Субота, 27.04.2024, 02:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 16 » ЗДОРОВ"Я
14:41
ЗДОРОВ"Я
Не такий простий апендицит

Існує ціла низка захворювань органів черевної порожнини, які потребують термінових і невідкладних заходів. У будь-який проміжок часу з моменту виникнення захворювання при відсутності необхідної допомоги може виникнути безпосередня загроза життю хворого. Мова йде про так звані гострі хірургічні хвороби. Найбільш частим захворюванням, одужання від якого в значній мірі залежить від своєчасного надання хірургічної допомоги, є апендицит.

Цього року мені випало лікувати пацієнтку із доволі цікавою історією хвороби. У приймальне відділення міської клінічної лікарні №1 каретою швидкої допомоги була доставлена жителька Івано-Франківська із скаргами на сильний біль у животі та вираженою загальною слабкістю. Як повідомила сама пацієнтка, вона хворіла до цього вже десять днів. Два дні тому вона лікувалась у Центральній міській клінічній лікарні, яку самовільно залишила і пішла додому. Хвору госпіталізували у хірургічне відділення і терміново прооперували. Після цього було встановлено діагноз – гострий гангренозно-перфоративний апендицит, розлитий гнійно-фібринозний перитоніт, множинні абсцеси черевної порожнини. Гнійний процес зайшов настільки далеко, що у крові хворої висіяли синьогнійну паличку, що призвело до сепсису. Післяопераційний стан хворої був надзвичайно важким. Більше тижня температура трималась на рівні 39-40 градусів. Тому ми перевели хвору в реанімаційне відділення. І лише через 25 днів її вдалося виписати на амбулаторне лікування, яке тривало ще понад місяць.
Це непоодинокі випадки, коли люди не звертають уваги на болі в животі та своєчасно не звертаються за медичною допомогою до лікарні.
Загалом гострий апендицит відомий дуже давно. При дослідженні мумії фараонів (приблизно 5 тисяч років до н.е.) виявили рубець у правій ділянці живота.
Насправді апендицит може дати про себе знати у будь-якому віці, проте переважно від нього потерпають люди у віці 20-40 років. При цьому жінки хворіють значно частіше.
Звичайно, гострий апендицит має свої симптоми. Він починається приступом болю у верхній ділянці живота. Іноді біль проявляється у пупковій ділянці, а потім переміщується у праву нижню ділянку живота. Інтенсивність і тривалість болю різні, майже завжди його супроводжує нудота та одноразова блювота. Біль може віддавати в поперекову ділянку, у праву ногу, а під час руху чи кашлю він посилюється. Якщо захворювання прогресує, то його як правило супроводжують ще й втрата апетиту, сухість у роті, спрага, також можливе незначне підвищення температури тіла.
На жаль, дуже часто симптоми цього захворювання люди пов’язують із вживанням неякісних страв і починають  займатися самолікуванням: вживають знеболюючі ліки, промивають шлунок, прикладають грілку, ставлять клізму. Але всі ці заходи лише сприяють прогресуванню запального процесу і можуть привести до ускладнень. Якщо червоподібний відросток видалити в перші години захворювання, операція сприяє повному видужанню.
Тому, думаю, варто наголосити, що при виникненні ознак гострого апендициту необхідно якомога швидше відправити хворого до лікарні для огляду хірургом і при потребі проведення хірургічного втручання.
Валерій ЧУМАК, лікар-хірург
Переглядів: 706 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]