Четвер, 28.03.2024, 23:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 16 » НА КОНЯ
14:21
НА КОНЯ
В Івано-Франківську грали «білий» джаз

До Івано-Франківська завітав 11-й Міжнародний фестиваль "Jazz Bez" за участю українських, польських, американських, канадських, російських музикантів. Загалом це свято охопить 14 українських та польських міст і триватиме 11 днів. В Івано-Франківську концерти фестивалю "Джаз-Без" проходили 8-9 грудня.

«Джаз-Без» – дітище львівського мистецького об’єднання «Дзиґа» та його керівника Маркіяна Іващишина.
Із клубних концертів у Львові та Перемишлі він виріс до транскордонного фесту, який цього року  об’єднає джазовою музикою  сім українських та сім польських міст.
Івано-Франківськ приєднався до джазового марафону три роки тому. Торік організатори  намагалися  представити цей стиль якнайширше – від поп-джазу до сучасної імпровізаційної музики. Нинішній фестиваль значно обрамлений камерністю.
– Цього разу джаз буде клубний. Ми вирішили привести спокійний, «білий» джаз. Це музика, яка відволікає увагу, але й не забиває усі емоційні рецептори, – каже керівник проекту Роман Рось.
Любителі джазу насолоджувалися імпровізаціями дуету Бреда Террі (США) та Йоахіма  Менцеля (Польща), тріо «Levity» (Польща), Александра Максиміва (Нідерланди),  «Секстету Михайла Балоги» (Україна-США-Канада) та «Fusion Point» (Росія, Сант-Петербург).
Перший день прихильників клубного джазу потішив «Секстет Михайла Балоги». Будучи молодим саксофоністом, Михайло  має досить багатий музичний досвід.
У 2008 році закінчив Донецьку державну музичну академію ім. С.Прокоф'єва.
Незважаючи на класичну освіту, він завжди прагнув грати джаз та імпровізаційну музику. Легко пояснити глибину любові виконавця до народної музики рідного Закарпаття  (ця область славиться своїми гуцульськими мотивами, які іноді можуть сформувати чудовий колаж з української, угорської, польської, німецької та російської народної музики). Крім того, величезний вплив на виконавця зробила саме індійська медитативна музика.
Серед учасників секстету особливо вирізняється  Natan Willians Він вважається одним з успішних трубачів у світі.
Навчаючись у FriendsUniversity та University Of North Texas, він грав і гастролював на різноманітних виставках і фестивалях по всій Європі і Північній Америці, включаючи NiceJazzFestival та UmbriaJazzFestival.
Натан починає грати у 10 років, перебуваючи під впливом видатних джазових виконавців з Канзас-Сіті.  Свій перший концерт він грає у 12 років в баптистській церкві.
Натан почав свою величезну дискографію у 16-річному віці. Натан є досвідченим  у грі не тільки на трубі, але й на тромбоні та фортепіано.
Другий день фесту розпочав оригінальний всесвітньовідомий дует польського та американського музикантів.
Легендарний американський кларнетист народився  1937 року. Бред Террі відомий своєю винятковою технікою джазової імпровізації. Закінчив Лондонську консерваторію, де його вчителем був Benny Goodman.
Серед десятків знаменитостей, які працювали з Бредом, були: Dizzy Gillespie, Buck Clayton, Buddy Tate, Steve Swallow, Red Mitchell, Eddie Gomez, Tom Harrel, Buddy DeFranco...
Переважно грає у камерних складах – дуети, тріо, квартети. Також займається викладацькою діяльністю та пропагуванням джазу серед дітей, молоді та студентів.
Террі записав багато альбомів разом із такими виконавцями, як: John Basile, Lenny Breau, Joachim Mencеl, Red Mitchel i Roger Kellaway.
Журнал «Jazz Times» описав його гру, як "заразну, а у своєму звучанні справді несамовиту." Відомий критик Doug Ramsey писав: "Террі є одною з найбільш прихованих таємниць кларнету нашого часу".
– Раз або два рази на рік ми зустрічаємося із моїм другом –піаністом Йоахімом й починаємо немов би гратися у доганяли. Він починає мелодію. Я слухаю й включаю свої емоції. Усе залежить від настрою й аудиторії. Повторів у нас нема, бо граємо серцем. А ще я страшенно люблю підсилювати нашу гру художнім свистом, – каже музикант.
Відомий піаніст і композитор з Кракова Йоахім Менцель знайшов свою власну музичну мову. Його музика – поезія у звуках. 
Менцель створив багато авторських проектів, його часто запрошують інші композитори для реалізації їхніх власних музичних концепцій. Грав з такими музикантами, як: басист Руфус Рейд, перкусіоніст Террі Кларк, вібрафоніст Девід Фрідман, саксофоніст Збігнев Намисловський, кларнетист Бред Террі. Концертував з Чарлі Маріано, Янушем Муніаком, Ронні Бураге, Бредом Террі, Нігелем Кеннеді. Від 1994 року регулярно співпрацює з американським кларнетистом Бредом Террі, з яким подорожує і виступає у багатьох країнах.  У 1993 році Йоахім Менцель разом з Мечиславом Щеснякєм, Мартіном Поспєшальскім, Робертом Цудзічем і Пьотром Янковскім заснував групу New Life M. В групі співала Наталія Нємен.  
Менцель також займається викладацькою діяльністю і дає  майстер-класи у Польщі, Великобританії і США.
Музиканти сподівається приїхати на фест в Україну й наступного року.
Олександра ЛІСКОНОГ
Переглядів: 745 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]