Четвер, 18.04.2024, 05:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 15 » ВЛАДА
13:12
ВЛАДА
Михайло ВИШИВАНЮК:
«Президент окремих завдань по виборах перед областями не ставив»




Вже з ог
олоенням попередніх результатів виборів на Прикарпатті, де перемогли  представники опозиційних сил, областю стрімко почала поширюватися думка (чутка), що за наслідками волевиявлення прикарпатців буде серйозна кадрова ротація. «Вічні» претенденти на крісло голови ОДА потирають руки, мовляв, ось-ось найвища обласна посада стане вакантною. Подейкують, Михайло Вишиванюк планує пересісти в крісло голови обласної ради, яке звільняється після обрання  Олександра Сича до парламенту.
Як оцінює результати виборів голова ОДА Михайло Вишиванюк, чи виставлятиме свою кандидатуру на посаду голови обласної ради, якою буде співпраця керівництва області з новообраними депутатами ВРУ – в інтерв’ю «Західному кур’єру».


– Михайле Васильовичу, як оцінюєте результати виборів до Верховної Ради України? Зокрема в нашій області?  
– В цілому вибори в області оцінюю позитивно. Вони відбулися демократично, прозоро і ні в кого немає основи звинувачувати владу, що вона займалася не тим, чим потрібно. Влада забезпечила всю необхідну технічну підготовку і у виборчий процес не втручалася. Організацією виборів займаються комісії і ніхто з владних чиновників не дозволив собі втручатися в їхню діяльність. Перед від’їздом в мене були два представники ОБСЄ. Один представник Канади Джон Хард, другий – представник США пан Маршал, які сказали, що під час спостереження вони бачили «тільки окремі людські фактори, які спрацьовували не так між владою, як між самими деякими опозиційними кандидатами». А загалом зауважень до влади Івано-Франківської області щодо проведення виборів в них немає.
Завдання, яке ставив перед нами Президент, забезпечити чесність, прозорість – ми виконали. А результати… Хто себе краще представляв, хто себе краще розрекламував, хто найбільше критикував владу – того люди обирали. Тепер подивимося, як будуть виконуватися обіцянки.
– Ви погоджуєтеся з думкою, що на Прикарпатті, навіть якщо б і святий чоловік балотувався від Партії регіонів, електорат його б не підтримав?
– Цю тезу підтверджую і не підтверджую. Просто окремі кандидати в депутати вже себе уявили в ролі святих апостолів. Дозволяли собі давати неприпустимі характеристики. І зараз продовжують давати. Ці речі не допустимі! А те, що люди відстоювали національні інтереси України, те, що людей схвилював закон про мову – це цілком закономірні явища і процеси. Якихось інших результатів виборів у нашій області очікувати було просто не реально. І спрацювали не бренди, як дехто говорить. Просто традиційно менталітет в жителів Галичини, Західної України такий, що вони голосують за збереження суверенітету, незалежності, української мови.
– І «гречка» не пройшла…
– «Гречка» цього разу абсолютно не проходила. Хоча її потрохи використовували всі.
– Сьогодні побутує (чи нав’язується) думка, що за наслідками виборів буде серйозна кадрова ротація. Мовляв, на Банковій немає часу зволікати – повним ходом йде підготовка до президентської  кампанії. Тому ті, хто зараз не виконали поставлених завдань, будуть відправлені у відставку, а на їхнє місце прийдуть нові, більш ефективні та безжальні менеджери…
– Президент жодних окремих завдань перед Івано-Франківською областю, як і перед іншими областями, не ставив. Я завжди всюди говорив, повторюю це і сьогодні: Президент ставив перед всіма головами адміністрацій одне завдання – забезпечити прозоре демократичне волевиявлення, просив: хлопці, мені не потрібний зайвий голос, мені не потрібний зайвий депутат, Україні потрібні чесні, прозорі вибори, як повітря. Ми повинні показати всьому світу, що ми – демократична країна.
– А що показали насправді… ЦВК довго не могла оголосити остаточні результати виборів…
– Очевидно, до окремих хлопців слова Президента не дійшли. Не знаю деталей, але є ще така приказка: плаче дитина, що бита, але не каже, за що…
Після виборів життя продовжується. Всі соціальні ініціативи Президента в нашій області  виконуються. 112 тисяч мешканців Прикарпаття отримали по 1 тис. заощаджень колишнього «Ощадбанку» СРСР. Зменшується кількість безробітних. За цей рік працевлаштовано півтори тисячі осіб. Заплановано, що в бюджеті 2013 року буде закладено ріст соціальних виплат.
Я вже це говорив, скажу і зараз: Янукович увійде в історію, як великий реформатор України. Свого часу обзивали Кучму, що він продає Україну Росії, так почали обзивати і Януковича. Але з часом українці зрозуміють і скажуть, що Вишиванюк був правий. Завдяки Януковичу Україна береже і збереже свою самостійність. Бо ще раз наголошую, якщо був би той уряд, який був у минулому, Україна вже давно могла б бути в союзі з Росією.
– Прем’єр Микола Азаров закликав до створення широкої коаліції. Але про «ширку» ми вже чули при президентстві Віктора Ющенка…
– Всі тверезо мислячі люди повинні забути про свої амбіції, про своє «я» і дійсно працювати на Україну. В жодній державі світу чи кандидати в депутати, чи вже депутати  не ворогують між собою так, як в Україні. Не говорю про США, маємо приклад Румунії. Півпроцента різниці між кандидатами – і тиша. Вибори завершені. Крапка. Ніякої опозиції. Всі працюють. А в нас звідки опозиція? Опозиція в більшості створюється з тих людей, які були при владі і будь-якою ціною намагаються у владу повернутися. Психологія така: якщо я при владі – все нормально, як тільки я за бортом – я вже в опозиції.
Думаю, як тільки почне працювати Верховна Рада – все стане на свої місця. А почне вона працювати згідно з чинним законодавством. Обнулювати списки ніхто не буде. Це піар-акція. По п’яти округах визнали перевибори, от нехай там народ і переобирає.
Україна ішла і буде іти шляхом утвердження свого демократичного громадянського суспільства. Курс України не змінить ніхто – вступ до Європейського Союзу. Це для нас дуже важливо.
– Якою, на вашу думку, буде співпраця з новообраними народними депутатами від Прикарпаття? Вони здебільшого опозиційно налаштовані, принаймні представляють опозиційні політичні сили…
– Ну знову це слово таке модне – «опозиційні». Опозиційні до кого? До чого? До свого народу? До своїх людей? Я всім їм написав листи, які в нас є проблемні питання по бюджету на 2013 рік. От працюйте! Яка може бути опозиція!? Не думаю, що хтось тут буде робити на збитки. Збитки закінчуються плачевно для тих, хто їх робить. Народ все бачить: хто працює, а хто багато балакає. Звичайно, народ хоче, щоб в парламенті були патріоти. І це правильно. Підтримую позицію народу. Так має бути. А хто ж іще має бути в українському парламенті!? Звичайно – українські патріоти! Але ці патріоти повинні, окрім свого політичного патріотизму, працювати на край, на людей, перетворювати свій патріотизм в економічну площину. Якщо їхній патріотизм буде тільки перетворюватися у свисток, у гасла, то толку не буде.
– Івано-Франківська обласна рада без п’яти хвилин обезглавлена. Олександр Сич обраний депутатом ВРУ. Які коаліції, ситуативні союзи можемо побачити при обранні очільника  ради? Серед претендентів на облраду називають Д.Дзвінчука, М. Піцуряка, М.Палійчука, М.Вишиванюка…
– Свою кандидатуру на голову обласної ради виставляти не буду. Це заявляю цілком офіційно. Так що можете перші надрукувати: Вишиванюк офіційно заявив, що він не претендує на посаду голови обласної ради. А всі ті фігури, яких ви назвали, всі вони –  достойні люди. Мають відповідний досвід роботи. А хто стане біля керма – вирішуватимуть депутати обласної ради.
– Минулого разу ви підтримали на посаду голови облради Зіновія Митника…
– Безперечно, я підтримував Зіновія Митника як людину досвідчену, як людину, яка знає Київ, яка знає, де які міністерства на якій вулиці знаходяться, знає міністрів по імені, по батькові. Щоб було двом коням легше тягнути воза, я підтримував Зіновія Митника.
– А тепер якого «коня» ви б хотіли запрягти?..
– Та мені все одно. Головне, щоб людина працювала на область. Там побачимо. Не хочу зараз бігти поперед батька в пекло. Тим більше, що я ще не знаю, хто з них справді хоче впрягтися в цього воза.
– І все-таки, які можемо побачити трансформації в облраді? З часу обрання ради минуло два роки. Тоді всі обранці ще були, так би мовити, чисті і невинні. Тепер –  когось виключили з тієї чи іншої фракції, хтось сам вийшов. З’явилися певні інтереси. Таких людей, мабуть, легше схилити до потрібного голосування?
– Не бачу, щоб в наших депутатів були якісь інтереси, про які ви натякаєте. А те, що вийшли з фракції чи виключили – це життя, це людські стосунки. Немає ідеальних людей. Немає ідеальної ситуації. Один мудрий чоловік, коли я йому задав аналогічне питання –  «чому так?», – відповів наступне: подумай, якби всі чинили правильно, по закону, чесно – тобі б не було скучно жити? (сміється – авт.). Скучно!
– А на яку дату планується, так би мовити, вершина «веселості» – вибори нового очільника облради?
– Думаю, що 23 листопада в нас відбудеться, згідно з планом, робоча сесія. А сесію, де буде вирішуватися, так би мовити, новий склад керівництва обласної ради, орієнтовно планують на 5 грудня.
– Державна казначейська служба через падіння державних доходів тимчасово припинила фінансувати інвестиційні видатки місцевих бюджетів. Повторюється минулорічна ситуація. В кінці року можемо очікувати такий собі фінансовий колапс: проблеми з виплатою не лише видатків на комунальне господарство,  але й захищених статей (заробітної плати в бюджетних галузях)?..
– Поки що з виплатою зарплати в бюджетній сфері проблем не було. Проблеми з енергоносіями теж немає. А от проблеми з оплатою деяких будівельних робіт – дійсно в нас виникають. Що буде в грудні – тяжко сказати. Все залежить від того, як спрацює економіка в листопаді.
– Тут особливо позитивних тенденцій не спостерігається…
– На превеликий жаль, почали відмічатися тенденції деякого спаду виробництва з урахуванням того, що в Європі по повній програмі бушує економічна криза. Підприємства, які працюють на експорт, теж збавили темпи виробництва. Наприклад, повністю затоварений стоїть «Карпатнафтохім» у Калуші. Хімічна продукція реалізується, але не в тих об’ємах, як раніше. Збавила темпи виробництва «Крона» в Брошневі, підприємство, яке теж працює на експорт. Збавив темпи виробництва надвірнянський завод ДСП, вигодський комбінат. І навіть легка промисловість, яка працювала на експорт,  теж зменшує темпи виробництва. Пошиття одягу, така проста річ, впало, бо в Європі падає попит. Бачимо також, що наші люди починають повертатися з Європи, бо немає роботи. Це загальносвітова проблема і нікуди ми не дінемося.
Живемо без кредитів МВФ. Міжнародний валютний фонд зобов’язує уряд підняти ціни на газ на 30-50 %. Уряд взяв ці витрати на бюджет. А я думаю, що помилку допустив. Треба було дати людям газ за тими контрактами, які підписала одна шановна пані, за яку люди далі голосують.
– Китайці інвестуватимуть у відродження заводу калійних добрив у Калуші, китайці реконструюватимуть Івано-Франківський аеродром, китайці... Чи не забагато китайців?
– Це все дурниці. Хтось щось неправильно зрозумів. Як то кажуть: чув дзвін, а не знає, де він. В тому числі дехто з чиновників. Ніякі китайці працювати в Калуші не будуть, ніхто з китайців будувати в Калуші завод калійних добрив не буде. Його будуватимуть наші будівельники. А от інвестиції, частково і китайські, можуть бути. Яка різниця, в кого позичити гроші!? Мова про мільярдні інвестиції, тисячі нових робочих місць та вирішення екологічних проблем Калуша.
– А  хто найбільший інвестор в нашу область?
– Найбільший інвестор – Росія. Інвестиції в «Карпатнафтохім».
– В Україну залучаються найбільші інвестиції з такої невеликої (але улюбленої  вітчизняними олігархами) країни, як Кіпр. Який відсоток кіпрських інвестицій на Прикарпатті?
– У нас Кіпру майже немає. Другий великий інвестор після «Лукойла» – це вітчизняна група «Приват». Це найбільший інвестор.
– Наскільки відомо, «Приват» теж працює через кіпрські фірми…
– Немає там ніякого Кіпру. Всі гроші ідуть з «Приватбанку». 790 млн. грн. група «Приват» затратила на реконструкцію ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Провели реконструкцію, яка передбачає майже 95% глибини переробки нафти, та, на превеликий жаль, росіяни перестали продавати нафту. А поки піде нафта з Азербайджану, потрібно час. Підприємство стоїть. Третя величезна інвестиція, знову ж таки групи «Приват» – це розбудова гірськолижного курорту «Буковель», який став фішкою не лише нашої області, а всієї України.
– Але якщо маємо такий позитив, то чому, на вашу думку, кандидати в нардепи, яких пов’язують з лідером групи «Приват» олігархом Ігорем Коломойським, програли ці вибори?
– Я б не сказав, що група «Приват» виставляла кандидатів. Виставляло життя. Хіба Тарас Парфан від групи «Приват»? Він народився в Богородчанському районі. Чого всіх мастити до групи «Приват». Давайте Миколу Круця запишемо до групи «Приват», інших відомих людей.
Зрештою, назвіть мені другу фінансово-промислову групу, яка вклала більше коштів у нашу область, ніж «Приват». Нема!
Нас деколи заїдає звичайне побутове жлобство. От читаю в окремих ЗМІ інформацію з таким сарказмом, що Національний банк України витрачає щось 28 млн. на будівництво бази відпочинку у Карпатах. Та дякуй Богу, що прийшов Національний банк України і в наших горах будує свою базу, що приїдуть сюди їхні люди, будуть відпочивати. Відповідно створюються робочі місця. Наші гуцули будуть там працювати. Але одного з другим шлях трафляє, бо будується комплекс. Та ж будується, не спалили!
– Сьогодні багато говорять про ймовірний великий переділ промислових підприємств. Років 10 тому на ВАТ «Івано-Франківськцемент» зазіхали іноземні інвестори. Микола Круць тоді навіть заявляв, мовляв, якщо він не стане народним депутатом, то захистити підприємство від зазіхань буде надзвичайно важко. Тоді ви були одним з тих, хто допоміг Миколі Круцю відстояти комбінат. Як буде тепер? Чи може нашим людям власне і потрібно власника не українця?
– «Івано-Франківськцемент» дійсно планувала забрати французька група «Ляфарж». Сюди навіть приїжджав посол Франції. Тоді законодавство було таке, що, аби відбулася угода,  необхідний був підпис голови ОДА. Я – не підписав.
Зараз на «Івано-Франківськцемент» ніхто не зазіхає і зазіхати не збирається. Він як був на Франківщині в Ямниці, так і залишиться на Франківщині в Ямниці.
А щодо того, що «може нашим людям потрібно власника не українця», то взагалі наша біда в тому, що часто перемагає ота заздрість і немає більшого щастя, якщо в сусіда корова здохла. Так ми державу не побудуємо.
Відомий історичний факт: Івана Франка до парламенту не обирали. Обирали громадянина іншої держави. Двічі! Івана Франка поховали в ямі для соціальних небіжчиків. Це тих, хто не мав грошей купити собі місце на цвинтарі. Поховали його в одному тому єдиному костюмі, який він мав. Аж через кілька років спам’яталися і перепоховали. За життя його не любив ніхто. Бо він говорив правду. А ми, славні галичани (це і мене стосується в деякій мірі), аж через 86 років після його смерті поставили йому пам’ятник в Коломиї, при тому, що він дуже часто в Коломиї бував.

Розмовляв Руслан УГРИНЧУК
Переглядів: 1341 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 до опозиції  
0
Депутати та керівництво Надвірнянської районної ради на вчорашньому засіданні відмовилися виділити кошти на будівництва памятника Борцям за Волю України у цьому році. Памятник повинні були спорудити до 70-річчя створення УПА. Але через незрозумілі затягування головою районної ради, якого обрали на своє"нещастся" головою робочої групи з будівництва даного памятника, який пообіцяв негайно виділити 200 тис. депутати-опозиціонери проголосували за виділення лише 100.тис. і то на період до 2015 року.
Україна
Громадсько-політична рада Надвірнянщини
(координаційна рада)
Івано-Франківської області
78400, м. Надвірна, Івано-Франківської області, вул.Мазепи 36.
Легалізовано Надвірнянським районним управлінням юстиції
24 червня 2011р. Наказ № 35-од Підтвердження № 07-13/07
голова -тел. 0978762505, E-mail: gprada@ukr.net
www.gpradanadvirna.blox.ua
«Цінність громадських організацій у тому, що вони займаються тим, на що в держави немає ні часу, ні коштів»
Вих.№ 99-11/2 від 14.11.2012р Присутні 18 членів ради
Голові Надвірнянської районної ради
В. Поповичу
Депутатам Надвірнянської районної ради
До відома;
Голові Івано – Франківської обласної
ради
О. Сичу
Голові Надвірнянської РДА
В. Калічку
ЗВЕРНЕННЯ
Громадсько – політичної ради Надвірнянщини до депутатського корпусу та сесії Надвірнянської районної ради
Громадськість району, в т.ч членів громадсько – політичної ради Надвірнянщини вкрай обурила інформація про заробітню платню керівництва Надвірнянської районної ради, яка викладена на офіційній інтернет сторінці Надвірнянської районної ради для загального доступу.
Сума заробітної плати голови та двох заступників, згідно декларацій про доходи, сягає більше 400 тис. грн., а це місячна зарплата 250- 300 вчителям, медичним працівникам, 400 пенсіонерам з місячною ставкою в 1000 грн., близько 500 людей, зарплата яких становить мінімальний заробіток, чи місячна заробітня платня більше 200-от працівників держслужбовців.
Ми постійно спостерігаємо недофінансування тієї чи іншої програми , галузі, об’єктів охорони здоровя, навколишнього довкілля, освіти, культури, доріг, в той час за невідомих з нам даних маємо такий величезний ріст заробітної платні, в порівнянні до зарплати більшої частини населення, заробітню платню керівництва Надвірнянської районної ради.
Приведемо приклад, коли для проведення урочистостей святкувань з нагоди 21- річниці Незалежності України оргкомітет « зі сльозами» умовляв , випрошував суму в 2000 тис. грн..і що відповів присутній тоді на нараді перший заступник голови районної ради.
Просимо депутатів Надвірнянської ради, на засіданні сесії районної ради, створити тимчасову депутатську комісію, з залученням громадкості, для проведення розслідувань фінансової діяльності керівництва районної ради, в першу чергу роз’яснень високого рівня заробітної платні працівників районної ради.
Дні роботи комісії оприлюднити в ЗМІ та заслухати на черговій сесії Надвірнянської районної ради.
Рішення про направлення звернення прийнято одноголосно.
Громадсько-політична рада Надвірнянщини - координаційна рада
gpradanadvirna.blox.ua
Координаційна рада політичних партій, громадських організацій та об'єднань громадян Надвірнянщини Україна м.Надвірна ,вул.Мазепи 36.секретар -тел.0958577697 Голова –тел.0978762505 E-mail gprada ukr.net www.gpradanadvirna.blox.ua ...
Подобається · · Поділитись

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]