Вівторок, 19.03.2024, 04:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 07
Куди йдуть ціни?



Коли наприкінці січня долар на міжбанку потроху пішов угору, нікому й на гадку не спадало, на які висоти він забереться. Вже у лютому «зелений» ривком перемахнув позначку історичного максимуму по відношенню до гривні – 11,80, що не могло не позначитися на ринках, внісши свої корективи у цінники на товари і послуги. І хоч нині гарячкова лихоманка валютного курсу вгамувалася, у медіапросторах стали гуляти чутки про неминучий злет цін. Причому, як запевняють особливо запопадливі «глоби», практично на все. Дровець у вогонь підкидає і досі нестабільна політична ситуація.
То що ж усе-таки відбувається з цінами? І чи готує нам день прийдешній полегшення гаманців і щоденних меню?


Першим «кусається» імпорт

«Курс долара вплинув в першу чергу на імпорт», – розповідає керуючий івано-франківського ТЦ «Арсен» Анд ... Читати далі »
Переглядів: 1034 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Останній голова ОДА

Нарешті повністю осіла кавова гуща довкола ключових кадрових призначень нової влади: вслід за кабмінівськими портфелями минулого тижня було роздано губернаторські. Народ з цього приводу до несподіванок, ясна річ, готувався. Та після оголошення окремих призначень «кондратій» мало не вхопив навіть найбезпристрасніших – олігарх Ігор Коломойський – голова Дніпропетровської ОДА, Сергій Тарута – Донецької…

На Прикарпатті новим очільником області став Андрій Троценко – депутат обласної ради від «Батьківщини», людина не публічна, про що він і попередив на своєму першому виступі перед пресою як  голова ОДА.
«Я, якщо можна так сказати, – сірий кардинал, який ніколи не висовується і не має бажання висовуватися», – двома словами описав себе новопризначенець під час оперативного представлення і відразу ... Читати далі »
Переглядів: 1024 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Через ковальство – до Європи

Одним із основних напрямків економічного зростання в Івано-Франківську вважають відновлення ковальського мистецтва. Спеціально для цього був розроблений проект «Відновлення ковальського мистецтва як одного із найстаріших елементів економічного зростання», який отримав підтримку Європейського Союзу.

«Ми презентуємо проект, котрий був оголошений ще минулого року. Він націлений на те, щоби шляхом вдосконалення співпраці європейських інституцій та України розвивати культурно-мистецькі стосунки», – наголошує начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик.
У результаті втілення цього проекту передбачається широкий розвиток ковальської справи на Прикарпатті. Протягом 30 місяців організатори планують до цієї справи долучити вихованців вищого професійного училища №21, а також залучити зацікавлених іванофран ... Читати далі »
Переглядів: 693 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

У місті все спокійно

Громадський порядок в Івано-Франківську забезпечується на належному рівні і обстановка у місті спокійна.

Про це повідомив начальник відділу з питань діяльності правоохоронних органів, оборонної та мобілізаційної роботи міськвиконкому Богдан Маланюк. За його словами, до підтримання громадського порядку у місті  залучаються співробітники міськвідділу міліції, службовці внутрішніх військ, представники громадських організацій, самооборони, студентського спротиву, громадського формування «Штаб», воїни-афганці, ветерани внутрішніх справ, члени реєстрового козацтва та клубу собаківництва. Щоденно у місто виходять 10-14 патрулів, які складаються з п’яти осіб. У кожному з них є представники міліції, внутрішніх військ, «Штабу», а також громадських організацій.
Б.Маланюк подякував керівництву комунальних підприємств «Водоекотехпром», «Теплокомуненерго» ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Шевченка вшанують на Майдані
У заходи з відзначення в Івано-Франківську 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка внесли зміни.
Про це повідомив начальник управління внутрішньої політики міськвиконкому Ігор Кінаш.
Зокрема, урочисте віче з цієї нагоди 9 березня відбудеться не біля пам’ятника Кобзареві у парку культури і відпочинку імені Т.Г.Шевченка, а на площі перед адмінбудівлею на вулиці Грушевського, яка віднедавна названа на честь героїв Небесної сотні. Віче розпочнеться о 13.00.
Цього ж дня о 15.00 у приміщенні обласної філармонії відбудеться ювілейна академія «Дорога до Бога – наш геній Тарас», а у Центральному народному домі о 17.00 розпочнеться академія-концерт «Нехай же в душах споконвічно звучить Тарасів заповіт».
Різні тематичні заходи з нагоди 200-ліття Т.Шевченка також заплановані у дошкільних та шкільних навчальних закладах, бібліотеках міста та селах Івано-Франківськ ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ запрошує кримчан

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус закликає кримчан не піддаватися на провокації та не вірити інформації про агресивно налаштованих мешканців Західної України щодо російськомовних громадян нашої держави і запрошує їх до Івано-Франківська.

Про це йдеться у зверненні В.Анушкевичуса до кримчан, яке він зробив російською мовою: «В связи с угрозой начала масштабных боевых действий и вторжением на территорию Крыма российских войск, город Ивано-Франковск готов принять и разместить крымчан с семьями, обеспечить их безопасность, а также гарантирует толерантное отношение к ним. Ивано-Франковск уже много лет известен как город национальной, культурной и религиозной толерантности, где в мире совместно проживают представители разных национальностей и религиозных конфессий. Будем рады в трудное время поддержать вас и не на словах, а на деле показать единс ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Оперативна сесія

Міська рада розірвала договір оренди критого ринку з ТзОВ «Торговий сервіс» та ухвалила звернення до мешканців міста з приводу теперішньої суспільно-політичної ситуації.

Минулого четверга відбулася 42-а позачергова сесія Івано-Франківської міської ради. Її скликали на вимогу торговців центрального ринку. Цьому передували кілька резонансних подій. Напередодні підприємці та продавці, які працюють на ринку, пікетували приміщення міськвиконкому і офісу ТзОВ «Торговий сервіс», протестуючи проти, як вони стверджували,  незаконних платежів дирекції ринку. Після цього одного з підприємців побили. Тому люди знову прийшли під стіни міської ради, вимагаючи захисту і розірвання угоди оренди ринку з ТзОВ «Торговий сервіс».
З огляду на ситуацію, що склалася, депутати вирішили скасувати рішення міськради від 29.12.11 р. «Про схвалення тексту договору оренди неж ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Комунальні тарифи зростатимуть?

Уряд оголосив, що буде змушений вдаватися до непопулярних кроків. Серед них – ймовірне зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. Адже чимало з чинних тарифів навіть не відповідають теперішньому економічно обгрунтованому рівню.
Тривалий час влада не наважувалася піднімати тарифи на комунальні послуги і навіть стримувала цей процес щодо такої категорії споживачів, як населення. Однак Міжнародний валютний фонд, до якого уряд хоче знову звернутися за фінансовою допомогою Україні, вже давно вимагає підвищення тарифів на газ і опалення до ринкового рівня, водночас наполягаючи на вдосконаленні адресності системи соціальної допомоги, зокрема, субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Тож зростання тарифів виглядає неминучим. Тим більше, що чимало чинних в державі та регіонах тарифів на житлово-комунальні послуги не відповідають економічно обгрунтованому рівню.
... Читати далі »
Переглядів: 851 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Оптимістичний прогноз

Цього року у промисловості Івано-Франківська передбачається нарощення обсягів виробництва та реалізації продукції на 7%   і створення майже 550 нових робочих місць.

Такий прогноз діяльності промислових підприємств оприлюднило управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому. Він ґрунтується на основі опитування керівників промислових підприємств основного кола Івано-Франківська та зверненнях потенційних інвесторів щодо будівництва нових підприємств у обласному центрі Прикарпаття.
Зокрема, в  2014 році продовжуватиме реорганізацію підприємства та реконструкцію своїх виробничих приміщень ПАТ «Івано-Франківський лісокомбінат». Планується завершення комплексу заходів з розширення номенклатури випуску побутової техніки на ТОВ «Електролюкс Україна», встановлення лінії з випічки хлібобулочних виробів оновленого асортименту на ПАТ «Івано-Франк ... Читати далі »
Переглядів: 536 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Володимир ЧОРНОУС, депутат міської ради, фракція «УДАР-Громадський форум»

Перезавантаження владної матриці

Коловорот доленосних для України подій, які стрімко розвиваються на наших очах, зробив неактуальними будь-які газетні повідомлення. Ситуація в Криму змінюється ледь не щогодини. Проте я переконаний, що в день виходу цього числа газети на проблемному півострові вже пануватиме мир і відносний спокій. Кремлівський карлик, який з маніакальною затятістю прагне ввійти в історію «сабіратєлєм ісконно русскіх зємєль», знову просто вляпався в історію.
Втім, питання зараз в іншому: чи можна кардинальним чином змінити вектор розвитку української держави, змінюючи лише президента і вертикаль виконавчої влади? Для виріщення оперативних тактичних завдань цього, звісно, вистачає. ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Новий алгоритм ремонту доріг

Перед капітальними чи вибірковими капітальними ремонтами дорожнього покриття міських вулиць в Івано-Франківську спершу ремонтуватимуть підземні інженерні мережі.

Про це повідомив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. За його словами, департамент комунального господарства уже доручив керівникам експлуатуючих організацій обстежити стан мереж на вулицях, які цього року плануються у капітальний чи вибірковий капітальний ремонт дорожнього покриття, і подати пропозиції щодо необхідності їх ремонту чи заміни. На виконання робіт з ремонту інженерних мереж цьогоріч у міському бюджеті з різних джерел фінансування загалом передбачено чотири мільйони гривень, а окремі роботи експлуатуючі організації здійснюватимуть власним коштом. Зокрема, уже відомо, що перед капітальним ремонтом частини вулиці Гетьмана Мазепи на ділянці від в ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (1)

Транспортна комуна
Монопольним оператором на ринку міських пасажирських перевезень повинно бути комунальне підприємство


«Електроавтотранс», а приватні перевізник  зі своїм транспортом мають бути у нього найманими працівниками.

У цьому переконаний директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. Він каже, що після комунальної в Івано-Франківську впроваджуватимуть транспортну реформу. Вона полягатиме у вдосконаленні організації дорожнього руху при розробленні нової транспортної моделі міста та впорядкуванні міських пасажирських перевезень і надання переваги в обслуговуванні маршрутів транспортним засобам великого чи середнього класу з низьким рівнем підлоги.
За словами М.Смушака, перший етап підготовки до розроблення нової транспортної моделі Івано-Франківська уже завершили. Здійснили моніторинг стану транспортного та пішохідного руху і провели ... Читати далі »
Переглядів: 771 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Зупинений розвиток

В Івано-Франківську вичерпані можливості подальшого розвитку електротранспорту.

Про це повідомив директор державного комунального підприємства «Електроавтотранс» Леонід Яковець. За його словами, для подальшого розвитку електротранспорту і впровадження нових тролейбусних маршрутів бракує існуючих потужностей діючих тягових станцій.
«Ми опрацьовували можливість продовження тролейбусної лінії від Європейської площі вулицями Коновальця і Петлюри до кільця на вулиці Чорновола, але для цього бракує потужностей тягових станцій, – каже Л.Яковець. –  Необхідно будувати нову тягову підстанцію у районі вулиць Довженка-Сухомлинського. Орієнтовно це вартуватиме до десяти мільйонів гривень. На початок першого етапу необхідно півтора-два мільйони. Але грошей на розвиток електротранспорту нам не виділяють».
Як зазначив Л.Яковець, з будівництвом нової тягової підстанції з’явил ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Пасажирам потрібні «гармошки»

Мінімум троє зчленованих тролейбусів надвеликого класу необхідні Івано-Франківську для належного обслуговування тролейбусних маршрутів з найпотужнішими пасажиропотоками.

Про це повідомив директор ДКП «Електроавтотранс» Леонід Яковець. За його словами, три тролейбуси надвеликого класу «ЮМЗ Т-1», які з 1995 року обслуговують тролейбусні маршрути №2 та №3, дальше підтримувати у робочому стані економічно невигідно і їх доцільно вивести з експлуатації.
«Подальші ремонти тролейбусів «ЮМЗ Т-1» є економічно невигідними. Всі тролейбуси цієї марки взагалі доцільно вивести з експлуатації. Тому ми проситимемо міську раду при перегляді бюджету передбачити кошти на придбання хоча б трьох вживаних тролейбусів «Шкода 15 Тр» надвеликого класу, так званих «гармошок», – каже Л.Яковець. – Вони будуть обслуговувати тролейбусні маршрути №2 і №3. Придбання однієї такої машин ... Читати далі »
Переглядів: 747 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Якщо раптом війна…
Як мобілізується Івано-Франківськ


Над Україною нависла загроза порушення територіальної цілісності. Про це свідчить скупчення військ сусідньої Росії у Криму. За даними ООН, Росія стягнула до Криму 15 тисяч своїх військовослужбовців. Тим часом Україна привела у бойову готовність свої війська.

«Про мобілізацію, згідно із законодавством, має оголосити президент із погодженням з Верховною Радою. Зараз мобілізація не проводиться. Це тільки підготовчі заходи, які відбуваються у військових комісаріатах, – каже військовий комісар Івано-Франківська підполковник Ігор Сорокопуд. – На випадок оголошення мобілізації військовозобов’язані відновлюють свою навченість, вивчають функціональні обов’язки, формуються підрозділи».
Аналогічна інформація надійшла і від регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. У повідомленні, зокрема, йдеться: «Населення демонструє високий п ... Читати далі »
Переглядів: 775 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

Літературно-мистецька шевченкіана Галичини

Упродовж багатьох століть західноукраїнські землі були відірваними від Наддніпрянської України. Особливо зміцніли ці зв’язки з часу появи тут творів Т.Г.Шевченка в середині ХІХ століття. Хоч поет ніколи не був у Галичині, він цілком заволодів думами і серцями трудящих краю, став для них близьким і рідним. Робітники і селяни, учні й студенти вивчали напам’ять безсмертні твори поета, віддавали останню копійку, щоб придбати Шевченків портрет і «Кобзар», а купивши, зберігали їх як найдорожчі реліквії. За «Кобзарем» вчилися читати діти, а його автор замінив трудящим вчителя, порадника і захисника.

Тому закономірним є той факт, що вже на другий рік після смерті Шевченка в містах і селах Галичини відбулися заходи, якими вшановувалась його пам’ять. З часом вони набирали все більш масового характеру і перетворювались у всенародне свято.
У краї неодноразово видавались твори поет ... Читати далі »
Переглядів: 1068 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)

За честь держави
Хто з прикарпатців захищає нині кольори національних збірних?

На початку кожного року Мінмолодьспорту затверджує склади збірних команд України з видів спорту. Це доволі місткий документ, який нараховує тисячі прізвищ. У ньому представлені не тільки відомі спортсмени, але й найближчий резерв «жовто-синіх». Ми вирішили проаналізувати, наскільки часто зустрічаються поміж ними імена вихованців прикарпатських спортшкіл.

З-поміж чотирьох десятків олімпійських дисциплін наші земляки представлені лише у дев’яти. Загалом – майже 30 спортсменів. Мовимо винятково про основні склади, оскільки разом з кандидатами та резервом (молодь, юнаки та юніори) їх набагато більше. Потрібно зважити на специфіку формування списків. В багатьох дисциплінах до них включають усіх призерів національного чемпіонату. Зрозуміло, що в престижних міжнародних змаганнях країну здебільшого представляють «перш ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Додав: bond | Дата: 07.03.2014 | Коментарі (0)