Субота, 20.04.2024, 01:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 26
«Живий товар»
На Прикарпатті торік відправили до суду три справи, пов’язані з торгівлею людьми


Виступаючи за скасування рабства та відміну кріпацтва, найвидатніші уми дев’ятнадцятого століття й не здогадувалися, що і через двісті років людське життя матиме ціну, яка вимірюватиметься умовними одиницями. У сучасному світі торгівля людьми набуває особливо брутального та масового характеру, перетворюючись на справжню  індустріальну пошесть.
В Україні спалахи цієї злочинної соціальної недуги особливо активні у регіонах, де висока кількість трудових мігрантів: Івано-Франківській, Львівській, Донецькій областях та в Криму.
На Прикарпатті торік відправили до суду три справи, пов’язані з торгівлею людьми. Перша стосувалася сексуальної, друга – трудової експлуатації, третя – спроба продати малолітню дитину. Над усіма працював старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управлі ... Читати далі »
Переглядів: 894 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Як не поремонтуємо,  то хоч перейменуємо

Кожна влада у назвах вулиць намагається увіковічнити імена героїв своєї епохи. Але у плині часу, зі змінами епох та встановленням чергової нової влади, змінювались і назви вулиць. Кажуть, що найменування нових та перейменування старих вулиць – об’єктивний історичний процес. Втім, щодо перейменування, – досить неоднозначний. Адже замість своїх історичних назв вулиці міста одержували імена спершу польських діячів, в період німецької окупації – німецьких, а «за совітів», під натиском комуністичної ідеології, їм штучно насаджувались російські та радянські назви. Зі здобуттям Україною незалежності розпочався зворотній процес перейменування вулиць, який триває і досі. Частина іванофранківців його підтримує, а частина – ні, наголошуючи, що перейменування вулиць дорого обходиться і додає клопотів з переоформленням документів.

Національною ідеєю по нейтральній назві
... Читати далі »
Переглядів: 1263 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Особливості полювання на… шуби

З песця, норки, соболя чи з нутрії, каракулю, кролика? Хутро вже давно стало показником соціального статусу, як модель авто чи місце відпочинку. Нарешті молитви хутровиків почуто, і зима все ж показала свій сніжно-морозяний характер. Панянки спішать продемонструвати свої хутрові обновки, адже прогнози синоптиків знову теплішають. Ми спробували дізнатись, як вплинула цьогорічна тепла зима на хутровий бізнес та гаманці українців, у чому зимують прикарпатці та інші особливості хутрового полювання.

Прикарпатська Касторія
А де краще можна відчути ці особливості, як не у Тисмениці! Кушнірством, тобто вичинкою шкір і пошиттям з них одягу, тут займаються вже понад 300 років. Ще в середині XVII століття запрошені представником роду галицьких магнатів Андрієм Потоцьким вірмени навчили місцевих майстрів тонкощів роботи з вибагливою пухнастою тканиною. Відтоді історія цього прикарпатс ... Читати далі »
Переглядів: 3249 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (3)

Жорсткий «фейсконтроль»

У самому центрі Івано-Франківська 21 січня жорстоко побили три сімейні пари, які о пів на дванадцяту ночі вирішила завітати у найпрестижніший танц-клуб новомодного закладу "Пасаж Гартенбергів». Найбільше дісталося львів’янину Ростиславу Бульдяку, який із забоєм внутрішніх органів, набряком головного мозку та переломом носа опинився в лікарні. У тому, що сталося, потерпілі звинувачують співробітників міліцейського спецпідрозділу «Беркут».

З потерпілими ми зустрічаємося у вівторок, 24 січня, неподалік приміщення обласної судмедекспертизи на вул. Новгородській, 15-б. Львів’яни Оксана та Ростислав проходять експертизу. На подвір’ї їх чекають франківські друзі – теж потерпілі Сергій і Сашко.
Називати прізвища та фотографуватися чоловіки відмовляються. Кажуть, місто мале, мають дітей, зайві проблеми з правоохоронними органами не потрібні. Бояться провокацій. Однак, про сумні події відвідин ел ... Читати далі »
Переглядів: 1088 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Земля спотикання

Земельний конфлікт навколо урочища «Нивки» набув чималого розголосу. Розлючені селяни із Загвіздя Тисменицького району вдаються до нетрадиційних методів – вони навіть пікетували під будинком облдержадміністрації в день засідання сесії обласної ради та не пускали депутатів до сесійної зали. Тим самим селяни вимагали від голови ОДА Михайла Вишиванюка вирішити їхнє земельне питання.


Позиція ОДА
В ОДА запевняють, що ані голова, ані його заступники до цього не мають  найменшого відношення. До земельного питання «долучилися» дві інші сторони – Івано-Франківська міська рада та Тисменицька райдержадміністрація. Перша хоче звести будівництво в урочищі «Нивки», створивши новий мікрорайон «Черешеньки», а друга відстоює позицію селян – земля повинна належати їм. Чия ж насправді земля? Як з’ясувалося – нічия, до 1989 року це були землі птахофабрики «Авангард».
«У суспільстві поширюється дуже багато ... Читати далі »
Переглядів: 860 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Чи це – прогрес?

Минув перший рік  роботи депутатів Івано-Франківської міської ради нового скликання. Основне завдання діяльності депутатів як найвищого представницького органу влади міста – це формування професійних органів виконавчої влади міста, дієвий контроль за їх діяльністю та ефективне використання фінансових, майнових, земельних ресурсів громади, з метою досягнення найкращих результатів в усіх сферах життєдіяльності. Це декларували всі політичні сили, представлені у міській раді. Та цьогорічний звіт однієї політичної сили, який був проведений надмірно гучно і роздрукований багатократним тиражем, не сприяє досягненню цієї мети. У цьому звіті всі досягнення приписуються тільки одній політичній силі. Але це вже було, коли, з метою завоювання дешевого авторитету, хтось собі приписував і придбання карет швидкої допомоги, медичного чи шкільного обладнання та інші здобутк ... Читати далі »
Переглядів: 733 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Снігопади вихідних не визнають

Минулих вихідних комунальники навіть центральні вулиці не прибирали від снігу і не посипали їх протиожеледною сумішшю.
Про це повідомив в.о. начальника муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула. За його словами, впродовж суботи і неділі за медичною допомогою після травмування на обледенілих вулицях обласного центру до міського травмпункту щодня звертались по 14 осіб. Загалом за минулий тиждень внаслідок так званих вуличних травм під час ожеледиці до травмпункту звернулись 60 осіб.


«Частину доріг, прибудинкових територій та тротуарів двірники не посипали пісково-соляною сумішшю та не прибирали від снігу. За це на відповідальну особу дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління  складено адміністративний протокол», – заявив на вівторковій апаратній нараді в міськвиконкомі С.Кукула.
Під тиском наведених фактів міський голова Віктор Анушкевичус, який перед тим п ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ 100 років тому
Ювілей скасували. Будували «хмарочоси», церкву, заснували школи


(Продовження. Поч. у №3)
Інші кам’яниці, закінчені будовою цього (1912-го) року, фінансової дирекції, тепер НДІ гірського лісівництва (Грушевського, 31, арх. Ф. Сковрон), К. Вайнґартена (Чорновола, 28, ріг Гординського), А, Молдауера (Шевченка, 15), Ф. Бурди (Коновальця, 16) теж гідно репрезентують архітектуру міста. У червні було розпочате спорудження ще одного важливого об’єкта – власного будинку дирекції залізниць на вул. Грюнвальдській. Тим часом вона розміщається в будинку, що належав містові (тепер головний корпус медуніверситету).
Йде жвава забудова вулиці Матейка. Від часу заснування на ній було заборонено зводити будинки, які б мали більше двох поверхів, з метою збереження позаміського, дачного вигляду. Забудовник М.Нейман попросив дозволу на спорудження триповерхового будинку. Одержавши відмову маґістрату, він так ... Читати далі »
Переглядів: 895 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Анатолій Гриценко:
«Доки ми не відчуємо себе громадянами, говорити про визволення Тимошенко не доводиться»


«Свобода має укорінитися в Україні назавжди і тоді жодна політична сила під будь-яким прапором, під будь-якою назвою не матиме права узурпувати владу», – заявив журналістам під час мітингу на Софійській площі у Києві лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Сьогодні акти єднання, злуки, об’єднання країни відбуваються в усіх регіонах – у Луцьку, Сумах, Донецьку, Кіровограді, Луганську, Одесі тощо і партія «Громадянська позиція» бере активну участь у цих заходах.
Дуже важливо, що активними учасниками мітингів і акцій є представники громадських організацій, які відстоюють свої права, свободу, європейський вибір України. Фактично, зараз зароджується партія громадян, бо люди не хочуть відчувати себе покірними, мовчазним населенням. Вони все більше і більше відчу ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Все за планом
«Говерла» підбила проміжні підсумки сезону

«Все йде за планом», – стверджували керманичі баскетбольного клубу «Говерла» під час минулотижневої зустрічі з журналістами. Малося на увазі те, що франківці перебувають у чільній вісімці, зберігаючи шанси на виступ у плей-офф чемпіонату України. Більш чіткі завдання бронзовий призер попереднього сезону отримає безпосередньо перед стартом другого етапу змагань. Засмутив очільників  хіба що провал у єврокубку, де команда не змогла виграти жодного із шести поєдинків.
У простого люду, однак, сьогоднішні позиції «Говерли» викликають чималу тривогу. Франківці балансують на межі «вісімки» і немає жодних гарантій, що вони потраплять у плей-офф. В новому році «ведмеді» програла чотири з п’яти поєдинків, «подужавши» лише аутсайдера змагань – львівську «Галичину».


Невизначеності додає формула проведення змагань. Як відомо, поточний чемпіонат розіг ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

ВОЛЕЙБОЛ. Першість України. 1 ліга. Підгрупа А. 5 тур. 21-22 січня. «Станіславів» – «Новатор-2-Прикордонник» Хмельницький – 3:0 (25:19, 25:17, 25:20) і 0:3 (24:26, 17:25, 17:25). СДЮСШ-ВНАУ-2 Вінниця – «Барком» Львів – 0:3 і 3:1.
Становище команд
    І     В      П           СП    О
„Барком”    8     7     1     22:3       21
„Новатор-2-При-
кордонник”    10     4     6(1)     15:20     13
„Поділля-ТНПУ-
Динамо”     6     4     2     12:9       12
„Станіславів”     8    3(2)    5(1)    11:19      8
СДЮСШ-
ВНАУ-2  &nbs ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Тишком-нишком…

Триває жіночий чемпіонат України, учасником якого є шість команд. Зіграно вже більше двох десятків поєдинків. БК «Франківськ» посідає четверту сходинку. Лідером змагань є «Регіна-Баскет» з містечка Бар, що на Вінниччині. 
Чемпіонат України. Жінки. Вища ліга. Матчі за участю БК «Франківськ». 4-5 січня. ТІМ-СКУФ Київ – «Франківськ» – 79:78 і 79:78. 9-10 січня. «Франківськ» – «Регіна-Баскет» Бар – 70:124 і 75:116. 17-18 січня. «Інваспорт» Харків – «Франківськ» – 68:106 і 46:110. 21-23 січня. «Франківськ» – «Біла Акація» Одеса – 85:64, 73:64 і 59:72.
Становище команд
    І     В     П           М     О
"Регіна”    21     18    3     1941-1443    39
"Динамо”    21    16    5   & ... Читати далі »
Переглядів: 837 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Хет-трик Карліньоса

Ходу «Урагану» в поточному сезоні ніяк не назвеш стабільною. Чемпіону України дістається на горіхи навіть після перемог. Матч з харківським «Локомотивом» став винятком з правила. Натхненна гра франківців не залишила байдужим нікого. Чи не вперше у сезоні своїх підопічних похвалив керманич команди Сергій Гупаленко.


Всупереч певним сподіванням до матчу із «залізничниками» не змогли залишити ураганівський лазарет Андрій Сімка і Петро Шотурма. Тож франківці знову розпочали гру з двома четвірками. Та вже на початку поєдинку травми зазнав Микита Тменов (до цього він встиг провести свій дебютний гол у футболці «Урагану») і господарі залишилися з сімома польовими гравцями.
Тим не менш, франківці перемогли – 6:3. Героєм зустрічі став бразилець Карліньос, котрий відзначився хет-триком (у 12-ти попередніх зустрічах він забивав лише двічі). Зауважимо, що за ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)

Іноді стає жахливо від самої тільки думки про те,
що ми могли б розминутись…


Мій Івано-Франківськ – це таке місто, де я вдо ма. У мене таких міст лиш одне. Коли провадиш такий спосіб життя, як я, тобто дуже багато мандруєш і починаєш нанизувати на стрижень пам’яті все нові й нові міста, то дуже важливо мати одне таке, до якого ти не їдеш, а повертаєшся.
От я протягом останніх років десяти приміряв на себе інші міста – суто теоретично виходячи з такої ідеї, що наш Франик це добре, але можна ж мати і більше міст, про які скажеш «Я тут удома». Я приміряв на цю роль і Берлін, і Краків, і Цюрих, і Прагу, і маленький Париж – Ляйпциґ, і великий Нью-Йорк. Я справді люблю ці міста, кожне по-своєму. Крім них, я люблю ще дуже-дуже багато інших міст. Але в жодному з них мені так і не вдалося відчути це «вдома». Я старався, але не виходило. Тепер у мене є всі підстави думати, щ ... Читати далі »
Переглядів: 868 | Додав: bond | Дата: 26.01.2012 | Коментарі (0)