Четвер, 28.03.2024, 13:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 7 » СПОРТ
10:40
СПОРТ
«Загублене місто»
або Івано-Франківськ втрачає право на проведення Євробаскету


Так назвало Івано-Франківськ одне з вітчизняних спортивних видань у контексті підготовки України до чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. Й справді, вигравши національний тендер на проведення матчів турніру, столиця Прикарпаття згодом «загубилася». Шанси міста прийняти у себе через два роки кращі баскетбольні дружини Старого Світу нині впали практично до нуля. Про це відверто заявив спортивний директор   БК «Говерла» Андрій Дроздов.

Коли ми завели мову про Євро-2015 в Івано-Франківську, на нас дивилися, як на диваків, – розповідає Андрій Володимирович. – Та ми довели, що нічого неможливого немає. Як відомо, однією з умов тендеру на проведення турніру була наявність у місті-претенденті баскетбольної команди Суперліги, яка в майбутньому експлуатуватиме арену. Тут ми зуміли обійти конкурентів.  
Підсумки конкурсу на право будівництва баскетбольних споруд у містах-претендентах Федерація баскетболу України оголосила 1 червня 2012-го. За ним компанія «Юнайтед Баскетбол Інвестменс» (м. Київ) отримала право будувати багатофункціональні спортивні арени у Києві, Одесі, Дніпропетровську, Львові та Івано-Франківську (ще один спорткомплекс має постати в Донецьку).
Від нас вимагалося лише одне – надати відповідну земельну ділянку, – продовжує А.Дроздов. – Як ви розумієте, це питання не в компетенції БК «Говерла». Ми звернулися до органів влади. У міськвиконкомі нам порекомендували ділянку біля стадіону «Рух». Проте вільної площі там недостатньо. Відповідно до сучасних вимог споруда з усією необхідною інфраструктурою займатиме територію у 5 га. Натомість в обласній раді вкотре запевнили, що проводять роботу щодо ділянки у Чукалівці. Правда, коли очікувати на її результат, невідомо…
Буде у нас Євро, чи не буде, місту потрібен сучасний палац спорту, – наполягає один з керманичів «Говерли». Нині, по суті, єдиним місцем, де можна проводити престижні змагання, є спортивний манеж коледжу фізвиховання. Він реконструйований винятково зусиллями «Говерли» і футзального «Урагану», які почергово несуть витрати на його ремонт та утримання. Зауважте, лише на облаштування бігової доріжки ми витратили майже один мільйон гривень, – каже п.Дроздов.
Минулого року в обласному центрі відкрили спортзал на Симоненка, який простоював майже двадцять років. Та коли юні баскетболісти, що беруть участь у всеукраїнському чемпіонаті, спробували втиснутись у його графік, місця для них не знайшли. Виходить, нам простіше, хоч і дорожче, постійно грати на виїзді, – дивується директор клубу.
Та повернімося до Євробаскету. Ми вже неодноразово в своїх матеріалах звертали увагу на специфіку турніру. Це не футбольне Євро, де вболівальники подорожують за своїми збірними по різних містах. Євробаскет передбачає створення на першому етапі чотирьох груп з шістьма учасниками. Матчі проводяться щодня. Подекуди їх розділяє лише півдоби. Тож команди і вболівальники перебувають в одному місті, як мінімум, тиждень. Для Івано-Франківська і регіону – це стало б унікальною нагодою заявити про себе у світі.
Однак, очільники регіону Євробаскет просто проігнорували. Пусте… Наша мета набагато амбітніша – Олімпіада-2022. Але якщо регіон не в силах знайти місце під один комплекс, як він збирається вирішувати питання з десятком набагато складніших спортивних об’єктів?
Наразі Івано-Франківськ ще не викреслено з числа міст-господарів Євробаскету. Однак тішити себе ілюзіями вже не доводиться. Буквально вчора Президент України Віктор Янукович постановив створити Координаційний комітет з підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу і затвердив його персональний склад. Жодного представника Івано-Франківщини там немає. Натомість туди включено керманичів харківського регіону. Забезпечення діяльності комітету глава держави поклав на Адміністрацію Президента України.

Сторінку підготував Володимир Горощак



Переглядів: 701 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]