Вівторок, 19.03.2024, 10:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 16 » ПОЛІТИКА
15:48
ПОЛІТИКА
Микола Ладовський:
«Стратегічна мета – повернути справжню еліту до управління державою»


– Нещодавно Ви напевно бачили на шпальтах однієї з місцевих газет обговорення керівниками обласних політичних організацій ВО "Батьківщина", Фронт змін", "Наша Україна", "УНП", "УДАР Віталія Кличка", ВО "Свобода" питання щодо об'єднання політичних сил в мажоритарних округах. Політична сила "Громадянська позиція" не була представлена. Чому?  
– Обласні керівники обговорювали механізм висування кандидатів в мажоритарних округах від опозиційних партій задля того, щоб не пропустити в округ владного висуванця. І такий механізм претендує називатися об'єднанням опозиції. Про об'єднання  партій не йдеться. Але ж запит у суспільства інший. Суспільство хоче бачити об'єднання  партій і лідерів. Тобто, запит суспільства – на єдність і відповідальність. Коли особистостей бракує в суспільстві, то серед них швидко з'являється надмірна кількість людей з посереднім, а то й низьким рівним розвитку, які усувають особистостей від процесу управління, що закономірно приводить до занепаду.  Більше того, ігнорування такого процесу неминуче призведе до трагічних наслідків.
– Що маєте на увазі?
– За моральним занепадом еліти, що, на жаль, вже відбувається в Україні, слідує заслужена кара нації – деградація національного життя.
– Який вихід?
– Слід розуміти, що вивести країну із прірви завдяки тому мисленню і тим людям, що завели її туди, неможливо. Потрібно в суспільстві формувати нову, не політичну, а інтелектуальну еліту, яка зможе розв’язати "гордіїв вузол" і вивести на принципово новий рівень розвитку нашу країну.
–  Керівник обласної організації "Фронту змін" Володимир Шкварилюк під час дискусії наголосив, що його кандидат від влади взагалі не цікавить, яким би він не був. Ви теж так вважаєте?
– Владу чи Партію регіонів за їхні дії можна не поважати, і вони заслуговують на це. Але не можна не поважати людей, що підтримують їх. Тому мене цікавить кандидат від влади. Я б хотів, щоб ця людина була моральною і відповідальною, могла гідно відстоювати інтереси громадян. Якщо вона чесно переможе на окрузі, зможе гідно представляти в Партії регіонів високу культуру, передавати наші традиції і дух громадян Прикарпаття, то що ж…
– Частина парламентської опозиції проголосувала за новий виборчий закон, який днями підписав президент. Гриценко не голосував і звинуватив цих опозиціонерів у змові з владою. Прокоментуйте.
 – Анатолій Гриценко нещодавно на Прикарпатті розповів про цю змову. Вона полягає в тому, що Комітет опору диктатурі, в який входять 12 партій, в тому числі "Громадянська позиція", "Фронт змін", "БЮТ Батьківщина" та інші, попередньо домовився не голосувати за цей закон. До останньої хвилини "Фронт змін" та "БЮТ Батьківщина" запевняли, що ніхто голосувати не буде. Після голосування у ВР виявилось: 6 «фронтовиків» – за, 62 депутати "Батьківщини"  – за.
Як, на Вашу думку, це порядність, відповідальність чи моральність?! Більше того, ці депутати виходять на телеканали і стверджують, що отримали "позачергову перемогу".  Це обман. Всі експерти в один голос говорять, що це поганий закон, а "тушканчики" стверджують: добрий.
 – Член ради партії "Наша Україна", депутат обласної ради Остап Дзеса  заявив, що на рівні облради «нашоукраїнці» не є опозицією, а тільки на державному рівні. Не вбачаєте в цьому протиріччя?
– Україна – велика, і ті чи інші події, що відбуваються в суспільстві, не одразу поширюються на всю її територію. Всім відомо, що розчарування – це відчуття  безпорадності, коли розумієш,  що не ти володієш обставинами, а вони тобою. Ми знаємо, до чого такі лідери привели суспільство. На мою думку, кормчий цієї партії та його супутники свідомо створили зону турбулентності для інших суб’єктів політичного життя, проте  самі туди  й потрапили. Люди це зрозуміють. Питання часу. А що стосується опозиції на державному рівні, а на обласному ні – то це позиція і нашим, і вашим. Не буває наполовину вагітних. Або вагітна, або ні!
–  Недавно Гриценко розкритикував бездіяльність "Батьківщини" у справі захисту Юлії Тимошенко. У відповідь отримав шквал критики від теперішніх лідерів цієї партії. Що далі?
– Гриценко говорить правду, і багатьом це не подобається. Аналітик передбачає загрози. Називає засоби і заходи на випередження. Моральність, відповідальність і професійність присутні. Більше того, перш ніж винести справу на публічний суд, він про це говорить особисто в очі. Партійці і прихильники, дивізії депутатів, яких Юлія Володимирівна  привела до влади, не захистили її від політичної розправи. Вважаю, що виходу Юлії Тимошенко із в’язниці нинішні вожді БЮТ бояться більше, ніж сам Янукович. Даруйте, але тепер вони розказують мудрим людям, як треба ще раз об'єднатися, щоб врятувати крісла для горстки політиків у ВР.
– Голова обласної організації партії "Свобода" Олександр Сич на запитання, чи поєднають зусилля опозиційні партії, наголосив, що іншого виходу просто немає. То поєднають? 
– Олександр Максимович вважає, що стратегічна мета полягає в тому, щоб сформувати в парламенті більшість, аби вберегти державу від зміни пріоритетів. Це їхня стратегія. Тактика розписана. Я їх розумію, але нас не цікавить така стратегія.
– Тоді розкажіть про свою стратегію і тактику. Чим живе "Громадянська позиція". Інформаційна присутність на теренах Прикарпаття лідера Вашої партії Анатолія Гриценка досить вагома. Яку мету переслідуєте?
– Спробую при Вас поставити два  короткі запитання і відповісти на них.  Хто розколює українське суспільство? Відповідь проста – окремі політики. В який спосіб можуть об'єднати суспільство ті особи, що його розколюють? Відповідь складна. Оскільки те, що ці політики знають, є обмеженим, а те, чого не знають, є безкінечним.  Що робити?  Всі негаразди полягають в тому, що до управління державою вже довгий час приходять люди з посереднім, а то і низьким рівнем розвитку. Українські політики не несли відповідальності перед нацією за напрям розвитку суспільства. Партія "Громадянська позиція" хоче сформувати нову, інтелектуальну еліту, що дасть змогу  привести до влади особистість.
– І як розпізнати цю особистість?
– Сутність особистості виявляється в тому, що вона усвідомлює інтерес суспільства як власний. «Зараз принцип «роби, як я» замінюється на «роби, як я сказав», – наголошував Гриценко. Особистість стає на позицію своєї нації, суспільства, діє й творить заради їх процвітання. Подолання відчуження – це історичне завдання для української нації. Українська людина була відчужена не лише від політики – українців усували від їхніх традицій і святинь. В Україні є багато розумних і талановитих людей в різних галузях, які з радістю будуть працювати на розбудову своєї держави. Від початку заснування політична партія "Громадянська позиція" переймається пошуком еліти. Моя думка ґрунтується на тому, що стратегічна мета для України – повернути справжню еліту до управління державою.
Розмовляв Юрій БЕРЕЗА
Переглядів: 948 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]