює свої претензії щодо урочища «Нивк ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Скорботна субота

24 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів, у Івано-Франківську обмежать проведення розважальних заходів та вивісять державні прапори з траурними стрічками.
Про це повідомив заступник міського голови Михайло Верес. За його словами, поминальні заходи розпочнуться на Вічевому майдані о 16.00, коли  Івано-Франківськ долучиться до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті». Потім тут пройде віче-реквієм. По його завершенні відбудеться  скорботна хода вулицями Незалежності та Мельника до Меморіального скверу, де біля Хреста жертвам політичних репресій представники духовенства відслужать панахиду.
Наш кор.
Переглядів: 722 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Щось брудно… 

Вулиці Івано-Франківська прибираються недостатньо і нерегулярно, – заявляє керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула.
За його словами, регулярність прибирання кожної з вулиць різна, але недостатня для того, щоб місто було чистим. Навіть на центральних вулицях двірники не чистять болото з-під бровок доріг, а дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління не може налагодити вчасний вивіз так званих зметів та згромадженого листя, які дуже швидко обростають купами побутового сміття.
Найгірше, за словами С. Кукули, прибирають вулиці Галицьку, Залізничну, Лепкого, Національної гвардії, Коновальця, Незалежності, Шухевичів, Бандери, Бельведерську, Тичини та, як він висловився,  «інші». Скільки ж тих «інших», С. Кукула не уточнив.
Хвалимир Владів
Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Плавати навчать  у школі

Обов’язкові уроки плавання у цьому навчальному році відвідуватимуть   2165 учнів.
Про це повідомив заступник начальника міського управління освіти і науки Петро Ласійчук. За його словами, обов’язкові уроки плавання для учнів четвертих класів івано-франківських шкіл введені з 2009 року і зараз відбуваються відповідно до програми Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Навчання проводяться у басейнах середніх шкіл №№18, 21, 22, 24 та школи-ліцею №23. Уроки плавання дають тренери дитячо-юнацької спортивної школи №2, якій підпорядковані басейни цих навчальних закладів. У цьому навчальному році їх відвідуватимуть 2165 учнів, які не мають медичних протипоказань. Півтори тисячі чотирикласників від уроків плавання звільнені.
«Діти задоволені, батьки задоволені і після таких уроків зростає попит на заняття у секціях плавання», – підсумував П.Ласійчук.
Наш кор ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Микола ВІТЕНКО,
депутат міської ради,   фракція ВО «Свобода»



Завжди прощайте ваших ворогів. Ніщо не дратує їх більше.


Ось і відбулися парламентські вибори. Не чутно гучних звинувачень, заяв та думок вголос як кандидатів в народні депутати по мажоритарному округу в Івано-Франківську,  так і їхньої «свити». Один з кандидатів вів свою кампанію чесно, тихо, без звинувачень опонентів та  не виливаючи на них бруд  і здобув впевнену перемогу.  Другий зі своєю командою вибрав інший шлях. Це шлях підкупу всіх, кого тільки можна, засівання грошима нашого міста, створення фіктивних громадських організацій для очорнення опонента та тиражування фальшивих листівок і газет. Був ще і третій, який особливо нічим не відзначився. Він просто допомагав другому поливати брудом першого. Отож, добро перемогло над злом, а Івано-Франків ... Читати далі »
Переглядів: 818 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (1)

Котельням перекриють газ?

«Станіславська теплоенергетична компанія» отримала попередження від газовиків, що, через заборгованість, їй можуть обмежити постачання блакитного палива до технологічного рівня.


Про це під час вівторкової апаратної наради у міськвиконкомі повідомив директор «СТЕК» Анатолій Максименко. Він зазначив, що міські управління освіти та культури досі не уклали з підприємством угод на теплопостачання і не оплачують надані послуги.
За словами А. Максименка, заборгованість управління освіти за опалення вже становить 340 тисяч гривень і до кінця року його заклади використають тепла орієнтовно на два мільйони гривень. А управління культури боргує 23 тис. грн. і на кінець року рахунки за надані послуги з опалення орієнтовно становитимуть 147 тис. грн. Тому директор «СТЕК» попросив керівництво міста посприяти у вирішенні проблем з укладенням цими управління ... Читати далі »
Переглядів: 739 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Рецепти чекають, а хворих нема
За два тижні прикарпатські медики виписали  22 тисячі рецептів на ліки від гіпертонії


Попри те, що у листопаді нарешті запрацював новий механізм здешевлення ліків  від гіпертонії, хворі не поспішають звертатися до лікарів. Далеко не всі пацієнти знають про такі нововведення  і не користуються своїми правами отримати дешевші ліки за рецептом.

Пацієнти нарікають на те, що їм накладно звертатися щомісяця до лікаря за рецептом. Проте медики переконують, що таким чином їв вдасться змусити пацієнтів уважніше ставитися до свого здоров’я. Адже артеріальна гіпертензія значно помолодшала, її діагностують навіть у підлітковому, а то і в дитячому віці. На жаль, наслідки гіпертонії бувають надто плачевними – від погіршення зору, ниркової недостатності, інсультів та інфарктів до летальних випадків.
«Уряд визначив такий шлях як здешевлення лікарськи ... Читати далі »
Переглядів: 844 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Генконсул закликав не звертатися до фірм-посередників

Польський візовий центр, розташований на вулиці Короля Данила, 37 в Івано-Франківську, минулого тижня відсвяткував свою першу річницю.         

З цієї нагоди в приміщенні візового центру відбулась прес-конференція, в якій взяли участь Генеральний консул РП у Львові пан Ярослав Дрозд та консул пані Лідія Аніоловська, головний менеджер фірми VFS Global в Україні і Білорусі пан Рохіт Сопру, представники влади Івано-Франківська та області.
Генеральний консул пан Ярослав Дрозд розповів, що Львівський консульський округ, який він очолює, видає 60 відсотків усіх віз, що отримують українці в консульствах РП. Також він зауважив, що кількість віз, виданих за документами, поданими через візовий центр, за рік склала 58000. Саме через діяльність таких центрів динаміка видачі віз з ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Олександр Шевченко:
«Як можна назвати програшем те, коли тебе підтримують 25 відсотків виборців»


Результати парламентських виборів по мажоритарному округу Івано-Франківська засвідчили, що на політичній мапі обласного центру з’явився новий серйозний гравець. 25% голосів виборців (друге місце в загальному заліку «великих перегонів»)  дають Олександру Шевченку хорошу перспективу на майбутнє. Звісно, якщо винесе уроки з минулого… А він висновки робити вміє. Інакше не був би представником великого бізнесу в структурі Ігоря Коломойського, який помилки без виправлень не пробачає.
Сьогодні можна точно сказати: «Я – Шевченко» вибори програв. Але Олександр Шевченко переміг. Адже людина, яка до цього практично не знала поразок,  отримавши перемогу і цього разу вже на парламентських виборах, могла б легко відірватися від землі… Тепер він на ... Читати далі »
Переглядів: 824 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Генеральські ротації

Начальником управління МВС України в Івано-Франківській області призначено генерал-майора міліції Олега Сала. Перед цим він займав посаду першого заступника начальника департаменту громадської безпеки МВС. Його попередника на посаді генерал-майора міліції Василя Варцабу призначено начальником управління МВС України в Закарпатській області.
Загалом цього тижня розпочалася масштабна ротація керівництва місцевих управлінь Міністерства внутрішніх справ. Побутує думка, що це мало статися ще минулої весни, втім, відтермінувалося через проведення Євро-2012. В опозиції зміну керівництва пов’язують все ж таки з невисокими результатами голосування за Партію регіонів. На думку заступника голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Стретовича (НУ-НС), наразі зміна керівництва торкнулась лише заходу України, на сході, д ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Сама собі фермер, бухгалтер і ветлікар
Галина Олексин у Палагичах вирощує унікальні м’ясні породи свиней


Заочне знайомство телефоном із пані Галиною Олексин не могло бодай наближено змалювати ту картину, котру нам довелося побачити безпосередньо на її підприємстві. Проте своїм захопленням єдина жінка-фермер Тлумацького району змогла вразити нас вже з перших хвилин.
Колишня колгоспна стайня, котра свого часу була у напівзруйнованому стані, два роки тому перетворилася на фермерське господарство «Орхей». Тепер це один великий доглянутий і побілений ангар, навколо якого висаджені квіти та декоративні дерева. Біля ангару не чути ані специфічного запаху свиноферми, ані крику самих свиней. Вже згодом пані Галина повідомила, що їхні свині не кричать тільки тому, що вони постійно мають їду.


Руді, рябі, плямисті і звичайні рожеві. Понад два десятки маленьких двоміся ... Читати далі »
Переглядів: 1157 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Новий рік «на висоті»
або Що по чому в Карпатах?


До Нового року залишилося ще трохи більше місяця, і саме час подумати про те, як і де ви його святкуватимете. Знову плануєте усю новорічну ніч куняти перед телевізором і наминати олів’є? Новий рік… І зустрічати його потрібно щоразу по-новому. Отож «ЗК» вирішив підказати українцям один із небуденних сценаріїв першого зимового торжества – зустріч року прийдешнього у Карпатах. Отож, де, як і, головне, за скільки можна «на висоті» ввійти у 2013 рік – читайте далі.

Почнемо з найбільш широко розрекламованих варіантів, і тут безсумнівним лідером є ТК «Буковель». Найбільший і найсучасніший в Україні, цей міжнародний гірськолижний курорт має славу ще й найдорожчого в СНД, тому «буковелівські» ціни дають можливість відпочити тут лише тим, хто може собі це дозволити. До прикладу, одне тільки проживання у святковий сезон (від 28.12.2012 по 07.01.2013) ... Читати далі »
Переглядів: 818 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

ДП «Івано-Франківськавто-транссервіс» приватизують?

У Івано-Франківську заговорили про можливу приватизацію ще одного державного підприємства. Цього разу «під приціл роздержавлення» потрапило  ДП «Івано-Франківськавтотранссервіс» – підприємство, що займається пасажирськими перевезеннями. Лист з профільного міністерства з наполегливою рекомендацією роздержавлення надійшов до Івано-Франківської ОДА вже близько місяця тому.
Раніше українські «автотранссервіси» були «управліннями автотранспорту». Але коли у 2006 році за наказом Міністерства транспорту і зв’язку пройшла їх масштабна реорганізація у державні підприємства, керуючі функції у них забрали і  передали спеціально створеній для цього структурі – Головтрансінспекції. Проте у деяких регіонах, зокрема в Івано-Франківську, повноваження щодо проведення конкурсів на пасажироперевезення за цими установами зберегли, таким чином зал ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

15% від суми валютної операції

Цього тижня Верховна Рада України відмовилася розглядати законопроект щодо сплати збору до Пенсійного фонду у розмірі 15%  від суми валютної операції. Але цілком ймовірно, що найближчим часом вони нас таки «ощасливлять».

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект підготовлено з метою  покращити  фінансовий стан Пенсійного фонду, зменшити готівковий обіг іноземної валюти, збільшити обсяги безготівкових розрахунків та сприяти стабільності національної валюти України. З цією метою передбачено встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду у розмірі 15% від суми операції.
При цьому, звільняються від сплати збору наступні операції фізичних осіб:
- з продажу отриманої шляхом переказу з-за меж України іноземної валюти у с ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Фінансове «робінгудство»

Аби  «нашкребти» кошти на зарплатню бюджетникам та на інші життєво важливі потреби області, головне фінансове управління ОДА вкотре вдалося до методу перерозподілу бюджетних коштів. У результаті таких пертурбацій фінансування урізали івано-франківським спортивним товариствам, які тепер не мають чим розплатитися навіть за участь у минулих змаганнях.

Перерозподіл видатків у місцевому бюджеті фінансисти практикують вже не перший рік. Таким чином, недостачу бюджету в області можна зробити набагато менш відчутною. А саме, головне фінуправління, зменшуючи обсяг фінансування менш нагальних питань,  збільшує бюджетні надходження на захищені статті. Зокрема, таким  чином фінуправління вишукало один мільйон гривень, щоб забезпечити хворим на ниркові недуги необхідну процедуру гемодіалізу.
Але такі «робінгудівські» наміри прикарпатських ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Вартість пісні вища!

В одному із попередніх випусків нашої газети було опубліковано матеріал «Пісня на біс(а)», котрий не залишив байдужими представників місцевого шоу-бізнесу. Ті наввипередки кинулися спростовувати інформацію, буцімто, вони не настільки дешеві, як сказано в матеріалі. Що ж радіємо за наших виконавців! Але так ніхто із зірок сцени і не каже, наскільки заниженими були названі суми.
Зауважимо, що тоді, коли матеріал готувався до виходу, жоден артист не погодився розкрити таємницю – скільки ж він заробив під час виборчої кампанії. Проте деякі з них аж надто болісно відреагували, коли на шпальті газети побачили не надто високі власні гонорари. Зі свого боку скажемо тільки, що ми не є контролюючим органом чи податковою інспекцією, а тому називати чи не називати суми гонорарів – право артиста чи його продюсера.
Нижче подаємо лист-спростування, який надійшов на адресу редакц ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Кадри вирішують все!

Після деякої перерви провідні спортивні клуби обласного центру поновлюють виступи в чемпіонаті України. Найближчими днями «Говерла» прийматиме столичні «Київ» та «Будівельник», а «Ураган» – «Єнакієвець».

Зусилля клубів під час змагальної паузи були скеровані на посилення своїх складів. Особливо відзначилася «Говерла», котра відмовилася від послуг трьох українських баскетболістів – Овдєєнка, Оснача і Близнюка, запросивши натомість 27-річного американця Ейдена Убака і 28-річного українця Артема Чемякіна з казахського «Тобола». Своєю чергою «Ураган» підписав контракт з 25-річним бразильцем Роніньо. Правда, в офіційних матчах він зможе виступати лише з 1 січня.
Заповнюючи паузу, франківський клуб провів низку спарингів, почергово обігравши «Львівхолод» (2:1), «Спортлідер+» (5:2) і двічі – «Ураган-2» (5:2 і 4:1). Цієї суботи в рамках чемпіонату країни ... Читати далі »
Переглядів: 718 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Футбол, який ми втратили

Минулого року Федерація футболу України святкувала своє 20-річчя. До цієї дати приурочили проект від «Сяну до Дону», що був присвячений історії розвитку популярної гри в регіонах. Серед іншого пропонувалося назвати найвизначніший матч в історії місцевого футболу. Після консультацій з фахівцями та ветеранами зійшлися на тому, що найгучнішу перемогу прикарпатський футбол здобув 25 листопада 1972 року в Сімферополі. Тоді івано-франківський «Спартак», перегравши ризьку «Даугаву», виборов путівку до першої союзної ліги, де провів дев’ять незабутніх сезонів. Цієї неділі виповнюєься 40 років з дня славної перемоги. Втім, сьогодні ми б хотіли нагади й про інші яскраві сторінки нашого футболу...

Автор цих рядків виріс на Гірці, якраз навпроти стадіону, який раніше йменувався «Локомотивом». Щотижня там відбувалося чимало поєдинків. На футбольний газон вих ... Читати далі »
Переглядів: 979 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (1)

Лідерство – крок до ефективності у державному управлінні

Говорячи сьогодні про ефективне публічне врядування, яке зорієнтоване на надання якісних послуг громадянам, необхідно розуміти, що воно не можливо без побудови дієвої системи державної служби. Вирішити це завдання покликана  Нацдержслужба України та її територіальні органи. Про державну службу, її завдання та перспективи розвитку ми говоримо з начальником Управління державної служби в області Світланою Онищук.



– Світлано Василівно, перш за все в кількох словах розкажіть для наших читачів, що ж таке державна служба і чи відбуваються в ній якісь зміни?
– Державна служба в Україні започаткована у 1993 році з прийняттям відповідного закону. Ним чітко визначено, що це професійна діяльність осіб, спрямована на виконання завдань і функцій держави. Усі, ... Читати далі »
Переглядів: 843 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)

Художник-розвідник

Микола Глущенко – визнаний майстер українського малярства. Він витворив свій стиль, у котрому вміло поєднав сталі національні традиції із яскравими вкрапленнями новітнього мистецтва. А ще Миколу Глущенка дуже часто називають послом живопису. І це не випадково, адже впродовж багатьох років він жив та працював у європейських країнах. І тільки у 1944 році художник повернувся в Україну.
На життєвому шляху художнику довелося зустрічатися із відомими особистостями. Талановитого Глущенка у юності підтримував сам гетьман Скоропадський. Не менш цікавим є той факт, що у 20-х роках минулого століття Микола Глущенко познайомився із Адольфом Гітлером, котрий брав у митця уроки малювання. За це навчання Глущенко отримав подарунок – альбом акварелей самого фюрера. Тепер цей альбом перебуває в одного столичного приватного колекціонера, а його вартість становить 5 мільйонів доларів.
... Читати далі »
Переглядів: 660 | Додав: bond | Дата: 22.11.2012 | Коментарі (0)