П`ятниця, 26.04.2024, 12:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 17
Білі ночі відміняються
На українців очікує новий «напівсухий» закон


Ймовірно, вже незабаром купити пляшчину чогось міцного чи бодай навіть пива по всій території України вночі буде неможливо. Відповідний проект закону, яким пропонують заборонити в державі продаж пива, алкогольних і слабоалкогольних напоїв з 22.00 до 7.00, окрім закладів громадського харчування, нардепи- «регіонали» зареєстрували у Верховній Раді ще в кінці грудня минулого року, і сьогодні він уже очікує на розгляд.  
Такими рішучими заходами парламентарі закликають боротися з проблемою зловживання населенням алкогольними напоями та пивом, зокрема, серед неповнолітніх.
Низка українських міст свого часу теж намагалася впровадити «алкогольне вето» після 22-ї години. Івано-Франківськ тут був одним з першопрохідців. Проте тоді така практика  привела в нікуди…
Отож, ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Автомобільна ієрархія
Кожному чиновнику –  по «Таврії»?


Українські високопосадовці у ролі своїх службових «коліс» полюбляють бачити саме іномарки. Традиція пересуватися на персональному авто виключно представницького класу передається чиновниками «з покоління в покоління». Але вже у найближчий час дорогі автомобілі зарубіжного виробництва можуть зникнути із гаражів українських «віп-начальників» усіх рівнів: від столичних шефів – до очільників місцевих органів влади. Принаймні, здається, саме так думають деякі опозиціонери…
Представники ВО «Батьківщина» подали на розгляд парламенту законопроект, яким хочуть не лише визначити граничні суми вартості автомобілів для різних категорій чиновників, але й добровільно-примусово пересадити усіх держслужбовців на витвори саме українського автопрому, бо сьогодні, на думку «батьківщинівців», чиновники користуються транспортом, який не відповідає економічній ... Читати далі »
Переглядів: 1008 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Межу «розпущеності» встановлять юристи

Секретар Івано-Франківської міської ради Микола Вітенко хоче знати теперішній статус членів двічі відправленого міськрадою у відставку виконавчого комітету і заступників міського голови.

Пояснення з цього приводу юридичного відділу міськвиконкому юрист за фахом М.Вітенко зажадав під час вівторкової апаратної наради. Він зазначив, що в усних розмовах з працівниками юридичного відділу міськвиконкому так і не отримав від них вичерпної відповіді, а міський голова, не довівши справу з розпуском міськвиконкому до логічного завершення, взагалі пішов у відпустку.  
«Депутатів міськради і не тільки депутатів цікавлять два питання: перше – у якому статусі сьогодні перебуває виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, і чи мав він право 11 січня проводити засідання, друге – чи після розпуску міськвиконкому заступники міського г ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

«Свободівські» Руслани

Ще не зійшли зі шпальт таблоїдів фото, як нардеп з Івано-Франківська Руслан Марцинків виштовхує з зали Верховної Ради України «тушку» Табалова, як вже на перших шпальтах всеукраїнських видань «засвітився» ще один нардеп від Прикарпаття Руслан Зелик.

Представники ВО «Свобода» намагалися перекрити рух транспорту по вул. Університетській у Чернівцях під час під'їзду міністрів закордонних справ України і Росії.
Засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії за участю міністрів Леоніда Кожари та Сергія Лаврова відбулося в колишній резиденції митрополитів Буковини і Далмації, в якій зараз розташовані центральні корпуси Чернівецького національного університету.
Під час під’їзду міністрів до резиденції близько 70 представників опозиційних сил, зокрема ВО «Свобода», виголошували гасла: «Геть Кожару і Л ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

На радість водіям  і пішоходам

У цьому році при вибірковому капітальному ремонті доріг, замовником яких буде міське управління капітального будівництва, ремонтуватимуть і тротуари.

Про це повідомив головний інженер УКБ Микола Халак. За його словами, при ремонті доріг верхній шар покриття, як і торік, влаштовуватимуть із щебенево-мастикової асфальтобетонної суміші, а також вимощуватимуть плиткою тротуари. Цьогоріч капремонти доріг розпочнуть швидше, а їх обсяг буде не меншим, ніж торік, – запевнив він.
М.Халак поінформував, що ще минулого року управління капітального будівництва виготовило проектну документацію на чотири дорожні об’єкти і вже провело тендер на два з них. За його результатами вибірковий капремонт вулиці Національної Гвардії та частини вулиці Гетьмана Сагайдачного на ділянці від вул. Вовчинецької до вул. Максимовича виконуватиме ТзОВ «Івано-Франківс ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Опозиційним фракціям  бракує безкомпромісності

Народний депутат Олесь Доній, який переміг на виборах до Верховної Ради у 88-му виборчому окрузі з центром у Коломиї як самовисуванець, наразі не увійшов до жодної депутатської фракції чи групи. Він критично оцінює дія-льність керівників опозиційних фракцій, не виключає їхніх кулуарних домовленостей з владою та пропонує створити надфракційне об’єднання – Народну Раду, щоб підвищити значення рядового депутата і унеможливити підкилимні домовленості партлідерів.


Наразі нардепу-одноосібнику сподобався тільки перший день у Верховній Раді, коли була продемонстрована максимальна боротьба, коли не давали голосувати чужими картками. Але потім Партія регіонів отримала все, що хотіла – і спікера, і прем’єра, і голову Нацбанку…
Нардеп вважає, що «Свободі» і «УДАРу» потрібно було зайняти більш безкомпромісну позицію, але вони п ... Читати далі »
Переглядів: 640 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

З В Е Р Н Е Н Н Я
до  мешканців  Івано-ФранківськаШановні  іванофранківці!


Нещодавно завершились вибори народних депутатів України. Наш край отримав 16 своїх представників в українському парламенті. Щиро сподіваюся, що праця наших обранців буде корисною як для держави в цілому, так і для нашого міста зокрема. Багато новообраних депутатів мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування і саме тому ми, мешканці Івано-Франківська, маємо надію на відстоювання інтересів нашого міста на найвищих щаблях влади.  
У зв’язку з тим, що деякі народні депутати, до свого обрання, були депутатами Івано-Франківської обласної ради, на їхніх округах відбудуться проміжні вибори до обласної ради. Один із таких округів (округ №43) знаходиться на території Івано-Франківська. Це практично третя частина міста. Зокрема, до цього виборчого округу входять мікрорайон « ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Ігор  ДУТКА,
депутат міської ради, голова фракції «Партія регіонів»



Потрібно робити щось корисне  і чесне для громади


 Традиційно новорічні свята – це час підбиття підсумків, час замислитись над своїми досягненнями та невдачами. У ці дні всі ми живемо майбутнім, прагнемо змін та сповнені урочистим піднесенням. Я вважаю, що ситуація в Україні у 2013 році буде кращою, ніж у минулому році, хоча і непростою. Не належу до категорії песимістів, не тому, що романтик за поглядами, ні. Знаю, що не все, що запланували, вдається теперішній владі, проте неозброєним оком видно, що поліпшення рівня життя найуразливіших верств населення є пріоритетним напрямком соціальної політики держави. Президент та Уряд країни роблять усе можливе, щоб поліпшити умови життя ветеранів війни та праці, інвалідів, пенсіонерів та інших. Мені також боляче і сумно за невдачі, ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Шлагбаум замінять болардами

Шлагбаум на пішохідній частині вулиці Незалежності замінять автоматичними пристроями обмеження руху на зразок тих, що змонтовані на пішохідній частині вулиці Галицької.

З такою ініціативою виступив секретар міської ради Микола Вітенко. Він вважає, що встановлений на вулиці Незалежності шлагбаум не є достатньою перешкодою автомобілістам для заїзду у пішохідну частину міста і не виконує своїх функцій.
Іванофранківці досі не можуть оговтатися після новорічної трагедії, коли автівка на своєму шляху збила вісьмох людей поблизу центральної міської ялинки. Однак і після цієї жахливої події на пішохідній частині вулиці Незалежності щодня можна побачити автомобілі, які безперешкодно доїжджають нею аж до Вічевого майдану.
Зважаючи на це, М.Вітенко звернувся з проханням до управління капітального будівництва та «Технічного центру «Сервіс-Авто» роз ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Стабільність – запорука розвитку

Третій рік поспіль пріоритети представницької гілки влади у розвитку Івано-Франківська залишаються незмінними.

Про це заявив голова фракції більшості ВО «Свобода» в Івано-Франківській міській раді, голова бюджетної комісії Роман Онуфріїв. «Кожна попередня наша дія знаходить продовження у діях наступних і дає результат», – наголосив він.
Серед головних пріоритетів 2013 року Р.Онуфріїв назвав подальший розвиток мережі дошкільних навчальних закладів, відновлення роботи міської молочної кухні для немовлят, проведення капітальних ремонтів доріг, міжбудинкових та міжквартальних проїздів, реконструкцію парків і скверів та продовження ремонтів житлового фонду на умовах співфінансування мешканців.
Зокрема, за словами Р.Онуфріїва, уже наступного тижня планується відкрити першу чергу дитсадка на вул. Вовчинецькій, 210 і до кінця року повністю завершити його& ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Борги паралізують ТКЕ?

З початком нового року втратив чинність закон, який не дозволяв  під час опалювального сезону втручатися у діяльність підприємств паливно-енергетичного комплексу   і блокувати їхні рахунки, що,  через існуючі борги, може паралізувати роботу «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Про це повідомив директор підприємства Руслан Гайда. За його словами, у подібній ситуації зараз опинилися практично всі підприємства комунальної теплоенергетики, які направили відповідні звернення до галузевої асоціації та профільного міністерства.
«У нас уже є багато виконавчих проваджень, які можуть блокувати нам рахунки, – каже Р.Гайда. – Якщо так станеться, ми не зможемо здійснювати розрахунків, виплату заробітної плати, робота підприємства буде паралізована».
Втім, теплоенергетики сподіваються, що до цього не дійде, а звернення до галузевих асоціаці ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Тарифи визначатиме Кабмін
Нацкомпослуг пропонує передати Кабміну право визначати рівень тарифів на тепло і воду. Комісія розробила і внесла в Кабмін постанови, згідно з якими уряд буде визначати рівень зміни тарифів на тепло- і водопостачання, а також графік таких змін.
При цьому регулятор у відповідь на публікації в ЗМІ зазначає, що не планує 30% підвищення тарифів на тепло і воду в Україні.
Розрахунки по коригуванню тарифів були зроблені Нацкомісією влітку 2012 року в рамках виконання завдання по приведенню тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Восени 2012 року розрахунки були передані в Кабінет Міністрів для узгодження. Втім, вони (розрахунки) показували, що доведення тарифів до рівня покриття буде досить суттєвим і відчутним для населення, тому графік коригування тарифів був відхилений. У Нацкомпослуг пояснили, що існує два терміни – «економічно обґрунтований» тариф (яким тариф повинен бути) і ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

«Змія» зашипіла податком
1 січня вступив в дію податок на нерухоме майно


В Івано-Франківську ставку податку за 1 кв. м житлової площі визначено рішенням Івано-Франківської міської ради від 25 червня 2011 р. Порівняно з іншими регіонами України в облцентрі Прикарпаття вона найнижча. Якщо Податковим кодексом визначена ставка оподаткування до 1%, то у нас 0,8% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, і житлових будинків, площа яких не перевищує 500 кв. м. Якщо ж житлова площа вашої квартири (квартир) в сукупності перевищує 240 кв. м, а площа житлових будинків перевищує 500 кв. м, то вам доведеться сплатити 2,7% розміру мінімальної заробітної плати. Остання норма, згідно з Податковим кодексом, є однаковою для всіх регіонів держави.

Нульовий податок… і в тінь
Громадян се ... Читати далі »
Переглядів: 858 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Шукаю роботу

Оголошення з таким змістом вже стали звичними. Престижна та добре оплачувана робота в Івано-Франківську, як і в інших містах України, – те, до чого прагне будь-яка людина працездатного віку. Але, не новина, знайти її стає дедалі складніше. Що нас очікує у 2013 році…

В Івано-Франківську, за інформацією  начальника управління економічного та інтеграційного розвитку Богдана Білика, середньооблікова кількість штатних працівників підприємств, установ та організацій (з кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у січні-вересні 2012 року становила 75,8 тис. осіб, що на 1,5% більше, ніж у січні-вересні 2011 р., і складає 34,6% середньооблікової кількості штатних працівників по області.
За даними міського центру зайнятості впродовж січня-вересня  минулого року з підприємств, установ та організацій було вивільнено 778 осіб проти 639 осіб у січні-вер ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ 100 років тому
«Навчаймо дітей по-українському…»
Спочатку Горовіци, потім Іванови, нарешті Мельники


На початку 1913 року місцеві газети повідомляють остаточні дані Центральної статистичної комісії у Відні за результатами перепису населення  в грудні 1910 року. Найбільші міста Галичини мають таку кількість населення: Львів – 215302, Краків – 162054, Перемишль – 55729, Коломия – 44403, Тернопіль – 34602, Станиславів без Княгининів – 33962, з Княгининами – 63847, Стрий – 32369. Євреї у місті тоді становили 46 відсотків населення міста, українці – лише 21 відсоток.
Отже, з Княгинином-Містом, Княгинином-Гіркою, Княгинином-Колонією місто відразу висувається на третє місце в Галичині, але ці пункти ще не приєднані до Станиславова, а поки що залишаємось на шостому місці.


Жадібні до сенсацій газетярі на підставі матеріалів перепису провели свої розрахунки і вста ... Читати далі »
Переглядів: 1187 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Адам ГОРБАТЮК:
«Коли палає «Ватра», то треба підкидати нові «дрова»


Із старим Новим роком іванофранківців зі сцени облмуздрамтеатру вітав вокально-інструментальний ансамбль «Ватра». Їхня популярність сьогодні зовсім не поступається тій, якої колектив зазнав ще на початку своєї творчої кар’єри. У нашому місті «ватрівчани» виступили із традиційною новорічно-різдвяною програмою «Від Миколая до Йордану» у рамках турне містами Західної України.
Народні й авторські колядки та щедрівки чергувалися із давно відомими хітами Ігоря Білозіра. Сьогодні ми пропонуємо інтерв’ю з одним із наймолодших учасників ансамблю, солістом «Ватри» Адамом Горбатюком.


– Наша концертна програма називається «Від Миколая до Йордану». У ній звучать як народні колядки, так і авторські, зокрема Ігоря Білозіра. Власне на ці твори ми й спрямовуємо наш репертуар. Зараз ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Наша писанка – найкраща
Івано-Франківськ отримав диплом та переможне перше місце за велику «Диво-писанку». З цієї нагоди 11 січня відбулась зустріч голови ГО «Столичні ініціативи», голови оргкомітету «Парад вишиванок» Ігоря Добруцького з міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом.
Під час зустрічі Ігор Добруцький вручив міському голові Віктору Анушкевичусу диплом за участь у «Параді вишиванок» та сувеніри з символікою параду, а також зменшений макет «Диво-птаха», який стане символом «Параду вишиванок» у 2013 році.
24 серпня минулого року місто Івано-Франківськ брало участь у Всеукраїнському «Параді вишиванок», який відбувся у м. Києві. У номінації «Найкраща диво-писанка» Івано-Франківськ отримав переможне перше місце.
Також Ігор Добруцький презентував програму оргкомітету на 2013 р. А це «Фестиваль писанок 2013», «Парад вишиванок 2013», «Фестиваль шопки» та «Фестиваль Святого Миколая», я ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Терпів і чекав свого часу
Ярослав Годзюр – найдорожчий футболіст Прикарпаття




Іванофранківець   Ярослав Годзюр перейшов до складу грозненського «Терека» влітку 2008-го після того, як не зумів пробитися в «основу» столичного «Динамо». Втім, і в чеченській команді він з’являвся лише зрідка…

Не було б щастя, та нещастя допомогло. У матчі третього туру чемпіонату Росії 2012-13 рр. проти владикавказької «Аланії» вже на другій хвилині вилучили голкіпера «Терека» Амельченка, а Джанаєв, який вийшов йому на заміну, отримав у власні ворота п’ять голів. Наступну гру у воротах чеченської команди розпочинав уже Годзюр.
«Терек» всуху переміг на своєму полі «Волгу» з Нижнього Новгорода (2:0). Цей матч розпочав п’ятиматчеву переможну серію команду, під час якої почергово були обіграні московські «Динамо» і «Спартак», к ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Зміна лідера?

У рейтингу найдорожчих футболістів Івано-Франківщина назріває зміна лідера. Півоборонця львівських «Карпат» Ігоря Худоб’яка може потіснити з вершини його колишній одноклубник з франківської «Чорногори», а нині голкіпер російського «Терека» Ярослав Годзюр.

За оцінками німецького інтернет-порталу transfermarkt, що спеціалізується на трансферах футболістів, вартість Худоб’яка зараз складає 1,3 мільйона євро. За останній рік трансфер 27-річного півоборонця впав у ціні на 700 тисяч, а найвище вихованець івано-франківського футболу оцінювався влітку 2011-го – 2,5 мільйона євро. До речі, днями з’явилася інформації про те, що «зелено-білі» готові розстатися зі своїм капітаном...
Партнер Худоб’яка у «Карпатах» оборонець Ігор Ощипко (родом з Городенки) втратив у ціні 200 тисяч – з 1-го до 0,8 млн. євро. Максимально цей футболіст вартував у 2010-11 рр. – 1 200 000 ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

«Буковель» прийматиме фінал Кубка світу

Івано-Франківщина розпочала підготовку до проведення на базі туркомплексу «Буковель» фінального етапу Кубка світу з фрістайлу (акробатика). Найкращі лижні акробати світу перебуватимуть тут з 18 по 24 лютого. Змагання такого рівня наш регіон прийматиме вперше.


«Буковель» не новачок у календарі міжнародної федерації лижного спорту. Змагання під егідою FIS комплекс проводить з 2006 року. Впродовж шести сезонів на буковельських схилах виступали представники гірськолижного спорту. Та останнім часом курорт переключився на турніри з фрістайлу та сноуборду.
З 2010 року «Буковель» стає місцем проведення змагань з лижної акробатики. Тут вже тричі проводилися етапи Кубка Європи. Нині ж дебютує найпрестижніший турнір – Кубок світу. В календарі FIS він позначений як тестовий. Якщо все пройде вдало, комплекс зможе замахнутися на більше... ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Один у полі…  І сотня на трибунах

Івано-Франківська «Говерла» однією з перших вичерпала програму другого кола національного чемпіонату. Риску підвів виїзний поєдинок з «Галичиною», на який «ведмеді» прибули з майже сотнею своїх симпатиків.

Шалена підтримка гостьового сектора не допомогла «Говерлі». За відсутності основного розігруючого, найкращого асистента суперліги Юджин Лоуренс франківці не змогли налагодити гру у нападі. У кошик господарів «залетіли» лише 63 очки. Менше «Говерла» в цьому сезоні провела тільки у домашньому поєдинку з «Дніпром» (62).
Традиційно найбільші проблеми у «Говерли» виникають під завісу матчів. От і цього разу наші земляки спромоглися у заключній чверті лише на одинадцять пунктів. У підсумку поразка з рахунком 63:74. Найрезультативнішим серед «ведмедів» виявився Кінделл Дайкс, на рахунку якого 25 очок. Та один у полі не воїн… «Галичин ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

Чекають на четвертого

Стартові матчі «Урагану» у новому році завершилися з однаковим результатом – 4:1. Спершу франківці поступилися у Львові «Енергії», а за кілька днів обіграли вдома «Спортлідер+» з Хмельницького.
У цих зустрічах франківці представили трьох з чотирьох своїх бразильських новачків. Наразі поза грою залишається лише наймолодший серед своїх співвітчизників – Морено, на якого клуб й досі не отримав всі необхідні трансферні документи. Схожі проблеми виникли також у «Єнакієвця», який також прагне посилитися південноамериканцями.


З «Єнакієвцем» «Ураган» зустрінеться вже цієї неділі. Організатори змагань після прогулянкового темпу на старті (10 турів у вересні-грудні) тепер змушують команди проводити матчі з чотириденним інтервалом.
Турнір впевнено наближається до свого екватора, і команди вже встигли розподілити ролі між тими, хто лідирує і тими, хто н ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)

На Йордан вода цілюща
У суботу відзначаємо одне із дванадцяти найбільших релігійних свят року – Богоявлення Господнє. У народі це свято більше відоме як Йордан (назва походить від однойменної назви річки, у якій, за церковними переказами, хрестився Ісус Христос).
Традиційно 18 січня усі вірні йдуть до Божого храму, щоби помолитися та принести додому освяченої води. Кажуть, що саме вода, освячена на Йордан, має неабияку цілющу силу. Вона може довго зберігатися і не втрачати своїх властивостей. А про силу йорданської води навіть точиться чимало дискусій. Дехто говорить, що ця вода дістає магічну силу завдяки тому, що під час її освячення священик занурює у воду золотий або срібний хрест. При цьому у воді залишаються іони металу, котрі й сприяють її довгому збереженню.
Церква з цього приводу не така категорична. Тому трапляються такі випадки, коли священик спеціально для освячення води обирає ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Додав: bond | Дата: 17.01.2013 | Коментарі (0)