П`ятниця, 26.04.2024, 14:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 22 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
12:45
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Без страху і свідомості…


Сергій АДАМОВИЧ,
депутат Івано-Франківської облради, фракція ВО "Свобода"


Українська еліта постійно закликає суспільство до консолідації. Гасло «В єдності – наша сила» міцно увійшло в лексикон політиків, але від цього українці не стають дружнішими.
В європейських державах знаємо два фактори, що консолідують суспільство. Зокрема, в Білорусі люди єднаються навколо державності значною мірою завдяки страху. Так, працівник міліції чи іншої білоруської державної установи у більшості випадків не піде на порушення за жодні гроші, бо знає, що його покарають. Не відомо, чи так само б діяли білоруські чиновники без авторитарного режиму О.Лукашенка, але сьогодні створений в Білорусі політичний режим забезпечує порядок і стабільність.
У свою чергу в більшості європейських держав сформоване сильне громадянське суспільство, що контролює владу. У своїй одностайності європейці єдині у всьому – від свідомого голосування на виборах до масової участі у страйках. Так, француз чи іспанець не стане штрейкбрехером і не почне працювати, коли в країні загальнонаціональний страйк.
А спробуйте у нас? Імовірніше, другий або третій українець погодиться працювати, якщо йому запропонують високу платню. Та й коли наше суспільство останній раз розпочинало страйк за свої права? Не будемо вже говорити про банальний підкуп виборців і активну участь майже всіх українців у механізмах корупції.
Як ви розумієте, українці сьогодні уже не готові функціонувати в державі на основі страху, але вони ще далекі від того, щоб особистим вчинком чи самопожертвою вплинути на ситуацію в країні.
Одночасно ми не помічаємо концентрації зусиль зі сторони влади і політичних партій у справі формування громадянського суспільства. Радше навпаки. Адже владним елітам легше дерибанити бюджет чи обманювати людей популістськими заявами, аніж постійно звітувати перед активною і самодостатньою громадою.
Однак в Івано-Франківську самоорганізувався громадський рух «Збережемо старий Івано-Франківськ» і його діяльність починає допомагати справі захисту історико-архітектурної спадщини міста. А інших способів організувати суспільство, як шляхом об’єднання зусиль активних людей, і немає. І напевно, ми не зможемо винайти велосипед і придумати щось нове.

Переглядів: 591 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]