Вівторок, 19.03.2024, 13:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 20

Зброя: легалізувати не можна вилучити


Зброя та масштаби її обігу на «білому» та «сірому» ринках ще до недавнього часу були предметом зацікавленості  дуже вузького кола українців, існуючи для пересічного обивателя переважно як щось відособлене та мало чим пов’язане з іншими сферами життя. Під час революційних подій в країні спрацював тригер, що «перемкнув» стан речей на протилежний, і за якихось кілька тижнів зброя стала об’єктом гострої уваги всього суспільства. 
Сьогодні про зброю чуємо у суперечках політиків, вона брязкає на східному кордоні держави; ніким не полічена «гуляє» вулицями, в тому числі і нашого міста. Усе це примушує прискіпливіше придивитися до проблеми, а заразом і пошукати відповіді на питання «що відбуває ... Читати далі »

Переглядів: 1010 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Історичний собор УГКЦ


В Івано-Франківській архієпархії УГКЦ готуються  до знакової події – у вересні наступного року тут відбудеться історичний для нашого краю Патріарший собор. Дотепер такого рівня церковні збори на території України відбувалися лише у Києві та Львові.

Патріаршому собору передуватимуть єпархіальні собори, котрі цього року проводяться по всіх куточках. 5 квітня у Галичі, 12 квітня у Долині, 3 травня в Івано-Франківську відбудуться три сесії собору Івано-Франківської архієпархії, у яких візьмуть участь 650 делегатів. Від кожної парафії, крім священика, буде і мирянин, котрий має право висловити своє бачення розвитку Церкви у подальшому. До речі, усі вірні мали право подати свої пропозиції розвитку Церкви, адже у всіх греко-католицьких храмах були облаштовані спеціальні скриньки для пропозицій.
«Це буде ... Читати далі »

Переглядів: 602 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Увіковічнять пам’ять про героїв


У назвах вулиць і площ увіковічнять в Івано-Франківську пам’ять про героїв Майдану.


Ім’ям героя Небесної сотні Романа Гурика вирішила назвати новозбудовану вулицю, що з’єднує Південний бульвар і вулицю Мазепи, Івано-Франківська міська рада. Відповідне рішення депутати ухвалили на 43-й сесії, що розпочала свою роботу минулого тижня. Нова вулиця імені Романа Гурика розташована у мікрорайоні, де він мешкав і навчався, тож таке її найменування є логічним і ні у кого не викликало дискусій.
Натомість для напрацювання пропозицій щодо перейменування вулиць і площ та присвоєння їм назв Героїв Майдану і Героїв Небесної сотні міська рада вирішила створити спеціальну робочу групу, бо думки щодо цього різняться. Як пояснив міський голова Віктор Анушкевичус, були пропозиції назвати пл ... Читати далі »

Переглядів: 554 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Проба знань
Цієї суботи в  Івано-Франківську відбудеться пробне тестування із зовнішнього незалежного оцінювання знань.

Про це повідомила начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. За її словами, пробне тестування відбудеться на базі гімназій №2 та №3 і шкіл №17 та №25. Воно дасть змогу учням перевірити свої знання, щоб скоригувати підготовку до ЗНО і визначитись з предметами, які вони складатимуть.
Загалом, із однієї тисячі 178-ми випускників одинадцятих класів шкіл міста на складання ЗНО зареєструвались 84% учнів. Решту, очевидно, мають намір здобувати вищу освіту за кордоном і складати ЗНО їм не потрібно. Найбільшою популярністю серед наших випускників шкіл, які планують продовжувати навчання за кордоном, користуються виші Польщі, Німеччини та Англії.
Тим, хто хоче продовжити навчання в Україні, варто знати, що основна сесія ЗНО ... Читати далі »

Переглядів: 584 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Місто створить благодійний фонд


Створити благодійний фонд «Герої майдану» для допомоги сім’ям загиблих і постраждалих на Майдані запропонував на сесії міської ради депутат від «Нашої України» Володимир Балагура.


Він поінформував, що представники будівельного бізнесу уже виділили сім’ям загиблих героїв Небесної сотні квартири, а також готові надавати допомогу сім’ям постраждалих на Майдані, але цей процес потрібно впорядкувати.
Його підтримав голова фракції ВО «Свобода» у міськраді Роман Онуфріїв. Він зауважив, що зараз у місті різні організації збирають кошти для  допомоги Майдану, сім’ям загиблих і постраждалих на ньому, які потім невідомо куди йдуть. Однак, на думку Р.Онуфріїва, міська рада має створити в Івано-Франківську міський благодійний фонд для надання ... Читати далі »

Переглядів: 584 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Вбили у власній квартирі
У неділю у власній квартирі на вул. Богдана Хмельницького виявили тіло 66-річного чоловіка.
Як повідомив начальник відділу дільничних інспекторів МВ УМВС капітан міліції Ігор Полив’яний, інформація про це надійшла від лікаря швидкої допомоги. За його словами, злочин класифікується як нанесення важких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті. На тілі чоловіка виявлені забої у вигляді синців та рвані рани голови.
«Особу, що вчинила цей злочин, затримано. Це мешканець Івано-Франківська. Зараз він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання», – повідомив І.Полив’яний.
Загалом за минулий тиждень до міліції надійшло 295 інформацій, зареєстровано 44 злочини. Серед них 11 крадіжок, 10 шахрайств, три випадки нанесення тілесних ушкоджень та два випадки пошкодження майна.
До патрулювання ... Читати далі »

Переглядів: 494 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Мери пропонують реформи


Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус поїде до Києва з пакетом пропозицій територіального відділення Асоціації міст щодо реформування місцевого самоврядування і розширення його повноважень.
Про це В.Анушкевичус повідомив на вівторковій апаратній нараді у міськвиконкомі.
Водночас він зазначив, що розроблені пропозиції стосуються не лише реформування місцевого самоврядування, але й інших проблемних питань. Зокрема, необхідності внесення змін до бюджетного кодексу, реформування сфери житлово-комунального господарства, утримання житлового фонду та інфраструктури міст, модернізації підприємств комунальної енергетики, земельних відносин.
Також представники місцевого самоврядування пропонують реформувати систему органів внутрішніх справ. Вони схо ... Читати далі »

Переглядів: 705 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Микола ВІТЕНКО, секретар Івано-Франківської міської ради


Україна неодмінно одужає!
Що дорожче – частина території, чи тисячі людських життів? Для мене це питання є риторичним та без відповіді. Сьогодні всі події в Україні торкаються Криму як невід’ємної та неподільної території нашої країни.
Що ж насправді відбулось? Для мене відповідь на це питання є очевидною – відбувся демонстраційний грабіж сусідом сусіда. Уявімо собі ситуацію, що ви, власник своєї квартири, тяжко захворіли. Перебуваючи у тяжкому стані, ви не можете повноцінно доглядати за власною квартирою. Ваш добре знайомий сусід, який живе поряд з вами вже дуже багато часу, зрозумів, чи то побажав того, що ваша хвороба є невиліковною і все одно ви рано чи пізно помрете. Замість того, щоб всіляко вам допомогти, як ... Читати далі »

Переглядів: 481 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Пріоритет – пішоходам
Івано-Франківська міська рада затвердила правила руху та стоянки транспорту у житлових зонах міста.
Правила розроблені з метою впорядкування руху транспорту на територіях житлових зон, порядку облаштування та утримання місць для автостоянок, встановлення та демонтажу засобів обмеження руху. Відповідно до них, у житловій зоні забороняється транзитний рух транспортних засобів та навчальна їзда. Також передбачено, що у житлових зонах можуть бути встановлені засоби обмеження руху чи зниження швидкості. Рішення про це ухвалюватиме міська комісія з безпеки руху.
У житловій зоні забороняється стоянка транспортних засобів з включеним двигуном більш ніж на 15 хвилин, резервування місць для стоянки шляхом встановлення індивідуальних обмежуючих чи блокувальних пристроїв (якщо про це не було ухвали зборів власників будинків), а ... Читати далі »

Переглядів: 694 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Генеральне прибирання


До Великодня в Івано-Франківську здійснять комплекс заходів з благоустрою та приведення міста до належного санітарного стану і проведуть толоку.


Як поінформували в департаменті комунального господарства, транспорту і зв’язку, під час проведення робіт з благоустрою міста передбачено привести до належного санітарного стану закріплені і прилеглі території, вивезти сміття, відремонтувати і пофарбувати лавки, огорожі, провести санітарну обрізку кущів та дерев, впорядкувати клумби, помити та продезінфікувати урни і контейнери для сміття.
Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління має провести ямковий ремонт доріг, відновити дорожню розмітку на перехрестях і пішохідних переходах, відремонтувати дорожні знаки, пофарбувати перильні огородження тротуарів, прибрати вулиці, площі та дамби річок. А «Міськ ... Читати далі »

Переглядів: 557 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Далі буде…
Міськрада повторно заслухає стан реалізації проекту «Маодот» і звіт про роботу міської міліції


Минулого четверга розпочала свою роботу 43-я сесія Івано-Франківської міської ради, яка проходитиме у два пленарні засідання. Як поінформував міський голова Віктор Анушкевичус, напередодні сесії відбулось засідання погоджувальної ради. На ньому вирішили, що, з огляду на ситуацію в країні, сесія повинна пройти у конструктивному робочому руслі. «Ніхто ні з ким не повинен воювати, бо зараз у нас є один ворог – в Криму з військами», – сказав В.Анушкевичус. Однак слово за слово і уникнути дискусій та взаємних звинувачень з переходом на персоналії в сесійній залі не вдалося. Найбільш гострими були обговорення питань про ст ... Читати далі »

Переглядів: 736 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Амністія капіталів,
або «Йди і надалі не гріши»


Як заповнити протяг, що нині гуляє в кишенях держави? Новий уряд країни, щойно прийшовши на «дріжджі» попередників, це питання вніс у топ першочергових. Обмілілу держказну збагачувати збираються за допомогою рішучих реформ, підготовка котрих, як запевняють «у верхах», іде повним ходом. Планами в цій частині днями поділився новопризначений керівник Державної податкової служби України Ігор Білоус:«Ми будемо експериментувати, – повідомив фіскал. – Одним з таких експериментів стане амністія капіталу. Якщо стабілізуємо ситуацію, то, можливо, навіть цього року».


За словами Ігоря Білоуса, підопічне йому відомство розробить проект амністії, який дозволить легалізувати «сірі» капі ... Читати далі »

Переглядів: 603 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Унітарна чи федеративна


Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», проведеного у березні 2014, більшість опитаних респондентів (61%) бачать унітарну державу найоптимальнішим типом державного устрою для України, чверть (24%) – федеративну державу. Ще 15% не визначилися з цього питання.


Слід відзначити, що  порівняно із 2011 роком кількість прихильників унітарної держави збільшилася з 50% до 61%, при цьому кількість прибічників федералізації залишилася практично без змін (2011 – 25%; 2014 – 24%).
Унітарний устрій підтримується у переважній більшості регіонів, окрім Донбасу, де більшість (59%) підтримує федеративний устрій.  
Лише 5% опитаних українців вважають, що Крим повинен бути відокремлений та переданий Росії, тоді як абсолютна більшість виступає за збереж ... Читати далі »

Переглядів: 511 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Пийте, діти, молоко?..
В Івано-Франківську вже два роки не працює Молочна кухня


Ще у травні минулого року йшла мова про потребу відновлення роботи Молочної кухні в Івано-Франківську. Але дотепер це питання так і не зрушило з місця. Медики міста наголошували на тому, що, за попередніми підрахунками, на ремонт приміщення і заміну обладнання необхідно орієнтовно мільйон гривень. Цих грошей наразі немає.


Чи реально в умовах нашого міста відновити роботу Молочної кухні у тому приміщенні, котре відпрацювало понад сорок років? Чи є можливість відкриття так званих роздаткових пунктів при поліклініках та лікарнях як альтернативи молочним кухням? Відповісти на ці питання погодилася головний лікар Івано-Франківської міської дитячої клінічної лікарні Неля Ходак.
«Не знаю, наскільки зараз є ... Читати далі »

Переглядів: 874 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Мозок реагує на «красу математики»
Згідно з новими дослідженнями, проведеними командою вчених з Лондонського університету, мозок реагує на “математичну красу” таким же чином, як і на музику та мистецтво.
Після вивчення реакції 15 математиків на формули дослідники виявили, що мозок, розпізнаючи рівняння, реагує так само, як і при перегляді художніх творів чи прослуховуванні музики.
“Коли хтось дивиться на формулу, то працює медіальна орбітолобова частина кори головного мозку – та, що активізується і при перегляді творів високого мистецтва чи прослуховуванні музики”, – зазначив професор Семір Зекі, автор дослідження.
Професор Зекі, який є членом Лабораторії нейрохірургії Лондонського університету, додав: “Для багатьох з нас математичні формули здаються важкими і незрозумілими, але для математика рівняння може ви ... Читати далі »

Переглядів: 543 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

Етюди, сповнені оптимізму
У Музеї мистецтв Прикарпаття художник Василь Красьоха представив майже 40 карпатських краєвидів в день свого 60-річчя. Усі його твори написані на одному подиху.
«Тут представлені краєвиди Карпат, Закарпаття. Роботи написані в один прийом, на одному подиху, за 2-3 години. Це радше етюдні композиції, які є моєю кухнею для картин», – розповідає Василь Красьоха.
Він переконаний, що пейзаж – це найбільш щира мова для художника у спілкуванні із глядачем. Митець запевняє, що настрій та перші враження в жодному разі неможливо повторити.
У творах, котрі представлені на ювілейній виставці майстра, переважають барви найяскравішої палітри.  Зміну кольорів для Василя Красьохи щоразу диктує кожен наступний пленер. Митець не приховує, що своїми роботами він передає той емоційний стан, враження від ... Читати далі »

Переглядів: 591 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

«Сповідь душі»


Літературно-мистецький обрій Прикарпаття поповнився новим творчим доробком про славетних земляків. У видавництві «Місто НВ» побачила світ «Сповідь душі. Ярема Гоян в ограненні часу».
Ця книжка стала першим виданням із задуманої серії «Шевченківські лауреати» – вихідці із Прикарпаття і присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Автор монографії, письменник, учений, педагог Володимир Качкан переконаний, що ця нова і така важлива для національної освіти видавнича серія дасть змогу читачам простежити за етапами творчої біографії відомого публіциста, прозаїка Яреми Гояна. Сам автор широко відомий у літературознавчих колах своєю новизною, а тому навіть у цьому виданні він вміло поєднав твор ... Читати далі »

Переглядів: 697 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)

«Ще крок до перемоги»
Таким є гасло Кубка Європи зі спортивної ходьби 2015 року

В жовтні минулого року обласний центр Прикарпаття отримав від Європейської легкоатлетичної асоціації право на проведення Кубка Європи зі спортивної ходьби 2015 року. Офіційна назва змагань - «European Cup Race Walking Ivano-Frankivsk 2015». Вони відбудуться 17 травня наступного року. Позавчора відбулося перше засідання оргкомітету з підготовки до цього престижного турніру, а після нього – брифінг для журналістів.

 

За словами президента Федерації легкої атлетики України Ігоря Гоцула, бюджет змагань складе приблизно 500 тисяч євро. Зрозуміло, що силами виключно міста Івано-Франківська змагання такого рівня провести неможливо. Тому буде долучатись і область, і держава, і федерація, - зазначив Іго ... Читати далі »

Переглядів: 523 | Додав: bond | Дата: 20.03.2014 | Коментарі (0)