Субота, 20.04.2024, 14:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 07
Газова незалежність,
чи Сланці для американців?




Вперше про сланцевий газ в Україні заговорили у 2010 році. Саме тоді уряд видав ліцензії на оцінку покладів сланцевих порід на території держави двом світовим нафтогазовим гігантам  – компаніям «Chevron» та «Shell». У квітні  2012 року Кабінет Міністрів оголосив тендер на розвідку родовищ, а вже за місяць, у травні, затвердив переможцями конкурсу на укладення угоди про розділ продукції компанію «Shell» щодо Юзівської газової площі (Донецька та Харківська області) та «Chevron» – щодо Олеської площі  (Івано-Франківська  та Львівська області).
Тоді йшлося про те, що обидві угоди мають бути підписані вже в грудні того ж таки             2012-го, але не так сталося як гадалося, і поки що угоду українській владі вдалос ... Читати далі »
Переглядів: 724 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Вода навчила
Весняне водопілля для Прикарпаття нехарактерне, але рятувальники до нього готуються


Недавно засоби масової інформації повідомляли про водну стихію на Закарпатті і в Одесі. Чи існує загроза повеней та весняно-літніх паводків на Прикарпатті і чи готові до протидії стихії місцеві рятувальники? В управлінні з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Івано-Франківської облдержадміністрації заспокоюють: весняне водопілля для Прикарпаття нехарактерне, але рятувальники завжди готові до протидії можливим загрозам.

«Розташування гір на території області таке, що сонячне випромінювання  прямо на них не потрапляє,  – пояснює начальник управління НС ОДА Володимир Стебницький. – Закарпаття – з південної сторони, танення снігів у горах там інтенсивніше. «Наші» ж гори – з північної сторони. Вдень сонце сніг підтоплює, а вн ... Читати далі »
Переглядів: 930 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Тепловий удар по кишенях

Останнім часом  іванофранківці зауважують, що їм доводиться більше платити за тепло, а у квитанціях до оплати у графі «будинковий лічильник» несподівано з’явився напис «нема».


Свого часу Івано-Франківськ був одним із лідерів у встановленні будинкових лічильників тепла. Найбільше у рамках відповідної державної програми їх встановили у 2008 році. За офіційними даними, загальнобудинковим обліком теплової енергії у Івано-Франківську донедавна було охоплено 90% житлового фонду. Але останнім часом на квитанціях до оплати послуг теплопостачання почала з’являтися інформація, що будинкових лічильників у будинках уже нема, а платити за тепло людям доводиться більше.
Як з’ясувалося, під час підготовки до опалювального сезону 2012-13 років тепловики виявили, що у багатьох будинках встановлені свого часу будинкові лічильники тепла відсутні, бо їх прос ... Читати далі »
Переглядів: 811 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Американські враження

Двотижневе перебування в Америці міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус оплатив власним коштом, відвідав церемонію інавгурації президента США Барака Обами, провів ряд зустрічей   і перемовин з урядовцями та представниками ділових кіл, щодня перечитував івано-франківські Інтернет-видання і спілкувався зі своїми заступниками та  роздавав їм  доручення за допомогою «скайпу».

Про це В.Анушкевичус розповів на прес-конференції у вівторок, яку скликав, щоб, за його ж словами, відзвітувати про результати відвідин Америки і поділитися враженнями від цієї країни.
«Америка не має титульної нації. Це країна емігрантів. Але вражає їхній патріотизм. Вони не кажуть, що живуть у поганій країні. У них є повага до влади, до закону, а сплата податків – для них святе»,  –  зазначив В.Анушкевичус. ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Іван ХАРУК,
депутат обласної ради, фракція ВО «Свобода»




Між владою і виборцями
Депутат – це не омріяні висоти! Адже це робота на громадських засадах. В ролі чарівника поки себе не почуваю. Хоча, справді, прохання виборців є, інколи, надто складними. Але, по можливості, завжди старатимусь допомогти. Та й, слава Богу, маю багато друзів-колег, що мають більший досвід у цих справах, тому допоможуть! Першочергові питання – це проблеми людей.
Я обраний у виборчому округу №43, що в Івано-Франківську. А тому разом радитимемось з міськими депутатами, що реально можна зробити. Часто це стосується питань комунальної сфери, встановлення спортивних майданчиків тощо. Відповідно, ці питання є й для мене першочерговими. Тим паче, маю намір працювати в комісії обласної ради з питань сім'ї, молоді і спорту. Справді, «Свобо ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Пора його спитати  
Руслан Коцаба: журналіст, політик, екс-чиновник 




Де він – там подія. Часто інформаційний привід створює сам. Чого варті листи в  Міжнародний валютний фонд, в яких Руслан Коцаба відмовився від боргів МВФ та просив не надавати Україні кредити, мовляв, гроші все одно розкрадуть, а йому і його дітям – віддавати борги.
Його можна бачити то на Вічевому майдані з наполегливим опитуванням перехожих для інтернет-ресурсу «Народне око», то вже з черговим викривальним сюжетом на телеканалі ЗІК.
Не встиг вщухнути скандал з працівниками Державтоінспекції, які конфіскували скутер нашого героя, начебто за керування в нетверезому стані, як вже начальник внутрішньої безпеки обласної податкової подав у суд «за розповсюдження конфіденційної інформації»…
Минулого тижня Руслан Коцаба судовий процес виграв, об’єднавш ... Читати далі »
Переглядів: 943 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Куди зникають заводи?

Чітко пригадую своє дитинство десь з 1989 року. Тоді ще  існував Радянський Союз, і ми     з кінця жовтня та аж до перших морозів ходили на буряки.  Копали їх чи не всім селом. Інколи кагати з цукровими   буряками притрушував перший сніг. Тоді село примусово ганяли вантажити врожай.

Возили буряки до пізнього вечора на станцію Букачівці, а тоді на Бовшівський цукровий завод чи за 20 км від нашого села, у Ходорів. Там працював знаменитий на весь Союз Ходорівський цукровий завод. Якщо ви в ті часи подорожували літаком чи поїздом, то неодмінно пригадаєте, як вам до чаю подавали дві галочки цукру, де був намальований поїзд чи літак, а на звороті кожен галичанин показував супутникові місце виробника і з гордістю тикав пальцем: „Це наш цукор, у нас робиться!"
Добре пам'ятаю також 1991 рік, як розп ... Читати далі »
Переглядів: 825 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Результативна співпраця 

1 лютого секретар Івано-Франківської міської ради Микола Вітенко в рамках прес-туру здійснив об’їзд об’єктів за результатами реалізації Першого міського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства в місті Івано-Франківську.

Метою конкурсу було залучення громадськості до вирішення проблем життя в Івано-Франківську.
Відповідно до положення, учасниками конкурсу були громадські організації, органи самоорганізації населення, сільські ради сіл Крихівці, Вовчинець, Микитинці, Угорники, Хриплин, які  подали проект або програму розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства.
Як коментує секретар Івано-Франківської міської ради Микола Вітенко, подібні конкурси згуртовують та організовують громаду. «Конкурс був розділений на три номінації. Для прикладу, на конкурс для органів самоорганізац ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Два – в одному
Тепломережу і водоканал об’єднують


Доволі незвичне рішення прозвучало минулого тижня під час засідання колегії Тлумацької райдержадміністрації. Там планують об’єднати в одну структуру одразу два комунальні підприємства району – «Дирекцію теплопостачання» та «Тлумач-водоканал». Разом з цим влада сподівається, що їй вдасться мінімізувати проблеми, які є у цих підприємств. Наразі до подібного кроку в Україні ще не вдавалися. Це суто тлумацька ініціатива.


Далекоглядні плани влади
Для населення самого міста Тлумача – це два чи не найбільші чиряки. Перше підприємство надавало населенню послуги за такими цінами, що мешканці масово перейшли на індивідуальне опалення. Зрештою, минулого року «Дирекція теплопостачання» навіть сама допомогла деяким тлумачанам із встановленням системи індивідуального опалення.
Щодо КП «Тлумач-водоканал», то на нього готовий «котити бочку» ... Читати далі »
Переглядів: 802 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Лікарняні пристрасті

Навколо міської клінічної лікарні №1, що на вулиці Матейки, розгорілися справжні пристрасті, ба навіть війна за приміщення. На ласий шматок претендує як місто, так і держава. Втім, кому дістануться матеріальні блага міської лікарні, вирішить час та спеціально утворена комісія.
Про непевні часи цієї медустанови говорять вже давно. Час від часу містом ширяться чутки, буцімто лікарню на Матейки хочуть закрити, перенести, скоротити кількість ліжок чи окремі відділення. Втім, правдоподібного завжди катма.


Останньою краплею стало звернення ректора Івано-Франківського національного медичного університету Миколи Рожка з приводу можливої передачі майнового комплексу лікарні з комунальної у державну власність. Як запевняє сам ректор університету, на базі цієї лікарні можна би було розгорнути пристойну університетську клініку. За його словами, «добро» дали і голова ОДА Михайло ... Читати далі »
Переглядів: 778 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Лікарняні пристрасті

Навколо міської клінічної лікарні №1, що на вулиці Матейки, розгорілися справжні пристрасті, ба навіть війна за приміщення. На ласий шматок претендує як місто, так і держава. Втім, кому дістануться матеріальні блага міської лікарні, вирішить час та спеціально утворена комісія.
Про непевні часи цієї медустанови говорять вже давно. Час від часу містом ширяться чутки, буцімто лікарню на Матейки хочуть закрити, перенести, скоротити кількість ліжок чи окремі відділення. Втім, правдоподібного завжди катма.


Останньою краплею стало звернення ректора Івано-Франківського національного медичного університету Миколи Рожка з приводу можливої передачі майнового комплексу лікарні з комунальної у державну власність. Як запевняє сам ректор університету, на базі цієї лікарні можна би було розгорнути пристойну університетську клініку. За його словами, «добро» дали і голова ОДА Михайло ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

«Загублене місто»
або Івано-Франківськ втрачає право на проведення Євробаскету


Так назвало Івано-Франківськ одне з вітчизняних спортивних видань у контексті підготовки України до чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. Й справді, вигравши національний тендер на проведення матчів турніру, столиця Прикарпаття згодом «загубилася». Шанси міста прийняти у себе через два роки кращі баскетбольні дружини Старого Світу нині впали практично до нуля. Про це відверто заявив спортивний директор   БК «Говерла» Андрій Дроздов.

Коли ми завели мову про Євро-2015 в Івано-Франківську, на нас дивилися, як на диваків, – розповідає Андрій Володимирович. – Та ми довели, що нічого неможливого немає. Як відомо, однією з умов тендеру на проведення турніру була наявність у місті-претенденті баскетбольної команди Суперліги, яка в майбутньому експлуатуватиме арену. Тут ми зуміли обійти конкурентів.   ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

«Тирлич»  не знає втрат

Без втрат завершили перше коло першолігової першості країни баскетболісти коломийського «Тирлича». Бронзовий призер попереднього сезону здобув перемоги у всіх зустрічах.

Коломияни очолюють підгрупу «Південь-Прикарпаття», де змагаються шість команд (суперники – з Чернівців, Дрогобича, Ужгорода і Кам’янця-По-дільського). В підгрупі «Північ-Полісся» першість виборюють сім колективів. Лідирують «Будсервіс» Сарни (Рівненщина) та БК «Львів». До наступного етапу отримають путівки по чотири кращі команди. Попри успіхи останніх сезонів, коломийський баскетбол тримається винятково на ентузіазмі президента БК «Тирлич» Романа Бортейчука та граючого тренера Андрія Романиці.
Першість України. 1 ліга. Група «Захід». 1 коло. 1 тур. «Тирлич» – «ДЮСШ-Дрогобич» – 140:15 і 130:33. 2 тур. «Тирлич» – БК «Ужгород» – 88:63 і 79:47. 3 тур. ДіДіБао Кам’янець-Поділ ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Подвійні успіхи земляків

Минулими вихідними відбулися матчі 6-го туру чемпіонату чемпіонату Івано-Франківщини. Центральною була зустріч у Богородчанах, де місцевий ЛВУМГ приймав ВК "Залуччя" з Снятинщини.
Господарі перемогли – 3:1. Відмінно провів гру лідер богородчанців Любомир Пищ, який приносив очки команді не тільки з передньої лінії, але й з задньої. А от залуччанам дуже не вистачало на передній лінії лідера команди – Петра Кузенка, який не повністю одужав після трамви, і допомогав команді лише e hjks ліберо.


Потішили місцевих уболівальників і гравці богородчанської "Західшини", котра здобула першу перемогу в турнірі, обігравши долинських «газовиків» – 3:0.  
Першу перемогу в турнірі здобув також галицький «Володар», який переміг у Коломиї. Три пункти здобув інший представни Галицького району – бурштинський "Західрембуд", що взяв гору над СК "Прибилів".
Чемпіонат Івано-Ф ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

«Говерла» повертає Тіггса

Першого лютого стартувало третє коло чемпіонату суперліги, за підсумками якого визначаться учасники плей-офф. Івано-франківська «Говерла» розпочне черговий цикл з шостої позиції. Свої перші матчі команда проведе у Києві.  

По завершенні «Фіналу чоти-рьох» «Говерла» провела чергову ротацію складу, повернувши під свої знамена 28-річного Кевіна Тіггса. Він, нагадаємо, був кращим снайпером команди у минулому сезоні. Поточний сезон Тіггс розпочав у французькому «Діжоні», проте зіграв у ньому лише шість матчів. Натомість клуб припинив співпрацю з Аїнде Убакою. Останній перебував у "Говерлі" впродовж двох місяців, так і не виправдавши сподівань тренерського штабу.
Чемпіонат України. Суперліга. 1-3 лютого. «Кривбасбаскет» – «Черкаські мавпи» – 77:90. «Дніпро-Азот» – «Миколаїв» – 86:85. «Азовмаш» – «Донецьк» – 88:85. «Галичина» – «Хімік» – 80:72. «Дніпро-Азот» ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Зимовий «Ураган»

Менш ніж за три доби після неймовірної перемоги над ЛТК «ураганівці» вже виходили на поєдинок з харківським «Локомотивом». Можливо, через щільний графік суперники провели матч не надто активно. Все вирішив один забитий м’яч.

Наставник «Урагану» Сергій Гупаленко відверто заявив, що гра вийшла нецікавою: «Ми пропустили єдиний гол через власну грубу помилку і більше особливих моментів у цьому матчі не було. Зате було багато поштовхів, порушень, падінь. Так що назвати матч цікавим, я думаю, ніяк не можна. Мені особисто він не сподобався. Ще, можливо, ми не зуміли як слід пристосуватися до покриття в цьому Палаці спорту – воно не швидке і виявилося для нас важким».
Учасники чемпіонату продовжують грати з інтервалом у три-чотири дні, долаючи при цьому тисячі кілометрів. А тут ще й новий тренерський штаб національної збірної України на чолі з Євгеном Ривкіни ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

«Буковель» готується

Як ми вже повідомляли, 18-23 лютого на території туристичного комплексу «Буковель» проходитиме фінальна частина Кубка світу FIS з фрістайлу за участю кращих атлетів світу у дисципліні «акробатика». 

Збірну команду України представлятимуть 12 спортсменів, серед яких троє іванофранківців, вихованців заслуженого тренера України Олександра Пічугіна. Це майстер спорту України міжнародного класу, учасниця XX-XXI зимових Олімпійських ігор у Турині (Італія) та Ванкувері (Канада) Надія Діденко, кандидат у майстри спорту України, призерка етапів Кубка Європи Надія Мохнацька і майстер спорту України, переможець етапів Кубка Європи  Сергій Лисянський. До 5 лютого наші земляки перебували на змаганнях у США, на етапі Кубка світу з фрістайлу.
За попередніми даними, учасниками фіналу Кубка світу  FIS з фрістайлу будуть імениті спортсмени з 14 краї ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Гольфіст з Прикарпаття

Популярна у світі гра під назвою гольф ще не дісталася теренів Прикарпаття. Однак дехто з наших земляків вже встиг опанувати її секрети. Уродженець Старого Лисця Ігор Олексин минулого року переміг у національному відборі на чемпіонат світу серед аматорів за версією WGC. Опинившись за тисячі кілометрів від дому в компанії з досвідченими спортсменами, 28-річний українець не знітився, виборовши в особистому заліку п’яте місце.

– Ігоре, розкажи, як ти познайомився з гольфом?
– Здобувши вищу освіту в Прикарпатському ПНУ ім. В.Стефаника, я продовжив навчання в Києві, де й відбулося моє знайомство з цією грою. З часом вийшов на такий рівень, що дозволив мені влаштуватися інструктором в «Гольф-Центр Київ». З 2009 року беру участь в чемпіонатах України. В 2011-му зупинився за крок від п’єдесталу, а торік здобув перемогу у національному відборі на чемпіон ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Статистика Станиславова
Коли в нашому місті жилося краще: у 1854-му році чи тепер?


Інколи ми захоплено спостерігаємо за героями фільмів, які на машині часу потрапляють у далеке минуле. І нам теж хочеться дізнатися, як жили люди у давні часи, зокрема в нашому рідному місті. Поки машину часу не винайшли, звернімося до праць давніх літописців, які збереглися до наших днів. Особливо важливими є «Пам’ятки міста Станиславова», автором яких був давній краєзнавець Садок Баронч. У своїй книзі він наводить багато докладної статистичної інформації про життя міста у 1854 р. Що ж змінилося за півтора століття?
Літописець давнього Станиславова
Садок Баронч народився 29 квітня 1814 р. у Станиславові в родині небагатого вірменина Григорія Баронча. Навчався у Станиславівській гімназії, потім на філософському факультеті Львівського університету. Після закінчення навчання працював учителем в Отинії. У 1835 р. Баронч ... Читати далі »
Переглядів: 854 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)

Родинна творчість

У мистецькій галереї «Арт на мур» відкрилася виставка «Сім сімейних виставок». У експозиції представлені твори митців, котрі творять цілими сім’ями – і батьки, і діти. Зокрема, це відомі в нашому місті художники Боринці, Гошовські, Джички, Ніканорови, Стецики, Твердохліби, Федоряки.
Організатори виставки переконують, що мали на меті показати, як діти митців переймають батьківську стилістику або абстрагуються від неї, створюючи власний дитячий і мистецький погляд на творчість.

Переглядів: 663 | Додав: bond | Дата: 07.02.2013 | Коментарі (0)