Четвер, 25.04.2024, 16:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 22 » ЧИ ПРАВДА, ЩО...
11:59
ЧИ ПРАВДА, ЩО...
ДП «Івано-Франківськавто-транссервіс» приватизують?

У Івано-Франківську заговорили про можливу приватизацію ще одного державного підприємства. Цього разу «під приціл роздержавлення» потрапило  ДП «Івано-Франківськавтотранссервіс» – підприємство, що займається пасажирськими перевезеннями. Лист з профільного міністерства з наполегливою рекомендацією роздержавлення надійшов до Івано-Франківської ОДА вже близько місяця тому.
Раніше українські «автотранссервіси» були «управліннями автотранспорту». Але коли у 2006 році за наказом Міністерства транспорту і зв’язку пройшла їх масштабна реорганізація у державні підприємства, керуючі функції у них забрали і  передали спеціально створеній для цього структурі – Головтрансінспекції. Проте у деяких регіонах, зокрема в Івано-Франківську, повноваження щодо проведення конкурсів на пасажироперевезення за цими установами зберегли, таким чином залишивши їх прибутковими. Сьогодні із 14-ти «автотранссервісів», які знаходяться в Україні, таких всього п’ять, а усі решта через їхню нерентабельність держава давно вже продала приватникам. І от дійшла черга і до «Івано-Франківськавтотранссервісу», хоча це підприємство зовсім не збиткове, а скоріше навпаки.
Які думки з цього приводу висловлюють самі працівники підприємства, а які – місцева влада – цікавився «ЗК».
Трудівники прикарпатського ДП (а це, до слова, всього лише шестеро людей) вважають: влада не повинна передавати їхнє підприємство у приватні руки, бо тут працюють хороші спеціалісти, які зі своїми функціями справляються відмінно і до  бюджету приносять стабільний дохід.
На їхню думку, новий власник про викуплене підприємство навряд чи дбатиме, та й цілком можливо, що на аукціоні його придбає якась фірма-забудовник, адже у власності «Івано-Франківськавтотранссервісу» є цілий гектар землі поряд з приміщенням, де розташовується ДП.
«Напевно, буде багато бажаючих загарбати цей гектар, – говорять на підприємстві та просять, щоб не називати їхні прізвища. – Дуже скоро після приватизації нашої установи тут виросте дві-три новобудови».
Але найбільше працівники «автотранссервісу» тривожаться про свої робочі місця, бо переконані: приватник, скоріше за все, їх звільнить. Усю надію, кажуть бюджетники, покладають на «білий дім», сподіваючись, що місцева влада у приватні руки їх не віддасть, як не віддала свого часу прибутковий «Локомотиворемонтний завод».
І справді, на початку листопада, власне після отримання листа зі столиці, облдержадміністрація виступила проти роздержавлення ДП, мовляв, підприємство ж не «лежаче». Заступник голови ОДА Василь Плавюк тоді пообіцяв робити усе для того, аби цій приватизації завадити.
Але місцеві чиновники додають: самі працівники вагу свого підприємства суттєво перебільшують, бо прибутки від «Івано-Франківськавтотранссервісу» не такі вже й захмарні. Навіть якщо його передати у приватні руки, страшних наслідків для економіки регіону це не матиме. Тож, якщо столична влада таки дуже наполягатиме, вищезгадане підприємство пустять «з молотка».   

Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 831 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]