П`ятниця, 29.03.2024, 12:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 15
Михайло ВИШИВАНЮК:
«Президент окремих завдань по виборах перед областями не ставив»




Вже з ог
олоенням попередніх результатів виборів на Прикарпатті, де перемогли  представники опозиційних сил, областю стрімко почала поширюватися думка (чутка), що за наслідками волевиявлення прикарпатців буде серйозна кадрова ротація. «Вічні» претенденти на крісло голови ОДА потирають руки, мовляв, ось-ось найвища обласна посада стане вакантною. Подейкують, Михайло Вишиванюк планує пересісти в крісло голови обласної ради, яке звільняється після обрання  Олександра Сича до парламенту.
Як оцінює результати виборів голова ОДА Михайло Вишиванюк, чи виставлятиме свою кандидатуру на посаду голови обласної ради, якою буде співпраця керівництва області з новообраними депутатами ВРУ – в інтерв’ю ... Читати далі »
Переглядів: 1337 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (1)

«Два сценарії» Яценюка
Опозиційні політичні сили готові до парламентських та непарламентських засобів боротьби. Про це заявив глава ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк на мітингу під ЦВК, повідомляє «УП».
«Ми готові до двох варіантів сценарію», – зазначив він, процитувавши спільну заяву. «Перше засідання Верховної Ради має відбутися за місяць. За місяць пройде дуже багато подій. Може, за місяць ми доб’ємося результатів у ЦВК. Це буде перша ситуація». «Можливо, через місяць нам вдасться добитись певних судових рішень у Європі. Це буде друга ситуація», – додав політик. Водночас, до парламентських методів боротьби Яценюк відніс «можливість внесення постанов». «Якщо буде сформована парламентська опозиція, то це в першу чергу парламентські методи. Більше 150 депутатів мають право внесення постанови про відставку генпрокурора, про створення тимчасової слідчої комісії, чи юридичні дії щодо тих людей, які крал ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Мовна непокора,
чи голослівне – «ми перемогли»?


До проведення «громадянської акції непокори» закликав депутат обласної ради Юрій Романюк, звертаючись з ініціативою «скликати позачергову сесію обласної ради, всіх районних і міських   рад області».

Непокора
За позовом прокуратури області на 10.00 годину 16 листопада 2012 року призначено судове засідання в Адміністративному суді Івано-Франківської області стосовно скасування п.1 Рішення Івано-Франківської обласної ради щодо невизнання дії Закону України про мови, авторства Колісніченка-Ківалова.  
Сесію депутат «скликає» під стінами Адмінсуду, а «в день і час суду» закликає  «мобілізувати багатотисячну громадськість Прикарпаття та студентство всіх ВНЗ області на захист фундаментальних національних атрибутів та символів ідентифікації української державності – української мови».
Опісля судового процесу, ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

«Нокаут» від посольства,
або Чому нам відмовляють  у візі?


Хоча офіційна статистика повідомляє, що процент відмов у видачі шенгенських віз громадянам України у порівнянні з 2011 р. знизився з 4% до приблизно 3%, усім відомо, що отримання візи пов’язане з суттєвими бюрократичними перепонами і безмежним «паперовим морем». Згідно з новим Візовим кодексом, у випадку відмови вам обов’язково повинні повідомити її причину. Ми наведемо цитати з листів-відмов, отриманих жителями Івано-Франківська з посольств різних держав Шенгенської угоди, і спробуємо зрозуміти, чому ж відмовляють у візі, та як не повторювати типових помилок.

Помилка 1.  Недостатньо інформації про особу, яка запрошує
«Ви вказали, що особа, яка запрошує,  відвідувала вас минулого року, і додали лише дуже обмежену кількість фото, але не надали інформації про спілкування – регулярне чи нерегулярне. Не було н ... Читати далі »
Переглядів: 857 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

У полоні фаст-фуду,
або Де  поділися українські вареники?




З недавніх пір в Україні, і у нашому місті зокрема, невпинно зростає популярність фаст-фуду. При чому як серед підлітків, що напихаються  картоплею-фрі та піцою, як правило, на дозвіллі, так і серед дорослих, які все частіше замість повноцінного обіду нашвидкуруч уминають дешеві хот-доги.
А як результат – зростання любові іванофранківців до такого харчування: у 2012 році кількість «швидких» кафе у нашому місті збільшилась чи не наполовину порівняно з минулим роком. Як не прикро, але все більше наших співвітчизників віддає перевагу гамбургерам перед варениками та відмовляється від дерунів на користь чебуреків. Ніде правди діти – фаст-фуд поволі витісняє зі шлунків прикарпатців традиційні українські страви.
Чому українцям краще їсти українське – вивчав кореспондент ... Читати далі »
Переглядів: 1107 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Пісня, що торкає за живе



Минулого тижня заслужена артистка України Ірина Лончина презентувала в Івано-Франківську нове відео на авторську пісню «Мати-емігрантка». Цю пісню співачки вже сприймають як «плач сучасної Ярославни», адже найбільше вона полюбилася тим нашим краянам, котрі подалися в далекі світи у пошуках кращої долі.


Історія виникнення цієї пісні пов’язана з концертами в Італії для українських громад наших заробітчан. Пісня звучить як «плач сучасної Ярославни», висловлює біль усіх матерів-заробітчан, що залишили в Україні своїх дітей та стареньких батьків і не можуть повернутися роками до власної домівки.
Режисер відеокліпу Андрій Снімщиков під час презентації зауважив, що ця робота – це навіть не стільки відео, як радше громадянська позиція авторів, котра стосується проблеми соціального сирі ... Читати далі »
Переглядів: 679 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Від бароко – до сучасності



Камерний хор «Воскресіння» з нагоди третьої річниці з часу свого створення випустив у світ першу аудіо ластівку – «Божественну літургію». За словами художнього керівника та диригента хору Володимира Рудницького, в альбом увійшли сакральні твори різних композиторів від епохи бароко і аж до сучасних.

Цей колектив уже неодноразово підтверджував свій високий рівень виконавської майстерності. Про це свідчать численні конкурси та фестивалі. Так, цього року хор переміг на міжнародному конкурсі церковної музики «Хайнувка 2012», що проходив у сусідній Польщі. Також нещодавно хор повернувся із поїздки до Риму, де взяв участь у всенародній прощі.
У планах хору – запис українських колядок та пісень світського характеру, котрі входять до репертуару колективу.
«Звучання хорової та вокальної ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Святий Миколай подарує дитсадок

До Дня святого Миколая найменші мешканці мікрорайонів «Позитрон» і «Каскад» отримають довгожданий і неоціненний подарунок. 19 грудня у відреконструйованому приміщенні на вулиці Вовчинецькій, 210 відчинить свої двері новий дошкільний навчальний заклад №17 «Ромашка».

Для Івано-Франківська це дійсно знакова подія. Приміщення, де колись розташовувався технікум статистики, стане першим, яке міській владі вдалося повернути до використання за своїм первісним призначенням. Цього року відкриють лише так званий перший пусковий комплекс із п’яти груп на 100 дітей. В іншій частині будівлі ще перебуває приватна фірма. Але вже наступного року і тут знову залунає дитячий сміх. Загалом, як повідомив заступник міського голови з гуманітарних питань Михайло Верес, у оновленій будівлі дитсадка можна буде р ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Реконструкція під загрозою


Через відсутність фінансування роботи з комплексної реконструкції вулиці Шевченка під загрозою припинення.

Про це повідомив міський голова Віктор Анушкевичус. За його словами, генеральний підрядник робіт будівельна – фірма «Ніка» повідомила листом, що через відсутність фінансування та брак власних обігових коштів припиняє роботи з реконструкції вулиці Шевченка до того часу, поки не буде у повному обсязі проплачений 30% аванс.
Нагадаємо, що переможець конкурсу на реконструкцію вулиці Шевченка фірма «Ніка» запропоновувала найнижчу ціну виконання робіт у сумі 12 мільйонів 800 тисяч гривень. 10 мільйонів з цієї суми у рамках підготовки до відзначення 350-річчя Івано-Франківська мав надати державний бюджет.
«Ми півроку чекали, поки ці гроші дійдуть, провели тендер, домовились із підрядником, що вони за ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Володимир ОЛІЙНИК,
депутат обласної ради,  фракція «Наша Україна»



Про вибори…  І село…
Відбули ми чергові «демократичні» вибори, і можна черговий раз переконатись, що виборець, як жінка  обирає емоціями…

Про вибори

Хочеш в «прекрасне минуле» – голосуй за комуністів, за самообрану і самоназвану опозицію – «Батьківщина», за нових і сильних – «УДАР» (хоча молодь голосувала за УДАР, щоб було кому бити писок «регіоналам» і комуністам). Ну і Партія регіонів також створила гарну картину своєї «роботи», хоча і підстрахувалися залякуванням бюджетників, щоб отримати прийнятний результат.
Висновок з цих виборів  чіткий: вибори не відбулися за критеріями патріотизму та професіоналізму.
Приємно, що у Верховній Раді з’являться оратори-патріоти (переважно зі «Свободи»), які справді відстоюватимуть Укра ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Свято буде наперекір бюджетному дефіциту

Дефіцит цьогорічного міського бюджету Івано-Франківська складає 58 мільйонів гривень, і навіть не вистачає коштів на фінансування півтора місячного фонду оплати праці.

Про це повідомив міський голова Віктор Анушкевичус. За його словами, це наслідок державної політики щодо органів місцевого самоврядування, бо подібний стан справ й у інших містах України.
«Ні міський голова, ні міськвиконком, ні міська рада у цьому не винні. Такий стан справ у всій державі. Це наслідок тих реформ, про які так багато говорили. Особливо – щодо податкового законодавства і зміщення акцентів у сплаті податків», – заявив В.Анушкевичус.
Водночас міський голова наголосив, що ті показники, які декларувало місто, воно виконує. «За основу бюджету ми взяли розрахунки Мінфіну. Але дотація вирівнювання, виділена для Івано-Франківська, у два рази менша. Із 4 ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Приватна  фірма  відкриє «Муніципальні  аптеки»

На базі аптек і аптечних пунктів ТзОВ «Іва-Фарм» створять мережу «Муніципальних аптек» з граничною роздрібною націнкою на ліки до 15%.

Про це повідомив голова постійної депутатської комісії Івано-Франківської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту Сергій Стефанко. За його словами, мережа з 11 «Муніципальних аптек» діятиме у міських лікувальних закладах та в інших орендованих ТзОВ «Іва-Фарм» приміщеннях, які перебувають у комунальній власності міста. Їх можна буде розпізнати за написом «Муніципальна аптека. Мінімальні ціни».
«Пошук варіантів та переговори про створення мережі «Муніципальна аптека» тривали близько півтора року, – каже С. Стефанко. – Після детального вивчення питання про утворення комунальної структури «Муніципальна аптека» стало зрозуміло, що такі додаткові видатки міський бюджет не ... Читати далі »
Переглядів: 763 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Японці побудують в Івано-Франківську завод?
До кінця року в Івано-Франківську буде створено ще  три сотні нових робочих місць.
Такий прогноз зробив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик. Він повідомив, що лише на двох підприємствах з іноземними інвестиціями вже вдалося створити понад 600 робочих місць. І розповів, що міська влада продовжує роботу щодо реалізації проекту з будівництва фірмою «Сен-Гобен» заводу з виробництва гіпсокартону, дві фірми з Чехії та Словакії цікавляться можливістю відкриття у місті своїх підприємств, а одній із японських фірм міськвиконком запропонував побудувати в Івано-Франківську завод з виготовлення запасних частин до автомобілів.
Наш кор.
Переглядів: 908 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Мінімізують зарплати
В Івано-Франківську 12 тисяч 854 працівники отримують мінімальну або нижче мінімальної заробітну плату.
Про це повідомив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик. За його словами, на багатьох підприємствах люди працюють по 10-12 годин, хоча офіційно оформлені на пів і менше ставки. Керівники підприємств вдаються до такого кроку, щоб зменшити нарахування на зарплату і відчислення податку від доходів фізичних осіб.
Б.Білик зазначив, що під час опитування працівники скаржились на відсутність альтернативи легального працевлаштування і отримання офіційної зарплати на рівні, який би їх задовольняв. Розмір так званої зарплати у конвертах значно перевищує розмір офіційних зарплат, а це для людей важливий фактор.
За словами Б.Білика, з початку року з питань офіційного працевлаштування і належного оформлення трудових відносин пе ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Господарський суд:
від комерційного  – до сьогодення




Наступної середи господарський суд відзначає 90-річчя з часу свого заснування. Історія арбітражно-судової системи починається з 21 листопада 1922 року, коли в Україні було прийнято Положення про порядок вирішення майнових спорів між державними установами та підприємствами. Згідно із цим документом, розгляд господарських спорів був покладений на арбітражні комісії, що створювалися при губернських економічних нарадах, а згодом – при виконавчих органах державної влади.
Арбітраж у сучасному розумінні, тобто засіб або спосіб примирення юри-
дичних осіб, коли між ними виникають суперечки, має багатовікову історію. Заснування комерційних судів в Одесі (1807 р.), Феодосії (1819 р.), Ізмаїлі (1824 р.) вважається ... Читати далі »
Переглядів: 1058 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Таксисти будуть працювати по-новому?

 У Верховну Раду надійшов законопроект «Про перевезення на таксі та перевезення на замовлення» авторства Олега Шевчука (БЮТ-«Батьківщина»).
Вищезгаданим законопроектом у роботу таксистів автори планують ввести багато новацій, а саме місцевий дозвіл на таксі, посилені технічні вимоги до автомобілів, зокрема обов’язкова наявність електронного таксометра, який буде визначати вартість перевезення. А сам водій таксі, окрім водійського посвідчення та реєстраційного документу на транспортний засіб, повинен буде мати при собі дозвіл (ліцензію) на свою діяльність та сервісну книжку автомобіля. Також у новому законопроекті значно збільшені адміністративні штрафи за порушення встановлених правил.
Але таксисти кажуть: таких кардинально «нових» законопроектів за час своєї професійної діяльності бачили уже десятки, і поки жоден з них влада так і не змогла узаконити, бо самі п ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Від Опілля – до Карпат
Завершився 75-й чемпіонат області з футболу

Як ми вже повідомляли, чемпіонат Івано-Франківщини з футболу 2012 року був ювілейним, 75-м за ліком. Втім, перші організовані змагання стартували ще до першої світової війни: у чемпіонаті Галичини 1914 року на провідних ролях була станіславівська «Ревера». Той турнір проводився під егідою Австрійського футбольного союзу (Галичина входила до складу Австро-Угорської імперії). Згодом футбольна влада на території сучасної Івано-Франківщини змінювалася не один раз. 

Під егідою львівської спілки

Регіональні змагання на території сучасної Івано-Франківської області проводяться з 1923 року. Саме тоді у рамках Львівського футбольного союзу (ЛОСФ), який об’єднував клуби Галичини, було створено окремий Станіславівський підокруг. Щоправда, він проводив лише змагання у класах В і С.
Лідер прикарпатського футболу – «Ревера» ... Читати далі »
Переглядів: 907 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Бої світового масштабу
«Ураганівці» змагалися за призи футзального мундіалю



В Таїланді триває чемпіонат світу з футзалу. В складі збірної України, котра дісталася чвертьфіналу змагань, виступало одразу два гравці івано-франківського «Урагану» – Кирило Ципун і Петро Шотурма.

Досі найвищим досягненням збірної України залишається 4 місце в 1996 році. Тоді у поєдинку за «бронзу», що проходив в іспанській Барселоні за присутності 15 500 глядачів (!), українці поступилися росіянам – 2:3. А от у континентальних першостях наші співвітчизники двічі ставали віце-чемпіонами – в 2001 та 2003 роках.
Обидва рази срібні нагороди чемпіонатів Європи отримував Федір Пилипів, перший з вихованців прикарпатського футболу, котрий досяг рівня національної збірної. Уродженець Лисця здобув футбольні ази у ДЮСШ «Прикарпаття» (перший тренер – Микола П ... Читати далі »
Переглядів: 824 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Зміни на екваторі

Завершується перше коло змагань у чоловічій баскетбольній суперлізі. Франківська «Говерла» вже вичерпала його програми, впевнено обігравши наприкінці минулого тижня «Ферро-ЗНТУ» і «Кривбасбаскет».

«Ведмеді» закріпилися на шостій сходинці турнірної таблиці. Втім, їхня гра не зовсім задовольняє вболівальників та керманичів клубу. Днями «Говерла» припинила співпрацю одразу з трьома баскетболістами – команду залишили Станіслав Овдєєнко, Олександр Оснач та Віталій Близнюк.
Натомість розпочав тренування в Івано-Франківську американець 27-річний Ейден Убака. Він є випускником університету Каліфорнії, останні три сезони відіграв у Австралії. До цього виступав у Польщі, Німеччині та Бельгії.
Чи залишиться він у команді, з’ясується після домашніх ігор з БК "Київ" та "Будівельником", котрі відбудуться відповідно 23 та 25 листопада. Дещо раніше склад франкі ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Стартував чемпіонат області

Стартував черговий чемпіонат Івано-Франківщини з волейболу. На старт змагань вийшли 22 команди – це дещо менше, ніж торік. Вони розіграють нагороди у чоловічій вищі та першій лізі, а також серед жінок.


У вищій лізі чоловіків замість семи змагатимуться дев’ять команд. Залишила еліту та й обласні змагання загалом «Свобода» з Рожнева. Натомість підвищилися у класі переможці першої ліги – ВК «Залуччя» зі Снятинщини та калуський «Нафтохімік». Дебютує у турнірі також команда ЛВУМГ з Богородчан.
У першій лізі припинили виступи команди Верховини, Надвірної, Слободи (Коломийський р-н) і Брошнева. Новачків двоє – Кутище (Тлумацький р-н) та «Скала» Старі Кути (Косівський). В турнірі жінок, який стартує цієї суботи, виступатимуть шість команд: три – з обласного центру, по одній – з Галича, Коломиї і Вигоди.
На всеукраїнській арені Івано-Франківщина буде представлена ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

Станиславівському некрополю – 230 років
Повернення із небуття



Найкраще розказати про кожне місто, передати його дух може історичний цвинтар.
Історичні цвинтарі в Івано-Франківську знищені. Всі. Шкода за всіма, та найбільше жаль за тим, що був загальноміським. Він має свою промовисту історію, яка фіксує не тільки роки людського життя, а й основні віхи історії міста, краю, нації. Проте сторінки цього цвинтаря, незважаючи на те, що вони були кам’яними, стерті майже всі.


У давнину в Станиславові не було просторого, за межами міста, міського кладовища. До церков, костелів, божниць тулилися невеликі за розмірами цвинтарі, від яких з часом не залишилось і сліду. Тому місце їх розташування та дати виникнення встановити тепер майже неможливо. Знатних людей ховали в храмах – в підземеллях, стінах чи біля них.
Все змінилося після 177 ... Читати далі »
Переглядів: 825 | Додав: bond | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)