П`ятниця, 29.03.2024, 06:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 15 » СУСПІЛЬСТВО
13:05
СУСПІЛЬСТВО
«Нокаут» від посольства,
або Чому нам відмовляють  у візі?


Хоча офіційна статистика повідомляє, що процент відмов у видачі шенгенських віз громадянам України у порівнянні з 2011 р. знизився з 4% до приблизно 3%, усім відомо, що отримання візи пов’язане з суттєвими бюрократичними перепонами і безмежним «паперовим морем». Згідно з новим Візовим кодексом, у випадку відмови вам обов’язково повинні повідомити її причину. Ми наведемо цитати з листів-відмов, отриманих жителями Івано-Франківська з посольств різних держав Шенгенської угоди, і спробуємо зрозуміти, чому ж відмовляють у візі, та як не повторювати типових помилок.

Помилка 1.  Недостатньо інформації про особу, яка запрошує
«Ви вказали, що особа, яка запрошує,  відвідувала вас минулого року, і додали лише дуже обмежену кількість фото, але не надали інформації про спілкування – регулярне чи нерегулярне. Не було надано пояснення щодо ваших родинних чи дружніх зв’язків».
«Ми вважаємо, що особа, яка їде у гості до родичів чи друзів, повинна бути готова представити докази, що її стосунки з цими особами дуже близькі, що гарантує їй можливість отримання помешкання під час візиту. Ви також не представили докази, що особа, яка запрошує, має можливість надати вам житло. До вашої заяви не додано жодних документів, які би підтверджували її актуальну фінансову ситуацію та можливість поселити вас у себе. За відсутності цих даних ми не можемо бути впевнені, що такі відносини справді існують, а отже, не можемо й бути впевнені, що мета вашої подорожі саме така, яку ви вказали».

Робота над помилками:

Згідно зі ст. 4.  Угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Україною для підтвердження мети поїздки достатньо письмового запрошення від особи, яку ви бажаєте відвідати. Незважаючи на це, посольства залишають за собою право вимагати додаткових документів, якщо вважають це за необхідне. А отже, вас можуть попросити надати докази ваших родинних чи дружніх зв’язків – фотографії, зроблені під час ваших зустрічей, відвідин чи спільних поїздок, листи, роздруківки діалогів через програму Skype тощо. Можуть вимагати також копії документів, які підтверджують, що у вашого друга чи родича є житло та певне джерело доходів.

Помилка 2.  Недостатньо інформації про доходи  і матеріальний стан
«Ви вказали, що заробляєте більше 5000 $ у місяць і надали довідку про сплату податків та свідоцтво про реєстрацію приватного підприємця. Незважаючи на це, ми можемо лише частково врахувати ці документи. Свідоцтво про реєстрацію не доводить, що ви маєте бізнес. Воно лише показує, що ви зареєстровані як приватний підприємець. Оскільки ви самі декларуєте власні доходи у податковій інспекції, сплата податків не може бути доказом ваших доходів. Довідка з податкової інспекції є лише доказом, що ви заплатили необхідну суму податків на ці доходи до податкової служби. Без інших доказів діючого бізнесу ми не впевнені, що ці документи демонструють ваш справжній дохід і що бізнес є діючим і прибутковим, як було вказано».
«Банківський документ, який Ви надали, показує, що станом на певну дату існував рахунок на Ваше ім’я і на ньому була певна сума грошей. Жоден документ, який показував би джерело отримання цих коштів та історію рахунку, не був доданий».

Робота над помилками:

На жаль, як показує практика, саме матеріальний стан є одним з вирішальних критеріїв, за якими працівники посольства приймають рішення про надання візи. А тому зберіть максимум документів, які підтверджують ваші доходи. Найманим працівникам потрібно представити довідку з місця роботи, де вказані заробітна плата за останні три місяці, дата прийняття на роботу, посада. У довідці також має бути зазначено, що ваш роботодавець зберігає за вами робоче місце на час подорожі. Якщо ви займаєтеся бізнесом і володієте складським чи торговим приміщенням, транспортом, додайте до своєї заяви документи, які це підтверджують. Представте не лише довідку з банку про наявність рахунку, а й його «історію», тобто дані про надходження та знімання коштів. Знову ж таки, цих документів може й не бути в обов’язковому списку, але пам’ятайте, що він є лише «основою».Ви можете додавати будь-які документи, які вважаєте потрібними.

Помилка 3.  Брак доказів достатнього фінансування поїздки

«Ви вказали, що працюєте лікарем у поліклініці, і надали документи, які це підтверджують. Вони також показують, що ви отримуєте дуже скромну зарплату – 1456,90 грн. у місяць. Враховуючи це, ми не впевнені, що ви зможете утримувати себе під час перебування за кордоном, забезпечити собі помешкання й фінансувати свою поїздку назад до України».
Робота над помилками:
У разі, якщо ваші доходи скромні, доведеться представити переконливі докази, що ви у змозі фінансувати поїздку, або ж особа, яка запрошує, має можливість узяти на себе витрати на ваше перебування за кордоном. Якщо ви їдете у відрядження, додайте до заяви офіційний лист від роботодавця про те, що він повністю оплачуватиме ваші витрати на поїздку. Або ж попросіть іноземних партнерів в офіційному листі-запрошенні вказати, що вони беруть на себе витрати на ваше перебування. Якщо вас запросив родич чи знайомий,  попросіть його надати документи, які доводять, що він має можливість утримувати вас під час перебування за кордоном. Зверніть особливу увагу на наявність підтвердження бронювання готелю на весь період перебування, квитків, наявність медичного страхування, яке відповідає всім вимогам посольства.

 «Новинка сезону» від посольств: електронне запрошення
Нещодавно деякі посольства країн Шенгенської угоди, зокрема посольство Республіки Австрія, «потішили» подорожуючих нововведенням. На додаток до звичайного «паперового» запрошення від приватної особи, яку ви маєте намір відвідати, потрібно додавати ще й восьмизначний код електронного запрошення EVE. Особа, яка має намір вас запросити, повинна відвідати поліційний відділок за місцем свого проживання, маючи при собі ідентифікаційний код та документи, які підтверджують її право на проживання в країні, наявність житла (наприклад, договір про найм помешкання чи його придбання) та особисті доходи. При цьому надається восьмизначний код запрошення, який особа, що запрошує, повинна надіслати своєму гостю. Цей код потрібно повідомити працівнику посольства, здаючи документи на оформлення візи. Запрошення в електронному вигляді не вимагається  від університетів, інститутів, юридичних осіб, діяльність яких обмежена певною територією, суспільно-правових організацій, а також установ міжнародних організацій.

Українські дипломати стурбовані порушенням прав українців при оформленні віз
Посол України при ЄС Костянтин Єлисеєв написав листа до Європейської комісії, у якому висловив стурбованість ситуацією з видачею віз українцям. Дипломат зауважив, що громадяни України, які бажають отримати візу, змушені долати «всі можливі й неможливі бюрократичні перепони».
«Я закликаю до більш сильної й активної позиції Європейської комісії у справі забезпечення поваги до людської гідності українського народу», – зазначив пан Єлисеєв.
Дипломат підкреслив, що поштовхом, який стимулював його до написання листа, стала негативна тенденція, що склалася останнім часом.
Як відомо, краще вчитися на чужих помилках, ніж на своїх. З наведених цитат бачимо, що до збору документів для отримання візи варто підходити дуже відповідально, звертаючи особливу увагу на докази достатнього фінансування поїздки та інформацію про особу, що запрошує. При цьому краще відкласти вбік образи й обурення «бюрократичними перепонами», адже емоції тут навряд чи допоможуть. Досвід, відповідні знання та прискіплива увага до найдрібніших деталей – це поки що єдина зброя у боротьбі за отримання візи – вашого особистого «вікна в Європу».
Олена БУЧИК
Переглядів: 857 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]