П`ятниця, 29.03.2024, 15:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 02
Перспектива розбудови
В Івано-Франківську будуть забудовувати колишні спецтериторії та промислово-складські зони


Коли обвалились перекриття в будинку на вул. Січових стрільців, містом одразу ж поширилися чутки, що до аварійного стану будинок, начебто, довели свідомо, і виникли підозри, що тут, в самісінькому центрі міста, незабаром з’явиться новобудова. За подібним сценарієм розвивались події з колишнім міським Будинком учителя на вул. Гетьмана Мазепи. Зараз замість одноповерхового «садового палацика» серед п’ятиповерхових будинків там зводять трисекційну дяв’ятиповерхівку.
В центральній частині міста й справді майже не залишилось вільних ділянок під забудову. А ущільнювати існуючу далі вже нікуди. Поволі вичерпуються й привабливі земельні ділянки, прилеглі до центру та ближніх його, так би мовити, околиць. Але місто ж має розвиватись. І перспективи для його розбудови є.


... Читати далі »
Переглядів: 1235 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Юрій АНДРУХОВИЧ:
«Лексикон інтимних міст» – це моя найкраща книжка


Початок лютого приніс нашому земляку, відомому українському письменнику Юрію Андруховичу та шанувальникам його творчості неприємну звістку.
За підсумками річного літературного рейтингу, який проводить портал «ЛітАкцент», йому присудили антипремію „Золота булька” за нову книгу „Лексикон інтимних міст”.
У цій книзі автор розповідає 111 історій про 111 міст, які йому довелося відвідати, мандруючи світом, і пережити там приємні чи ні, але свого роду інтимні моменти. Критики назвали майже 500-сторінкове видання „автобіографічним атласом світу письменника”. Його презентація почалася 11.11.2011 р. об 11 год. 11 хв. Одночасно з нею стартували продажі книги в 111 книгарнях України.


Однак така „магія чисел”  не лише не допомогла письменнику уникнути проколювання великої золотої кульки ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Олімпійська надія Прикарпаття

Попри заяви столичних чиновників щодо намірів побудови олімпійського містечка на Львівщині, сусідня Івано-Франківщина не полишає сподівань долучитися до національного проекту «Олімпійська надія 2022». Минулого місяця з ініціативи голови ОДА Михайла Вишиванюка утворено комісію з підготовки пропозицій щодо проведення на теренах краю зимової Олімпіади. Її за дорученням губернатора очолив депутат облради, директор ТОВ «Скорзонера» (ТК «Буковель») Олександр Шевченко.
У понеділок на нараді працівників туристичної галузі зі своїми напрацюваннями ділилися представники Верховинського, Долинського, Рожнятівського і Надвірнянського районів та власне «Буковелю», що знаходиться на території Яремчанської міськради. Цими днями олімпійські можливості Прикарпаття проінспектують представники Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.


До найбільших змаган ... Читати далі »
Переглядів: 1254 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Не їсти один одного
Для вірних православної та греко-католицької церков розпочався Великий піст


Для ревних християн це особливий період підготовки до одного із найбільших свят – Великодня. Протягом сорока днів Церква пропонує дотримуватися посту. Але не завжди люди знають, як правильно постувати і що означає піст.
Окрім різниці в постах церков східного і західного обрядів, є відмінності і в тому, коли святкувати найбільші християнські свята. Чи святкуватимуть вони Великдень  разом?
 

Постуємо  по-різному…
Як правильно поводитися під час посту, що можна робити, а чого не варто, ми попросили розповісти віце-ректора Івано-Франківської духовної семінарії ім. священномученика Йосафата отця Миколу Семенишина.
«У Великий піст не стільки потрібно обмежувати себе в їжі, скільки перебувати у духовному зосередженні. У цей період віруючі ... Читати далі »
Переглядів: 942 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Михайло Вишиванюк 15 років тому

15 років тому Михайло Вишиванюк вперше приступив (після офіційного представлення 28 лютого 1997 року) до виконання обов'язків голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Указ Президента України про його призначення датований 26 лютого 1997 року. На запитання журналіста  «Чи не шкодуєте?» Михайло Вишиванюк відповів: «Ніколи не треба шкодувати за тим, що зроблено. Що зроблено, те зроблено. На те була Божа воля».


«За три дні до свого призначення я мав зустріч з Президентом, – повідомив голова ОДА, – відмовлявся від цієї посади і називав йому п'ять кандидатур тих, хто міг би очолити адміністрацію. А потім мене викликали у Львів, знайшли через правоохоронні органи. Я був тоді в Івано-Франківську. Приїхав на «Ниві», у звичайному робочому одязі. Сказали, що потрібно терміново прибути на нараду по сільському господарству, яка буде п ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Де реформи, там і критика

Перед Україною стоїть важливе завдання: не допустити спаду промислового виробництва, незважаючи на те, що Європою котиться друга хвиля економічної кризи. Таке завдання поставив перед органами влади Президент  Віктор Янукович під час засідання Ради регіонів. Крім того, він акцентував увагу на реформі системи охорони здоров’я, – повідомив голова ОДА Михайло Вишиванюк.

Коментуючи два роки діяльності на посаді президента Віктора Януковича, керівник області зазначив, що «попри критику, за два останні роки в державі проведена велика робота». «Розпочато багато великих реформ. Де йдуть реформи, там і критика. Але треба віддати належне нашій державі. В цілому Україна збільшила виробництво валового внутрішнього продукту. Якщо в 2010 році ВВП склав 4,3%, то 2011 рік ми завершили з ВВП 5,1%, що дало можливість отримати додаткові кошти до бюджету, розрахуватися з кредитами (89 мільярдів), які бра ... Читати далі »
Переглядів: 789 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Презентували Бойківський край

З ініціативи голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка в нашій області відновлено давню традицію презентації районів для представників ЗМІ. Першим, хто відгукнувся на таку пропозицію, став маловідомий як у туристичному, так і в промисловому плані район – Рожнятівщина. Минулої п’ятниці цей гостинний край презентував свій потенціал для трьох десятків журналістів із цілого Прикарпаття.

Під час туру районом журналістам показали декілька підприємств, котрі спеціалізуються на обробці деревини у повному об’ємі – від санітарної вирубки лісу і до готової меблевої продукції. До речі, деякі з них навіть не залишають відходів, а використовують їх для обігріву підприємства. І хоча в районі немає жодного міста, його відсутність в повній мірі компенсовують три селища та великі села.
Рожнятівський район залишив помітний слід в історії України. Саме звідси, із села Небилів, 120 років тому взял ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Сесійний резонанс

Івано-Франківська міська рада дала принципову згоду на будівництво в Хриплинському промвузлі гіпсокартонного заводу, ініціює скликання загальних зборів засновників ТОВ «Професійний футбольний клуб «Прикарпаття»  та дійшла згоди з Тисменицькою райдержадміністрацією щодо залагодження земельного спору в урочищі «Нивки» і затвердження межі між Івано-Франківськом та Тисменицьким районом.

У вівторок розпочала свою роботу 21-а сесія Івано-Франківської міськради. Депутати вирішили її провести двома пленарними засіданнями, адже в порядку денному було понад 45 питань. На другому засіданні, яке відбудеться 6 березня, сесія розглядатиме блок земельних питань. Перше ж пленарне засідання відзначилося заслуховуванням резонансних питань про виконання ТзОВ «Скорзонера» рішення міськради щодо створення ТОВ «ПФК «Прикарпаття»,  про закупівлю в лізинг карет швидкої медичної ... Читати далі »
Переглядів: 901 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Микола Семенюк,
депутат обласної ради, фракція Української партії


У Верховну Раду –обранців Народної Довіри!


Як і на зорі створення української незалежності в 90 – х роках 20 століття, так і сьогодні для народу склалися сприятливі обставини, щоб у Верховну Раду обрати своїх обранців. Та на цьому шляху майже в однаковій мірі небезпечні майбутні кандидати в депутати не лише від влади, а й від опозиції. Правда, факт їхнього протиборства створює політичну рівновагу в суспільстві і дає змогу народові вишукати, висунути та обрати своїх представників у ВРУ.

Україні необхідні нові політики, які б мислили так, як свого часу обранці Народної Довіри, очолювані  лідером  НРУ В’ячеславом Чорноволом і серед них вихідці з Прикарпаття – С.Волковецький, Д.Захарук, Д.Павличко, С.Пушик та інші  представники «Народної Ради» – депутати ВРУ першого демократичног ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

На Рожнятівщині зловили чупакабру

Ці фотографії у редакцію газети надіслав мешканець села Креховичі Рожнятівського району Володимир Ликтей.

Чоловік каже, що у понеділок під вечір бачив у полі щось подібне до звіра-мутанта, але вдома нічого не сказав, щоб не лякати дружину й дітей. У ту ніч дуже агресивно гавкали на околиці собаки.
– Ми живемо в урочищі Новий Лапшин. Тут – новобудови, тому кожен має на подвір’ї одного чи двох собак. Вони вночі не прив’язані. Пригадую, два роки тому було щось аналогічне. Мисливці вбили двох вовків, а поранена вовчиця підійшла майже до оселі. Люди боялися вийти з хати, – розповідає пан Володимир.
Чудо-звіра притягнула на подвір’я у вівторок зранку сусідська вівчарка. Чоловік подумав, що то маленьке козеня. Коли підійшов ближче, жахнувся. На тілі не було шерстяного покрову, багато свіжих укусів, ще не засохла кров. Задні ла ... Читати далі »
Переглядів: 1553 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Було не обіцяти

Під час сесії секретар міськради Руслан Марцінків оприлюднив імена тих депутатів, які, попри обіцянки, так і не перерахували задекларовані суми коштів на реставрацію брами Палацу Потоцьких, що перебуває в аварійному стані.

Серед них: Юрій Соловей (задекларована сума 15 тис. грн.), Роман Тимків (35 тис.), Роман Василюк (10 тис.), Богдан Федьків (від фракції Партії регіонів – 15 тис.) та Ростислав Кукурудз (10 тис.). Останній, до речі, під час сесії поцікавився долею передачі цієї споруди у комунальну власність міста. Виявилось, що містові її ще не передали, а тому воно не має жодних підстав ремонтувати чуже майно. Зважаючи на це, сесія ухвалила звернення до керівництва області та власника комплексу «Палацу Потоцьких» з вимогою повернути цю пам’ятку архітектури у власність міської громади.
Нагадаємо, що на ремонт брами необхідно 280 тисяч гривень. Наразі вдалося зібрати 113 тисяч 200 гривень. Се ... Читати далі »
Переглядів: 838 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Чи прокинеться громадянське суспільство навесні?

Останні дні зими Україна відсвяткувала традиційними гуляннями на Масляну. Це свято має особливе значення, адже, по суті, є символом того, що природа прокидається, приходить тепло і сонце після суворих морозів. У цю весну наша країна дивиться з особливою надією, очікуючи не тільки зміни сезону природи, але і весни громадянської, економічної, політичної. Українське суспільство гостро потребує оновлення, і розуміють це абсолютно всі.

Осінь і початок зими 2011 року запам'ятаються українцям безпрецедентною кількістю мітингів протесту. Що поробиш: доходи людей падають, а уряд постійно підкидає дрова у вогонь соціальної напруги, демонструючи бажання залізти у кишеню до пільговиків, пенсіонерів, підприємців. Судячи з усього, нинішня весна видасться не менш «спекотною», оскільки багато громадських рухів почали протест ... Читати далі »
Переглядів: 807 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Путін і Медведєв торгувалися за Януковича і Тимошенко

Прем'єр Володимир Путін підтримував екс-прем'єра Юлію Тимошенко, однак відмовився від цього на прохання президента Дмитра Медведєва та став на бік президента Віктора Януковича. Про це йдеться в аналітичній переписці між агентами розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, яку оприлюднив сайт WikiLeaks.
Лист написаний 14 вересня 2011 року та підписаний старшим аналітиком з питань Євразії Лорен Гудріч. В адресі автора листа значиться Рева Бала, яка у Stratfor є директором з аналізу.


"Ви вже трохи знаєте цю історію. Путін ніколи не хотів, щоб Янукович був при владі без противаги, щоб тримати його в шорах. Путін знав, що Янукович міг мати абсолютно більшість, але хотів закріпити роль Кремля у Києві", – пише автор.
"Він хотів, щоб це була Тимошенко. Не тому, що вона проросійська, а тому що з усіх топових політиків її легше за все купити. Звичайно, це і було ї ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Нам всім треба зрозуміти, кого захищають силові структури

25 квітня у Верховній Раді відбудуться відкриті парламентські слухання про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектора безпеки України. Про це у прямому ефірі телеканалу «Рада» повідомив голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко.

Мета слухань – у відкритому режимі оцінити, що таке Воєнна організація, чому в Україні існує велика кількість силових структур і понад 700 тис. людей в погонах, коли війни немає. Комітет запрошує до участі не тільки представників виконавчої влади, депутатів та силовиків, а й журналістів, громадські неурядові організації тощо.
Треба зрозуміти, на що націлені ці силові структури? Кого вони захищають? Тому що є закон про основи національної безпеки України, прийнятий у 2003 році, де чітко записано, кого держава повинна захищати. На першому місці – людина, її пра ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Український рукопаш в далекій Австралії:
ходити босими по склі і розбивати на грудях граніт


Бойові мистецтва актуальні у всі часи, бо чергові покоління хлопчаків та  дівчаток защораз знаходять у них нове та захоплююче для себе, відкривають можливість свого самовдосконалення і самореалізації. І якщо східні єдиноборства – це вічна і давно відома пісня, то такий феномен, як український рукопаш існує ще порівняно недовго, але вже встиг заявити про себе. Бойовий гопак, як ще називають його, без сумніву, приваблює не тільки особливою субкультурою, певною естетикою, але й вимагає, у свою чергу, цілеспрямованості наполегливості і постійної роботи над собою: важливо перебороти страх і відкрити у собі приховані здібності.

Федерація бойового гопака існує в Україні з 1997 р., тобто якихось 15 років, але вже виросло покоління гопаківців, які без цього виду бойового мистецтва не уявляють свого життя. І серед них Любомир ... Читати далі »
Переглядів: 982 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

...А півстоліття тому

Ідея проведення зимових Олімпійських ігор в Українських Карпатах далеко не нова. Ще в 1960-х роках був розроблений проект будівництва олімпійського містечка біля підніжжя гори Говерла. Фахівці відзначали, що рельєф тутешніх гір подібний до гірських масивів Альп, які на той час були основною ареною для лижних змагань.
Радянським спортсменам Карпати вже були знайомі. На весь Союз гриміла Ворохта, яка мала у своєму розпорядженні комплекс новозбудованих трамплінів. Тут відбувалися найважливіші змагання серед літаючих лижників та двоборців. Однак для повноцінної спортивної бази цього було замало.


Фахівці довго вагалися, де звести спорткомплекс – під Говерлою чи на полонині Драгобрат, що в сусідній Закарпатській області. Зрештою, переміг говерлянський варіант. Біля підніжжя найвищої вершини Українських Карпат мала пролягти траса для лижних перегонів (біатлон тоді тільки входив у моду) та ... Читати далі »
Переглядів: 745 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Чортова дюжина
Матч «Ураган» - «Енергія» відзначився низкою цікавих досягнень


Як і очікувалося, центральний матч чергового туру футзального чемпіонату країни, в якому зійшлися франківський «Ураган» і львівська «Енергія» виявився надзвичайно багатим на події. В очікуванні спортивного свята франківський вболівальник заповнив у манежі коледжу фізвиховання всі вільні місця, встановивши таким чином рекорд сезону.

Учасники матчу віддячили публіку одразу 13-ма голами. Серед авторів голів частіше зустрічаються гравці «Урагану» (сім разів), однак перемога дісталася… гостям – 5:8 на їх користь. Річ у тім, що ураганівці Сержао і Цвєлих забивали м’ячі, як в чужі ворота, так і у… свої.     
«Енергія» перервала 23-матчеву безпрограшну серію франківської команди у рідних стінах. Востаннє тут перемагав харківський «Локомотив» ще в жовтні 2010-го. Щодо «енергетиків», то вони не знали радості перемог ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Гра наосліп

Команди вітчизняної баскетбольної суперліги досі не отримали календар заключного кола змагань. Дирекція турніру називає лише дати проведення найближчих поєдинків. Чому так відбувається, незрозуміло.

Заанонсувавши проведення регулярного чемпіонату в три, а не в чотири кола, організатори мали б заздалегідь ознайомити учасників з формулою проведення вирішальних матчів: хто, скільки та з ким грає вдома і відповідно у гостях.
Наразі відомо, що «Говерла» два найближчі матчі проведе у рідних стінах. Сьогодні вона прийматиме «Миколаїв» (поч. о 19.00), а в суботу – «Одесу» (18.00). Домашню серію команди мав би продовжити поєдинок з «Будівельником» 7-го березня. Далі на наших земляків очікує три виїзди поспіль – БК «Київ», «Хімік» і «Кривбасбаскет». 
Чемпіонат України. Суперліга. 22 лютого. «Черкаські Мавпи» – «Одеса» – 83:84. «Миколаїв» – «Дніпро» – 84:95. «Азовмаш» – «Ферро-ЗНТУ» – 96:86. «Хімік» ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Волейбольні баталії

З початком весни виходять на фінішну пряму волейбольні турніри. Івано-Франківщина в сезоні 2011-12 рр. представлена трьома командами на всеукраїнській арені і майже три десятки колективів веде боротьбу за нагороди обласних змагань. Подаємо результати чергових матчів. 


Першість України. Чоловіки. 1 ліга. Група А. 8 тур. «Новатор-2-Прикордонник» Хмельницький – «Барком» Львів – 3:2 і 3:0. «Поділля-ТНПУ-Динамо» Тернопіль – СДЮСШ-ВНАУ-2 Вінниця – 3:1 і 3:1.
Становище команд
    І     В      П           СП    О
„Новатор-2-При-
кордонник”    12     9(1)     3     27:15     26
„Барком”    10     7     3(1)     24:9       ... Читати далі »
Переглядів: 811 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)

Цього разу ведучий рубрики заслужений журналіст України Роман Фабрика запросив до розмови молоду, активну, креативну жінку Зорину Валіхновську. Вона викладач дитячої музичної школи №1. Навчає малечу гри на фортепіано. Випускниця Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, захистила дисертацію, отримала вчений ступінь — кандидат мистецтвознавства. Працює над створенням нових форм музикування.

Місто, яке хочу оспівувати


Я народилася в Угринові, якому минуло 680 років, а Івано-Франківську — 350, тож можна сказати, що не Угринів знаходиться під Івано-Франківськом, а Івано-Франківськ під Угриновом (жарт). У школі навчаю дітей гри на фортепіано за допомогою комп’ютерних ігор та синтезатора.
Разом з мамою Галиною та сестрою Лесею виступаємо у складі народного аматорського тріо бандуристок сім’ї Вівчаренко, керую народним аматорським хором «Живиця» Будинку культури ... Читати далі »
Переглядів: 1013 | Додав: bond | Дата: 02.03.2012 | Коментарі (0)