П`ятниця, 29.03.2024, 12:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 10 » КУЛЬТУРА
10:36
КУЛЬТУРА
Корабель щастя

«Ех, зараз як попливемо!», – бадьоро перемовлялися ми з моїми колегами-журналістами, метушачись на березі коло пришвартованого красеня-корабля. Усі – в передчутті справжньої пригоди.

«Правильно казати не «попливемо», а «підемо», –  виправляє нас, невтаємничених в морську термінологію, Валерій Герасимяк, капітан «головного героя» цієї статті – корабля «Юрій». – Нічого, нічого, – поспішає заспокоїти рульовий судна. – Навчитесь».
Власне «Юрій» – це унікальний двопалубний корабель, що уже три місяці курсує вздовж берегів Дністра за маршрутом Незвисько-Галич, запливаючи навіть туди, де вода в прямому сенсі по коліна. Спроектований спеціально для річкових мандрівок, 12-тонний двопалубний «громило», незважаючи на габарити, ковзає по мілині, наче пліт. У цьому і є його унікальність. Аналогів судна немає не тільки в Україні, але й у світі.
Створили цю неформатну яхту львів’яни – палкі прихильники вітрильного спорту,  об'єднані бажанням відновити в Україні судноплавство.
«Цей корабель – повністю авторська ідея, – розповідає Валерій Герасимяк, поки ми один за одним піднімаємось на борт. –  Творець  задуму – мій товариш «по вітрилах» Юрій Шпіцер. На його честь, до речі, і названо корабель. Ми часто разом вирушали у сплав по Дністру на катамаранах, подорожували і в дощ, і в холод, і у спеку. І якось подумали, а як би до цього діла додати комфорту?».
Потроху ідея «комфортного сплаву» почала втілюватися у цілком реальний проект.
«Вперше я побачив ескізи «Юрія» на папері чотири роки тому, – пригадує капітан корабля. – Тоді мало хто вірив, що з цього вийде щось путнє. Але от, як бачите, вийшло».
Передували реалізації задуму  кілька років копіткої праці. Перед тим, як «Юрій» вийшов у плавання, він пройшов повну сертифікацію в регістрі судноплавства України. Тож нині на судні кожна деталь відповідає нормам державних стандартів.
І от нарешті пасажири на борту, капітан ударом у дзвін дав сигнал для відплиття, гребне колесо загуділо – «Юрій» відчалив від берега. Ми всі дружно замотали головами по обидва боки. Краєвиди – просто казкові. На крутих скелястих або заліснених берегах Дністра – дика первозданна природа. Милують зір берегові відслонення, так звані стінки, яким майже 500 млн. років. Їхніх аналогів немає ніде у світі.
«Жоден корабель не піднімається по Дністру вище Заліщиків, лише наш – свого роду «позашляховик», – хвалиться Володимир Мазур, представник туроператора «П’ята стихія», що організовує річкові тури на «Юрії». – Це практично «амфібія» – він пройде усюди. Але особливість його у тому, що він не лише всюдихід, а й комфортний».
Корабель справді наче такий собі плавучий готель. На борту, окрім кают, облаштована кухня з мангалом, ванна, туалет, дві палуби для відпочинку й риболовлі. Також є електрика та опалення. Усе розраховане на десять пасажирів та кількох членів екіпажу.  
«Судна по Дністру плавали ще при Союзі, – розказує капітан Валерій, поки ми, злегка погойдуючись, простуємо річкою. – Фарватеру як такого тут сьогодні практично нема. А ми показуємо, що річковий флот ще все-таки живе. Від Галича ми пройшли по цих мілинах більше 100 кілометрів!».  
День на «Юрії» минув зовсім непомітно. Вечоріє, а ми під кінець мандрівки пригощаємось фірмовим шашликом від корабельного кока – щойно з мангалу. Ум… смакота! Такі миті – саме той випадок, коли забуваєш про все на світі, милуєшся довколишньою чудовою природою, і губи розпливаються в усмішку: а гарно ж як!.. Ну, дуже гарно!
Погостювати на такому кораблі – це наче пожити в іншому світі, це – романтика, можливість для кожного відчути маленьке щастя. Саме так і називають «Юрія» його творці – «кораблем щастя».  
Шкода, що наша подорож уже в минулому, і залишається тільки по-хорошому позаздрити майбутнім учасникам мандрівки. Їм ще належить зробити своє відкриття. А для усіх тих, хто має мрію хоча б раз у житті опинитися серед шуму річкових хвиль, сам на сам із природою, та ще й у комфортних умовах, підказуємо спосіб її здійснення – круїз Дністровським каньйоном від туроператора «П’ята стихія».
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 748 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]