П`ятниця, 19.04.2024, 05:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 7 » СУСПІЛЬСТВО
11:20
СУСПІЛЬСТВО
Якщо раптом війна…
Як мобілізується Івано-Франківськ


Над Україною нависла загроза порушення територіальної цілісності. Про це свідчить скупчення військ сусідньої Росії у Криму. За даними ООН, Росія стягнула до Криму 15 тисяч своїх військовослужбовців. Тим часом Україна привела у бойову готовність свої війська.

«Про мобілізацію, згідно із законодавством, має оголосити президент із погодженням з Верховною Радою. Зараз мобілізація не проводиться. Це тільки підготовчі заходи, які відбуваються у військових комісаріатах, – каже військовий комісар Івано-Франківська підполковник Ігор Сорокопуд. – На випадок оголошення мобілізації військовозобов’язані відновлюють свою навченість, вивчають функціональні обов’язки, формуються підрозділи».
Аналогічна інформація надійшла і від регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. У повідомленні, зокрема, йдеться: «Населення демонструє високий патріотизм. Ті, хто приходять сьогодні у військові комісаріати за місцем реєстрації виключно на добровільних засадах, повинні залишити черговому офіцеру контактні дані. Найближчим часом у визначених військових комісаріатах будуть проведені навчальні збори офіцерів запасу. Тим, хто буде задіяний у цих заходах, надійдуть повістки встановленого зразка. Також наголошуємо, що у деяких областях питання про початок призову військовослужбовців запасу не йдеться. Рішеннями голів місцевих та обласних рад здійснюється винятково запис та облік добровольців».
За словами військового комісара, лише за одну добу в місті до військового комісаріату в добровольці зголосилося 230 івано-франківців. «Після того, як було приведено Збройні сили України в бойову готовність за рішенням в.о. Президента України, люди почали звертатися до військового комісаріату, – наголошує Ігор Сорокопуд. – Тут їх називають добровольцями, котрі у випадку потреби будуть мобілізовані у ті військові частини, котрі потребують ресурсів».
У військових комісаріатах не мають нічого проти мобілізації активістів «Правого сектора» та воїнів-афганців. «Поки що ніяких питань щодо незаконних дій з їхнього боку не бачимо, навпаки, помітна згуртованість людей, це їхня ініціатива», – зауважує військовий комісар.
Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлено граничний вік перебування у запасі: для рядового складу до 40 років, сержанти і старшини – до 45, прапорщики і молодші офіцери – до 50, старші офіцери (майори і підполковники) – до 55, полковники – до 60 років. В першу чергу вони будуть залучатися до мобілізації. Але наголошують, що при можливості і необхідності вік не є завадою для виконання мобілізаційних заходів. Також у міському військкоматі наголошують, що поки в Україні не оголошено ані надзвичайного, ані воєнного стану, то призовників не призивають і не викликають.
Володимир БОДАК

Переглядів: 781 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]