Вівторок, 19.03.2024, 07:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 22
Шановна громадо та гості Івано-Франківська!



Щиро вітаю вас із Днем Державного прапора та 22-ю річницею Незалежності України!
Відзначення вікових державницьких прагнень українського народу є воістину загальнонаціональним святом, яке поєднує минуле з сьогоденням та будує міст у наше спільне майбутнє.
Саме цього дня збулася одвічна мрія українського народу: ми здобули державу, а водночас і чудовий історичний шанс будувати її заможною, здоровою, демократичною європейською країною. Однак про таку державу ми маємо не лише мріяти, ми повинні повсякчас її творити, а для цього всі ми разом повинні по-особливому відчувати свою відповідальність перед днем прийдешнім, а відтак і долею наступних поколінь.
Незалежність, перш за все, повинна бути в душі у кожного!   Незалежна Україна – це особиста відповідальність кожного з нас! Цю відповідальність ми не маємо пра ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Шопінг під гіпнозом
Як супермаркети змушують нас робити необдумані покупки?

Часом буває, заскочивши до магазину за хлібом чи йогуртом, по дорозі до стелажів із потрібним товаром ми й не зчулися, як набрали цілу торбу непотрібних дрібниць. Згодом за необдумано витрачені кровні мучать докори сумління.
Та ось ми знову в супермаркеті, й на магазинних полицях все виглядає так звабливо, що рука сама тягнеться до принадного, хоч і зовсім непотрібного краму...

Якщо таке час від часу трапляється і з вами, то не поспішайте записуватися до клубу анонімних шопоголіків.
Насправді ви, як і сотні інших відвідувачів українських гастрономів, просто стали жертвою хитрощів спритних маркетолог ... Читати далі »
Переглядів: 897 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

До навчання готові
Освітні заклади Івано-Франківська готові приймати учнів хоч завтра.

У цьому запевнила міськвиконкомівців під час оперативної наради начальник управління освіти і науки міста  Наталія Микула. За словами посадовиці, підготовка до нового навчального року завершена майже на сто відсотків. Такого висновку дійшла і спеціальна комі-сія на чолі із заступником міського голови Михайлом Вересом, що з 5 по 12 серпня провела перевірку учбових закладів міста.  
«У всіх навчальних закладах проведено поточні ремонти, – повідомила пані Микула. – Системи електропостачання відремонтовано у 9 загальноосвітніх, у 7 дошкільних і 2 позашкільних навчальних закладах. Ремонт та придбання обладнання для їдалень та пралень здійснено у 27 закладах – у 13 ЗНЗ та 14 ДНЗ».
Частковий ремонт даху освітяни провели у двох міських школах  №4 та №24, а також у шести дитсадочках. Фасад будівель підлатали у 9 загальноосв ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Не птах, а диво


Минулої неділі на Вічевому майдані Івано-Франківська відбулася презентація диво-птаха. Ця велетенська скульптура виготовлена спеціально до цьогорічного Дня Незалежності. 24 серпня вона презентуватиме наш край на столичному Всеукраїнському параді вишиванок.
Голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василь Корпанюк стверджує, що наш диво-птах – уособлення гуцульського звіроптаха. Саме тому голова скульптури більше схожа на барана. За словами пана Василя, цей витвір символізує керамічний свищик – поширену дитячу забавку. А розмалювали його у спеціальний косівський орнамент. «Ми розробляли малюнок для декору птиці на основі косівської кераміки, яка не має аналогів ані в Україні, ані в цілій Європі, – наголошує Василь Корпанюк. – Тому тут присутні тільки зелений, жовтий та коричневий кольори».
Володимир БОДАК
Переглядів: 580 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Хотіли як краще, а вийшло…
Нова розмітка на вулиці Тролейбусній не дає водіям нормально заїжджати до своїх дворів, а пішоходам – перейти вулицю.

Такі хиби у свіжонанесеній дорожній розмітці на вулиці Тролейбусній помітив депутат міської ради Ростислав Кукурудз. На них він звернув увагу міських посадовців під час оперативної наради у виконкомі цього вівторка.
«На вулиці віддано пріоритет транзитному потоку автомобілів та заборонено лівий поворот, – пояснював депутат. – Водіям, які проживають у дворах на вулиці, для того, щоб заїхати туди, потрібно їхати до її кінця, розвертатись та повертатись до в’їзду у двір».
Крім того, за словами Ростислава Кукурудза, ситуацію посилює ще й те, що на вулиці немає жодного пішохідного переходу.  
«Там жахлива картина, коли жінка тікає від одного автомобіля, а наривається на другий. Дуже велика імо-вірність, що скоро там будуть величезні проблеми з Д ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Довгі руки
Франківці цуплять державну горілку та «обчищають» жіночі сумочки
Минулого тижня у місті розгулялися «сумочники». Заступник начальника Івано-Франківського міськвідділу внут-рішніх справ майор міліції Ігор Наливайко, інформуючи учасників оперативної наради у міськвиконкомі про кримінальну обстановку у місті за минулий тиждень, навів кілька випадків обкрадання дамських торбинок.  
Один прецедент відбувся 13 серпня. До правоохоронців звернулася місцева жителька. Поки та придивлялася до асортименту у салоні-магазині, спритний крадій вийняв з її сумки гаманець з кругленькою сумою в півтори тисячі гривень та банківськими картками.
Особу злодія міліціянти вже встановили. Наразі вирішується питання про його затримання.
Ще одного «рукастого» іванофранківця міліціонери вивели на чисту воду після того, як він поцупив з жіночої сумки мобільний телефон та п’ять з половиною тисяч гриве ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Без страху і свідомості…


Сергій АДАМОВИЧ,
депутат Івано-Франківської облради, фракція ВО "Свобода"


Українська еліта постійно закликає суспільство до консолідації. Гасло «В єдності – наша сила» міцно увійшло в лексикон політиків, але від цього українці не стають дружнішими.
В європейських державах знаємо два фактори, що консолідують суспільство. Зокрема, в Білорусі люди єднаються навколо державності значною мірою завдяки страху. Так, працівник міліції чи іншої білоруської державної установи у більшості випадків не піде на порушення за жодні гроші, бо знає, що його покарають. Не відомо, чи так само б діяли білоруські чиновники без авторитарного режиму О.Лукашенка, але сьогодні створений в Білорусі політичний режим забезпечує порядок і стабільність.
У свою ч ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Українці в Канаді
У серпні делегація прикарпатців, яку очолив голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, побувала у провінції Альберта (Канада) і привезла звідти неоціненний досвід, який варто, на думку губернатора Прикарпаття, перейняти і розвинути в нашому регіоні.
У рамках візиту досягнуто конкретних домовленостей щодо співпраці в економіці та бізнесі, а також у галузях медицини, освіти, екології, сіль-ського господарства, видобутку й використання сланцевого газу. Спілкуватися в Канаді нашим прикарпатцям було легко, оскільки практично всюди, де вони побували, працюють вихідці з України – вони є у складі очільників провінції, вони ж очолюють університети, наукові підрозділи тощо.
Власне про результати візиту розповів на прес-конференції голова ОДА Михайло Вишиванюк.

Про сміття
«На початку вересня в Едмонтон виїде ще одна делегація у зв’язку з тим, щ ... Читати далі »
Переглядів: 849 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Прикарпаття відмовило «Chevron» у видобутку сланцевого газу
Івано-Франківська обласна рада відхилила запропонований урядом проект угоди з «Chevron» про видобуток сланцевого газу, за рахунок якого Київ сподівається знизити залежність від «Газпрому».
Депутатська більшість, що складається з фракцій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та «Фронт змін» повернули документ Києву. Критики назвали проект, що передбачає гідророзрив плас-тів, «знищенням української землі». За урядовий проект проголосували лише 40 депутатів.
«Chevron» повідомила в лютому, що переговори з Україною про видобуток сланцевого газу з Олеського родовища не можуть тривати нескінченно. Енергетичний гігант розглядає перспективи вкладень у видобуток сланцевого газу в інших країнах.
Нагадаємо, аналогічний проект про видобуток сланцевого газу на сході України був легко прийнятий місцевими законодавцями ще в минулому році: освоювати родовище доручено «Royal Dutch Shell». Депут ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Усе про електролічильники
На адресу ПАТ «Прикарпаттяобленерго» почастішали звернення споживачів, що стосуються придбання, встановлення, експлуатації та ремонту приладів обліку електропостачання. Пропонуємо вашій увазі відповіді на найактуальніші запитання:

Хто має право встановлювати лічильники електроенергії? Чи може споживач самостійно придбати і встановити лічильник?
Згідно з п.8 чинних Правил користування електричною енергією для населення прилади обліку електроенергії мають бути придбані, встановлені та підключені енергопостачальником (ПАТ «Прикарпаттяобленерго» або його дочірніми структурами), а їх вартість та вартість послуг з встановлення оплачена:
а) для новозбудованих будинків - забудовниками;
б) у разі розділу обліку електричної енергії - організаціями, які здійснюють розділ обліку.
Побутовий споживач може самостійно придбати лічильник, наприклад, у випа ... Читати далі »
Переглядів: 3722 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Без базару,
або Одягнути українське

Щоб знайти в Івано-Франківську вітчизняний одяг, треба довгенько поблукати місцевими крамницями. Його з більшості модних прилавків давно вже потіснили  речі «made in China». На базарах, де сьогодні справляє покупки переважна більшість городян, теж усе окупував китайський ширвжиток. А франківські виробники одягу,  щоб не збанкрутувати через брак покупців, тим часом обшивають вибагливих європейців.
Чому місцевий легпром здає позиції, а франківські підприємці не хочуть торгувати «своїм» – довідувався кореспондент «Західного кур’єра».

 

Шиють українки, а носять голландки
Галина Ковбас очолює ПАТ «Івано-Франківське виробничо-торгівельне швейне підприємство «Галичина» (більше відоме іванофр ... Читати далі »
Переглядів: 1171 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Хто розтрусить «віз сіна»?
22-й річниці незалежності України присвятили засідання дискусійного клубу «PRO-позиція» в Івано-Франківську. Обговорювана тема – трансформація політичних симпатій мешканців Прикарпаття. І зібрала вона чимало політиків, політологів, депутатів (народних і обласних), громадських діячів, представників бізнесу, журналістів.
Аналітичне дослідження з цього приводу надав директор Центру з інформаційних проблем територій НАН України Петро Жук, який детально зупинився на територіальних особливостях суспільно-політичних процесів і перспективах росту політичної активності населення Івано-Франківської області. Науковець визначив етапи суспільної активності за період з середини 80-х років минулого століття і дотепер.
Позиціонуючи себе як соціоінформатика, Петро Жук наголосив, що жителі Прикарпаття упродовж цього часу демонстрували досить радикальні суспільні на ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Дивіться «Франкове Прикарпаття»
27 серпня, у день народження велета духу Івана Франка на івано-франківських телеекранах та вуличних моніторах міста транслюватимуться перші дві частини документального фільму  з циклу «Франкове Прикарпаття».
Автор та режисер стрічки Мирослав Бойчук у співавторстві з молодими істориками Романом Чорненьким та Петром Гаврилишиним започаткували цикл  фільмів під назвою «Документальна історія Прикарпаття». В них планується розповідати про історію нашого краю. І оскільки наше місто носить назву Великого Каменяра, автори розпочали свої документальні розвідки з цієї непересічної особистості в історії України – Івана Яковича Франка.
До уваги прикарпатців пропонуються перші дві частини документального фільму «Місто імені Франка» із циклу «Франкове Прикарпаття». Назва цих частин говорить сама про себе: «Скільки Франкового у Франківську?» та «Т ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Володар кубка визначиться у Тлумачі
Боротьба за чемпіонський титул в обласних футбольних перегонах поволі зводиться до протистояння двох клубів – коломийських «Карпат» та богородчанського «Газовика». Третій претендент на нагороди – «Кроно-Карпати» наразі не вирішив своїх кадрових проблеми і зазнав другої втрати очок поспіль.
Цього разу брошнівці не змогли здолати у гостях «Гал-Вапно-Енергетик». Як і в попередньому домашньому матчі з яремчанськими «Карпатами», глядачі так і не побачили забитих м’ячів. Натомість їх було доволі у Коломиї, де місцеві «Карпати» з рахунком 11:0 декласували аутсайдера змагань – угринівський «Сокіл». Натомість «Газовик» здобув вольову перемогу у Косові над тамтешньою «Гуцульщиною».
Зазначимо, що «газовики» заявилися до участі в аматорському Кубку України, який стартував учора. На попередньому етапі (21 і 28 серпня) суперником єдиного представника Івано-Франківщини став ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

«Нафтохімік» шукає кошти
Жіноча футбольна команда «Нафтохімік» з Калуша перебуває на межі зникнення, – про це на спеціально скликаній прес-конференції заявив виконавчий директор клубу Михайло Овчар. Причиною такого становище стала торішня зупинка заводів товариства «Карпатнафтохім», що є головним спонсором команди.
Підприємство простоює вже майже рік, а тому фінансувати команду не може. Передбачаючи такий розвиток подій, у ФК «Нафтохімік» дещо зекономили у 2012 році. Цього вистачило, щоб розпочати новий сезон. Щоправда, довелося розстатися майже з десятком гравців «основи», місця яких зайняли юні вихованки місцевих спортшкіл.
«Якщо у 2003-04 рр., коли ми створювали колектив, у ньому було дві-три місцеві вихованки, то сьогодні навпаки: в клубі є лише два «легіонери», – говорить Михайло Овчар. – За десять років ми вибудували власну систему з підготовки резерву. З допомогою обл ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Роздвоєння «Урагану»
Іванофранківські футзалісти продовжують підготовку до чемпіонату України. Завершивши перший етап підготовки на балтійському побережжі Польщі, «Ураган» повернувся в Україну, де взяв участь у міжнародному турнірі у Львові. Одразу за тим прикарпатці знову взяли курс на Польщу. У сусідній країні нині перебуває не тільки основний склад, але й дублери.
Саме «дубль», посилений молоддю з «основи» (Королишин, Боргун, Рудавець, Корсун, Горбатий) та голкіпером Колтком, захищатиме честь клубу у традиційному «Кубку Бескидів» у Бєльсько-Бялій. Суперниками ураганівців у групі В будуть ЕРА-ПАК (Хрудім, Чехія), "Клірекс" (Хожув, Польща) та рівненський «Кардинал». Турнір стартував учора, а завершальні матчі відбудуться 24 серпня.
«Основа» ж клубу базується у містечку Ярослав. У вівторок, ще перебуваючи у повному складі, «Ураган» обіграв польського чемпіона – «Віслу Кракбе ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

«Говерла» розпочала збір
12 серпня баскетбольний клуб «Говерла» розпочав підготовку до сезону 2013-14 рр., який стане п’ятим для команди у вітчизняній Суперлізі. Перший етап підготовки проходить в Івано-Франківську. Фізичні кондиції гравці відновлюють на легкоатлетичному стадіоні та у тренажерному залі. Тактичні заняття проходять на паркеті коледжу фізвиховання.
Як повідомляє офіційни сайт клубу, у розпорядженні тренерського штабу, яким продовжує керувати Євген Мурзін, перебувають 11 гравців. Остаточно склад ще не сформовано, оскільки невідомо скільком легіонерам у новому сезоні дозволять одночасно перебувати на майданчику.
«Говерла» традиційно притримує офіційну інформацію щодо своїх трансферів. За попередньою інформацією клуб продовжив співпрацю лише з трьома гравцями попереднього складу. Продовжать виступи в Івано-Франківську Артем Чемякін, Юрій Фрасенюк і капітан команди ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Гурт «Persona Grata»:
«Ми творимо свій окремий формат»




У творчому доробку цього інтернаціонального, відносно молодого гурту поки що всього один аудіо-альбом, зараз хлопці працюють над відеокліпами до цих пісень та готують до запису новий альбом. Їхній наполегливості можна позаздрити, їхня музика породжує любов і пристрасть, а разом – це гримуча суміш характерів. Днями гурт «Persona Grata» навідався на Прикарпаття, де на фоні гір проходили зйомки частини відеокліпу на пісню «Я сожгу все письма». Попри те, що гурт для значної частини українців ще недостатньо відомий, хлопці стараються всіляко популяризувати свою творчість. Кажуть, що для цього головне творити правильну музику. Отож, про справжню чоловічу дружбу, музику і творчість говоримо із учасниками гурту «Persona Grata».

– Хлопці, у вашій ... Читати далі »
Переглядів: 924 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)

Краще надбання
З нагоди  Дня Незалежності у виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Спілки художників України триває виставка, на якій представлено роботи майже 70 прикарпатських митців.
Така збірна виставка для художників Прикарпаття є вже традиційною. Новизни цьогорічній експозиції додали молоді таланти – студенти та викладачі кафедри декоративно-прикладного мистецтва та етнодизайну Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету.
«Це обласна мистецька щорічна виставка, на котрій можуть презентувати свої твори всі художники. Тут можна віднайти роботи усіх видів образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва. Ми презентуємо і живопис, і графіку, кераміку, вишивку, ковальство, ювелірні вироби», – зазначила в. о. голови Івано-Франківської обласної організації  Спілки художників України Ольга Шулепа.
Протягом двох тижнів у одній виставковій залі помі ... Читати далі »
Переглядів: 751 | Додав: bond | Дата: 22.08.2013 | Коментарі (0)