Вівторок, 19.03.2024, 10:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 29
Немає сланців – є демократія

Посол США Джеффрі Пайєтт вважає відмову Івано-Франківської облради компанії Chevron видобувати сланцевий газ в області свідченням української демократії.

Про це він сказав в інтерв’ю програмі «Події тижня» на телеканалі «Україна».
«Думаю, що якоюсь частиною це – місцева політика. І це природно. У нас подібні дебати і в США. Це ознака здоров’я української демократії – обласні адміністрації, обласні ради задають питання стосовно угод», – сказав Пайєтт.
Водночас він знову запевнив з посиланням на американський досвід, що технологія видобутку сланцевого газу є безпечною. Окрім того, за його словами, в американських штатах, де видобувають сланцевий газ, це було величезним фактором збільшення зайнятості.
«Родовище нетрадиційного газу – це не те що звичайне нафтове родовище, де треба лише раз пробурити дірку в землі і все – качай. Проект ви ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Після лінійки – всі на фестиваль
Першого вересня Івано-Франківськ буде фестивалити


Початок осені в Івано-Франківську не обійдеться без традиційних фестивалів – «Свята Хліба» та  «Прикарпатського вернісажу». Обидва заходи запланували провести 1-го вересня.
«Свято Хліба» для нас вже стало традицією, – розказував про свято начальник міського управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик. – Воно присвячується, як у народі кажуть, жнивкам – завершенню збирання урожаю і випіканню з нього першого хліба».


За словами Богдана Білика, цьогоріч у місто на «Свято хліба» з’їдуться понад два десятки пекарів із Західної України. Випіканки презентуватимуть львів’яни, тернополяни та іванофранківці. Усі, хто відвідає смачне свято, матиме можливість не тільки поласувати здобними смаколиками, але й взяти участь у різноманітних майстер-класах та навчитися власноруч випікати хліб. Так ... Читати далі »
Переглядів: 687 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Дефіле у вишиванках
Івано-Франківськ став переможцем на столичному Параді вишиванок


Враженнями від святкових вакацій у Києві під час оперативної наради в міськвиконкомі поділився заступник начальника міського управління культури Михайло Коник. За його словами, масштабне дійство в центрі Києва з нагоди Дня Незалежності складалося з п’яти окремих конкурсів: спочатку учасники презентували своїх «Диво-птахів», далі «відгриміло» змагання з представлення міст, конкурс на кращу вишиванку та на кращу дитячу акапельну пісню. Також визначали переможця в номінації  «найчисельніша делегація». Нашим землякам дісталося перше місце в конкурсі презентації.
«Для представлення ми вибрали фрагмент гуцульського весілля, – поділився задумом Михайло Коник. – Ми об’єднали два танцювальні колективи, були троїсті музики. Також запросили чотирьох справжніх трембітарів з Косівського району, які дійсно «грамотно» дули», – жарт ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (1)

Реклама non grata
В Івано-Франківську дали прочуханки несумлінним власникам зовнішньої реклами


Місцеві підприємці нарешті відчули на собі тверду руку франківського КП «Рекламно-інформаційний центр». Попередня спроба впорядкувати незугарні «двигуни торгівлі» у квітні цього року зазнала фіаско, адже їхні власники мало не з кулаками стали на захист свого майна. Натомість, минулої середи комунальникам таки вдалося позбавити «промоушену» чотирьох бізнесменів-порушників.

Демонтувати зовнішню рекламу магазину «Центральний» на площі Ринок, «ВікноЛІДЕР» та «Шенген» на вулиці Січових стрільців, а також «Пелікан» на вулиці Галицькій своїм рішенням постановив виконком міської ради. Представники КП «ІФРІЦ» переконують: реклама там встановлена без дозвільної документації. А приписи та попередження комерсантам, як об стіну горохом.
«Тут реклама закриває ввесь фасад буд ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Ігор Дутка, голова фракції Партії регіонів в Івано-Франківській міській раді


Цілеспрямовано працюємо над виконанням своїх обов’язків

З часу набуття депутатських повноважень у 2010 році ми, депутати-регіонали в Івано-Франківській міській раді, цілеспрямовано працюємо як над виконанням своїх обов’язків депутата, так і над реалізацією передвиборчої програми міської організації Партії регіонів «Будуємо разом новий Івано-Франківськ», а також виконуємо доручення виборців.
Важливим елементом виконання депутатських повноважень є робота в постійних комісіях міської ради. Члени фракції Партії регіонів обрані до складу 4 з 7 постійних комісій Івано-Франківської міської ради.
До форм реалізації депутатських повноважень, відповідно до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад”, належать депутатські звернення і з ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Ні сюди і ні туди
Міська влада хоче перенести сміттярку з Мазепи, 35, але ніяк не може знайти підходящого місця

Відповідне розпорядження підшукати для сміттєвих баків місце деінде перший заступник міського голови Зіновій Фітель дав департаменту архітектури і містобудування ще тиждень тому. Мовляв, там, де зараз розташовується контейнерний майданчик – біля будинку №35 на вулиці Мазепи, сесія міської ради своїм рішенням постановила обладнати скверик. До того ж контейнери для сміття розміщені там просто на тротуарі, заважають пішоходам та своїм виглядом геть зіпсували тамтешній «пейзаж».
Тиждень минув, однак івано-франківські архітектори розводять руками – іншої придатної для сміттярок місцини наразі немає.
«Ми шукаємо місце, але його поблизу нема, – виправдовувався в.о.  начальника департаменту архітектури Володимир Гайдар. – Будь-яке перенесення контейнерного майданчика буде відбуватися з п ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Зима – не тітка
Франківські комунальники продовжують «готувати санчата» влітку


Про готовність до осінньо-зимового періоду виконкомівцям доповіли представники  КП «Єдиний розрахунковий центр».

«На сьогоднішній день підписано паспорти готовності 1200 будинків, – відзвітував під час оперативної наради цього вівторка заступник директора комунального підприємства Петро Шкутяк. – Великий об’єм робіт проведено з ремонту покрівель – на 74 будинках, з ремонту опалювальних систем – у 99 будинках, із ремонту систем холодного водопостачання – у 155 будинках».
Також, як зазначив Петро Шкутяк, до початку зими «Єдиний розрахунковий центр» планує провести капітальний ремонт систем електропостачання у трьох івано-франківських багатоповерхівках – на вулиці Вовчинецькій, 202, Галицькій, 124 та Галицькій, 201.
«В цілому житловий фонд міста готовий до осінньо-зимового періоду на 70%», – зазначив ... Читати далі »
Переглядів: 710 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Наталя МИКУЛА:
«Ми маємо сміливість сказати своє слово хлопцям з Києва» 


1 вересня – новий етап для освітньої галузі. Від цього дня щороку починається новий відлік, започатковуються нові етапи у шкільництві. Про перемоги, здобутки, напрацювання і проблеми, з якими зустрінуться педагогічні працівники у новому навчальному році, напередодні Дня знань ми поспілкувалися із начальником Івано-Франківського міського управління освіти і науки Наталією Микулою. За два місяці до початку навчального року Наталя Петрівна подавала одразу дві заяви – на відпустку і звільнення. Але з 16 серпня із свіжими силами приступила до виконання своїх обов’язків і передумала покидати управління великою армією освітян.

– Пані Наталю, з чим підходить цього року освіта міста до початку навчання? Які здобутки напрацювали?
– Система освіти доволі складна. ... Читати далі »
Переглядів: 837 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Нові меблі – для учнів початкових класів

Народний депутат Володимир Купчак допоміг укомплектувати меблями клас у микитинецькій школі. У класній кімнаті, де стоять нові столи і стільці, з 1 вересня займатимуться четвертокласники.


Директор школи Василь Грабовецький розповів: «Цей кабінет вже давно потребував нових меблів. Тому у липні ми звернулися з листом до нашого народного депутата Володимира Купчака, щоб посприяв у придбанні 15 учнівських столів та 30 стільців для класної кімнати, де займаються учні початкових класів. Він дуже швидко відгукнувся на прохання, і вже у серпні клас був укомплектований новими меблями, виготовленими коломийською фірмою «Прут».     
Батько двох малолітніх дітей, Володимир Купчак розуміє, як важливо, щоб діти зростали і навчалися у хороших, достойних умовах. Тож Микитинецька школа – не єдиний об’єкт його уваги. У цьому ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Чи боїтесь  ви втратити незалежність України?

Ірина,  продавець:
– Я не маю часу про це думати. Я думаю про те, як дітей першого вересня до школи відправити, адже все дороге – і одяг, і взуття, і форма, і канцтовари… Хто про них подумає, крім мене? І хіба влада думає про нас?.. Ні, кожен тільки про себе, на жаль.

Ольга,  філолог:
– Думаю, Україна вже не втратить своєї незалежності. Зараз світ інформований, і всі спостерігають за тим, що відбувається у кожній країні. Комусь нелегко буде нав’язати нам свою волю. А я особисто більше переживаю про те, щоб не піти на той світ зі своїми гріхами.

Володимир, комп’ютерний спеціаліст:
– Я не думаю, що у нас і була колись та незалежність. Бо хіба можна вважати незалежною державу, яка платить громадянам таку мізерну платню? Ми добровільно продаємось у рабство у будь яку країну, де можна заробити ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Шлюбний контракт,
чи Домовимось полюбовно?..


Українці почали частіше укладати шлюбні контракти. Проте для мешканців Прикарпаття, як з’ясувалося, це – ще одна чергова перепона на шляху до щасливого сімейного життя. Тут сімейне щастя воліють будувати на любові та довірі одне до одного. «ЗК» вирішив з’ясувати, чому ж такі непопулярні шлюбні контракти серед наших краян.
За даними Мін’юсту, в Україні лише тисяча пар щороку укладає шлюбний договір. Звичайно, пальму першості посідають столиця та області із великими містами-мільйонниками. Очевидно, світовий та європейський     прогрес туди швидше дістаються. А от на Західній Україні все традиційно вирішується мирним способом. Принаймні, якщо ще до можливого весілля пара не може дійти згоди, то про яке спільне життя може йти мова? Розійшлися – та й годі, нема чого ділити ще не зароблене.

Холодний розрахунок
В Україні ще ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Працевлаштував без відома Центру зайнятості – штраф
Мінсоцполітики розробляє законопроект, згідно з яким буде створено єдиний реєстр вакансій, куди всі роботодавці повинні будуть подавати відкриті у них вакансії.
«Справа в тому, що за законом роботодавці і зараз повинні подавати всі вакансії в службу зайнятості. Але оскільки системи штрафів немає, фактично цей обов'язок не виконується», – сказав помічник міністра соцполітики Павло Кучер.
За його словами, суми штрафів поки не визначені, але швидше за все вони будуть прив'язані до мінімальної зарплати. «Можливо, сума штрафу буде неоднаковою для різних вакансій, а буде якась градація», – кажуть в мінсоцполітики.
Крім того, вже введені штрафи для рекрутингових агентств, які вимагають гроші з претендентів за пошук вакансій, – 10 мінімалок (зараз це 1470 гривень) і для кадрових агентств, які надають послуги з працевлаштування за кордоном бе ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Було весело і смачно
У Тлумачі презентували торгову марку «Смак українських Карпат»


Такого масового видовища маленьке покутське містечко Тлумач ще не бачило. Народні гуляння впродовж усього дня заполонили центральну частину міста та міський парк, де виросло справжнє селище фольклорно-етнографічних садиб із екологічно чистою та автентичною кухнею. Гостей свята тут частували сивухою, медовухою, різними наливками, справжніми домашніми стравами, котрі притаманні лише карпатському регіону. Це дійство відбулося в рамках Четвертого регіонального відкритого фестивалю автентичної карпатської кухні «Смачний Спас». Крім того, паралельно на місцевому рівні відбувся вже традиційний фестиваль «Свято меду та короваю з нового врожаю».


За деякими даними, на святі побували понад п’ять тисяч гостей. Чи не найбільше гості свята зацікавлено поглядали у сторону спеціально виставлених торгових точок із логотипо ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Пісня-свято

Новий відеокліп на пісню «Букет моїх пісень» днями презентувала заслужена артистка України Ірина Лончина. Ця робота побачила світ завдяки плідній і постійній співпраці із відомим івано-франківським кліпмейкером Андрієм Снімщиковим та дизайнером Оленою Васенко.

Як зізналася сама співачка, відео приурочене до невеликого творчого ювілею – п’ятиріччя з часу отримання звання заслуженої артистки. Нещодавно Ірина повернулася із закордонного гастрольного турне Сполученими Штатами та Європою. Там кожен концерт вона розпочинала саме із цієї пісні. Можливо, це не випадково, адже люди потребують позитивних емоцій, а у тексті лейтмотивом лунає фраза «щоб світ довкола кращим став».
На зйомки відео знімальна група потратила мінімум часу та декорацій – всього вісім годин та тільки костюми. Як зауважив режисер Андрій Снімщиков, легких робіт не буває: «Цей кліп – це свято, ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Мистецтво по-сучасному

В Івано-Франківську нарешті запрацював Центр сучасного мистецтва. Зусилля франківських ентузіастів увінчалися успіхом, адже ідея творення Центру сучасного мистецтва витала в повітрі ще від 1989 року. Чимало знаменних культурних подій відбулося відтоді в Івано-Франківську, а це питання залишалося лише ідеєю ентузіастів. Зрештою, як переконує художник Мирослав Яремак, унікальність його полягає в тому, що аналогічні мистецькі осередки в інших містах України існують як приватні або громадські ініціативи. У нас так сталося, що Центр сучасного мистецтва створений відповідним рішенням міської ради.

«Ідея створення муніципального музейно-виставкового динамічного Центру сучасного мистецтва, який аналізуватиме процеси, що відбуваються в місті, була ще з часів існування незалежної України. Час йде, міняються пріоритети, бачення, відношення до мистецтва, до лю ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Перший трофей «Газовика»
Богородчанці здобули Кубок Івано-Франківщини-2013


За традицією у День Незалежності було визначено володаря Кубка Івано-Франківщини. Місцем проведення вирішального поєдинку цього разу став райцентр-ювіляр Тлумач. Розіграли ж почесний трофей команди-дебютанти фіналів – богородчанський «Газовик» і ФК «Турка» з Коломийщини.

Якщо участь у фінальній грі «газовиків» була цілком прогнозованою (решта фаворитів завершили виступи на ранніх стадіях турніру), то ФК «Турка» став автором міні-сенсації. Адже клуб з нижчого дивізіону пробився до фіналу чи не вперше. Щось подібне траплялося лише у повоєнний час, коли в обласних змаганнях не було чітко сформованих ліг.
До речі, донедавна вважалося, що розігрувати кубок області почали за радянських часів, точніше з 1940-го року. Однак останні дослідження виявили, що турнір є на три роки старшим. Вперше кубок знайшов свого володар ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Снятинський мур і «злива» в Угринові

Черговий тур чемпіонату, схоже, остаточно сформував коло призерів турніру. Наміри «Ніки-Тепловика» з обласного центру втрутитися у розподіл нагород зазнали фіаско у Брошневі. Місцеві «Кроно-Карпати» вирішили свої кадрові проблеми і впевнено перемогли переслідувача.


Через втрату кількох гравців брошнівці невпевнено розпочали друге коло турніру. У попередніх турах вони, нагадаємо, не зуміли переграти яремчанські «Карпати» і «Гал-Вапно-Енергетик» (двічі по 0:0). Чергова осічка могла поставити під сумнів місце команди серед призерів.
Однак саме перед грою з франківцями «Кроно-Карпати» отримали підкріплення. З розформованих печеніжинських «Карпат» до Брошнева-Осади перебралося буковинське тріо у складі Климуса, Скибінського і Рябого. Всі вони відомі прикарпатським вболівальникам за виступами у «Карпатах» з Коломиї (2011-12 рр.). За їх ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)

Напередодні старту

Футболісти франківського «Урагану» завершують підготовку до чемпіонату країни. Цими днями обидва склади команди повертаються з Польщі, де кожен з них мав власний графік підготовки. Зокрема, «дублери» випробували свої сили у грі з кращими командами сусідніх держав.

«Ураган» в Польщі «роздвоївся». «Основа» займалася у містечку Ярослав. «Дубль» вирушив до Бєльсько-Бялої на «Кубок Бескидів», який проводився вп’яте. У двох попередніх сезонах головний приз турніру розігрували українці – «Ураган» і львівська «Енергія». Обидва рази ураганівцям діставалося «срібло». Затяті суперники не оминули зустрічі і цього разу. Та тепер лише у поєдинку за п’яте місце…
Дублерам «Урагану» було важко на рівних суперничати з опонентами. І все ж після поразок у стартових зустрічах від рівненського «Кардинала» і чеської «ЕРА-ПАК» вони зуміли взяти гору над хожувським «Клірекс ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Додав: bond | Дата: 29.08.2013 | Коментарі (0)