Четвер, 25.04.2024, 22:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 22 » СУСПІЛЬСТВО
11:58
СУСПІЛЬСТВО
15% від суми валютної операції

Цього тижня Верховна Рада України відмовилася розглядати законопроект щодо сплати збору до Пенсійного фонду у розмірі 15%  від суми валютної операції. Але цілком ймовірно, що найближчим часом вони нас таки «ощасливлять».

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект підготовлено з метою  покращити  фінансовий стан Пенсійного фонду, зменшити готівковий обіг іноземної валюти, збільшити обсяги безготівкових розрахунків та сприяти стабільності національної валюти України. З цією метою передбачено встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду у розмірі 15% від суми операції.
При цьому, звільняються від сплати збору наступні операції фізичних осіб:
- з продажу отриманої шляхом переказу з-за меж України іноземної валюти у сумі, що не перевищує у гривневому еквіваленті 150 тисяч гривень протягом календарного місяця;
- з продажу іноземної валюти, яка знімається фізичною особою з свого вкладного (депозитного) рахунку. Валюта має бути покладена на вкладний (депозитний) рахунок принаймні за 30 днів до її зняття;
- з продажу іноземної валюти, яка отримана при виплаті купонного доходу та від продажу або погашення казначейських зобов’язань, облігацій внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті.
«При цьому, звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, коли належні громадянину суми в іноземній валюті будуть продані ним за готівкову гривню безпосередньо у момент отримання», – йдеться у документі.
Банки, фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, які отримали від Нацбанку генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій та мають право здійснювати валютно-обмінні операції, зобов’язані будуть здійснювати контроль за сплатою пенсійного збору від операцій фізичних осіб з продажу іноземної валюти за готівкову гривню, що проводяться через ці установи.
Раніше стало відомо, що Нацбанк допускає ініціювання введення податку на готівкові валютообмінні операції фізичних осіб.

Переглядів: 709 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]