П`ятниця, 29.03.2024, 12:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 26 » НАСАМПЕРЕД
12:57
НАСАМПЕРЕД
Земля спотикання

Земельний конфлікт навколо урочища «Нивки» набув чималого розголосу. Розлючені селяни із Загвіздя Тисменицького району вдаються до нетрадиційних методів – вони навіть пікетували під будинком облдержадміністрації в день засідання сесії обласної ради та не пускали депутатів до сесійної зали. Тим самим селяни вимагали від голови ОДА Михайла Вишиванюка вирішити їхнє земельне питання.


Позиція ОДА
В ОДА запевняють, що ані голова, ані його заступники до цього не мають  найменшого відношення. До земельного питання «долучилися» дві інші сторони – Івано-Франківська міська рада та Тисменицька райдержадміністрація. Перша хоче звести будівництво в урочищі «Нивки», створивши новий мікрорайон «Черешеньки», а друга відстоює позицію селян – земля повинна належати їм. Чия ж насправді земля? Як з’ясувалося – нічия, до 1989 року це були землі птахофабрики «Авангард».
«У суспільстві поширюється дуже багато різних слухів, що обласна державна адміністрація і особисто голова Михайло Васильович Вишиванюк не хоче виділити земельні ділянки. Обласна державна адміністрація ніякого відношення до цього питання не має, – каже заступник голови ОДА Василь Брус. – Як міська, так і тисменицька районна влада не мали ніяких підстав виділяти земельні ділянки. Там, де є спір, не повинно прийматися рішення жодною зі сторін».
Цей конфлікт зародився тоді, коли на спірній території були виділені земельні ділянки 349 мешканцям Івано-Франківська. А згодом шістьом мешканцям Загвіздя. На думку заступника голови ОДА Василя Бруса, порушення є в і одної, і в другої сторони. За його словами, для того, аби місто могло розпоряджатися цією землею, Верховна Рада України мала би внести зміни в адміністративно-територіальний устрій Івано-Франківська.
Намагаючись врегулювати конфлікт, ще восени минулого року голова ОДА запропонував шляхи вирішення. Одним із виходів із ситуації є варіант, коли обидві сторони приймуть непопулярне рішення – відмінять попередньо прийняті рішення.
Однак, сторони не скористалися пропозиціями, озвученими на неодноразових зустрічах та нарадах, і не зробили дієвих кроків у вирішенні цієї земельної проблеми. Якщо цього не станеться й надалі, то, як запевнив Василь Брус, облдержадміністрація передасть відповідні матеріали «для прокурорського реагування».

Позиція мерії
Позицію Івано-Франківської міської ради у спірному питані роз’яснив міський голова Віктор Анушкевичус. Зокрема, він зазначив, що цей конфлікт був закладений не у 2006 році, а набагато раніше, і сьогодні сторони конфлікту є заручниками ситуації.
«У 2006 році, коли приймались перші рішення Івано-Франківської міської ради щодо урочища «Нивки», я і депутати міської ради керувались тим, що ще 21 листопада 1989 року облвиконком прийняв рішення №190, згідно з яким місту передавались 325,3 га від радгоспу «Авангард». На виконання цього рішення Інститут землеустрою розробив проект формування територій та встановив межі Загвіздянсьої сільської ради. Цей проект був погоджений усіма службами, в  тому числі і тодішнім сільським головою села Загвіздя. Спірне урочище «Нивки», згідно з цим проектом, відносилось до земель міста. А те, що це питання не було доведене до кінця за процедурою і не винесене на розгляд президії Верховної Ради, то це недопрацювання тодішнього керівництва області», – сказав Віктор Анушкевичус. За словами міського голови, в затвердженому генплані міста землі урочища «Нивки» передбачалися під перспективну забудову мікрорайону «Пасічна».
Зараз над вирішенням питання працює спеціально створена робоча група, яка напрацьовує проект мирової угоди. Цей проект буде внесений на позачергову сесію міської ради 31 січня. Якщо він отримає підтримку депутатів, то мирова угода буде направлена у Загвізднську сільську раду. «Якщо вони погодяться з нашим пропозиціями, то, думаю, судовий спір буде припинено, бо з усіма іншими селами у нас немає межових спорів», – зауважив Віктор Анушкевичус. Згідно із проектом мирової угоди, місто пропонуватиме селу 1,5 га землі. Також міський голова висловив свою думку, що селу можна надати майже три мільйони гривень для соціально-економічного розвитку (а не вісім, як цього вимагає Загвіздянська сільська рада).
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 856 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]