Четвер, 28.03.2024, 15:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 7 » ВЕКТОР
11:23
ВЕКТОР
Фальстарт президентської кампанії-2015

До офіційного старту президентської гонки ще більше року, а головна трійка опозиціонерів вже розгорнула небувалу передвиборну боротьбу

Яблуко розбрату

Минулого тижня сталося те, про що так довго говорили – міф про єдину опозицію розлетівся в пух і прах. «Яблуком розбрату» стали поправки до Податкового кодексу, розроблені та внесені до парламенту членом фракції «Батьківщина» Ігорем Бриченком. Він запропонував внести до тексту закону деякі зміни, одна з яких: «Якщо особа має право постійного проживання на території іноземної держави, то вона вважається такою, що не проживає в Україні». Таким чином, однодумці Яценюка під виглядом юридичного закону вирішили протягнути норму, згідно з якою Кличкові може бути відмовлено в реєстрації кандидатом у Президенти. Оскільки Кличко сплачує податки у Німеччині, він визнається резидентом іноземної держави, адже він не проживав в Україні необхідні для балотування 10 років! Злякавшись такого повороту подій, Віталій Володимирович швидко заявив, що ця поправка його не зупинить, і він все одно балотуватиметься в Президенти.
І тут на поверхню спливли, з одного боку, повна неспроможність Кличка як політика, і профнепридатність його партії в цілому. З іншого – абсолютне лицемірство Яценюка щодо об'єднання сил опозиційної трійки заради повалення «режиму Януковича» у 2015 році. Стало очевидним, що Яценюк наразі стурбований аж ніяк не підписанням Угоди про асоціацію України з ЄС. На даному етапі його найбільше турбують три основні питання: прибрати з дистанції президентського марафону найбільш небезпечного конкурента з опозиційного табору – Кличка; не допустити повної політичної реабілітації Тимошенко у разі її звільнення; зганьбити напередодні Вільнюського саміту в очах європейської громадськості урядові економічні реформи, поклавши всю відповідальність за можливий зрив підписання Угоди на чинного Президента.

Перехитрив сам себе

У тому, що внесення скандальної поправки до Податкового кодексу України, яка позбавляє лідера «УДАРу» права балотуватися на посаду Президента України у 2015 році, – добре спланована операція Яценюка, немає вже жодних сумнівів. Яценюку тепер буде дуже складно відкрутитися від участі в такій хитрій підставі Кличка. Гучні заяви Яценюка проти вже ухваленого закону виглядають безглуздо і навіть цинічно. Адже про скандальні моменти законопроекту Яценюк знав. У цьому він сам зізнався, заявивши журналістам, що «з 9-ї ранку займався боротьбою з неугодними поправками разом з народним депутатом Бриченком».
Робити сьогодні прогнози щодо того, наскільки витівка Яценюка внесе розкол у симпатіях опозиційного електорату, справа невдячна. Однак, очевидно, що бонусів Арсенію Петровичу така відверта підстава не додасть, втім, так само як і самому Віталію Володимировичу.

Неприхована правда
Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов вважає, що прийнята поправка до Податкового кодексу не стільки може усунути лідера партії «УДАР» від президентських перегонів, скільки дискредитує його в очах української громадськості. І це правда, оскільки всі тепер знатимуть, що Кличко є одним із найбільших платників податків у Німеччині. За останні 13 років, за найскромнішими підрахунками, він заплатив до бюджету Німеччини понад $120 мільйонів податків. Десятки мільйонів доларів він вклав також до бюджетів США, Швейцарії, Великобританії, Польщі і навіть Росії. України серед цих країн немає. Ставши громадянином Німеччини, Кличко перевів туди свій бізнес. Для його ведення він найняв професіоналів і, відповідно, платить до німецького бюджету податки. «Докорів сумління у мене немає, – каже боксер. Адже податки сплачують там, де заробляють. Коли буду заробляти в Україні, тоді й податки буду із задоволенням платити». Але поки що такого «задоволення» наш чемпіон собі досі не дозволив. Вже досягнувши 40-річного віку, в Україну Кличко не вклав ні копійки. Навіщо тоді йому Україна і місце в українському парламенті?
У Кличка склалося хибне розуміння президентських повноважень як абсолютної влади. Це стосується, зокрема, заяви про те, що Президент нібито може помилувати Тимошенко у будь-який момент. Але політика – це не гра, де багато що залежить від бажання виграти. Кличко повинен зрозуміти, що Президент України зобов'язаний діяти в рамках правового поля, в межах повноважень, зазначених у Конституції. Одне Віталій Володимирович розуміє точно: якщо Тимошенко опиниться на волі, то це надзвичайно зашкодить його політичним амбіціям, а також мрії про себе як «єдиного кандидата» від опозиції у першому турі.
Ольга СОЛОМЧЕНКО
Переглядів: 582 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]