Субота, 27.04.2024, 03:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 10 » МАНДРИ
10:23
МАНДРИ
Під небесами Угорщини

Якщо ви вирушаєте до столиці Угорщини Будапешта, досвід кореспондента «ЗК» може стати вам у пригоді. В країні паприки, термальних джерел і неповторюваної архітектури не люблять хмарочосів і чорний хліб, місцевого президента ніхто не охороняє, а столичний сморід має свою історію.

Під мостом, який розділяє український та угорський кордони і є нейтральною територією,  протікає річка Тиса. Часто саме туди в особливо ризикованих ситуаціях кмітливі мандрівники викидають контрабандні товари, тож місцеві рибалки не бідують.
Угорський прапор, кольори якого символізують силу, надію і вірність, а також особлива угорська мова, котра належить до однієї із найскладніших мовних груп, – найперше, що помічає турист-новачок.  
Не забудьте про обмін валюти. Незважаючи на те, що Угорщина належить до Євросоюзу, в грошовому обігу тут користуються лише національними форинтами. Але навряд чи варто вирушати до угорського банку, аби придбати потрібну валюту – ця процедура там займе надто багато часу. Чудовою альтернативою стануть звичайні обмінники. Але будьте на сторожі: в обмінниках «для туристів» курс неприємно здивує, приміром, €1 може коштувати 240 форинтів, у той час, як адекватна ціна становить близько 290 форинтів.
Вирушаючи далі, розумієш, чим заробляють угорці: основна сфера – сільське господарство. Важкої промисловості як такої уже немає, залишилися тільки декілька автозаводів. До речі, «народною» автівкою тут є «Suzuki» (як у нас «Запорожець»).
1\5 населення Угорщини проживає в столиці й становить близько 1,7 млн. Більше міст-мільйонерів у цій країні немає. До речі, тенденція до зменшення місцевого населення щороку набирає обертів, але це явище не пов’язане з міграцією. Угорці – не дуже мобільний народ, вони рідко перетинають кордон. Лише чимало жителів західного регіону держави постійно їздять до Австрії – щоранку на роботу на своїх велосипедах.  
Цікаво, що ставлення до політиків в Угорщині кардинально відрізняється від аналогічного в Україні. Житель Будапешта Ференц розповідає, що їхній президент легко може сам зайти пообідати в центральне кафе, і при цьому далеко не кожен угорець його впізнає. «Нашого очільника не треба охороняти. Такої опіки потребують лише гаранти України, Росії та Білорусі», – лукаво всміхається Ференц.

Дух Будапешта

Будапешт складається з трьох історично сформованих частин – Пешт, Буда і Обуда, об'єднаних у кінці XIX ст.  
У 1987 році панорами берегів Дунаю і Будайської фортеці були занесені в список «Всесвітньої спадщини людства ЮНЕСКО». Характерна риса архітектурного ансамблю Будапешта – унікальний стиль сецесія, котрий вважається початком модерну. Але не варто його шукати у будь-яких інших країнах світу. Сецесія була характерна протягом 1880-1915 років лише для території Австро-Угорської імперії. Мало того, в Будапешті не знайдете двох однакових за архітектурою будівель, не беручи до уваги  споруд радянського «виробництва».
«До речі, – дещо пихато зауважує угорець Йожеф. – Під час комуністичного режиму жодну церкву в Угорщині примусово не перепрофілювали на склад, психушку тощо, в той час, як у країнах СРСР це було поширеним явищем».  
Столичний 25-поверховий медичний університет є найвищою будівлею в цілій державі. Йожеф каже, що в їхній країні не люблять жити в небесах: «Ми залишаємо це задоволення для мешканців Західних мегаполісів». Насправді ґрунт Будапешта не дуже пристосований до хмарочосів, адже на місці Пешта свого часу було дно Дунаю, тому, покопавши трохи глибше, хлине вода.
Одна з найстаріших в Угорщині будівель – Медичний університет ім.Ігнаца Земмельвайса – названа на честь місцевого лікаря-гінеколога, професора, якого ще з середини ХІХ ст. називають рятівником матерів. Справа в тому, що медик з’ясував велику на той час загадку: чому через кілька днів після народження більшість дітей відразу помирали? Як виявилося, винними були самі ж лікарі. Після розтину трупів вони, як правило, не мили руки, а відразу йшли приймати пологи, таким чином заражаючи трупною отрутою організми жінки й дитини. Коли Ігнац Земмельвайс почав вимагати, щоб усі гінекологи й акушерки перед пологами мили руки в хлорці, то стара професура назвала його дурнем. Але через 10 років, коли кількість померлих у клініці Земмельвайса зменшилася на 80%, до медика прийшло справжнє визнання.  
Гора Яноша є другою за висотою в Буддайських горах, 527 м над рівнем Балтійського моря, на ній розташована кам’яна оглядова вежа, звідки відкривається краєвид не лише на цілий Будапешт, а й на прилеглу місцевість у радіусі 85 км. Як запевняє угорка і затята мандрівниця Анна, такого чудового оглядового майданчика немає в жодному місті Європи.
Дістатися сюди дуже легко. З центру Будапешта регулярно їздять автобуси, а дорога займе всього 12 хв. Прибувши до підніжжя гори можна вибрати один із двох варіантів: або досліджувати місцевість навколо гори пішки чи на велосипеді, або ж піднятися на її верхівку за допомогою фунікулера (що коштуватиме біля 500 форинтів).
Угорщина входить до числа найбагатших термальними водами країн. Тут близько 60 тис. джерел, насичених корисними мінералами. На сьогодні найвідоміша купальня в Будапешті – «Сечені», що біля Площі героїв у центрі міста. З 6-ї ранку до 22-ї вечори тут можна насолоджуватися термальною гарячою водою. Вхід коштує близько 4300 форинтів.
Варто зазначити, що, гуляючи Будапештом, час від часу зі стану легкого культурного шоку виводить незначний гнильний сморід, яким просякло ціле місто. Це неприємний наслідок масштабного паводку, який на початку цього літа атакував пів-Європи.

Угорські проблеми

Попри всю чарівність столиці, насправді тут усе не так солодко, як здається з першого погляду.  
Угорці нарікають на багато речей. Приміром, Йожеф каже, що тільки дурень орендуватиме житло в Будапешті – надто дорого. Тож люди понабирали кредитів у євро і швейцарських франках, а потім ударила криза. Франк коштував 50 форинтів, а тепер 250. Вартість євро збільшилася аж на 50 форинтів. Йожеф бідкається, що тепер близько півмільйона угорців потерпають від боргового меча, час від часу спалахують антиурядові демонстрації з цього приводу.
«Теперішня середня відсоткова ставка по кредиту становить 8%, – обурюється угорець. – А спробували б вони запровадити такий високий відсоток у Німеччині чи Австрії – люди б їх там ущент «рознесли».
Вартість житла в Будапешті коливається від $2-2,5 тис. за кв. метр, хоча може доходити і до $20 тис. А середня заробітна плата становить 140 тис. форинтів. Традиційно ціна нерухомості в Буді вища, ніж у Пешті. Пояснення просте: у Буді немає промислових підприємств і великих магістральних трас, тут розвинена інфраструктура й хороша екологія.
До речі, майже всі квартири в Будапешті мають індивідуальне опалення. Також зараз чимало власників приватних будинків встановлюють котельні, де опалюють вугіллям і дровами, оскільки газ вимагає надто багато затрат.

Смачно по-мадярськи

Зголодніли? Ласкаво просимо до угорського застілля, але будьте обережними: тут обожнюють гостру кухню і без паприки  не уявляють свого життя. Якщо все-таки не вдалося  правильно розрахувати пекучі пропорції, у жодному разі не запивайте водою – просто заїдайте хлібом. Цікаво, що чимало українських туристів, які одного разу скуштували угорську паприку, стали її палкими прихильниками й досі жодна їхня трапеза не обходиться без цього гострого смаколика. Але, щоб уникнути «порошкової» паприки, зупиніть свій вибір на приправі «Eros PISTA», яка виробляється лише в Угорщині (невеличка баночка аджики з намальованим на ній вусанем у капелюсі), – чудові якість і смак гарантовані.
Обов’язково скуштуйте і національну страву – гуляш (суп з квасолею та м’ясом). Тим паче, у всіх регіонах його готують по-різному.
Національні угорські напої – «Palinka» (фруктова горілка міцністю близько 50%, оптимальна ціна біля €10 за 0,5 л) і «Unicum» (лікувальний бальзам, настояний на 40 травах, міцність – 40%, ціна за 0,5 л коливається від 8 до €10). З самого початку «Unicum» виготовлявся як шлункові краплі, тому не зловживайте ним, адже результат може нагадувати передозування ліками. Якщо споживаєте угорський бальзам із лікувальною метою, то вистачить чайної ложки перед прийомом їжі. Коли ж захочете зігрітися, достатньо буде насолодитися не більше 40 г.  
Цікавий факт: по всій Угорщині без зайвого остраху можете пити воду з крану – вона джерельна. Перевірено на собі! Щоправда, далеко не кожен український шлунок, що вже звик до «хімії», одразу сприйме такий чистий продукт.
І ще одна порада: замовляючи їжу в ресторані, пам’ятайте – угорці не скупляться на величезні порції. А хліб завжди подають до основної страви як безкоштовний додаток. До речі, темний хліб угорці не споживають. На запитання «чому?» лише знизують плечима і ніяково всміхаються.
Наталя МОСТОВА
Переглядів: 685 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]