П`ятниця, 19.04.2024, 23:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 7 » ВЕКТОР
11:24
ВЕКТОР
Євроінтеграції – «зелене світло»

В Україні триває підготовка до Вільнюського саміту 28-29 листопада 2013 року, на якому планується підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. За словами Голови Верховної Ради Володимира Рибака, вже прийнято 15 євроінтеграційних законів, чотири з них були подані Президентом Віктором Януковичем. А доки політики працюють над вимогами Євросоюзу, громадяни України визначаються з тим, як вони ставляться до Угоди про асоціацію з ЄС.

Думка перехожих

За словами пенсіонерки Валентини Миколаївни, вона сподівається, що поступово пенсії в Україні будуть наближатися до рівня польських, австрійських і німецьких. Студентка Оксана розповіла нам про свою мрію – навчатися в одному з університетів Європи, тому з нетерпінням очікує на підписання Угоди про асоціацію, адже тоді Україна стане ближче до ЄС, а вона – до здійснення її мрії.
Бізнесмен Анатолій має надії на посилення співпраці із європейськими партнерами – адже українські та європейські регламенти більше не відрізнятимуться, та й не доведеться проходити складну процедуру сертифікації – його виробництво підпадає під категорію товарів, які в Європі не сертифікуються. Тож із більшістю бюрократичних перешкод для бізнесу Анатолій планує попрощатися, а от на запитання, чи платить він податки і на які зміни очікує у цій сфері, відповів, що «у тіні» бізнесменові знаходитися стане не вигідно.

Ініціативи волонтерів

Під час нашого «вуличного опитування» ми зустріли кілька «євроскептиків», зокрема, перехожий Олексій висловив думку, що Україні не потрібно нікуди приєднуватися і нікуди вступати. Насправді, Угода про асоціацію і не зобов’язує нашу країну вступати в ЄС. Аби пояснити, що таке Угода про асоціацію з ЄС, групою волонтерів було проведено «Вуличний євроуніверситет» в Україні.
«Вуличний євроуніверситет» – просвітницька акція, яку організував Інститут світової політики, що є одним з українських аналітичних центрів. Волонтери, вчені та експерти їздили містами України і роз’яснювали, що таке Угода про асоціацію і які вигоди вона несе Україні.
За шість місяців команда «Вуличного євроуніверситету» подолала дев’ять тисяч кілометрів, поспілкувалася із близько 35-ма тисячами українців. За словами заступника посла Швеції в Україні Мортена Енберга, багато з українців, з якими спілкувалися волонтери, були проєвропейськими, але не знали, що таке ЄС і що означатиме Угода про асоціацію для відносин з Росією: «Коли ми з ними спілкувалися, вони були стурбовані… Ми говорили з ними неформально та пояснювали, чому підписання Угоди про асоціацію є дуже важливим для України. І після цього вони зрозуміли, що асоціація з ЄС – це щось позитивне і воно не зруйнує відносини з Росією».

Підтримка ЄС

ЄС зацікавлений у підписанні Угоди про асоціацію не менше, аніж Україна. Чиновники Європи неодноразово заявляли, що бачать у нашій країні потенційного члена Європейського Союзу. Вже зараз ЄС виділяє гранти і започатковує спільні з Україною проекти, які дозволять нашій країні зробити крок вперед у науці, розвитку бізнесу, покращенні соціальної інфраструктури та інших сферах.
Так, німецький банк KfW у наступному році виділить Україні грантову допомогу на суму 7 мільйонів євро для фінансування проектів з розвитку соціальної інфраструктури в селах і невеликих містах. Згідно проекту, отримані кошти підуть на ремонт дитячих садків, шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, клубів, систем водопостачання і доріг.
Директор програм сусідства Генерального директорату з питань розвитку і співробітництва Європейської комісії Міхаель Колер заявив, що ЄС зможе виділити Україні допомогу в розмірі 160 млн. євро, якщо Україна надалі демонструватиме прогрес у галузі управління фінансами. Ці гроші будуть направлені на розвиток торгівлі, регіональної політики та охорони навколишнього середовища.
Європейський Союз вже виділив Україні грант на 1,45 млн. євро для реалізації спільного дворічного твінінг-проекту з дистанційного зондування Землі і розширення системи супутникової навігації EGNOS/Galileo. Учасниками проекту стануть Державне космічне агентство України і Національний інститут аерокосмічних технологій Іспанії. Україна визнана як космічна держава, зокрема, ми входимо до п’ятірки країн, які володіють повним технологічним циклом створення ракетно-космічних комплексів. За словами глави представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, визнані у світі українські космічні технології – один із найбільш значущих активів України.
Залучення такого інвестора, як ЄС, буде вигідним для кожного громадянина України і держави в цілому. Запропоновані до реформування сфери – це ті, які довелося б удосконалювати у будь-якому разі, незалежно від Угоди про асоціацію, а кошти ЄС допоможуть провести ці реформи швидше і якісніше.
Наталія КОВАЛЬ

Переглядів: 637 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]