Четвер, 28.03.2024, 21:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 16 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
15:55
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Місцеве самоврядування в Україні: урядування громади чи радянська влада?

Тарас Парфан,
депутат облради, фракція «Наша Україна»


Минулого тижня ми відзначали День місцевого самоврядування. Звучали рапорти і звіти про високі досягнення, посадовці і депутати нагороджували один одного грамотами і подарунками, співали пісень…
Однак, чи дійсно в Україні громада може сказати, що здійснює управління своїм майном і землею самостійно? Чи підтверджені багаточисленні повноваження, виписані в нормативних документах, механізмами їх реалізації? Чи дійсно народ є джерелом влади в Україні, як записано в Основному законі? Хто первинний: людина і громада, в якій вона живе, чи держава і чиновник, який нею управляє?
На жаль, в Україні від самого початку відновлення державності вибудовується система управління, в якій місцевим радам відводиться місце або статиста і прохача, або мовчазного посібника влади державної. І немає значення, яку політичну силу представляє очільник тієї чи іншої ради, так само, як немає значення, яке прізвище він носить. Має значення на скільки часу вистачить терпіння у представників тієї самої громади потерпати від псевдореформ, що ведуть до зубожіння широкого загалу і гіперзбагачення кількох фінансових груп.
На початку 2011 року обласна рада, а за нею районні, міські, селищні і сільські ради затвердили фінансові плани на рік. Але не ті, які сприяли  б розвитку територій, а ті, які їм запропонувала виконавча влада з подачі уряду і яких з великими потугами вистачило  на заробітну плату і то не всім, і не до кінця року. Правда, напередодні свят уряд «підкинув» на місця декілька мільйонів на зарплату, заявивши, що місцева влада не справилась із завданнями. Однак не всім бюджетникам вистачить на новорічні та різдвяні подарунки.
А що місцеве самоврядування? Готується приймати черговий бюджет. Ще «кращий», ніж попередній. 
Для того, щоб громада дійсно була джерелом влади, щоб кожен міг відчути себе господарем у своєму домі і на своїй землі, недостатньо міняти «акторів» на політичній сцені країни. Необхідно змінити правила гри і вибудувати систему управління, в якій місцеве самоврядування буде первинним та повноправним.
Переглядів: 691 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]