Четвер, 28.03.2024, 15:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 7 » НАСАМПЕРЕД
13:54
НАСАМПЕРЕД
Через ковальство – до Європи

Одним із основних напрямків економічного зростання в Івано-Франківську вважають відновлення ковальського мистецтва. Спеціально для цього був розроблений проект «Відновлення ковальського мистецтва як одного із найстаріших елементів економічного зростання», який отримав підтримку Європейського Союзу.

«Ми презентуємо проект, котрий був оголошений ще минулого року. Він націлений на те, щоби шляхом вдосконалення співпраці європейських інституцій та України розвивати культурно-мистецькі стосунки», – наголошує начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик.
У результаті втілення цього проекту передбачається широкий розвиток ковальської справи на Прикарпатті. Протягом 30 місяців організатори планують до цієї справи долучити вихованців вищого професійного училища №21, а також залучити зацікавлених іванофранківців, котрі в цей час перебувають на обліку в міському центрі зайнятості. Це дасть змогу створити в місті додатково 50 робочих місць.
Реалізація цього проекту стане одним із пріоритетів пропагування шляху України до Європи, переконаний начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик. Вартість цього проекту становить 445 тисяч євро. Європейська сторона готова надати понад 346 тисяч євро, майже 99 тисяч євро становить внесок зі сторони міськвиконкому.
Вже заплановано, що цього року в Івано-Франківську появиться ще як мінімум два унікальні фестивалі – «Довбушфест» і «Станіславська мармуляда».
«Цей проект передбачає співпрацю структур економіки і культури та вдосконалення старовинної мистецької традиції Івано-Франківська. Лідерами серед ковальського мистецтва в Україні є два міста – Івано-Франківськ та Донецьк», – підкреслює Богдан Білик.
У рамках проекту планується також створення асоціації працівників ковальського мистецтва.
Зупинилися саме на ковальстві, оскільки цей вид мистецтва дуже популярний в Івано-Франківську. Про це вже впродовж декількох років свідчить популярність традиційного фестивалю «Свято ковалів». До речі, цього року очікують приїзду 30 іноземних делегацій із різних країн світу.
Планується, що на Бастіоні появиться стаціонарна старовинна кузня. Вона би мала бути постійно діючою під час різноманітних фестивалів. А також у місті можуть появитися одразу чотири торгові точки, котрі займатимуться реалізацією товарів ковальського ремесла.
Богдан Білик зауважив, що тепер ковалі працюють над виготовленням кованих елементів для благоустрою міських скверів, а також острова кохання на міському озері.
Володимир БОДАК

Переглядів: 695 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]