Середа, 08.05.2024, 15:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 10 » ВЕКТОР
10:37
ВЕКТОР
Вчитель – звучить гордо

У першу неділю жовтня в Україні традиційно святкують День працівників освіти. Всенародне свято вчителів почали відзначати за радянських часів з 1965 року. В колишньому СРСР професія вчителя вважалася однією із найпрестижніших. Непосильна праця педагогів і зараз не може залишатися непоміченою. 

Скільки заробляють вчителі?
Здавалося б, така не легка, що вимагає самовіддачі, професія має і оплачуватися відповідно. Наприклад, в Німеччині вчителі в місяць заробляють близько 5000 євро, Іспанії – 1500 євро, Польщі – 3360 злотих, Фінляндії – 2500 євро, США – 4000 доларів, КНР – 590 доларів. Як бачимо, зарплати учителів в інших країнах значно вищі, ніж в Україні.
Ще кілька років тому, у 2009 році, середня зарплата в освітянській сфері складала всього 1 190 гривень. На сьогодні ситуація значно краща, і зарплата вчителя становить більше 3000 грн., залежно від регіону: в Закарпатті – 3253 грн., у Криму – 3202 грн., Луганській області – 3146 грн. Цифри говорять про те, що середня зарплата вчителів практично досягла середніх показників зарплати в промисловості – 3429 грн.
В останні роки Кабмін періодично розглядає питання про підвищення заробітної плати вчителів. Так, у 2013 році зарплати працівникам освітньої галузі підвищено на 20%. А фактичне збільшення ще вище. Адже практично усі працівники бюджетної сфери мають надбавки і доплати до посадового окладу: за вислугу років (від 10 до 30%), за складність і напруженість у роботі (до 50%), за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, за суміщення професій (посад) (до 50%), за науковий ступінь (від 15% до 25%), за класне керівництво (до 20%), педагогічним працівникам 20% за престижність праці, бібліотечним працівникам за особливі умови роботи – 50% тощо.

Престижність професії педагога

За результатами опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового агентства HeadHunter Україна, професія вчителя, одна з найбільш незамінних у суспільстві, займає четверту позицію за непрестижністю. Є над чим замислитись. Молодь не хоче йти працювати в школи, а обирає більш високооплачувані професії. Тому на сьогоднішній день кожен шостий вчитель  – пенсійного віку, у навчальних закладах працює 80 тисяч вчителів пенсійного віку, а це майже 17% від загальної кількості. За останні десять років кількість вчителів-пенсіонерів зросла на 15 тисяч осіб, а от кількість молодих кадрів – до 30 років – з кожним роком тільки зменшується. Парадокс ситуації в тому, що випускників педагогічних вузів цілком достатньо для планомірного оновлення кадрів. Це ненормальна ситуація. Держава витрачає значні кошти на підготовку молодих учителів, а випускники правдами і неправдами влаштовуються працювати де завгодно, тільки не у школі. Міністерство освіти і науки має намір розробити зміни до нормативної бази, відповідно до яких випускники педагогічних вишів, які навчалися за бюджетний кошт, мають обов’язково певний час відпрацьовувати у школі.
Президентом України Віктором Януковичем поставлено завдання повернути престижність професії педагога. З цією метою з минулого року працює програма „Доступне житло”. Нагадаємо, що програма була запущена з ініціативи Президента і передбачає придбання  житла громадянами в кредит під 3% річних. Решту витрат банкам, що видають іпотечні позики, компенсує уряд з Держбюджету. Вчителі мають пріоритетність в отриманні квартир під 3% річних. З 1 січня 2014 року молоді педагоги, які уклали трудовий договір не менше ніж на 3 роки на роботу в селах, отримають одноразову матеріальну допомогу у 10 мінімальних зарплат – 11 140 грн. На сьогодні такі виплати складають 5 мінімальних зарплат. Запровадження "підйомних” для молодих фахівців, які будуть працювати в селах, сприятиме не тільки працевлаштуванню молоді, а й поліпшенню соціальної ситуації в маленьких населених пунктах.
В процесі реформування системи освіти для України може бути корисним досвід країн Європейського Союзу, де вчителі мають дуже високий соціальний статус, на рівні з юристами та лікарями. Там це надзвичайно престижна професія: надто великі конкурси, щоб навчатися, а потім – працювати у цій галузі.

Костянтин ХОДЧЕНКО

Переглядів: 946 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Наталя  
0
Мене дуже сильно вразила ця стаття,оскільки я сама педагог за фахом і закінчила на відмінно Прикарпатський університет і зіткнулася з тим,що у нашому місті немає місця для молодих спеціалістів,оскільки посади зайняті пенсіонерами,які беруть зарплату і пенсію, а в порівнянні з молодими кадрами не є досить компетентними в сучасному навчальному процесі!!!!!!! Хочу зазначити,що я працювала три роки у селі на декретньому місці,добиралася на роботу,долаючи по 40 кілометрів в день,тільки в один бік!!!!! Незважаючи на це, по закінченні декретньої відпустки мені не знайшлося місця,а пенсіонери,яким 60 років, працюють і не думають іти,а я змушена перебувати в центрі зайнятості!!!!!!!! І Ви хочете сказати,що молодь не хоче іти працювати вчителями????!!!!!!P.S.про хабарі,які потрібно дати,щоб піти на роботу я взагалі промовчу....

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]