Четвер, 18.04.2024, 06:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 17 » МІСТО
12:22
МІСТО
Борги паралізують ТКЕ?

З початком нового року втратив чинність закон, який не дозволяв  під час опалювального сезону втручатися у діяльність підприємств паливно-енергетичного комплексу   і блокувати їхні рахунки, що,  через існуючі борги, може паралізувати роботу «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Про це повідомив директор підприємства Руслан Гайда. За його словами, у подібній ситуації зараз опинилися практично всі підприємства комунальної теплоенергетики, які направили відповідні звернення до галузевої асоціації та профільного міністерства.
«У нас уже є багато виконавчих проваджень, які можуть блокувати нам рахунки, – каже Р.Гайда. – Якщо так станеться, ми не зможемо здійснювати розрахунків, виплату заробітної плати, робота підприємства буде паралізована».
Втім, теплоенергетики сподіваються, що до цього не дійде, а звернення до галузевих асоціації та міністерства допоможе врегулювати загрозливу ситуацію, що виникла.
Водночас Р.Гайда поінформував, що «Івано-Франківськтеплокомуненерго» за спожитий природний газ розрахувалося на 72%. Борг за блакитне паливо наразі перевищує 40 мільйонів гривень. З них різниця в тарифах складає 7 млн. Міський бюджет боргує понад 6 млн., інші бюджети – 2,5 млн. грн. Заборгованість населення перевищує 30 мільйонів гривень. Понад вісім з них – так звана поточна заборгованість.
«Грудень-січень – найбільш проблемні місяці з розрахунків населенням, – каже Р.Гайда. – Люди оплачують не 90-95% нарахованої суми, як зазвичай, а 50%, бо перш за все витрачають гроші на свята і десь у другій декаді січня починають розраховуватися за тепло. Так є щороку. Також сподіваємось, що надійдуть заборговані кошти з бюджетів, і ситуацію з розрахунками за спожитий газ ми втримаємо на існуючому рівні».
За словами Р.Гайди, чинний тариф для населення покриває наразі 30%, а для юридичних осіб – 91% затрат підприємства на виробництво і подачу тепла споживачам. Розрахунки з підвищення тарифу до економічно обґрунтованого рівня нацкомісія з регулювання комунальних послуг не розглядає і, з огляду на недавні заяви уряду, підвищення тарифів наразі не планується. Тому підприємство передовсім намагатиметься отримати відшкодування різниці у тарифах з держбюджету, продовжуватиме претензійну роботу з боржниками та вживатиме заходів для економії газу, якого вже вдалося зекономити 70 мільйонів кубометрів. Середньодобове споживання, залежно від температури повітря, складає 240-350 тис. кубометрів. Торік у грудні, який був найхолоднішим за останні 10 років, на опалення використали 6 млн. кубометрів газу. Одна тисяча кубометрів газу підприємствам комунальної теплоенергетики обходиться у 4 тис. 600 гривень.  
Стах МІРЧУК
Переглядів: 736 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]