Середа, 24.04.2024, 10:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 20
(Не) остання барикада?

Як це не прикро, але, здається, шансів вийти з кризи мирно не залишилося. Люди на Майдані, підігріті закликами політиків, відступати не збираються. Віктор Янукович на поступки не іде. Нетривале перемир’я зі звільненням з-під варти протестувальників, з одного боку, та адміністративних будівель, з іншого – переросло в чергове протистояння. «Мирний наступ» майданівців під Верховну Раду, де за наполяганням опозиційних фракцій мало відбутися голосування за повернення до Конституції 2004 року, обернувся кривавою бійнею. Кількість жертв (убитих, поранених) з кожною хвилиною зростає.

З другої половини вівторка силовики намагаються зачистити київський Майдан. Як відповідь – по областях,  здебільшого західних, оголошено повну мобілізацію на Київ. В Івано-Франківську, як і у Львові та Тернополі, під натиском проте ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Обережно, закони!
Недоліки українського законодавства інколи шокують своїм безглуздям


Законодавство України настільки заплутане, що охопити всі його суперечності в одній газетній статті неможливо. Тому зосередимося на найбільш очевидних. А ще зазначимо, що чимало правових колізій авторка навмисно не згадала, адже при «вмілому» застосуванні вони можуть неабияк нашкодити. Тож де зауважені «дірки» українських законів і кому це вигідно?

Відгомін СРСР

Найперше здивував Житловий кодекс України. Окрім того, що він датується 1983 роком, та ще й починається словами «В результаті перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції…». Очевидно, що цей кодекс уже застарів, там майже не йдеться про право власності на житло, натомість основні статті стосуються права на проживання, адже у період СРСР житловий фонд здебільшого належав різним державним органам.
«Наразі Житловий кодекс засто ... Читати далі »
Переглядів: 1026 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Ямки розділять на лоти
Цьогорічний тендер на ямкові та поточні ремонти івано-франківських доріг проведуть по кількох окремих лотах.
Про це повідомив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. За його словами, це зроблять для того, щоб до ремонту доріг залучити більше підрядників і таким чином пришвидшити темпи робіт.
«Ямковий ремонт не може починатися у березні і тривати до жовтня, – каже М.Смушак. – Цього року ми ставитимемо завдання перед переможцями тендеру ліквідувати ямковість на дорогах максимум до Великодня і одразу ж переходити до наступного етапу – поточного ремонту доріг, відповідно до розроблених, погоджених і затверджених у встановленому порядку графіків».
На поточні ремонти доріг з різних джерел фінансування цьогоріч передбачена сума у 4 млн. 675,5 тис. грн. Роботи, як зазвичай, почнуть із т.зв. «забивки» гострих ям, після чого п ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Андрій ГРИМАЛЮК, депутат міської ради, фракція ВО «Свобода»

Незважаючи на жодні перешкоди, Майдан стоїть…

Вкотре повернувся з Києва. Незважаючи на жодні перешкоди, Майдан стоїть…
Грушевського
Цей тиждень був не такий, як попередні, зовсім не такий. На 15-градусному морозі ноги ставали кам’яними за 15 хвилин, а пальці рук відчував тільки тоді, коли тримав гарячий чай.  Та і сам чай довго вже не гріє. Єдине, що зігрівало у ці дні – події на Грушевського. Запах горілої гуми і бензину, клуби диму. До вибухів світло-шумових гранат звикаєш за якусь годину. Під ногами розкидана бруківка, постійно чіпляється дріт від згорілих шин. Без окулярів небезпечно, але вони є не у всіх. Грушевського – це поле бою у прямому значенні цього слова. Лінія фронту, воюючі сторони, медики, поранені. Потім виявиться, що є і загиблі… Знайомий лікар, що працює в лікарн ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Вода шукає каналізацію

Комунальники повинні розчистити дощову каналізацію для прийому талих вод.

Таке завдання дав міський голова Віктор Анушкевичус. Він зазначив, що зараз у багатьох місцях на вулицях і у дворах стоїть вода, бо вона не має куди стікати. Тому комунальники мають розчистити їй дорогу до дощоприймачів, а за потреби й почистити колодязі дощової каналізації. Цим будуть займатися бригади КП «Івано-Франківськводоекотехпром».
Нагадаємо, що торік тендер на обслуговування дощової каналізації виграла приватна фірма з Києва. Однак через затримки з оплатою її послуг держказначейством вона виконала лише половину передбачених тендерним завданням робіт. Цього ж року департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку  обслуговування дощової каналізації знову доручив комунальному підприємству «Івано-Франківськводоекотехпром».
«Навчені минулорічним досвідом, у 2014 році ми ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Допомога з лікарняної каси

Медики закликають івано-франківців скористатися перевагами «Лікарняної каси».

Цього року на один так званий лікарняний ліжкодень передбачене фінансування у шість гривень, що становить 3% від потреби. Страхова медицина у місті не надто розвинена і не у всіх випадках на неї можна розраховувати, а тому медики закликають іванофранківців скористатися перевагами «Лікарняної каси».
Як повідомив заступник головного лікаря Центральної міської клінічної лікарні Володимир Вовчук, громадське об’єднання «Лікарняна каса МЕДІФ» у Івано-Франківську функціонує уже два роки і налічує 1739 членів. Щоб до них долучитися, треба написати заяву, сплатити 35 гривень вступного внеску і щомісяця сплачувати по 30 гривень. Для дітей – лише щомісяця по 20 гривень.
З четвертого місяця учасники «Лікарняної каси» можуть розраховувати на її допомогу при лікуванні. Коштом «Лікарняної каси» ф ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Без грошей – темно

Через невчасну оплату за спожиту електроенергію в Івано-Франківську відключали зовнішнє освітлення.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус такими діями енергетиків обурений. Він наголосив, що зовнішнє освітлення міста у темну пору доби, особливо у зимовий період, є стратегічним питанням і запевнив, що місто робить все, щоб вчасно розраховуватися за спожиту електроенергію.
Директор Івано-Франківського району електромереж ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Володимир Поліш зазначив, що перш ніж вдатися до такого кроку, енергетики мали намір знеструмити адмінприміщення державного підприємства з експлуатації мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло», однак зробити це їм завадили.
Як повідомила начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна, за січень ДП «Міськсвітло» нарахували за спожиту електроенергію 141 тисячу гривень. З ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Труби рве

З початку опалювального сезону на мережах «Станіславської теплоенергетичної компанії» сталося кілька масштабних аварій, внаслідок яких припинялося теплопостачання багатьох будинків.

Як повідомив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак, під час теперішнього опалювального сезону найбільше проблем з теплопостачанням місто має саме у тепловому районі, який обслуговує «Станіславська теплоенергетична компанія». За його словами, це викликано як об’єктивними, так і певними суб’єктивними причинами. Тому департамент комунального господарства має намір пильніше контролювати підготовку СТЕК до майбутнього опалювального сезону 2014-15 років.
«З роботою «Теплокомуненерго» у нас проблем нема. А СТЕКу ще бракує досвіду. Компанія дуже важко входила у цей опалювальний сезон. Потім у них сталося кілька масштабних аварій, в результат ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Шкільні небезпеки

Торік в освітніх закладах міста отримали травми 142 дитини. Про це повідомила начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула.

За її словами, найбільше у школах травмуються учні 4-7-х класів. 75 травм  вони отримали під час перерв і 42 травми – на уроках фізкультури. Серед них було зафіксовано 64 травми рук і 14 – ніг. Здебільшого це вивихи, розтягнення зв’язок та забої. Також було зафіксовано два випадки травмувань серед працівників освітніх закладів.
Начальник управління освіти і науки зазначила, що рівень травматизму в освітніх закладах щороку зменшується. Цьому сприяють ряд організаційних заходів. Зокрема, проведення занять з правил техніки безпеки та охорони праці, інструктажів перед уроками фізичного виховання, викладання предметів основ здоров’я та безпеки життєдіяльності. З 2006 року у всіх школах введені обов’язкові уроки п ... Читати далі »
Переглядів: 807 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Оновлять комунальну техніку

Аварійна служба «Єдиного розрахункового центру» та дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління цього року отримають нову спецтехніку.

Про це повідомив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак.
Зокрема, аварійній службі ЄРЦ планують придбати техніку для обслуговування і чищення дворової та дренажної каналізації і машину для усунення наслідків стихійних лих – вживану вантажівку з краном-маніпулятором. Це пов’язано з тим, що до аварійних служб ЄРЦ та «Водоекотехпрому» від мешканців надходить багато скарг на забиті дворову каналізацію та дренажні системи, які затоплюють підвали житлових будинків. А вантажівка з краном-маніпулятором дасть змогу міським комунальникам оперативно звільняти проїжджі частини вулиць, дворові чи прибудинкові території від повалених під час посилення вітру дерев, рекламних конс ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

За що стояти на майданах?

Сьогодні чорношкірі Америки не тільки рівні з білими, навіть президентом США став чорношкірий і це сталося не внаслідок спокою, а внаслідок того, що Мартін Лютер Кінг зорганізував і очолив всім знаний «Похід на Вашингтон». Але американська влада прислухалась до вимог людей і представникам негроїдної раси не довелося захоплювати Білий дім чи Конгрес, незважаючи на те, що учасники цього походу теж не представляли увесь народ Америки.

Солідаризуючись з учасниками ініціативної групи «Першого грудня» в тому, що «у державі слід встановити нові правила гри», заявляю про таке своє бачення подальшої боротьби українського народу за покращення свого життя в напрямку наближення до рівня європейських цивілізованих країн.
Прошу всіх моральних громадян України, не тільки членів громадських організацій, а й політичних партій об’єднатися в громадянський рух ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Майдан – форпост національного спротиву

Нині кожен з нас аналізує суспільно-політичні процеси в Україні. Роблю це і я також. І, знаєте, щось мені тривожно стає від того, що наші Майдани останнім часом стовбичать на місці, а на велелюдних вічах повсюдно переконуємо самі себе й одні одних у тому, що всі вже давно знають, бо центральна влада давним-давно всім у печінках сидить. Активні громадяни, котрі тут, на Майдані, спостерігають, як наші місцеві деякі віча стають одноманітними чи навіть кволими…

Нам прикро, що народні збори подекуди поволі сходять нанівець. Через наші байдужість і «хатоскрайство», споглядання зі сторони, страх чи вигідне вичікування поодиноких розумників пори «чия ж візьме» – з високої народної трибуни обласного центру Прикарпаття вже доволі часто читають низькопробні вірші, лишень щоби засвітитися на екрані телебачення. Й нема на те ради… Смію так ств ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Декілька історій,
героями яких є батьки та діти нашого міста


Наша комісія з питань захисту прав дитини засідає двічі на місяць. Кожне засідання – це «занурення» у  той непростий, покраяний жорстокими проблемами світ дитини, в оплутані зневагою й презирством стосунки дорослих, ще донедавна, здається, таких рідних та близьких, бо звідки б взялися ці діти.
…. Молода розлучена пара. Самовпевнена жінка просить змінити прізвище шестирічного сина на своє дівоче. Показує документ, що батько дитини психічнохворий, ніколи не займався її вихованням. Колишній чоловік мовчить. Потім ніяковіє, розказує, що багато нового про себе дізнався зараз вперше. Як його тато перед смертю дуже хотів побачити свого внука, але того не пустили. Як часто забирали його безпідставно в міліцію. Все це пояснює тим, що батько колишньої дружини високопоставлений чиновник у Києві, і жити у родині, де тобі постійно вказують, що ти ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Врятуйте нашу сім’ю

В Україні відсоток розлучень у 2013-му році досяг 61%. Велика частина припадає на молоді пари. З кожним роком цей показник зростає з неймовірною швидкістю. Ще п'ять років тому цифра була менш критична — 37%. Що ж відбувається? Невже ми маємо ставитися до цих фактів як до варіанта норми? Експерти телеканалу СТБ запевняють, що розлучення — це не вирішення проблеми!

«Врятуйте нашу сім'ю» — проект із такою назвою ось уже два роки в ефірі СТБ. Героями цієї соціальної програми є сімейні пари, які знаходяться на крок від розлучення. Зіткнувшись із проблемами, вони не завжди знаходять сили їх подолати і зберегти сім’ю. Але це цілком можливо зробити, якщо є бажання.
Психологи проекту дають усі необхідні рекомендації і поради, які допоможуть парі зміцнити свої почуття і стосунки! Наприклад, задля того, аби краще зрозуміти один одного, головні герої проекту ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Інтелект переможе

Інтелектуальний клуб творчих особистостей, котрий щоразу збирає коло науковців, цього разу неабияк здивував присутніх на презентації нового видання. Вчені із Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу спробували подивитися на проблему інтелектуального розвитку керівників підприємств та їхніх підлеглих. Для цього вони як приклад взяли підприємства нафтогазової промисловості.

Монографія «Управління діяльністю підприємств нафтогазового комплексу на засадах інтелектуалізації та інтелектокористування» ще раз засвідчила, що Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка приділяє значну увагу не тільки знайомству читачів із художньою літературою, але й науковим доробком. Авторський колектив монографії — науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу: доктор економічних наук, ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Немузейна вистава
Театр втретє звернувся до творів Ольги Кобилянської

Керівництво Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка, як і обіцяло, продовжує плідно працювати над новими постановками. Минулого тижня відбулася нова прем’єра – «У неділю рано зілля копала» за однойменним твором Ольги Кобилянської.

Директор драмтеатру Ростислав Держипільський під час прес-конференції з нагоди прем’єри вистави спростував закиди щодо недоречності вистав у театрі у нестабільний суспільно-політичний час.
«Зваживши всі «за» і «проти», ми вирішили, що повинні грати і доносити наше мистецтво до глядача, – зазначив керівник театру. – Вистава – один із кращих зразків української класики, національний продукт. А театр несе у суспільство духовну та виховну функцію». У цьому театру, як переконаний Ростислав Держипільський, дорікнути не може ніхто. Аргумент ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Степан Пушик: літератор, науковець, громадянин

Минулої неділі Івано-Франківщина урочисто відзначила 70-літній ювілей лауреата Державної премії  ім. Т.Г.Шевченка Степана Пушика.

Степан Григорович –  постать особлива. Невтомний дослідник народної творчості, збирач фольклору, він, по суті, створив новий літературний жанр – роман з уст народу. В його творчому доробку – шість десятків власних книг, майже тисяча наукових праць. А ще – 170 пісень, які є кращими зразками у скарбниці української пісенної спадщини, бо їх можна поставити в ряд з піснями Малишка, Павличка, Білаша, Івасюка.
Він – один з найавторитетніших дослідників «Слова о полку Ігоревім», професор Прикарпатського університету.
Далеко не кожному, за словами голови обласної організації НСПУ Євгена Барана, так вдалося зреалізувати свій творчий потенціал, донести до сучасного українця глибинну крини ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Ретроспектива таланту

Митці Івано-Франківська вшанували пам'ять про свого колегу Володимира Гуменного і влаштували оригінальну виставку його робіт у виставковій залі Спілки художників.

Зі слів колеги художника Анатолія Пастушенка, сам Володимир Гуменний збирався організувати масштабну виставку вже давно, але в нього не вдавалося втілити цей задум у життя. Минулого року він зумів виставити тільки 62 роботи. Прагнув представити широку ретроспективу власних робіт до 60-річного ювілею. Але доля розпорядилася так, що він восени минулого року пішов із життя. Тому втілювати задумане взялися дружина Володимира Гуменного та його найкращий друг Анатолій Пастушенко.
«Ми підібрали багато ранніх робіт Володимира. Для того, аби виставка була різноманітною, багато робіт довелося попросити у приватних колекціях. Із 130 представлених робіт 60 знаходяться у приватних колекціях», – каже організатор виставки ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)

Радість і смуток Сочі
Прикарпатці завершують виступи на Білій Олімпіаді


Суперечливі почуття залишили у шанувальників спорту виступи посланців Прикарпаття на сочинській Олімпіаді. Неабияк засмутила відсутність у стартовому протоколі нашої головної надії, лідера збірної України з фристайлу франківчанки Надії Діденко. Взяти участь у третій для себе Олімпіаді їй завадила травма. Водночас потішила своїм виступом косівська гірськолижниця Богдана Мацьоцька, котра зуміла увійти до тридцятки кращих у супергіганті.


Травми дошкуляли Діденко й до Олімпіади. Через них спортсменка пропустила заключні етапи Кубка світу. Були сподівання, що до старту в Сочі Надія відновить свої кондиції. Втім… «Невдало приземлилася, відчула біль у коліні. У мене проявилися старі травми і я додала трохи нових. Збиралася стрибати, але, на жаль, не можу. Боляче», – прокоментувала ситуацію Діденко. Інша наша землячка Надія ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Додав: bond | Дата: 20.02.2014 | Коментарі (0)