П`ятниця, 19.04.2024, 13:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 17
Юрій СОЛОВЕЙ:
«У нас часто керівниками стають люди не за професійною ознакою, а за партійною»




Чи готова фракція УДАР проголосувати за відставку виконкому, якщо ініціатива виходитиме не від них, а від їхніх політичних опонентів; про нинішні непрості реалії в опозиційному таборі; «нові обличчя» та «лобістів» розповів голова міської організації партії УДАР, лідер міськрадівської фракції «УДАР-Громадський форум» Юрій Соловей, який у вівторок був гостем редакції «Західного кур’єра». 


– Пане Юрію, на минулій сесії лідер ВО Свобода» Роман Онуфріїв заявив: якщо місто матиме проблеми з реалізацією інвестиційного проекту фірми «Сен Гобен», то міська рада відправить виконком у відставку. Чи готова фракція УДАР проголосувати за відставку виконкому, якщо ініціатива виходитиме не від вас, а від ваших політичних опонентів?
– Ще у березні ... Читати далі »
Переглядів: 884 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Тунель серед міста
Найстарішій транспортній розв’язці міста виповнилося 105 років

Проїздом під залізничним мостом на вулиці Вовчинецькій щодня користуються десятки тисяч франківчан. Минаючи його в розкішній іномарці чи у переповненому автобусі, вони й гадки не мають, що понад століття тому тунель під залізницею спорудили для... дерев’яних возів, якими їздили ярмаркувати (чи в інших справах) мешканці приміських сіл. Щасливо оминувши руйнувань під час двох світових воєн, він дійшов до нас у своєму первозданному вигляді.




Колійовий бум

У середині ХІХ століття людство нарешті віднайшло спосіб швидкого пересування на великі відстані – залізниці. Стартувавши в Англії, «сталеві коні» за якийсь час заполонили всю Європу. У 1861 році перший потяг прибув до Львова. Через п’ять років залізнична колія з міста ... Читати далі »
Переглядів: 1045 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (1)

Капремонтом по міських дорогах

Цього тижня розпочались роботи з реконструкції по розширенню проїжджої частини перехрестя вулиць Галицької-Тролейбусної-Пасічної.

Про це повідомив начальник управління капітального будівництва міськвиконкому Володимир Ковальчук. Дорога матиме три смуги на виїзд з міста з лівим поворотом на вул. Пасічну, дві смуги  руху до центру міста і окремий правий з вул. Пасічної на вул. Галицьку.
А вже з червня, за словами В.Ковальчука, розпочнуться капітальні ремонти доріг. Першими ремонтуватимуть проїжджі частини вулиць Тролейбусної та Гординського. У титульному списку так званих вибіркових капремонтів доріг на 2012 рік значаться вулиці Січових стрільців, Пулюя, Угорницька, Вовчинецька (на ділянці від вул. Василіянок до вул. Привокзальної), перехрестя вул. Горбачевського та Калуського шосе. Об’єктами капітального будівництва доріг на цей рік визначено вулиці Вол ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Чи буде знесено добудову?

У вівторок Господарський суд Івано-Франківської області розглядав справу щодо скасування самовільної прибудови на розі вулиць Павлика-Франка. В той же час під стінами суду відбувся інформаційний пікет за участю депутатів Івано-Франківської міської ради та мешканців згаданого будинку. Головною вимогою пікетувальників було справедливе прийняття рішення суду в інтересах громади міста та подальше знесення прибудови.

Нагадаємо, що про будівництво на розі вулиць Павлика-Франка ми вже неодноразово згадували на сторінках газети. Основна причина несанкціонованого будівництва полягає в тому, що підприємець Кузьмин здійснив прибудову до житлового будинку в межах «червоних ліній», що суперечить нормам.
«Ми зверталися до підприємця з вимогою припинити роботи, але, як бачимо, він не зупинився. Повноваження міської ради не дозволяють нам домогтися знесення ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

На сторожі прав людини

Останнім часом УСБУ в Івано-Франківській області фіксує зростання кількості випадків незаконного придбання та збуту громадянами спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, що порушує гарантоване Конституцією право людини на невтручання в особисте життя.

Торік до кримінальної відповідальності притягнуто мешканця Коломиї, який налагодив контрабанду спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації з-за кордону, використовуючи при цьому поштовий канал. Судом доведено факт збуту ним відео- та звукозаписуючих пристроїв, замаскованих під ручки, запальнички та автомобільні ключі. Коломиянина засуджено до чотирьох років позбавлення волі (з випробувальним терміном один рік).
Іншого мешканця Коломиї, який використав аналогічний механізм контрабандного переміщення через держкордон спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації з м ... Читати далі »
Переглядів: 808 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Влада on-line

З 1 серпня цього року запрацює Інтернет-приймальня Івано-Франківської міської ради. За словами очільників міста, така новація не є чиєюсь   забаганкою, а звичайною вимогою часу, адже Івано-Франківськ входить до числа засновників асоціації електронних міст. Отож, сидячи вдома, ви зможете звернутися до представників влади і дізнатися ту інформацію, котра вас цікавитиме.


Наразі ніхто точно не може сказати, як працюватиме Інтернет-приймальня, бо ще не обговорювалося це питання у технічному плані. Але  вже через два з половиною місяці таку послугу можна буде відшукати на офіційному веб-сайті міста. Чиновники стверджують, що ця новація зможе певним чином зменшити кількість мешканців міста, котрі оббивають пороги влади, намагаючись вирішити життєво необхідні питання. Хоча й не заперечують, що, згідно із законодавством, прийом громадян проходитиме паралельно на міському ... Читати далі »
Переглядів: 806 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Роман  ХАРУК,
депутат міської ради, фракція ВО «Свобода»



Чи будемо мати де відпочивати?

Цікаво, як відбувається підготовка до літнього купального сезону  місць масового відпочинку органами виконавчої влади міста? Минуло року в бюджет було закладено  значну суму саме для забезпечення належного порядку в місцях масового відпочинку: для УМВС міста – 145 тис. грн., для міського штабу громадських формувань – 240 тис.  грн.,  для в/ч 1241 –  95 тис. грн.
Поряд з цим міський голова підписав відповідне розпорядження   №199-р від 06.04.2011р. Але чи виконувались «невідкладні заходи» відповідними службами?
Провівши власне дослідження виконання розпорядження №199-р, переконався, що жоден відпочиваючий на березі річки не мав навіть приблизного розуміння, що ж це таке?  У місцях масовог ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Вітер шкоди наробив

У суботу пориви західного вітру, які сягали до 18 м/с, наробили в місті чимало шкоди і позбавили світла цілі мікрорайони.


Як повідомила начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко, під час негоди на лініях міського району електромереж сталося п’ять обривів та два так звані погашення, внаслідок чого без електроенергії опинились понад 300 будинків переважно приватного сектора на вулицях Довгій, Сніжній, Вовчинецькій та в мікрорайоні Опришівці. Через вихід з ладу шести підстанцій ДП «Міськсвітло» зовнішнього освітлення не було на вулицях мікрорайону «Позитрон» та села Угорники.
Вітер був настільки сильним, що повалив кілька дерев. Одне упало на проїжджу частину вул. Тополиної, а інше – на повітряну електролінію на вул. Вовчинецькій. Ще два дерева при падінні пошкодили балкон п’ятого поверху будинку на вул. Довженка, 5 і ві ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Щоб у будинку було тепло

Завершивши один опалювальний сезон, колектив ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» розпочав підготовку до наступного сезону 2012 -2013 років.


Як повідомив директор «Теплокомуненерго» Руслан Гайда, для підготовки до наступного опалювального сезону підприємству необхідно дев’ять мільйонів гривень. Окрім постійних ремонтів магістральних мереж, цьогоріч, за його словами, акцент буде зроблено на ремонті внутрішньобудинкових систем.
«В основному минулий сезон пройшов задовільно, – каже Р.Гайда,  – але було ряд проблемних питань. Загалом до аварійної служби надійшло 4100 звернень. У окремі дні аварійні бригади мали понад 40 виїздів на виклики. Ми зробили організаційно-технічні висновки і спільно з єдиним розрахунковим центром визначили необхідний обсяг ремонтів будинкових мереж, щоб до наступного сезону підготуватися краще і щоб це відчули спо ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

83-й маршрут реанімують?

Міська влада має намір відновити роботу автобусного маршруту №83, частково змінивши його схему руху.


Як йдеться у рішенні міськвиконкому, зміна 83-го маршруту викликана необхідністю оптимізації маршрутної мережі, змінами у пасажиропотоках та зверненнями перевізників і мешканців міста.
Маршрут №83, який відтепер називатиметься «Обласна лікарня-онкодиспансер», з мікрорайону Пасічна до мікрорайону Опришівці пролягатиме вулицями Пасічною, Галицькою, оминатиме ринок і вокзал вулицями Василянок та Гаркуші й далі через центр міста, вулиці Мазепи, Довженка, Петлюри, Коновальця – до онкодиспансеру. А у зворотньому напрямі теж вулицями Коновальця, Петлюри, Довженка, Мазепи, по вул. Новгородській та Галицькій зручно сполучить мікрорайон Опришівці, так званий «БАМ», центральну міську клінічну лікарню з обласною клінічною лікарнею у мікрорайоні «Пасічна».
Як повідомив начальник в ... Читати далі »
Переглядів: 756 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Чіткий план створення дива


Чи можливе економічне диво в Україні? Так! – впевнена лідер партії «Україна – Вперед!» Наталія Королевська. На переконання Королевської та її однодумців, основа будь-яких дій – це план. А значить, робота з відродження країни повинна базуватися на програмі. Королевська з однодумцями розробили програму «Нова економіка – нова країна». І з метою презентації своїх напрацювань та обговорення програми з українськими громадянами, починаючи з квітня, вже об'їхала всю Україну, побувавши як на заході країни, так і на сході, на півдні і на півночі. Намагаючись об'єднати українців навколо програми економічного відродження, Королевська та її команда презентували своє бачення майбутнього української економіки в аграрних та промислових регіонах, розвинених і тих, що вважаються депресивними, тих, які наповнюють бю ... Читати далі »
Переглядів: 717 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Стратегія опозиції

Вибори в Раду повинні привести до зміни влади. Як цього добитися?
Пік довіри президенту і партії влади позаду. У всіх 27 регіонах більшість громадян нинішню владу відторгає. Про це свідчать усі соцопитування.


Влада нездатна проводити ефективну внутрішню і зовнішню політику, не може обмежити власні апетити, посилює тиск на суспільство, і насамперед – на бізнес.
Успіх опозиції на парламентських виборах стане перемогою в Україні. Він буде означати, що країна не скотиться в тупик диктатури, вийде з міжнародної ізоляції, твердо стане на європейський шлях розвитку.
Який результат можна буде вважати успіхом?
Думаю, що опозиції потрібно ставити завдання-максимум – 300 голосів, конституційна більшість. Такий результат означатиме по суті зміну влади, з чіткою перспективою дострокових президентських виборів.
З ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (1)

На заправках подешевшає бензин
За тиждень найпопулярніший бензин А-95 подешевшає на 10 копійок. Раніше учасники ринку знизили ціну на дизпаливо.
На українських автозаправних станціях ціни на бензин з 15 травня знизяться на 10 копійок. Таке рішення ухвалила експертно-аналітична група Мінпаливенерго з розробки питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості.
На засіданні експертно-аналітичної групи 11 травня 2012 року було прийнято рішення про поетапне зниження ціни на всі марки бензину на 5 коп. за літр з 12 травня і ще на 5 коп. за літр з 15 травня 2012 року. Учасники засідання констатували зниження цін на нафту на світових ринках, а також наявність достатніх запасів нафтопродуктів для забезпечення стабільності на внутрішньому ринку.

Через кризу в Європі

Світові ціни на наф ... Читати далі »
Переглядів: 878 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (1)

Знав би, де впадеш…

Сім турів зі старту чемпіонату утримували свої ворота «сухими» яремчанські «Карпати». Минулої неділі серіал «курортників» на 642-й хвилині ігрового часу обірвали футболісти «Галичини-Вапна». Відзначимо, що в 2008 році яремчанці утримували свої ворота на замку ще довше, 12 матчів зі старту турніру. Та серія обірвалася лише на 1093-й хвилині!


«Карпати» Я – «Галичина-Вапно» – 2:2 (Маковійчук, 9, Конкольняк, 72 – Конкольняк, 12-авт., Я.Вовчук, 25). Попереджені: Канюк – Царук, Деренюк, Семчій, Ю.Вовчук. Вилучений Срібний, 83 (К, 2 ж. к.) Арбітр Куш. 100 глядачів. «Карпати»: Плетеницький, Канюк, Срібний, Гаврилишин, Конкольняк, Веретко, Олійник, Веприк, Луцик (Свірідов, 62), Маковійчук, Р.Ципердюк (Т.Овчар, 70). «Галичина-Вапно»: Вандзіляк, Щепанський, Деренюк, Малендевич (Свиридов, 19, Вікуловський, 90+4), Басюк, Воробець, Царук, Ю.Вовчук, Я.Вовчук, Гуменюк (Семчій, 61 ... Читати далі »
Переглядів: 790 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

«Гвіздець» повернувся

До числа учасників першості області долучився ФК «Гвіздець», який торік виступав у 1 лізі. Свої виступи він розпочне з 5-го туру. Матчі попередніх турів представник Коломийщини проведе у резервні дні.


2 ліга. 4 тур. 13 травня (неділя). «Граніт» – «Карпати» Б – 0:3 (Халацький, 35, Паньків, 58, Іванків, 87-п.). Юнаки – 1:1. «Дністер-Рітас» – «Черемош» – 2:2 (Кузенко, 45+1, Корпан, 49 – Ільницький, 24, Антонюк, 35). Юнаки – 3:2. «Обертин» – «Славія» – 2:2 (Големба, 22, Козловський, 86 – Галан, 12, Максимів, 57). «Сваричів» – «Карпати» К – 0:1 (Дележа, 82). Юнаки – 1:2. «Хутровик» – вільний від гри.
Становище команд
    І     В     Н     П           М       О
„Карпати” Б    4    3    ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

«Ураган» завершує чемпіонат

Цієї суботи івано-франківський «Ураган» матчем з луганським ЛТК завершить свої виступи в чемпіонаті України 2011-12 рр. Формально у підопічних Сергія Гупаленка ще залишиться гра з «Монолітом», та, як відомо, харків’яни вже зійшли з дистанції. Сезон на цьому не завершиться – у перших числах червня відбудеться фінальний етап розіграшу Кубка України.


В чемпіонаті України франківці продовжують утримувати третю сходинку. Забронювати «бронзу» «Ураган» міг ще 21 квітня, якби не поступився своєму опоненту – «Єнакієвцю». Інтрига зберігається досі. Щоб покінчити з нею, прикарпатцям достатньо в суботу здобути нічию. Зауважимо, що «Єнакієвець» два заключних матчі проведе у гостях – у Рівному та Львові.
Після поєдинку з луганськими «телефоністами» «Ураган» розпочне підготовку до фіналу Кубка України, який відбудеться в нашому місті. Спершу планувалося, що змагання триватимуть три ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Зачохлили ключки

Двома кубковими турнірами, що відбулися у калуському льодовому палаці ім. С.Бандери, завершили свій черговий сезон аматори хокею Івано-Франківщини. Спершу було розіграно кубок області, а опісля – Кубок України серед переможців та призерів регіональних чемпіонатів.

Наразі маємо шість осередків хокею на Прикарпатті – обласний центр, Калуш, Коломия, Снятин, Заболотів, Бурштин і Тлумач. В обласній федерації з цього виду спорту, яку очолює Руслан Гайда, стверджують, що в наступному році їх стане більше. Намір створити власні команди виношують у Надвірній та Верховині.
Посприяти розвиткові гри має і передача калуського льодового палацу в комунальну власність області (наразі воно перебуває у віданні столичного управління). Відтак тут буде відкрито ДЮСШ з хокею та фігурного катання. Можлива також участь представника Івано-Франківщини і у всеукраїнській першос ... Читати далі »
Переглядів: 817 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Знову разом?

Після програного позавчора матчу ФК «Миколаїв» в бурштинського «Енергетика» залишилися суто теоретичні шанси на збереження прописки в першому дивізіоні. На практичні вони можуть перетворитися вже найближчої неділі, коли бурштинці гратимуть у Вінниці з «Нивою».

«Енергетик» йде шляхом «Прикарпаття», яке торік за схожих обставин вибуло у другий дивізіон. Відтак в наступному чемпіонаті земляки знову можуть грати разом, вже на нижчому рівні. Правда, ані «Енергетик», ані «Прикарпаття» досі не отримали атестат на право виступу під егідою ПФЛ в сезоні 2012-13 рр.
Першість України. 1 ліга. 31 тур. 15 травня. «Енергетик» – «Миколаїв» – 1:2 (І.Ципердюк, 62 – Берко, 28, Голенков, 42). «Буковина» – «Металург» – 3:2. «Кримтеплиця» – «Одеса» – 4:1. «Севастополь» – «Львів» – 4:0. «Геліос» – «Динамо-2» – 1:2. «Титан» – «Нива» В – 0:1. «Сталь» – «Зірка» – 1:1. «Олімпік» – ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Це жахливе слово – суїцид

Що примушує людей добровільно йти з життя?

Якось, блукаючи павутиною всесвітньої мережі, зайшла знічев’я на сайт Управління МНС в Івано-Франківській області. Мене одразу ж зацікавила інформаційна довідка за минулу добу. Ознайомилася з кількістю пожеж та дорожньо-транспортих пригод, випадками виявлення на Прикарпатті вибухонебезпечних предметів. Наприкінці документа дрібненькими літерами значилися двоє осіб, які покінчили життя самогубством. Читаю про те, як один повісився, інший – викинувся з вікна, а по спині від жаху починають повзати мурашки. Намагаюся зрозуміти, через які проблеми нещасні наважуються вкоротити собі віку, що ж загнало їх у настільки глухий кут…

Бути чи не бути

З початку року на Івано-Франківщині наклали на себе руки майже три десятки осіб – практично стільки ж, як і за аналогічний період 2011-го. Сухі цифри цієї ... Читати далі »
Переглядів: 1092 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Увага, кліщ!

З приходом весни прокидається природа, оживають ліси і зелені насадження. А з їх пробудженням настає і найбільша активність кліщів. Рідко хто з нас відмовить собі у задоволенні хоча б раз піти у ліс, відпочити на пікніку. Особливу насолоду отримують діти, для яких подорож у лісову казку викликає море емоцій. Проте будьте обережні: існує небезпека «знайомства» з іксодовим кліщем, який є носієм збудників кліщового енцефаліту – важкого захворювання, що уражає центральну нервову систему.


Ці комахи живуть у лісах, на рослинах біля стежок, якими проходять люди і  тварини. Слід пам’ятати, що більш безпечними є сухі соснові ліси з піщаним ґрунтом чи полянами, де немає високих заростей. Підхопити шкідливе павукоподібне можна і в будь-якому парку та навіть у місті. Свою здобич кліщі "вичікують" тривалий час, тому можуть досить довго голодувати. Розпізнати лісового кліща неважко: він ... Читати далі »
Переглядів: 856 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

Сьогодні ведучий нашої постійної рубрики заслужений журналіст України Роман Фабрика запросив поділитися враженнями і думками Володимира Кройтора – доцента кафедри міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидата історичних наук, голову Івано-Франківського обласного товариства «Україна-Румунія».

«Маємо всі можливості стати українським Оксфордом»


Майже 40 років я живу в  Івано-Франківську.  Тут народилися мої діти і онуки, поховані батьки. Мені не байдуже, яким воно є, було і повинно бути. Сучасність за короткий час невпізнанно змінила обличчя міста. Один з моїх київських друзів якось сказав, що не може точно визначити, де, власне, у нас знаходиться центр, оскільки декілька площ, розміщених одна поруч іншої, збивають його з пантелику. Ще один із моїх бухарестських друзів, прогулюючись вечірнім Ів ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Додав: bond | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)