Четвер, 25.04.2024, 17:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 22 » АКЦЕНТИ
12:12
АКЦЕНТИ
Рецепти чекають, а хворих нема
За два тижні прикарпатські медики виписали  22 тисячі рецептів на ліки від гіпертонії


Попри те, що у листопаді нарешті запрацював новий механізм здешевлення ліків  від гіпертонії, хворі не поспішають звертатися до лікарів. Далеко не всі пацієнти знають про такі нововведення  і не користуються своїми правами отримати дешевші ліки за рецептом.

Пацієнти нарікають на те, що їм накладно звертатися щомісяця до лікаря за рецептом. Проте медики переконують, що таким чином їв вдасться змусити пацієнтів уважніше ставитися до свого здоров’я. Адже артеріальна гіпертензія значно помолодшала, її діагностують навіть у підлітковому, а то і в дитячому віці. На жаль, наслідки гіпертонії бувають надто плачевними – від погіршення зору, ниркової недостатності, інсультів та інфарктів до летальних випадків.
«Уряд визначив такий шлях як здешевлення лікарських засобів для лікування артеріальної гіпертензії, щоб націлити населення на вирішення цієї проблеми, сприяти тому, щоб пацієнт виховав у собі бажання лікуватися і звертався в лікувальні заклади», - наголошує головний спеціаліст обласного управління охорони здоров’я з терапії Лариса Боришкевич.
Ті, хто вже скористався нововведеннями, залишаються задоволеними. От тільки не завжди на аптечних полицях є потрібний препарат.
Нововведення викликало масу запитань пересічних українців. Зокрема вони стосуються видів ліків та способу повернення різниці їх вартості.
Головний лікар Івано-Франківського кардіологічного диспансеру Віктор Якимчук переконує, що у рецепті має бути вказано препарат, а вже провізор в аптеці може запропонувати пацієнту ліки різних виробників на вибір.
Повернення вартості ліків буде діяти для аптечних закладів. Перші результати такого механізму можна буде побачити, як стверджують чиновники, вже в першій декаді грудня. Адже до 5 грудня аптечні заклади повинні прозвітувати про кількість відпущених ліків за рецептами.
Уряд виділив для нашої області 1 мільйон 126 тисяч 400 гривень для відшкодування вартості ліків для гіпертоніків. Скільки таких коштів буде передбачено на наступний рік, чиновники ще не знають, але кажуть, що в цілому на реалізацію цього проекту по Україні планується виділити 200 мільйонів гривень.
До речі, як повідомляють медпрацівники, ліки для гіпертоніків за рецептами можуть відпускати аптеки всіх форм власності.
Володимир БОДАК
Переглядів: 844 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]