Вівторок, 23.04.2024, 10:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 2 » ОЛІМПІЗМ
13:44
ОЛІМПІЗМ
Олімпійська надія Прикарпаття

Попри заяви столичних чиновників щодо намірів побудови олімпійського містечка на Львівщині, сусідня Івано-Франківщина не полишає сподівань долучитися до національного проекту «Олімпійська надія 2022». Минулого місяця з ініціативи голови ОДА Михайла Вишиванюка утворено комісію з підготовки пропозицій щодо проведення на теренах краю зимової Олімпіади. Її за дорученням губернатора очолив депутат облради, директор ТОВ «Скорзонера» (ТК «Буковель») Олександр Шевченко.
У понеділок на нараді працівників туристичної галузі зі своїми напрацюваннями ділилися представники Верховинського, Долинського, Рожнятівського і Надвірнянського районів та власне «Буковелю», що знаходиться на території Яремчанської міськради. Цими днями олімпійські можливості Прикарпаття проінспектують представники Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.


До найбільших змагань планетарного масштабу Івано-Франківщині (якщо, звичайно, вибір паде на неї) доведеться готуватися практично з нуля. Поодинокі спортивні бази, які дісталися у спадок від Союзу, занепали. До того ж вони морально і матеріально застаріли. Із сучасних спорткомплексів безперечно вирізняється «Буковель», що став однією з візитівок Українських Карпат. Саме його на перших порах вважали фаворитом олімпійської гонки. Однак згодом ситуація змінилася. «Буковель» отримав конкурентів не тільки за межами, але й всередині області.

Нові висоти Долини
З самостійним олімпійським проектом виступила Долинщина. Регіон готовий надати свою територію для змагань лижників, а також звести санно-бобслейну трасу. Натомість т. зв. рівнинна частина змагань (хокей, фігурне катання, ковзанярський спорт та ін.), за задумом долинян, мала б пройти в обласному центрі.
Головні спортивні об’єкти планується розмістити в околицях села Вишків. В урочищі Плосінь за 2 км від магістральної дороги Долина – Хуст мали б постати траси та стадіон для лижних перегонів і біатлону, а також комплекс трамплінів. Крім того, враховуючи значну площу ділянки, тут планується побудувати одне з двох олімпійських селищ (інше – поблизу Івано-Франківська).
В розташованому неподалік урочищі Городище передбачено прокласти траси для гірськолижних змагань і фристайлу. За винятком трас для швидкісного спуску, де перепад висот має сягати 800-1100 метрів. Долиняни пропонують для цих цілей схили гори Яйко Ілемське (майже 1700 м) за 20 км від Вишкова на території села Мислівка Шевченківської сільради.
У самій Долині на площі колишньої військової частини (нині це муніципальна власність) планується облаштувати санно-бобслейну трасу. Тут присутнє унікальне поєднання рівнинної поверхні з природним пагорбом, що має перепад висот 80 метрів. 
Своїм козирем долиняни вважають вдале географічне розташування. Райцентр знаходиться на відстані 60 км від Івано-Франківська і трохи більше 100 км від Львова, де функціонують міжнародні аеропорти. Зважаючи на це, потенціал регіону може знадобитися навіть за умови, що олімпійську гонку все ж таки виграє Львівщина.

«Буковелю» бракує метражу
Натомість Олександр Шевченко вважає доцільним сконцентрувати зусилля довкола тієї інфраструктури, котра є у «Буковелю». На його переконання, не потрібно дублювати проекти. «За ті десять років, що залишилися до Ігор, ніхто більшого, ніж ми, не досягне», – каже керманич туркомплексу. Насправді часу залишилося ще менше, оскільки тестові старти на олімпійських об’єктах мають відбутися, як мінімум, за два роки до Ігор.
«Буковель», до речі, єдиний, хто нині регулярно проводить у себе міжнародні змагання з олімпійських дисциплін. І хоча вони далеко не найвищого штибу, та все ж... З 2006 року тут відбуваються континентальні турніри гірськолижників, а з 2010-го – майстрів фристайлу. Однак спорткомплексу в прямому сенсі бракує висоти. Найвища точка сучасного «Буковелю» – гора Довга здіймається над рівнем моря всього на 1 372 м. А, як мовилося вище, в деяких дисциплінах фініші мають розташовуватися на 1000 метрів нижче від лінії старту.
Багатьом відома історія, як організатори зимової Олімпіади-1984 в Сараєво штучно нарощували гору, яка не відповідала міжнародним стандартам. «Буковелю» таким чином проблему не розв’язати. Тому керівництво комплексу веде мову про розширення території до села Бистриця Надвірнянського району, де більші висоти. Втім, проект під умовною назвою «Буковель-2», якщо не помиляюся, виник ще до «Олімпійської надії 2022». Окрім того, нині активно дискутується питання будівництва нової дороги, що з’єднає Буковель з Надвірною в обхід Делятина і Яремче.
Однак, як і долиняни, «Буковель» не готовий будувати у себе льодові палаци. Як не крути, це прерогатива великих міст, де є відповідні комунікації, людський ресурс тощо.

Льодова дилема
Коли мова заходить про рівнинну частину ігор, темп олімпійських дискусій різко сповільнюється. Зрештою, співрозмовники просто замовкають і тільки знизують плечима. Розв’язку льодової проблеми ніхто не бачить. 
Річ у тім, що для проведення Олімпійських ігор потрібно не один чи два, а одразу п’ять льодових палаців: два – для хокею (жіночого і чоловічого), по одному – для ковзанярів, фігурного катання і шорт-треку, а також керлінгу. Арени мають вміщувати від 7 000 до 12 000 глядачів, за винятком турніру з керлінгу (тут можна обійтися й трьома тисячами).
Зрозуміло, що настільки великих споруд не потребує навіть Франківськ (що робити з ними згодом?), не кажучи вже про Яремче, Надвірну чи ін. Тим паче, що не встигла забутися епопея з вибором місця для Палацу спорту в обласному центрі, де планується 3,5 тисячі місць.
Зі схожою проблемою свого часу зіштовхнулися організатори сочинської олімпіади (2014 р.). Розв’язали її на диво просто – всі споруди включно з центральним стадіоном, де відбудуться відкриття і закриття Ігор, розмістили на одній площі. Але при цьому три з п’яти арен спроектовано із збірно-розбірних конструкцій. По завершенні Олімпіади їх демонтують і перевезуть в інші регіони Росії. Ковзанярський овал змінить свої функції і стане виставковим центром.
Сочі залишить собі на згадку тільки 40-тисячний стадіон і 12-тисячну багатофункціональну льодову арену. Втім, досвід сусідів навряд чи стане нам у пригоді. В російському місті-курорті арени звели на березі моря. Ми можемо розраховувати хіба що на місце в чистому полі… 
Не готові чиновники наразі сказати, й де відбудуться церемонії відкриття і закриття Ігор в разі їх проведення на Івано-Франківщині. Хоча чогось іншого, ніж 20-тисячний «Рух», ми навряд чи здатні запропонувати (чи будуватимемо ще один стадіон?). Зате вже зараз мовиться про те, що олімпійське містечко виросте на території колишнього військового полігону у Лисці…
Володимир ГОРОЩАК

Переглядів: 1260 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]