П`ятниця, 29.03.2024, 00:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 07
Весь світ – в альбомі,
або Філателія в Івано-Франківську


Г ортаючи альбом з поштовими марками, ми неначе здійснюємо подорож навколо світу. Адже марка – це маленька частинка історії й культури кожної держави. Важко уявити собі більш інтелектуальне й вишукане хобі. Відомим філателістом є, наприклад, королева Великобританії Єлизавета ІІ. Не всім відомо, що наше місто теж має давні філателістичні традиції. В тому, що Івано-Франківськ – це аж ніяк не останнє місто на філателістичній карті України, переконався «Західний кур’єр».

Марки в обласному масштабі

Філателістичний клуб у Станиславові діяв ще у 1937-1938 рр. Він був заснований при Відділі Польського Татранського Товариства – громадської організації, основною метою якої був розвиток туризму й спорту. В 50-х роках виникло Станіславське добровільне товариство колекціонерів, ... Читати далі »
Переглядів: 1158 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Чиновник на детекторі брехні
«ЗК» з’ясував, наскільки популярні тести на поліграфі в Івано-Франківську


В Україну мода на детектори брехні перекочувала із Росії і поширилася, як констатують фахівці, в останні п’ять-шість років. Завдячувати цьому вітчизняні поліграфологи, очевидно, повинні одіозному екс-меру столиці Леоніду Черновецькому. Саме він у 2006 році вперше заговорив про потребу застосування поліграфу в державних відомствах, «страхаючи» такою перспективою чиновників КМДА. Але тоді з обов’язковим  використанням детектора брехні у столичному «білому домі», попри старання Леоніда Михайловича, так і не склалося. Втім, саме відтоді Україна почала займати передові місця серед країн світу за обсягами закупівлі поліграфів. Впевнено тримається третьою у топі найнедовірливіших держав світу Україна і сьогодні.

Нещодавно, вдруге після широко висвітлених у ... Читати далі »
Переглядів: 890 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

«Народові потрібна інша, європейська Україна»

1 листопада, в день відзначення 95-ї річниці створення ЗУНР, учасники урочистого віча в Івано-Франківську підтримали звернення до Президента України В. Януковича, Голови Верховної Ради України В. Рибака та Прем'єр-міністра України М. Азарова щодо підтримки євроінтеграційного курсу України, яке раніше було прийняте на форумі громадських організацій Івано-Франківщини з ініціативи голови ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, екс-посла України Степана Волковецького.
«Ми, представники громадських організацій Івано-Франківської області, заявляємо про свою підтримку євроінтеграційного курсу України. Розглядаємо його як безальтернативну перспективу нашого розвитку, повернення до європейського цивілізаційного простору.


Розраховуємо на те, що Україна до с ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

В Угорниках відкрили новий ФАП

3 листопада пройшли урочистості з нагоди відкриття відділення загальної практики сімейної медицини у селі Угорники. Такий вагомий крок у галузі медицини приміське село зробило завдяки спільній роботі сільської ради та голови фракції ВО «Свобода» Романа Онуфріїва.

Урочистості з нагоди відкриття відділення пройшли на площі біля Народного дому с. Угорники. На захід завітали народні депутати України від фракції ВО «Свобода» Олександр Сич, Руслан Марцінків, голова фракції ВО «Свобода», голова постійної депутатської комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету в Івано-Франківській міській раді Роман Онуфріїв. Господарем свята була сільський голова Любов Атаманчук.
Село Угорники – одне із найбільших приміських сіл, що досі не мало власного лікувальн ... Читати далі »
Переглядів: 645 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Мер налякав безстрашних?

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус вкотре пригрозив вивізникам твердих побутових відходів розірвати з ними угоди і провести новий конкурс на надання цієї послуги.

«Ви що страх взагалі втратили?» – з цього запитання, адресованого до заступника директора ПрАТ «АТП-0928» Михайла Яцківа, розпочав вівторкову апаратну нараду у міськвиконкомі В.Анушкевичус. «Ви сьогодні зранку місто об’їжджали? Вже йдіть і наводьте порядок!», – спровадив М.Яцківа із зали засідань мер.
Водночас міський голова доручив своєму заступнику з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку Руслану Гайді переглянути умови угоди на вивезення ТПВ, розглянути можливість збільшення частки міста у статутному фонді «АТП-0928» та ініціювати зміну менеджменту цього підприємства. «А якщо потрібно, розірвати угоду і провести новий конкурс на вивезення ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (1)

Ярослав Дубас, депутат Івано-Франківської міськради, фракція ВО «Свобода»


Концепція стратегічного розвитку міста,  або  хто ми і куди ідемо

Ми живемо в час радикальних змін. Темпи розвитку настільки високі, що без їх адміністрування та упорядковування народжується хаос. Також місто, як адміністративна одиниця, як осередок життя громади, як історико-культурне середовище, вимагає виваженого і, головне, планованого розвитку. Міська влада, в моєму розумінні, якраз і повинна обиратись громадою для таких функцій і спрямовувати розвиток міста, надаючи йому певних рис і якостей.
Що ж відбувається насправді, або де ми зараз є
Запитайте, будь ласка, будь-якого вповноваженого чиновника, який роками працює на посаді: «А який він, Івано-Франківськ, яке його обличчя, який він зараз? Це місто для людей? Місто малого і середнього бізнесу? Ворота в К ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Змусили заплатити
З початку року підприємці в Івано-Франківську легалізували найманим працівникам заробітньої плати на 932 тисячі гривень.
Про це повідомила директор департаменту соціальної політики міськвиконкому Олександра Заклинська. Вона наголосила, що легалізація заробітної плати та зайнятості населення є важливими, адже від розміру зарплати залежить як рівень соціального захисту людини, так і розвиток міста від сплати податків. За її словами, з початку року спеціальна рейдова група обстежила 1211 суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в торгівельній мережі міста, закладах ресторанного господарства, на літніх торгових майданчиках, надають послуги з перевезень пасажирів автомобільним транспортом на міських маршрутах, працюють у сфері побутових послуг тощо. Під час перевірок виявили 888 неоформлених найманих працівників. За результатами рейдів були укладені належним чином трудові угоди з 824-ма п ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Продовжать ремонтувати

Цього тижня підрядна організація відновить роботи з капітального ремонту вулиці імені Тараса Шевченка. 

Про це повідомив заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку Руслан Гайда. За його словами, підрядник вже завіз на вулицю Шевченка частину необхідних для продовження робіт матеріалів, а до кінця тижня має закупити фігурні елементи мощення. Водночас Р.Гайда зазначив, що із шестиста тисяч гривень авансу органи держказначейства наразі профінансували підряднику лише 90 тис. грн.
Як наголосив міський голова Віктор Анушкевичус, головні та найскладніші роботи на вулиці Шевченка підрядник та комунальні експлуатуючі організації виконали вже давно. Причому у більшості – за власні обігові кошти. Тож все, що залишилось, – це замостити вулицю плиткою. А це, мовляв, можна робити і взимку. Основне, щоб тем ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Бюджетні неужитки
Земельні аукціони не поповнюють міську скарбницю  з 2009 року

Влітку міське управління земельних відносин оголосило конкурси   з відбору виконавців робіт із землеустрою та оцінки земель для продажу   на земельних торгах. Розпочалась робота   з підготовки до чергового земельного аукціону.  У міськвиконкомі сподіваються його провести ще до кінця цього року. Але знайти потенційно комерційно привабливі та необтяжені земельні ділянки, які придатні для продажу   на конкурентних засадах, виявляється, не так легко. І навіть попередньо напрацьований перелік земельних ділянок, які планувалося виставити на земельні торги, доводиться коригувати та вилучати  з нього окремі землі.

Успішний старт

В Івано-Франківську, який свого часу був серед лідерів за темпами будівництва, земельні аукціони мали б стати джерелом суттєвого поповнення м ... Читати далі »
Переглядів: 733 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Місто отримає план
Розроблення історико-архітектурного опорного плану Івано-Франківська вийшло на завершальну стадію.
Про це повідомив в.о. директора департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Гайдар. За його словами, розробником історико-архітектурного опорного плану Івано-Франківська є інститут «Укрзахідпроектреставрація». Під час роботи над ним він опрацював і проаналізував історичні документи та джерела щодо виявлення особливостей планувальної структури та забудови міста, провів натурні обстеження щодо виявлення природніх особливостей місцевості, які визначають своєрідність планування міста та просторової побудови, виконав детальну фотофіксацію об’єктів культурної спадщини, провів аналіз історичної забудови міста та художніх особливостей культурної спадщини з визначенням збереженості традиційного характеру середовища, його рол ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Порожні прилавки
В Івано-Франківську, де процвітає стихійна торгівля, на ринках 35% торгових місць є вільними.
Це з’ясувалось під час недавньої інвентаризації міських ринків. Зокрема, встановлено, що в Івано-Франківську функціонують 15 ринків. З них один продовольчий, шість непродовольчих та вісім зі змішаною групою товарів.
На ринках створено 3899 торгових місць та оформлено 1789 угод на їх оренду. Враховуючи, що на ринках міста наявні 715 торгових місць на критих торгових рядах і прилавках та 34 торгових місця для торгівлі з автотранспорту, вільними наразі є 1361 торгове місце, або 35%. Значна кількість вільних торгових місць характерна для всіх ринків – як у центральній частині міста, так і на околицях.
Як стверджують в управлінні торгівлі, ринки міста перебувають у задовільному стані. Однак міський голова Віктор Анушкевичус доручив відповідним підрозділам міськвиконкому спільно з м ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Чи підпише Україна Угоду про асоціацію з Європейським Союзом?

Ірина, підприємець:

– Схоже, що підпише. Виглядає так, що Європі Україна дуже потрібна. Незважаючи на всілякі політичні складнощі, Україна має прекрасні природні ресурси, родючі землі, вона усю Європу може сама нагодувати. Україна для всіх ласий шматок – і для Європи, і для росіян, і для Америки.

Валерій, робітник:
– Я толком не знаю, що то за підписання, і що воно нам дасть доброго чи поганого. Якби мені хтось розтлумачив добре, тоді я міг би робити висновки, чи вийде щось з того, чи ні.

Віра, перукар:

– А про що взагалі йдеться? Я не знаю, про яку угоду ви говорите, тому не можу прогнозувати, чи підпишуть її чи ні. Я політикою не цікавлюсь.  Менше знаєш – краще спиш, а життя і так важке.

Володимир, водій:
– У нас такий розвинений бандитизм, і хабарництво процвітає ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Євроінтеграції – «зелене світло»

В Україні триває підготовка до Вільнюського саміту 28-29 листопада 2013 року, на якому планується підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. За словами Голови Верховної Ради Володимира Рибака, вже прийнято 15 євроінтеграційних законів, чотири з них були подані Президентом Віктором Януковичем. А доки політики працюють над вимогами Євросоюзу, громадяни України визначаються з тим, як вони ставляться до Угоди про асоціацію з ЄС.

Думка перехожих

За словами пенсіонерки Валентини Миколаївни, вона сподівається, що поступово пенсії в Україні будуть наближатися до рівня польських, австрійських і німецьких. Студентка Оксана розповіла нам про свою мрію – навчатися в одному з університетів Європи, тому з нетерпінням очікує на підписання Угоди про асоціацію, адже тоді Україна стане ближче до ЄС, а вона – до здійснення її мрії.
Бізнесмен А ... Читати далі »
Переглядів: 633 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Фальстарт президентської кампанії-2015

До офіційного старту президентської гонки ще більше року, а головна трійка опозиціонерів вже розгорнула небувалу передвиборну боротьбу

Яблуко розбрату

Минулого тижня сталося те, про що так довго говорили – міф про єдину опозицію розлетівся в пух і прах. «Яблуком розбрату» стали поправки до Податкового кодексу, розроблені та внесені до парламенту членом фракції «Батьківщина» Ігорем Бриченком. Він запропонував внести до тексту закону деякі зміни, одна з яких: «Якщо особа має право постійного проживання на території іноземної держави, то вона вважається такою, що не проживає в Україні». Таким чином, однодумці Яценюка під виглядом юридичного закону вирішили протягнути норму, згідно з якою Кличкові може бути відмовлено в реєстрації кандидатом у Президенти. Оскільки Кличко сплачує податки у Німеччині, він визнається резидентом іноземної держави, адже він не прожи ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Лікування ветеранів потребує особливої уваги
На сьогодні особливо важливим і актуальним є питання медичного обслуговування інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них. За словами головного лікаря Івано-Франківська Тараса Масляка, за останній час у місті було створено комфортні палати для ветеранів як у відділеннях Центральної міської клінічної лікарні, так і практично у всіх лікувальних закладах міста.
Нещодавно у відділенні денного стаціонару міської поліклініки №2  було відкрито окрему палату для обслуговування учасників українських визвольних змагань, завдяки спільним діям депутатів та приватних підприємців, які допомогли із фінансуванням.
Окрім того, лікарі Івано-Франківська стараються максимально забезпечити медикаментами усіх інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій і прирівняних до них категорій населення.
«Керівн ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Цибулею і часником не обійдеться
Івано-франківські медики переконують, що до початку грипу вже готові. Запасу ліків мають на... 52 хворих

Станом на початок листопада підняття рівня захворювання на ГРВІ немає, а тому й немає нагальної причини панікувати з приводу наближення епідемії грипу, запевняють медичні працівники Івано-Франківська. Із тими показниками кількості хворих, які сьогодні реєструються у місті, говорити про наближення епідсезону ще дуже рано. Щоправда, кожного року цифра, якою оперують медики, не є сталою. Як доказ, демонструють статистику захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції протягом останніх декількох тижнів. Як тільки за вікном похолодає, отоді вже й хворих побільшає.
«Тому, що хворих небагато, неабияк посприяла тепла погода, – каже заступник головного лікаря з медичного забезпечення населення ЦМКЛ Володимир Вовчук. – Говорять про те, що цієї зими буде дві хвилі грипу ... Читати далі »
Переглядів: 883 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Квіти її душі
Народній майстрині Парасці Хомі – 80




Уся її доля зіткана з сонячних картин, усе життя її – пісня, намальована пензлем і перевтілена власною фантазією. Так можна сказати про воістину народну майстриню з Прикарпаття Параску Хому, котра своїми мистецькими роботами вразила і продовжує вражати весь світ.


Слава про майстриню народного декоративного розпису Параску Хому розлетілася по всьому колишньому Радянському Союзу ще наприкінці 60-х років минулого століття. Звичайна жінка з прикарпатської глибинки підкорила серця мільйонів шанувальників художнього мистецтва незвичайними малюнками, зчитаними її душею і переосмисленими її розумом з оточуючої карпатської природи, з навколишнього багатогранного світу людських стосунків. Коли перші роботи сільської жінки з’явилися у виставкових залах, вони ви ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

«Воскресіння»  знову з дипломом
Хор «Воскресіння» повернувся із міжнародного конкурсу, який  відбувся у Варшаві. Наші хористи, як і минулого року, повернулися з нагородою – цього разу молоді іванофранківці виспівали друге місце.
За словами керівника хору Володимира Рудницького, це був єдиний хоровий колектив, який представляв Україну. 1 листопада хор відзначив четверту річницю з часу створення колективу. У їхньому доробку вже є чимало пісень. Зараз хористи планують записати другий аудіоальбом. Ще у травні у приміщенні Музею мистецтв Прикарпаття вони записали херувимські твори Д. Бортнянського, але не мають коштів для того, аби випустити у світ альбом.
Переглядів: 580 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)

Художнє слово про місто

Талановитим людям, котрі відчувають у собі літературні задатки, пропонують стати авторами нової збірки творів  про Івано-Франківськ. 9 листопада стартує літературний конкурс «352».

«Видавництво «Місто НВ» вирішило зробити подарунок для Івано-Франківська до його 352-річчя і видати збірку поезії і прози про Івано-Франківськ. Умови оголошеного конкурсу є гнучкими, бо ми не хочемо заганяти творчих людей у чіткі рамки. Одна із основних умов, яку ми виставляємо перед авторами, щоби їхні твори до цього ніде не публікувалися», – каже заступник директора видавництва «Місто НВ» Михайло Сеньків.
Організатори конкурсу сподіваються, що в рамках цього конкурсу відкриються нові літературні імена. А для того щоби усі відчували себе на рівних, до участі у конкурсі прийматимуть твори, підписані тільки псевдонімами. Це робиться для можливості більш об’єктивної оцінки творів, не ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: bond | Дата: 07.11.2013 | Коментарі (0)