П`ятниця, 19.04.2024, 11:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 1 » НАСАМПЕРЕД
10:54
НАСАМПЕРЕД
Свині не винні
Африканська чума наближається до Івано-Франківська?


Худобу прикарпатських газдів може вразити африканська чума, яку зафіксували в Росії та Білорусі. Про це під час оперативної наради у міського голови застеріг начальник управління ветеринарної медицини Микола Сендецький. За його словами, ситуація із пошестю АСЧ (захворювання домашніх і диких свиней, яке характеризується високою температурою, посинінням окремих ділянок тіла тварини) в Білорусі та Росії є вкрай напруженою. Там нині вживаються максимальні заходи знезараження та запобігання подальшому розповсюдженню епідемії.

Хвороба небезпечна тим, що вакцин і медикаментів, які захищають від неї, не існує. Все поголів’я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. І хоч для людини африканська чума не становить жодної небезпеки, її епідемія може завдати величезних збитків.  
«Минулого року випадок цього захворювання був зафіксований в Запорізькій області, – зауважив Микола Сендецький. –  Захворіло лише троє свиней, а в результаті проведення робіт з утилізації було знищено 2683 голови. Як компенсації власникам за вилучених тварин з бюджету країн було виділено понад 2,5 млн. гривень».
Підчепити «африканку» свині можуть  під час контакту з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба також передається та поширюється через продукти забою хворих тварин, корми, пасовища, транспорт, засоби догляду.
«Відпочивальники та заробітчани з Білорусі чи Росії можуть привезти збудника чуми навіть у бутерброді з ковбасою», – наголосив головний ветеринар міста.
Тому Микола Сендецький закликав прикарпатців знищувати залишки м’ясопродуктів привезених з-закордону і ні в якому разі не віддавати їх на корм тваринам. А у разі виявлення симптомів «свинячої чуми» у себе в господарстві негайно звернутися у ветеринарні служби чи безпосередньо в управління ветеринарної медицини міста Івано-Франківська.  
О. Г.

Переглядів: 611 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]