Вівторок, 19.03.2024, 07:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 16
Народжу дитинy за... гроші 

Дороге і довготривале лікування від безпліддя, курорти, санаторії – ніщо не дало бажаного результату. Пара раніше безмежно люблячих людей втратила будь-яку надію народити малюка. А шлюб під натиском цієї напруги, від взаємних звинувачень втрачав свою колишню гармонію і розвалювався на очах.
На жаль, сьогодні проблема безпліддя набула колосальних масштабів. Лікарі стверджують, що зараз кожна десята пара у світі не спроможна привести на світ потомство. Вірніше, нездатна зробити це звичайним, природним способом. Але коли природа безсила, вступає у дію наука.


Коли неможливе стає можливим 

Одним із її медичних досягнень є технологія сурогатного материнства. З медичної точки зору – це буденний процес. В основі такого способу дві речі: запліднення в пробірці (екстракорпоральне запліднення – ЕКЗ) і договір між біологічними батьками т ... Читати далі »
Переглядів: 2755 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Маємо свого митрополита

Визначна подія в житті Української греко-католицької церкви сталася в Івано-Франківську. Вперше з офіційним візитом до нашого міста завітав глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Він урочисто ввів на престіл відтепер вже Архікатедрального собору Святого Воскресіння архієпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина.

«Утворення нової митрополії – це важливий знак життя і розвитку Церкви. Ми матимемо можливості краще і ефективніше вивчати Христове Євангеліє, – сказав глава Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. – Створення митрополії означає, що єпископ в Івано-Франківську отримує надєпископську владу. Я з себе знімаю частину обов’язків. Те, що виконував я, буде виконувати мій помічник на території новоутвореної митрополії. Наше рішення ми подаємо до відома всієї вселенської католицької церкви».
Глава Церкви також зауважив, що поступово У ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Місцеве самоврядування в Україні: урядування громади чи радянська влада?

Тарас Парфан,
депутат облради, фракція «Наша Україна»


Минулого тижня ми відзначали День місцевого самоврядування. Звучали рапорти і звіти про високі досягнення, посадовці і депутати нагороджували один одного грамотами і подарунками, співали пісень…
Однак, чи дійсно в Україні громада може сказати, що здійснює управління своїм майном і землею самостійно? Чи підтверджені багаточисленні повноваження, виписані в нормативних документах, механізмами їх реалізації? Чи дійсно народ є джерелом влади в Україні, як записано в Основному законі? Хто первинний: людина і громада, в якій вона живе, чи держава і чиновник, який нею управляє?
На жаль, в Україні від самого початку відновлення державності вибудовується система управління, в якій місцевим радам відводиться місце або статиста і прохача, або м ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Роботи вистачить

У понеділок після засідання комітету з економічних реформ голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк провів підсумкову прес-конференцію для представників ЗМІ області.

«У році, що минає, усі райони області попрацювали непогано. Городенківщина, наприклад, зібрала рекордний урожай хліба. Молодці! Кожен район у міру своїх сил і можливостей працював над виконанням програми соціально-економічного розвитку, –  зазначив голова ОДА. – Загалом в області здано в експлуатацію 363 об'єкти».
Проте, за словами Михайла Вишиванюка, невирішеними залишаються чимало питань, їх влада має на меті реалізовувати вже наступного року. Михайло Васильович наголосив, що він не любить «завивати у папірці» проблеми, а тому рекомендує під час засідання колегії не боятися про них говорити. Для цього, переконаний пан Вишиванюк, є багато можливостей, аби область не виглядала так, «наче у повоєнний рік».
Голова зазнач ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Спірні «Нивки» 

Івано-Франківська міська рада не погодилась на пропозиції села Загвіздя Тисменицького району щодо врегулювання земельного спору і доручила міському голові Вікторові Анушкевичусу продовжити перемовини стосовно врегулювання межового конфлікту та досягнення прийнятного компромісу в інтересах міської громади.


З чого все почалось

Мова йде про спірні землі в урочищі «Нивки» мікрорайону «Черешеньки». Як повідомив міський голова Віктор Анушкевичус, свого часу облрада передала частину загвіздянських земель і птахофабрики «Авангард» Івано-Франківську та підготувала карту відповідного їх розмежування. Однак цю передачу тоді так і не довели до логічного закінчення та належного юридичного оформлення, а Івано-Франківськ й досі не має затвердженої межі із селом Загвіздя. Однак попри це міська рада Івано-Франківська попереднього скликання, як висловився В.Анушкевичус, «на межі, якої немає», виділил ... Читати далі »
Переглядів: 842 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Місячник боротьби  з дитячим алкоголізмом
За минулий тиждень іванофранківські правоохоронці задокументували п’ять випадків продажу неповнолітнім алкогольних напоїв.
Про це повідомив в.о. заступника начальника міськвідділу внутрішніх справ майор міліції Ігор Наливайко. За його словами, алкоголь неповнолітнім продавали у магазинах «Колобок» на вул. Вовчинецькій, «Рута» на вул. Сорохтея, «Мілета» на вул. Івана-Павла ІІ, «Вікінг» на вул. Хоткевича та «Світанок» на вул. Юності.
А на скількох вулицях і в скількох магазинах правоохоронці цього просто не бачили? Окремі продавці заради прибутків без жодних докорів сумління продають дітям і цигарки, і алкоголь. Цю проблему міська влада намагалась вирішити вже неодноразово. А у часі новорічних свят міський голова Віктор Анушкевичус зініціював проведення місячника боротьби з продажем неповнолітнім алкогольних напоїв і тютюнових виробів та закликав правоохоронців продовжувати перевірки тор ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Прокурор виправить рішення міськради?

Поблизу центрального міського озера у рекреаційно-парковій зоні може з’явитися автопаркінг для обслуговування готельно-відпочинкового комплексу «Парк-Готель».

Івано-Франківська міська рада ухвалила рішення про вилучення за згодою частини земельної ділянки площею 0,3 га в Івано-Франківської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України і затвердження проекту землеустрою підприємцю Ярославі Соловей за рахунок вилученої ділянки автошколи ТСОУ і земель міськради на вул. Мазепи, 144 з передачею її в оренду на п’ять років для влаштування автопаркінгу для обслуговування «Парк-Готелю».
Розгляд цього питання спровокував дискусію в сесійній залі. З’ясувалося, що теперішній директор автошколи ТСОУ Олег Сокорчук, на відміну від свого попередника, проти вилучення частини землі автошколи, а тому формулювання «за згодою» не відповідає дійсності. Проти вилучення цієї земельної д ... Читати далі »
Переглядів: 964 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (1)

Микола Ладовський:
«Стратегічна мета – повернути справжню еліту до управління державою»


– Нещодавно Ви напевно бачили на шпальтах однієї з місцевих газет обговорення керівниками обласних політичних організацій ВО "Батьківщина", Фронт змін", "Наша Україна", "УНП", "УДАР Віталія Кличка", ВО "Свобода" питання щодо об'єднання політичних сил в мажоритарних округах. Політична сила "Громадянська позиція" не була представлена. Чому?  
– Обласні керівники обговорювали механізм висування кандидатів в мажоритарних округах від опозиційних партій задля того, щоб не пропустити в округ владного висуванця. І такий механізм претендує називатися об'єднанням опозиції. Про об'єднання  партій не йдеться. Але ж запит у суспільства інший. Суспільство хоче бачити об'єднання  партій і лідерів. Тобто, запит суспільства – на єдність і відповідальність. Коли особистостей бракує в су ... Читати далі »
Переглядів: 947 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Справа журналіста

14 грудня Коломийський районний суд приступив до повторного слухання кримінальної справи щодо побиття головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем’яніва. Скасувати попередній вирок Коломийського міськрайонного суду і відправити справу на повторний розгляд ухвалив Апеляційний суд Івано-Франківської області в «зв’язку з істотними порушеннями кримінально-процесуального законодавства». У вівторок Василь Дем’янів у БХФ «Солідарність» дав прес-конференцію для місцевих ЗМІ, де, зокрема, оголосив про створення на Прикарпатті Комітету захисту українських журналістів.

«Вивчення ще одного тому справи, що стосується апеляційного розгляду, достеменно  переконало, що сумніви стосовно якісної праці досудового слідства міліцією повністю підтвердилися, – зазначив Василь Дем’янів. –  Правоохоронці, чи правильніше – «правопохоронці», ... Читати далі »
Переглядів: 762 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Влада «Свободи»

Минулої неділі в Івано-Франківську депутати від ВО «Свобода» в обласній та міській радах провели публічний звіт своєї депутатської діяльності за 2011 рік.

Такий відкритий захід проводився, мабуть, чи не вперше в новітній історії Прикарпаття. Для бажаючих послухати звіт (а їх прийшло чимало, майже всі місця в залі Центру підвищення кваліфікації управлінських кадрів були заповнені) був продемонстрований короткий фільм про діяльність фракції «Свобода» в Івано-Франківській міській раді, присутнім роздавали свіжі номери газети ВО «Свобода», спецвипуску «Західного кур’єра», а також поліграфічно виготовлений «Звіт депутатських фракцій ВО «Свобода» у представницьких органах місцевого самоврядування Івано-Франківської області». У зібранні взяв участь голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Олег Тягнибок,
голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода»:

«Звіти депутатів від ВО «Свобода» проход ... Читати далі »
Переглядів: 1118 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (1)

Віктор Медведчук:
«Нам потрібна мрія, але своя»


Україна стала заручницею міфу про сильну руку, «помаранчева революція» стала наслідком слабкості державної системи, а Україна стала територією для протистояння наддержав. Про це Віктор Медведчук, голова ради центру «Правова держава» розповів в інтерв'ю «Известиям в Украине».


– Вікторе Володимировичу, нещодавно в ЗМІ активно обговорювалися події семирічної давнини: «помаранчева революція», майдан, прихід Віктора Ющенка на пост президента. Як ви оцінюєте те, що сталося тоді і свою роль у цих подіях, чи змінилося у вас до них ставлення, адже ви тоді точно були на боці Віктора Януковича?
– Події 2004 року готувалися заздалегідь. Ще в 2002 році Україна вперше на собі відчула свою незахищеність від зовнішніх інтервенцій. Ви пам'ятаєте, проти нас велася справжня інформаційна війна – висмоктана з пальця «справа пр ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Що нам пошта принесла?

Напередодні новорічно-різдвяних свят із ностальгією пригадуються не такі вже й далекі 1990-ті роки, коли всі масово вітали один одного із святами та надсилали вітальні листівки. В останні грудневі дні в поштовій скриньці майже кожної української сім’ї можна було побачити як мінімум декілька листівок, а майже щодня там лежали, як правило, передплачені газети і журнали. Проте невдовзі поштові скриньки почали використовуватися не зовсім за своїм первісним призначенням. У них почали вкидати все, що завгодно. Особливо у містах, де в кожному під’їзді багатоквартирного будинку є чимало таких поштових скриньок. Але чи всюди є? Як виявилося, ні.

«Більше половини абонентських скриньок поламані, відсутні та розбиті, – каже заступник директора Івано-Франківської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Дарія Вовчук. – Ми неодноразово порушували питання про підтримку належного стану абонентського обладнання та виділенн ... Читати далі »
Переглядів: 1120 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

7 обрізів, 2 карабіни
В результаті проведення цільової оперативно-профілактичної операції «Зброя та вибухівка» упродовж лише першого тижня грудня працівники прикарпатської міліції задокументували 65 фактів протиправного обігу вогнепальної, холодної, саморобної та іншої зброї, яку зберігали громадяни без передбаченого законом дозволу, повідомили в СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області. 
За наслідками операції порушено 24 кримінальних справи. Крім того, 69 громадян притягуються до адміністративної відповідальності за порушення умов та правил зберігання зареєстрованої зброї, самовільне втручання у конструкцію невогнепальної зброї.
З-поміж арсеналу небезпечної зброї, яка перебувала у громадян незаконно, вилучено 7 обрізів мисливських рушниць, 2 нарізні карабіни, 2 саморобні пістолети, а в садибі 47-річного мешканця Коломийського району міліціонери виявили ручну гранату Ф-1.
У Надвірнянському районі працівники міліції ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Не такий простий апендицит

Існує ціла низка захворювань органів черевної порожнини, які потребують термінових і невідкладних заходів. У будь-який проміжок часу з моменту виникнення захворювання при відсутності необхідної допомоги може виникнути безпосередня загроза життю хворого. Мова йде про так звані гострі хірургічні хвороби. Найбільш частим захворюванням, одужання від якого в значній мірі залежить від своєчасного надання хірургічної допомоги, є апендицит.

Цього року мені випало лікувати пацієнтку із доволі цікавою історією хвороби. У приймальне відділення міської клінічної лікарні №1 каретою швидкої допомоги була доставлена жителька Івано-Франківська із скаргами на сильний біль у животі та вираженою загальною слабкістю. Як повідомила сама пацієнтка, вона хворіла до цього вже десять днів. Два дні тому вона лікувалась у Центральній міській клінічній лікарні, яку самовільно залишила і пішла додому. Хвору госпітал ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Сто років   зі шкіряним м’ячем
Перший футбольний клуб в обласному центрі було утворено ще 1908 року. Він мав назву «Ревера». Наступного року було зіграно перший футбольний матч. За більш ніж сто років в місті існували десятки команд. Скільки відбулося ігор – не злічити.
У довоєнний час клуби формувалися здебільшого за національною ознакою, існуючи на пожертви меценатів та за рахунок касових зборів. Кращі змагалися в чемпіонаті воєводства, переможець якого виборював право участі у Державній лізі.
З приходои радянської влади всі тодішні клуби були розформовані. Натомість створено нові під вивісками спортивних товариств. З часом утримання футбольних команд взяли на себе колективи фізкультури промислових підприємств.
Найкращі з команд виступали в чемпіонаті і першостях Івано-Франківщини. На рахунку представників обласного центру понад два десятки чемпіонських титулів і майже стільки ж здобутих кубків.
У 1990-ті промисл ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Свято без футболу?
У рік свого 350-річчя обласний центр ризикує залишитися без улюбленої гри


Здається, ще зовсім недавно Івано-Франківськ мав три професійні команди. Столицю Прикарпаття на всеукраїнській арені презентували «Спартак», «Факел», «Чорногора». А ще був «Спартак-2», котрий базувався у Калуші… Сьогодні від того розмаїття залишилися лише спогади. Єдиний представник обласного центру у ПФЛ дихає на ладан, втрачаючи очки як на футбольному полі, так і поза ним.  

Нещодавне рішення Професіональної футбольної ліги про зняття з «Прикарпаття» очок через невиконання контрактних зобов’язань перед колишніми гравцями розвіяло останні сумніви щодо поточних перспектив команди. Три списані очки – це тільки початок. Сусіди з Тернополя, приміром, за ігнорування рішень дисциплінарного комітету вже позбулися дев’яти залікових пунктів. Відтак франківці мають всі шанси опуститися нижче.
Що відбувається у «При ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Найвідоміші клуби Івано-Франківська

«Ревера»
Роки існування – 1908-39.
Найперший спортивний клуб Станиславова. Один з лідерів футболу Галичини у довоєнний період. Чемпіон Львівської та Станиславівської окружних спілок футболу.
«Гакоах»
Роки існування – 1921-39.
Найвідоміша єврейська команда довоєнного Станиславова. Найвищих успіхів досягла у 1930-х роках. 
«Станіславовія»
Роки існування – 1925-39.
Один з лідерів станиславівського футболу довоєнного періоду. 
«Гірка»
Роки існування – 1927-39.
Команда однойменного району. Єдиний з станиславівських клубів, якому вдалося порушити гегемонію «Ревери». Чемпіон воєводства 1939 р.
«Пролом»
Роки існування – 1929-39.
Найвідоміша українська команда довоєнного Станиславова. Загалом виступала без особливих успіхів. 
«Спартак»/«Прикарпаття»
Рік заснування – 1940-й.
Впродовж десятиріч «Спартак» був однією з візитівок краю. Д ... Читати далі »
Переглядів: 1208 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Відновлений чемпіонат
Цього року після тривалої перерви розіграно звання чемпіона міста. Відновленню турніру «посприяла» Тисменицька районна федерація футболу, котра виключила зі свого складу команди, що територіально представляли обласний центр.
Новий турнір оганізовувався зі скрипом, однак до фінішу команди «розігрілися» і подарували вболівальникам несподівану розв’язку. Крихівецька «Хортиця», яка вже примірялася до обласної ліги чемпіонів, видала серію з трьох безвиграшних поєдинків, пропустивши поперед себе «Громадський форум». Шкода тільки, що новоспечений чемпіон обласного центру єдиний серед переможців регіональних змагань 2011 року не вийшов на старт обласних змагань.
Як очікують організатори, наступного року за звання чеміпона Івано-Франківська сперечатимуться вже більше десяти команд.
Становище команд. Дорослі
    І     В     Н     П      ... Читати далі »
Переглядів: 816 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Валідольна «Говерла»
Франківці завершили виступи на євроарені


Мінус два, мінус три, мінус два – це не температура за нашими вікнами. Так поступалася «Говерла» своїм суперникам у матчах групового етапу ФІБА-Єврочеленджу. Дещо «підморозило» нашу команду тільки у Простейові (-14) та вдома з «Роанном» (-6). А на завершення єврокампанії – «мінус один». Загалом, шість поразок у шести матчах.

Франківським баскетболістам не вдалося наостанок грюкнути дверима. В заключному матчі групового турніру підопічні Євгена Мурзіна знову поступилися супернику (цього разу ним був «Пардубіце») на останніх секундах поєдинку. Втім, чехи знали, за що боролися. Бо саме вони разом з французьким «Руанном» увійшли до наступного кола змагань.
Натомість «Говерла» разом з німецьким «Гетінгеном» виявилися єдиними, хто не спізнав смак перемоги на цьому етапі турніру. Нагадаємо, що його учасниками були 32 клуби. Україну, окрім франківців, пр ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

«Ураган» без бразильців
Бразильська колонія в франківському «Урагані» помітно схудла. Окрім травмованих Біро Жаде і Ділву, яких прооперовано на батьківщині (вони вибули до кінця сезону), Івано-Франківськ залишив ще й  Мукадо.
36-річний гравець провів у складі команди 13 матчів, в яких жодного разу не відзначився забитими м’ячами.  Відтак керівництво клубу перервало з ним співпрацю.
Уболівальники команди тепер з нетерпінням очікують відкриття трансферного вікна (це станеться на початку січня), гадаючи, хто ж поповнить лави «Урагану.
До того часу тренерському штабові доведеться обходитися наявним матеріалом. Нагадаємо, що в середу франківці проведуть перенесений матч з «Єнакієвцем» (поч. о 18.00), а завершать змагальний рік 24 грудня поєдинком з ЛТК.     

Становище команд
    І     В     Н     П       ... Читати далі »
Переглядів: 802 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

Роман Максимюк повісив бутси на цвях

Поєдинок 20 туру Прем'єр-ліги "Волинь" – "Іллічівець" став останнім у кар'єрі гравця луцької команди Романа Максимюка. "Час поступатися місцем молодим", – зазначив 37-річний півзахисник, що є уродженцем Надвірнянщини.


Професійна кар’єра Романа тривала 20 років! Свої перші матчі в складі івано-франківського «Прикарпаття» він зіграв ще у 17 років. Відомим широкому загалу Максимюк став після того, як у складі пітерського "Зеніта" виграв Кубок Росії-1999.
Згодом Роман повернувся в Україну. Виступав у київському "Динамо" та дніпропетровському "Дніпру" (в складі останнього двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України), а також – у «Волині». Потім переїхав у Казахстан ("Атирау", "Казахмис"). Повернувшись на батьківщину, потрапив до одеського "Чорноморця", а потім знову опинився в "Волині".
Лише в чемпіонатах України півзахисник зіграв 204 матчі.

* * *
ХОКЕЙ. Чем ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

«Нафтохімік» повернувся, щоб перемагати

Два роки калуський «Нафтохімік» не брав участі в чемпіонаті України. Дехто вже встиг забути про існування такої команди. Але вона повернулася. І одразу зайняла місце за визнаними лідерами жіночого футболу країни.


– Клуб ніколи не припиняв своєї роботи, – розповідає його виконавчий директор Михайло Овчар. – Ми зосередилися на підготовці резерву. Основою для нашої нової команди стали вихованки івано-франківської ДЮСШ №3. «Нафтохімік-ДЮСШ-3» виступав у футзальних турнірах, зокрема, дістався фіналу Кубка України. Виходили дівчати і на велике поле… Виступам в національному чемпіонаті перешкоджали фінансові проблеми. Зараз ситуація змінилася. Наш спонсор, «Карпатнафтохім», ввів у дію нові виробництва і зміг забезпечити участь команди у турнірі.
– Ви задоволені її виступом?
– Ми ставили перед собою завдання увійти до числа призерів. Але сумнівів не бракувало. Для більшості д ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)

В Івано-Франківську грали «білий» джаз

До Івано-Франківська завітав 11-й Міжнародний фестиваль "Jazz Bez" за участю українських, польських, американських, канадських, російських музикантів. Загалом це свято охопить 14 українських та польських міст і триватиме 11 днів. В Івано-Франківську концерти фестивалю "Джаз-Без" проходили 8-9 грудня.

«Джаз-Без» – дітище львівського мистецького об’єднання «Дзиґа» та його керівника Маркіяна Іващишина.
Із клубних концертів у Львові та Перемишлі він виріс до транскордонного фесту, який цього року  об’єднає джазовою музикою  сім українських та сім польських міст.
Івано-Франківськ приєднався до джазового марафону три роки тому. Торік організатори  намагалися  представити цей стиль якнайширше – від поп-джазу до сучасної імпровізаційної музики. Нинішній фестиваль значно обрамлений камерністю.
– Цього разу джаз буде клубний. Ми вирішили привести спокійний, ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: bond | Дата: 16.12.2011 | Коментарі (0)