Середа, 24.04.2024, 05:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 13
Старий Станиславів: легенди і версії



В історії рідного  міста багатьох із нас особливо приваблюють загадки і таємниці. Їх порівняно небагато, адже загалом історія Івано-Франківська ретельно вивчена і добре відома. Проте, незважаючи на копітку працю численних істориків і краєзнавців, у літописі міста все ж залишаються спірні моменти й «білі плями». Є й цікаві легенди, які приємно хвилюють уяву. З нагоди чергового дня народження міста пригадаймо деякі загадки його історії.  

Коли засноване наше місто?

7 травня 1662 р. Станиславів отримав маґдебурзьке право, що офіційно надавало йому статус міста і закріплювало за ним певні привілеї. Зараз ми святкуємо цю дату як день народження міста. Проте історики вважають: «на голому місці» маґдебурзьке право місту б не надали, тут уже мали бути до ... Читати далі »
Переглядів: 1039 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

За святом свято

Великодні свята у місті пройшли спокійно, а тепер Івано-Франківськ готується гідно відсвяткувати День міста.

Як повідомив міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, Великодні свята пройшли спокійно і без грубих порушень правопорядку. А тепер Івано-Франківськ готується до урочистостей з нагоди Дня міста. Основні заходи відбуватимуться у суботу і неділю. «Місто треба причепурити, гарно зустріти гостей і запропонувати цікаву програму свята», – визначив основні завдання з підготовки до Дня міста В. Анушкевичус.
За словами начальника міського управління культури Мирослава Петрика, різноманітні заходи з нагоди Дня міста триватимуть до 19 травня. Офіційні урочистості розпочнуться 11 травня о 10.30 святковою ходою з майдану Івана Франка (біля драмтеатру) до площі Ринок, де, власне, й відбудеться урочисте відкриття святкування Дня міста. Серед інших ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

В Івано-Франківську сталася жахлива аварія

Прокуратура розпочала перевірку щодо перевищення службових повноважень працівниками державтоінспекції.

Вчора близько 21 години на вул. Івасюка, поблизу "Гранд-Базару" водій автомобіля «Фольксваген Транспортер» протаранив бетонну опору тролейбусної лінії. Від удару 34-річний чоловік помер у кареті швидкої допомоги.
На думку очевидців, можливою причиною  аварії було переслідування співробітниками ДАІ вантажного мікроавтобуса загиблого.  
Обурений натовп одразу ж оточив патрульний автомобіль та вимагав негайно з’ясувати, чи перебували працівники ДАІ у стані алкогольного сп’яніння. Однак представники міліції не змогли заспокоїти розлючених людей.
Тільки після приїзду заступника прокурора області Олега Кіпера та його спілкування з громадянами  було розпочато огляд місця події та пров ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Сесію міськради проведуть під казначейством?

Через затримки і невчасне фінансування підприємств комунальної галузі міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус чергове засідання сесії міськради думає провести під стінами управління державного казначейства.

Про це В.Анушкевичус повідомив під час вівторкової апаратної наради у міськвиконкомі. Приводом до такого заходу стало невчасне фінансування казначейством підприємств комунальної галузі міста, зокрема дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління. У час, коли воно б мало інтенсивно працювати, прибирати Івано-Франківськ до Великодніх свят і Дня міста, ремонтувати дороги, підприємство не фінансується і боргує за пальне, запчастини, асфальт. Навіть зарплату працівникам до Великодня виплатити не змогло.
«До нашої роботи є багато зауважень, і ми самі бачимо, скільки у нас є недопрацювань, – каже начальник ДРЕУ Во ... Читати далі »
Переглядів: 679 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Голова на місці
З довготривалої відпустки вийшов  очільник  обласної ради Василь Скрипничук




Одразу по поверненню, 29 квітня, Василь Скрипничук разом з іншими прикарпатськими  високопосадовцями взяв участь у виїзній нараді на вулиці Шевченка, а вже наступного дня голова вів сесію облради. Не забарився Василь Скрипничук поспілкуватися і з місцевими ЗМІ. На прес-конференції вів мову про роботу обласної ради за останній місяць, про вулицю Шевченка, про чутки довкола своєї тимчасової відсутності та про бурхливу діяльність ради на чолі з його першим заступником Олександром Левицьким.

Про вулицю Шевченка
Коротко розповівши про життя-буття облради у квітні, Василь Скрипничук поділився  планами обласної влади щодо ремонту вулиці Шевченка в Івано-Франківську. Сьогоднішній стан вулиці він наз ... Читати далі »
Переглядів: 865 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

З   А   Я   В   А

Івано-Франківської обласної ради
Президенту України
В. Януковичу
Голові Верховної Ради України
В. Рибаку
Прем’єр-міністру України
М. Азарову
Міністру закордонних справ України
Л. Кожарі


Івано-Франківська обласна рада висловлює своє категоричне несприйняття намірів частини депутатів Сейму Республіки Польща домагатися прийняття шовіністичної за змістом та антиукраїнської за суттю ухвали про визнання ОУН-УПА "злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення "східних кресів” 1939-1947 років”.
Поява такого документа загрожує курсові добросусідства і взаємопідтримки, який склався між Україною та Республікою Польща після проголошення незалежності України. З боку частини депутатів Сейму на українців знову чиниться тиск з метою покласти всю відповідальність за події 1942-1943 років на Волині на украї ... Читати далі »
Переглядів: 747 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

«Широко ходиш – штани порвеш»



Реформа адміністративно-територіального устрою відбудеться не раніше 2017 року. В цьому переконаний заступник голови ОДА Ігор Зварич. Своє бачення адміністративно-територіального реформування він висловив після обговорення концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на президії громадської ради при облдержадміністрації.
За словами Ігоря Зварича, є три ключові моменти реформування адміністративно-територіального устрою в Україні.


– Перше, це перехід до повновладдя влад на територіях, у зв’язку з тим, що передбачаються виконавчі комітети. Це не означає, що не зберігаються облдержадміністрації та райдержадміністрації. Вони зберігаються, але їх функції діаметрально коректуються. Їхнє завдання – контроль над виконанням чинного за ... Читати далі »
Переглядів: 724 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Микола ПЕТРУШЕНКО:
«Усі, хто народився до 1932 року, вважаються учасниками війни»


Щороку виникає одне і те ж запитання, що святкувати 9-го травня – День перемоги чи День жалоби. Не зважаючи на різні трактування цього дня, ті, хто воював на фронтових дорогах, вважають цей день справжнім святом. Напередодні 9-го травня ми попросили новообраного голову обласної ради ветеранів генерал-майора у відставці Миколу Петрушенка розповісти, чим насправді для сивочолих учасників війни є цей день, чим живуть ветерани війни сьогодні.

– Миколо Леонтійовичу, рівно місяць тому ви очолили цю структуру. Говорячи відверто, ви знали, що це таке і на що ви йдете. З якими труднощами та проблемами ви зіткнулися у перші дні роботи на посаді голови ради ветеранів області?
– Як таких глобальних проблем немає, тому що щось робилось до мене, щось кудись рухалось. Разом з тим декілька останніх місяців мало хто тут ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Голева феєрія у Яремче і Бурштині

Напередодні Великодня відбулися матчі 4-го туру чемпіонату Івано-Франківщини. Як і в попередніх турах, вони принесли несподівані результати.

Найбільшою несподіванкою варто назвати результат яремчанського поєдинку, де місцеві «Карпати» приймали богородчанський «Газовик». Суттєво омолоджена команда господарів мало не обіграла одного з фаворитів турніру. Лише з появою на полі досвідчених форвардів Олега Вікарюка і Олександра Микуляка, гостям вдалося звести гру до нічиєї – 3:3.
Аналогічний результат приніс матч у Бурштині між «Гал-Вапно-Енергетиком» і тлумацьким «Придністров’ям». Тут також гості постійно наздоганяли господарів. Зазначимо, галичани здобули перший заліковий бал в чемпіонаті.
Великий глядацький інтерес викликав поєдинок в обласному центрі між «Нікою-Тепловиком» і «Кроно-Карпатами». Франківцям вперше за три сезони вдалося ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

«Локомотив» обирає, «Ураган» чекає

Після Великодніх свят  поновлюються матчі національних футзальних змагань. Цієї неділі команди Екстра-ліги проведуть заключний тур першого етапу.
«Ураган» прийматиме «Кардинал-Рівне». Результат поєдинку вже не вплине на турнірне становище франківців. Навіть якщо вони зрівняються за кількістю набраних очок з харківським «Локомотивом», то не зможуть потіснити «залізничників», оскільки поступилися їм у всіх чотирьох матчах сезону!
Відтак підопічним Сергія Гупаленка залишається лише чекати результату матчу у Харкові, де «Локомотив» зустрічатиметься з ЛТК. Ситуація складається таким чином, що харків’яни можуть свідомо обрати собі суперника.


Перемога (або нічия) виведе їх у півфіналі на луганську команду. Поразка зведе з львівською «Енергією». Та зауважимо, в останньому випадку потрібно також, щоб перемоги жадали самі луганці… ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ гуляє
Куди піти на День міста?




До 351-ї річниці Івано-Франківська  залишаються лічені дні.  Як співається у популярній рекламі – «свято наближається». У переддень урочистостей посадовці жваво обговорюють фінальні приготування,  комунальники чепурять місто до майбутніх велелюдних забав, а запрошені на дійство артисти налаштовуються дивувати публіку. Втім, технічні моменти ми залишимо за лаштунками і розкажемо тільки про найцікавіше – що ж особливого відбудеться у столиці Прикарпаття на честь 351-го дня народження?  

Цьогорічне відзначення Дня міста у Івано-Франківську пройде не так «бюджетно», як у минулому році – на все про все лише 400 тисяч гривень, тобто вдвічі менше, ніж торік. Про це у понеділок на прес-конференції повідомив міський голова Віктор Анушкевичус.  Та хоча святкові р ... Читати далі »
Переглядів: 913 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Сесія з пікетом

Минулого четверга перед початком 35-ї сесії Івано-Франківської міської ради під будівлею міськради відбулися дві акції, учасники яких вимагали від міської влади відремонтувати дороги і якнайшвидше завершити реконструкцію вулиці Шевченка. У сесійній залі своєї черги на виступ чекали представники мешканців кварталу вулиць Мазепи-Гординського-Шевченка, які хочуть домогтися заборони зведення у їхньому дворі восьмиповерхового будинку за адресою вул. Мазепи, 35-а.


Анархія – мати порядку?
На початку сесії учасники акції «Владо, відремонтуй дороги!» під вигуки «ганьба» занесли до зали засідань мішок із пошкодженими на ямах міських вулиць деталями автомобілів. Протестна акція у стінах міськради перетворилась на шоу, яким керував відомий громадський діяч Руслан Коцаба. «Ви перетворили місто на село», – не чекаючи дозволу на надання слова вигукнув він міс ... Читати далі »
Переглядів: 840 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Ростислав КУКУРУДЗ, депутат міськради, фракція  «За зміни»


Багато бджіл і пасічників, тільки меду обмаль
Поділюся враженнями про останню сесію, насправді вони двоякі. Цієї сесії  журналісти чекали з передчуттям гарячих новин і нових інформаційних приводів, я ж особисто мав сподівання, що наполегливе, майже чотиримісячне очікування нових облич у франківській владі закінчиться, і ми одержимо нових членів виконавчого комітету, які з "низького старту" почнуть втілювати в життя свої нові ідеї і реалізовувати сподівання громади.
Але не вийшло, і знову попереду декілька місяців невизначеності, і в першу чергу для людей: тих, які йдуть, і тих, які мають начебто прийти. Ми з колегами довго роздумували, яке правильне рішення прийняти, бо, з одного боку, персональний склад нового  "хуралу" здивував. Здивував, б ... Читати далі »
Переглядів: 578 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Олександр СИЧ:
«Краще хитка монолітність і стабільність, ніж жорстка правда» 


З перемогою ВО «Свобода» на місцевих, а відтак на парламентських виборах Олександр Сич вважається одним з найвпливовіших політиків Прикарпаття. Будучи народним депутатом, він із задоволенням розповідає про політику на всеукраїнському рівні і доволі обережний у висловлюваннях, що стосуються місцевого політикуму. Переконує, що як лідер обласної організації ВО «Свобода» не втручається в процес прийняття рішень своїх однопартійців у місцевих радах. На деякі запитання Олександр Сич воліє відповідати в статусі не стільки політика, як політолога.   

– На Прикарпатті ви вважаєтеся одним з найвпливовіших політиків. Від вашої думки залежить чимало рішень, які приймаються у місцевих радах. У парламенті ж у більшості вам доводиться працювати, мабуть, н ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Архітектура – як душа,
або Посередник між сучасним і майбутнім


З кожним роком, святкуючи день Івано–Франківська, ми подумки повертаємося до витоків його історії. І чим старшим стає наше місто, тим більшу гордість ми відчуваємо від можливості називатися його жителями. Проте хіба ж не парадоксальною видається така залежність? Адже зв’язки із людьми, що розпочали літочислення для Станиславова, давно загубилися в часі, а сам він навіть встиг змінити ім’я…

Проте місто – це не проста сукупність людських облич. З часом воно деперсоніфікується, починає жити своїм життям, діяти як живий організм: із серцебиттям у звуках ратуші, душею під склепінням катедри та усміхненим обличчям із вікон величних будівель стометрівки. Тому саме архітектура є тим, що ми розуміємо під поняттям «свого міста», саме вона створює візуальний образ, що закладається в нашій уяві як рідний Івано-Франківськ, саме її об’єкти ... Читати далі »
Переглядів: 731 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Не їсти все й одразу

Напередодні світлого свята Воскресіння Христового чи не найбільш актуальним залишається питання закінчення посту. Для вірних християн, котрі ревно дотримуються приписів Церкви, а ще самотужки вирішують «триматися на хлібі й воді» ця проблема і справді найбільш актуальна. Про неї заговорили водночас не тільки медики, але й духовенство. Кажуть, треба вміти координувати свій організм і підтримувати природний баланс так, щоби на Великдень разом з усіма славити воскресіння Христа, а не потрапити одразу після великоднього столу на лікарняне ліжко. На жаль, таких випадків трапляється чимало. Саме тому й медики наперед застерігають про можливі ускладнення.

До свята Великодня залишилось всього декілька днів. Цей останній страсний тиждень набожні християни намагаються провести у найбільшій стриманості. І чомусь ця стриманість стосується саме споживання їжі. Та ... Читати далі »
Переглядів: 859 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Шапками не закидаєш
Стартові тури чемпіонату області віщують цікаву боротьбу


В другому за ліком турі обласного чемпіонату центральним був поєдинок у Брошневі, де зійшлися одні з фаворитів змагань – місцеві «Кроно-Карпати» та «Гал-Вапно-Енергетик». На старті обидва колективи зазнали незапланованих втрат.


В перший день змагань, нагадаємо, брошнівці не втримали перемогу над оновленими яремчанськими «Карпатами» (1:1), а галичани зганьбилися в домашній грі з ФК «Калуш» (1:2). Відтак гостей вивів на гру новий головний тренер – досвідчений Микола Пристай. Суперники були достойні один одного, проте перемога дісталася «Кроно-Карпатам». Господарі краще скористалися зі своїх моментів – 3:1.
Зазнавши другої поразки «Гал-Вапно-Енергетик» опустилося на дно «турнірки» в компанію до угринівського «Сокола» та ФК «Снятин». В звітному турі угринівці досить довго тримали облогу коломийських «Карпат», та ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)

Жереб звів фаворитів

25 квітня відбувся попередній етап розіграшу Кубка Івано-Франківщини. Пари суперників було сформовано за територіальним принципом. Відтак глядачі стали свідками кількох цікавих сусідських «розбірок».

Загалом до «сітки» змагань потрапила 31 команда, серед яких один з володарів районного кубку – «Кремінь» Пістинь (Косівщина). Натомість відмовився від виступів в обласних змаганнях ФК «Отинія». Її суперник – "Сокіл" Угринів отримав перепустку в 1/8 фіналу без гри. Від матчів у попередньому раунді звільнили чинного володаря призу – коломийські "Карпати".
Еліта обласного футболу вже на старті зазнала чотирьох втрат – вибули ФК «Калуш», «Гуцульщина», «Славія» і ФК «Снятин». Отож, в наступному раунді її представлятимуть дев’ять клубів, другу лігу – шість. Продовжує виступи і «Кремінь» з Пістині.
Кубок Івано-Франківщини. Попередній етап. 25 квітня. ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Додав: bond | Дата: 13.05.2013 | Коментарі (0)