П`ятниця, 19.04.2024, 20:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 7 » ЗДОРОВ'Я
11:17
ЗДОРОВ'Я
Цибулею і часником не обійдеться
Івано-франківські медики переконують, що до початку грипу вже готові. Запасу ліків мають на... 52 хворих

Станом на початок листопада підняття рівня захворювання на ГРВІ немає, а тому й немає нагальної причини панікувати з приводу наближення епідемії грипу, запевняють медичні працівники Івано-Франківська. Із тими показниками кількості хворих, які сьогодні реєструються у місті, говорити про наближення епідсезону ще дуже рано. Щоправда, кожного року цифра, якою оперують медики, не є сталою. Як доказ, демонструють статистику захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції протягом останніх декількох тижнів. Як тільки за вікном похолодає, отоді вже й хворих побільшає.
«Тому, що хворих небагато, неабияк посприяла тепла погода, – каже заступник головного лікаря з медичного забезпечення населення ЦМКЛ Володимир Вовчук. – Говорять про те, що цієї зими буде дві хвилі грипу – у листопаді-грудні та у березні. Так буває завжди. Також попереджають про те, що в Україну завітає одразу три різні віруси. Але вони не є такими, щоби ми з ними не зустрічалися».


Обнадійливо озираються місцеві медичні працівники на сезон 2009-2010 років. Кажуть, що тоді і справді була потужна хвиля грипу, а тому люди, котрі це пережили, отримали сильний імунітет до вірусу грипу. В історії людства були випадки, коли від грипу масово помирали люди. Подейкують, мовляв у 1918 році у Європі лютувала не іспанка, а грип. Від нього загинуло майже 50 мільйонів людей. Згодом щось схоже повторилося у середині шістдесятих років минулого століття: жертвами так званого гонконзького грипу став мільйон мешканців планети. За однією із версій, за півстоліття пройшла зміна поколінь. А тому грип «піднімає голову вверх», коли немає імунітету проти нього.
«Найбільша проблема полягає в тому, що у нас неправильне і навіть неадекватне ставлення до щеплень проти грипу. Ми готові вживати часник із цибулею і навіть на місяць вити, але тільки не звернутися до медичних закладів для проходження специфічної профілактики захворювання», – зауважує пан Вовчук. У зв’язку з цим медики міста наголошують, що в Івано-Франківську немає вакцини для щеплень проти грипу. Аптеки не роблять запасу, бо не хочуть створювати собі зайвих клопотів.
В середньому 1200 випадків звернень із респіраторними захворюваннями на тиждень не є достатньою цифрою для того, аби бити на сполох і говорити про наближення епідпорогу. Лікарі називають таку кількість хворих навіть не сезонним піком.
Навчені гірким досвідом чотирирічної давнини, івано-франківські медпрацівники переконують, що до цього сезону грипу готові. «Маємо незнижувальний запас ліків з розрахунку на 52 хворих. Цього, звичайно, не достатньо. Але на перший етап ми забезпечені. У нас є 115 упаковок «Таміфлю». 21 упаковка «Арбідолу», 84 упаковки «Амізону», – звітує про готовність заступник головного лікаря, а за сумісництвом і керівник міського штабу із боротьби проти грипу. – Для нас кожен вірус страшний по-своєму, особливо страшним є той, до якого не готовий організм. Як правило, це вірус, котрим ми не перехворіли чи не щеплені. Якщо ситуація із грипом буде такою, як у 2011-2012 роках, то ми епідемію переживемо. Минулого року у більшості випадків реєструвалися ГРВІ, а не грип».
Нас переконливо запевнили, що передбачено усі необхідні заходи, адже «завдяки» «свинячому» грипу 2009-го року медицина міста збагатилася на медичні препарати, а також дихальну апаратуру.
«Препарат «Таміфлю» придатний до 2016 року. За цими ліками ведеться дуже жорсткий контроль. Якщо він буде протермінований, то відповідальні особи платитимуть штраф зі своєї кишені, – заспокоює Володимир Вовчук. – Протерміновані ліки ми не використовуємо. Цього препарату не треба боятися, адже «Таміфлю» застосовується не тільки проти грипу, але й проти важких форм усіх вірусних захворювань».
Масками, респіраторами, рукавичками медичні працівники міста забезпечені на 30 відсотків. Цього стане максимум на півтора місяця. Із позабюджетних коштів лікарня придбала 200 доз вакцини для дітей із соціально незахищених сімей і для медичних працівників.
У ЦМКЛ переконують, що наперед розробили план дій із розгортанням основних та при потребі додаткових ліжок. Сили розраховані, у разі потреби будуть залучати навіть студентів медичних закладів та інтернів. У аптечній мережі засоби індивідуального захисту наявні у вільному продажі.
Що стосується самої вакцини, то Володимир Вовчук каже, що усі три види, котрі вони рекомендують для щеплення, за силою дії рівноправні. От тільки ціна їхня різна. У той же час пан Вовчук каже, що навіть серед медперсоналу немає надто багато охочих пройти цю процедуру. Як переконують лікарі, навіть серед  тих, хто пройде щеплення, немає стовідсоткової гарантії, що вони не захворіють грипом. Вакцина знижує ризик зараження грипом, але не оберігає від нього. Якщо у людини сильний імунітет, то вона і без щеплення зможе побороти віруси грипу.
Насамперед лікарі радять вакцинуватись групам ризику. До них належать діти до 5 років, вагітні, пенсіонери, люди з надмірною вагою, діабетом та хронічними серцево-судинними й легеневими захворюваннями. Також слід підготуватися до епідемії водіям громадського транспорту, вчителям та вихователям, продавцям, медикам і працівникам сфери обслуговування. Усі вакцини можуть захистити від трьох штамів грипу цього сезону. А тим, хто вакцинуватися не бажає, лікарі радять дотримуватися здорового способу життя – більше гуляти на свіжому повітрі і їсти багато овочів та фруктів.
Лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки трав'яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак народні засоби у вигляді цибулі та часнику можуть згодитися для пом’якшення симптомів грипу за умов грамотного використання без зловживань ними.
У народі поширене прислів’я: без лікування грип триває тиждень, а з лікуванням – сім днів. Не завжди ця істина спрацьовує, особливо тоді, якщо почати лікування у перші години після прояву перших симптомів.
Володимир БОДАК

Переглядів: 888 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]