Четвер, 28.03.2024, 21:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 1 » АКЦЕНТИ
10:45
АКЦЕНТИ
Газу не буде?..
Триває дискусія щодо можливого видобутку сланцевого газу на Прикарпатті


Увага громадськості одразу декількох областей в останні дні прикута до питання видобутку сланцевого газу на території Західної України. Хвиля протестів переросла в обговорення запропонованого проекту угоди між Україною та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» про розподіл вуглеводнів, які планують видобувати у межах ділянки Олеська. З цією метою розпорядженням голови Івано-Франківської обласної ради Василя Скрипничука була створена спеціальна робоча група. А на сайті обласної ради відкрита сторінка, присвячена цьому питанню.

Не погоджуватися із запропонованими умовами угоди про розподіл вуглеводнів вирішили члени спеціальної робочої групи під час другого засідання. Півторагодинна дискусія тривала навколо невідповідності українському законодавству прописаних норм угоди. Зокрема, члени робочої групи внесли 129 поправок та доповнень до самого змісту запропонованого документа. Проте на засідання так і не прибув повноважний представник від Кабміну, як цього вимагають члени робочої групи.
Баченням перспектив добування компанією «Шеврон» сланцевого газу на території Прикарпаття поділилася голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи Ірина Сех. Вона зауважила, що офіційна позиція Кабінету Міністрів викладена саме в тексті угоди. Також пані Ірина переконана, що під час сесії обласної ради як в Івано-Франківську, так і у Львові буде чинитися серйозний тиск на депутатів, щоби ті погодилися проголосувати за угоду. Втім, як переконували під час засідання депутати обласної ради Юрій Романюк та Василь Попович, їхні фракції навряд чи підтримають запропонований проект угоди. А причин знайшли чимало. Зокрема акцентують увагу на тому, що не вбачають ніякої економічної та екологічної вигоди для Прикарпаття. Також йде мова про значні юридичні порушення.
Спеціалісти з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу переконують, що видобуток сланцевого газу можливий тільки у випадку дотримання усіх технологій. Зрештою, члени робочої групи зійшлися на одному – тішити себе ілюзіями не варто, оскільки ніхто не гарантує екологічної безпеки та енергетичної незалежності.
Вже завтра, 2 серпня, робоча група продовжить розгляд угоди. Планується, що будуть присутні представники міністерств енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерства екології та природних ресурсів. Але чи дослухаються у вищих кабінетах до пропозицій, наразі не відомо.
Володимир БОДАК

Переглядів: 701 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]