Вівторок, 19.03.2024, 09:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 01
Перезавантаження системи
Приватним ЖЕО живеться краще, бо вони знають, за що працюють




Івано-Франківська комунальна реформа надала поштовх до розвитку ринку житлово-комунальних послуг. На підрядах у «Єдиного розрахункового центру» – управителя житлового фонду Івано-Франківської міської ради – у цій сфері почали працювати приватні підприємства. Серед них і колишні комунальні житлово-експлуатаційні організації. Однією з них є колишня ЖЕО №2, теперішнє приватне підприємство «Мій Дім» під керівництвом Олександри Петрик. Вона каже, що не побоялася піти на «вільні хліби», бо побачила, що ЄРЦ встановив чіткі «правила гри» на ринку житлово-комунальних послуг і визначив, хто за що відповідає. А колишні ЖЕО згубило те, що за вказівками чиновників вони виконували багато невластивих робіт, за які ніхто не платив.

Шокуюче враження ... Читати далі »
Переглядів: 829 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Чому нас вдягають турки і китайці

Моя мама передбачливо зберігала у шафах радянські повзуни, в котрих виходили ми з братом, «для онуків». Тоді з неї сміялися. Аж виявилось, що через 25 років ці предмети радянського легпрому стали у пригоді щонайменше двом дітям сучасної незалежної України. Натомість за ці роки шити якісні повзуни в Україні майже розучилися. Тканина, що линяє, рветься й розтягується, та кнопки, що не витримують й кількох одягань. Це враження від абсолютної більшості придбаного українського дитячого одягу. Натомість самі виробники від імені профільної асоціації нарікають на засилля секонд-хенду, дешеве китайське і турецьке шмаття, відсутність державної підтримки, що нібито заважає їм виробляти якісний продукт. Чого не вистачає українському виробнику, аби одягти у «своє» співвітчизників?

Поганому танцюристу
За версією Української асоціації підприємств легкої промислов ... Читати далі »
Переглядів: 947 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

«Літники» хороші і погані
97% літніх кафе в обласному центрі працюють з порушеннями


Такі невтішні результати перевірки кафе під відкритим небом наводять у міському управлінні торгівлі. За підсумками «рейдів»,   що провела спеціальна комісія по літніх кнайпах у центральній частині міста, із 41 «точки», що втрапила під пильне око ревізорів, у 38 перевіряльники виявили огріхи.


«Порушення зафіксовані на більшості майданчиків, зокрема: порушення правил благоустрою – 22, порушення законодавства про працю – 16, санітарних норм і прав –  27», – повідомив т.в.о. начальника Івано-Франківського управління торгівлі Віктор Рараговський під час щотижневої наради у міськвиконкомі.
Ще на одному «літнику» відсутні документи про якість та безпечність продуктів харчування, на 19-ти є порушення протипожежних норм і правил та на 11-ти перевищення дозволеної площі.  
Найбільшим пор ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Свині не винні
Африканська чума наближається до Івано-Франківська?


Худобу прикарпатських газдів може вразити африканська чума, яку зафіксували в Росії та Білорусі. Про це під час оперативної наради у міського голови застеріг начальник управління ветеринарної медицини Микола Сендецький. За його словами, ситуація із пошестю АСЧ (захворювання домашніх і диких свиней, яке характеризується високою температурою, посинінням окремих ділянок тіла тварини) в Білорусі та Росії є вкрай напруженою. Там нині вживаються максимальні заходи знезараження та запобігання подальшому розповсюдженню епідемії.

Хвороба небезпечна тим, що вакцин і медикаментів, які захищають від неї, не існує. Все поголів’я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. І хоч для людини африканська чума не становить жодної небезпеки, її епідемія може завдати величезних збитків.  
«Минулого року випадок цього захворюв ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Василь СКРИПНИЧУК:
«Рада працює гласно»




Обласна рада могла би підтримати угоду про розподіл вуглеводнів, але тільки у випадку забезпечення економічних інтересів області. На «дерибан» вона не погодиться. Про це повідомив у вівторок на прес-конференції голова Івано-Франківської обласної  ради Василь Скрипничук. Це питання він тримає на особистому контролі.

Зважаючи на те, що обласна рада не отримала актів про експертизи, вона не може обійти закони України і погодитися із умовами угоди. «Погодити угоду – означає діяти в інтересах компанії «Шеврон» і київської приватної компанії «Надра Олеська». Не погодити – означає діяти в інтересах Росії, котра нам надає газ», – запевняє Василь Скрипничук.
Власне значна частина підсумкової прес-конференції Василя Скрипничука була присвячена темі видобутку сланцевого газу на Прика ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Володимир Балагура, депутат міської ради, фракція «Наша Україна»


Куди прямуєш, Івано-Франківську?

   Часто прогулююсь середмістям і щоразу неприємно вражаюся: на вулицях, що рясніють вишуканими взірцями європейської архітектури пізнього середньовіччя, практично не чути захоплених вигуків численних туристів, як це притаманно тому ж Львову чи Кам’янець-Подільському. Наше місто, на жаль, в очах гостей і далі залишається нецікавим транзитним пунктом на шляху до відпочинку в Карпатах. Нам не вдається затримати туристів у місті бодай зайвих кілька годин чи добу-другу.
   Звісно, порівняно із удвічі старшим Львовом Івано-Франківськ не може похвалитися такою кількістю пам’яток архітектури, однак слід визнати: туристів не менше, ніж львівська опера чи Арсенал, приваблює величезна кількість різноманітних сучасних «родзинок». Адже в ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (1)

Газу не буде?..
Триває дискусія щодо можливого видобутку сланцевого газу на Прикарпатті


Увага громадськості одразу декількох областей в останні дні прикута до питання видобутку сланцевого газу на території Західної України. Хвиля протестів переросла в обговорення запропонованого проекту угоди між Україною та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» про розподіл вуглеводнів, які планують видобувати у межах ділянки Олеська. З цією метою розпорядженням голови Івано-Франківської обласної ради Василя Скрипничука була створена спеціальна робоча група. А на сайті обласної ради відкрита сторінка, присвячена цьому питанню.

Не погоджуватися із запропонованими умовами угоди про розподіл вуглеводнів вирішили члени спеціальної робочої групи під час другого засідання. Півторагодинна дискусія тривала навколо невідповідності українському законодавству прописаних норм угоди. Зокрема, члени робочої групи внесли 129 ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

«Це вам не ЖЕК!»

Газети із таким промовистим заголовком на першій шпальті минулого тижня франківські комунальники вручали всім присутнім на громадських слуханнях щодо роботи КП «ЄРЦ». На зустрічі розпорядники міського ЖКГ похвалилися успіхами за два роки діяльності та вислухали зауваження мешканців міста.

Захід, організований комунальниками, проходив у формі діалогу між очільниками ЄРЦ та іванофранківцями. Окрім керівника Вадима Войтика, у слуханнях взяли участь його заступники: Руслана Василюк та Петро Шкутяк. Також у якості гостей були присутні колишній заступник директора ЄРЦ, а нині секретар міської ради Микола Вітенко та народний депутат від ВО «Свобода» Руслан Марцінків.
Руслан Марцінків, якого першим запросили до слова, зазначив: ЄРЦ – чи не перше підприємство, яке відкрито проводить зустрічі з громадою.
«Важливим є постійний контакт із громадою. Це не тіл ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Молот в руках депутата 

14-поверховий будинок на вул. Набережній ім. В.Стефаника, зведений у 1990-му році, унікальний в Івано-Франківську. «Західний кур’єр» свого часу писав про численні проблеми, які обсіли це помешкання (читай «Хмарочос проблем» у № 21 від 26 травня -1 червня 2011 р.). Мешканці його об’єдналися в ОСББ і більшість проблем вирішують самотужки та з допомогою міськради. А захищатися їм доводиться й від підприємців. Ось їхній лист у редакцію:     

Від імені мешканців будинку №32 на вулиці Набережній ім. В. Стефаника хочемо  висловити подяку депутатам від політичної партії ВО «Свобода» за допомогу у звільненні нашої  прибудинкової території від самовільно встановленого більше двох років тому паркану. Підприємець Р.Сливка надумав добудовувати до магазину, який є частиною нашого будинку, «невеличку» споруду: 2-поверхов ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Золоті куполи
Зростання кількості церковних храмів у місті викликає гострі дискусії


В Україні щороку спостерігається усталене зростання кількості церковно-релігійних інституцій приблизно на 2 %. Таку статистику, посилаючись на Міністерство культури, наводить український Інститут релігійної свободи. У розрізі нашого міста цей показник еквівалентний одній новозбудованій церкві щороку.
Якщо раніше зведення нових святинь у городян викликало лише загальне схвалення (діло ж богоугодне, як інакше?), то останнім часом все частіше чуються голоси невдоволення. Мовляв, церковники подекуди зловживають прихильністю людей та влади, зводять без малого храм на храмі. І йдеться тут вже зовсім не про духовність, а про звичайну комерцію…
Чи достатньо вірянам церков у Івано-Франківську? Яка кількість храмів «оптимальна» для підтримання рівня духовності місцевих жителів? Скільки храмів у місті є сьогодні і скільки ... Читати далі »
Переглядів: 1074 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Тверда сила РПЦ

На урочистостях, присвячених Хрещенню Русі, Російська православна церква виступає інструментом силової політики Москви. Ні церква, ні влада не прагнуть зробити річницю приводом згадати про спільне минуле з Україною і Білоруссю.

У трьох країнах – у Росії, Україні й Білорусі – пишно святкують 1025-річчя Хрещення Русі. Дата не надто кругла, але чому б і ні.
Мешканцям колишнього СРСР не зашкодить нагадування про їхнє  спільне духовне і культурне коріння. Сусіди повинні жити дружно. Та й не тільки сусіди.
Після розпаду Британської імперії церква Англії зуміла зберегти Англіканську співдружність на неосяжних імперських просторах від Австралії до Африки та Америки, і нікому від цього не стало гірше. Навпаки, в постколоніальному світі, що буяє конфліктами, Співдружність зіграла заспокійливу роль. Більше того, вона виявилася тією «м’якою силою», яка доп ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Чи брати дитину на море?

У вас почалася відпустка, і ви хочете провести її з сім’єю на березі моря? Але ви молоді батьки і хвилюєтеся про те,            як ваше чадо перенесе свою першу подорож? Якщо так, то ми порадимо вам,  як бути.
Чи варто брати дітей з раннього віку на море, чи все ж краще залишити їх на дідуся з бабусею – про це нам розповіла завідувач дитячим відділенням Лисецької дитячої районної лікарні Галина Іванівна Тендюк.


«Дуже часто батьки звертаються із таким запитанням, – говорить лікар. – Згідно з європейськими даними, на море можна брати дітей з раннього віку, навіть до року. Але необхідно, щоб батьки взяли до уваги кілька важливих моментів.
Перше –  чи зможе дитина перенести переїзд або переліт певним видом транспорту, чи дозволить стан здоров’я? Це кожна мама має узгод ... Читати далі »
Переглядів: 884 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Головний лікар Івано-Франківська побував з робочим візитом в Румунії
Днями головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк побував із робочим візитом в Румунії. „Я дуже вражений високим рівнем розвитку медичної галузі цієї країни. За досить короткий час в Румунії відбулися реформи охорони здоров’я,  які проходили під егідою Європейського Союзу. У країні на повну потужність працює державне медичне страхування, а це забезпечує лікування хворих і дає можливість переоснащення великих і дрібних лікарень”, – розповідає Тарас Масляк.
Медики Прикарпаття змогли побачити налагоджену роботу Центральної диспетчерської і називають її роботу прикладом для наслідування.
„Я бачив, як працює невідкладна допомога у Канаді, Німеччині, Польщі, проте саме медики Румунії зібрали увесь найкращий досвід країн, де створена така структура. Ми побачили, як злагоджено працюють спільно поліція, пожежники і медики. ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Обережно – ботулізм
Влітку часто зустрічаємося з проблемою  харчових отруєнь


Треба пам’ятати, що до смертельно небезпечних харчових отруєнь належить ботулізм. Збудник ботулізму – ботуліністична клостридія – в зовнішньому середовищі утворює спори, а при розмноженні в харчовому продукті здатна утворювати найсильнішу в природі отруту (токсин). Навіть велика концентрація солі, цукру, а також висока кислотність середовища не послаблює дію ботуліністичного токсину.
Ідеальні умови для ботулізму створюються при герметизації продуктів в консервних банках, в кишечнику риби і тварин після забою, всередині ковбас, окороків. Токсини практично зберігаються стільки ж, скільки і сам продукт, при цьому останній нічим не відрізняється від доброякісного. Але в багатьох випадках продукти, в яких утворився ботуліністичний токсин, можуть мати вигляд зіпсованих, тканини розм’якшуються, з’являється сторонній запах, ут ... Читати далі »
Переглядів: 786 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

На перший-третій розрахуйсь!

Цієї неділі поновлюються обласні футбольні змагання. Команди першої ліги розпочнуть друге коло турніру. Другий дивізіон завершуватиме перший етап, виявляючи вісімку фіналістів. Окрім того, будуть зіграні заключні матчі розіграшу Кубка Івано-Франківщини. Вирішальний поєдинок, за традицією, пройде у День незалежності.
Літні вакації в цілому минули спокійно. Попри різноманітні чутки, жоден з колективів не відмовився від участі у турнірі. Принаймні, як повідомили нам в обласній федерації, такою була ситуація на вчорашній день. Також на рівні розмов залишається інформація щодо змін у складах. Адже реєструвати новачків клуби розпочнуть лише сьогодні. Трансферний період триватиме до кінця серпня.


Відомо лише, що три учасники чемпіонату отримали статус професійних гравців: галичанин Ігор Худобяк вирушив до табору дебютанта другої ліги ПФЛ «Енергі ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

Обличчя галицької кухні

Відомих кулінарів нечасто знають в обличчя, але смак їхніх шедеврів залишається у віках. Можливо, ви й не підозрюєте, що борщ, яким вас пригощала бабуся, приготований за рецептом Ольги Франко. А неймовірно смачний мамин пиріг – за приписом  івано-франківської «королеви солодощів» Дарії Цвек. Майстрині, які гідно продовжують славні кулінарні традиції, є і в наші дні. Про давні й сучасні обличчя галицької кухні дізнавався «ЗК».
  
Старанна невістка
Українському генію Івану Франку дуже пощастило з невісткою, а його синові Петру – з дружиною. Адже Ольга Франко була не лише чарівною жінкою, а й чудовою господинею. Крім того, вона вивчала кулінарію у Відні, куди її чоловіка направили на лікування. Ольга закінчила дворічні курси при Вищій школі сільського господарства (відділ кулінарії). Свій досвід умілої куховарки й берегині сі ... Читати далі »
Переглядів: 1281 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)

У всій красі

Виставковий хол фортечної галереї «Бастіон» посеред літа перетворився на справжню казку про дванадцять місяців. Молода іванофранківчанка Тетяна Кріль представила авторський проект «Любити слов’янку».

Особливість цього авторського проекту полягає в тому, що її творець є одночасно єдиною моделлю. На усіх фотознімках Тетяна зображена у слов’янському стилі. Це переважно образи давніх слов’янських божеств. Цікаво те, що дівчина намагалася відтворити образи міфічних істот всього календарного циклу.
«Дівчина повинна бути не тільки красивою, але й поставати у різних образах, – каже Тетяна. – У своїх роботах я прагнула продемонструвати усі типажі слов’янських богинь та божеств».
За словами Тетяни Кріль, робота над проектом тривала протягом цілого року, оскільки тут представлені миті усіх чотирьох пір року. У планах дівчини – створити наступний проект, куди можн ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 01.08.2013 | Коментарі (0)