П`ятниця, 26.04.2024, 00:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 17 » СУСПІЛЬСТВО
12:55
СУСПІЛЬСТВО
Білі ночі відміняються
На українців очікує новий «напівсухий» закон


Ймовірно, вже незабаром купити пляшчину чогось міцного чи бодай навіть пива по всій території України вночі буде неможливо. Відповідний проект закону, яким пропонують заборонити в державі продаж пива, алкогольних і слабоалкогольних напоїв з 22.00 до 7.00, окрім закладів громадського харчування, нардепи- «регіонали» зареєстрували у Верховній Раді ще в кінці грудня минулого року, і сьогодні він уже очікує на розгляд.  
Такими рішучими заходами парламентарі закликають боротися з проблемою зловживання населенням алкогольними напоями та пивом, зокрема, серед неповнолітніх.
Низка українських міст свого часу теж намагалася впровадити «алкогольне вето» після 22-ї години. Івано-Франківськ тут був одним з першопрохідців. Проте тоді така практика  привела в нікуди…
Отож, який фінал прогнозовано матиме «війна» влади з «нічним пияцтвом» цього разу, та чи потрібна взагалі українцям така заборона – з’ясовував «ЗК».


Заборонити не можна дозволити

Що таке «нічне табу» на алкоголь, іванофранківці знають не з чуток, а з власного досвіду. У жовтні 2010 року відповідне рішення міської ради позбавило місцевих підприємців права торгувати будь-якими алкогольними напоями після 22-ї години. Щоправда, ненадовго. Діяв «напівсухий» закон у Івано-Франківську не цілих чотири місяці, і вже у січні 2011-го року внаслідок прокурорського протесту суд  відмінив рішення міської ради як таке, що суперечить чинному законодавству.
«Проштовхував» нічну заборону на «зеленого змія» у 2010-му голова ради підприємців Івано-Франківська, депутат міської ради попереднього скликання Петро Строїч.
«Сьогодні вже зрозуміло, що два року тому міська рада трохи вийшла за рамки своїх повноважень, – розповідає активіст антиалкогольної кампанії. – У ліцензії, яку отримує підприємець на торгівлю алкогольними напоями, немає обмеження щодо часу, тобто він має право торгувати, коли йому заманеться. Тому наше рішення і скасували».
Але це не означає, що такі обмеження були не на часі, підкреслює Петро Строїч. За його словами, піднімати тему нічних алкогольних обмежень на рівні держави треба було ще «позавчора».  
«Місцеві органи влади почали стукати знизу, і я радий, що це «відлуння» нарешті дійшло і до народних депутатів. Бо справді дієвим такого роду обмеження буде лише тоді, коли стосуватиметься підприємців по всій державі, а не у якійсь конкретній області, більше того, у місті», – вважає підприємець.

Торгівля перекочує у тінь

А от депутат міської ради фракції ВО «Свобода» Михайло Сеньків сьогодні в  ефективності одного лише часового ліміту в торгівлі спиртним сумнівається.
«На мою думку, обмеження продажу алкоголю в нічні години – рішення досить неоднозначне, бо такі заборони в будь-якому випадку породжують тіньовий ринок, – вважає Михайло Сеньків. – Що відбулося в Івано-Франківську два року тому після прийняття аналогічного правила? Була неофіційна інформація про те, що алкоголь після 22-ї години почали продавати в таксі… Думаю, на впровадженні часових рамок так чи інакше хтось зароблятиме».
Депутат міської ради припускає навіть появу у містах України цілої системи нічних «алкогольних» сервісів з доставкою додому.

Маленькі магазини – великі порушники

Натомість Михайло Сеньків пропонує повністю заборонити продаж спиртного у невеликих крамницях.
 «Як на мене, варто було б запровадити обмеження на торгівлю алкоголем у магазинах площею, більшою не за 20 квадратних метрів, як це прописано у законі сьогодні, а принаймні 100. Адже згідно зі статистикою, факти порушення продажу випивки найчастіше стосуються саме малих торгових точок».
А все тому, що солідніші за розмірами супермаркети дбають про репутацію, зазначає Михайло Сеньків, а отже, і державних приписів будуть дотримуватися пильніше.
«Великому магазину, щоб заробити гроші, не потрібно гнатися за спробами продати свій товар будь-кому, аби лиш отримати виручку. А от невеликі «продуктові», що знаходяться у дворах будинків чи інших «непомітних», скажімо так, місцях, часто спекулюють на спиртному», – впевнений івано-франківський депутат-«свободівець».
Варто сказати, що сьогодні багато великих торгових мереж в Івано-Франківську не продає алкоголь після 22-ї години за власною ініціативою.
І подалі від навчальних закладів
Згідно з новим законопроектом, зареєстрованим у парламенті, впроваджуються не тільки часові ліміти на продаж хмільних напоїв, а й суттєві обмеження щодо локації «точок», де можна «затаритись» алкоголем – вони мають розташовуватись не ближче, ніж за 200 м від загальноосвітніх навчальних закладів. Також документом пропонується заборонити вживати алкоголь на вулицях, у парках, скверах, під'їздах житлових будинків.
А лякати нерадивих порушників, вважають творці законопроекту Андрій Пінчук та Ірина Бережна, треба більшими, ніж існують сьогодні, штрафами за правопорушення, пов'язані з продажем і споживанням алкоголю, а також за появу у п'яному вигляді в громадських місцях, розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв на виробництві.
Нагадаємо, що сьогодні в Івано-Франківську алкогольні та слабоалкогольні напої забороняється продавати у закладах торгівлі, розташованих на відстані меншій, ніж 50 метрів від території освітніх, спортивних закладів, закладів культури та охорони здоров’я, культових споруд, а також у парках та скверах.

Ні випити,  ні закурити…

Отож цілком можливо, вже найближчим часом іванофранківці, які люблять перехилити чарчину-другу саме вночі, будуть змушені тамувати свою «спрагу» лише у міських ресторанах чи барах. Але, нагадаємо, що викурити цигарку при цьому вони не зможуть, адже з 16 грудня 2012 року  в Україні також діє загальна заборона куріння у громадських місцях.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 718 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]