Четвер, 18.04.2024, 20:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 22 » СУСПІЛЬСТВО
12:13
СУСПІЛЬСТВО
Хто розтрусить «віз сіна»?
22-й річниці незалежності України присвятили засідання дискусійного клубу «PRO-позиція» в Івано-Франківську. Обговорювана тема – трансформація політичних симпатій мешканців Прикарпаття. І зібрала вона чимало політиків, політологів, депутатів (народних і обласних), громадських діячів, представників бізнесу, журналістів.
Аналітичне дослідження з цього приводу надав директор Центру з інформаційних проблем територій НАН України Петро Жук, який детально зупинився на територіальних особливостях суспільно-політичних процесів і перспективах росту політичної активності населення Івано-Франківської області. Науковець визначив етапи суспільної активності за період з середини 80-х років минулого століття і дотепер.
Позиціонуючи себе як соціоінформатика, Петро Жук наголосив, що жителі Прикарпаття упродовж цього часу демонстрували досить радикальні суспільні настрої, особливо під час останніх парламентських виборів. Однак Прикарпаття ніколи не було лідером по полі-тичній активності з-поміж областей Галичини. Як і сам Івано-Франківськ ніколи не лідирував в цьому аспекті, оскільки дослідники простежують передові позиції на Долинщині і Тисмениччині.
Щодо перспективи, як науковець стверджує, то у найближчі роки Івано-Франківщині визначена роль регіону експериментальної соці-ально-політичної активності. Учасники дискусії майже солідарні в тому, що не слід опускати руки, треба кожному – крок за кроком – рухатися вперед і шукати нові форми реалізації національної ідеї. Саме такий месидж має дати Прикарпаття всій Україні, і шанси бути почутою в нашої області є. Хоча б тому, що ми маємо в Україні моральних авторитетів, навколо яких, за словами колишнього нардепа Романа Ткача, потрібно об’єднуватися. Такими авторитетами є для українців, до прикладу, Блаженнійший Любомир Гузар, письменниця Ліна Костенко, наш земляк Юрій Андрухович.
Кульмінацією засідання стала відеотрансляція виступу Юрія Андруховича на вічі у липні 1991 року в Івано-Франківську, що було присвячене річниці прийняття Україною (ще тоді радянською) Декларації про державний суверенітет. Його месиджі з тих часів, які закликали людей не складати руки, а включатися у нелегку і довгу боротьбу за утвердження і відстоювання незалежності, актуальні й нині. На жаль, констатує письменник сьогодні, ми відчуваємо у суспільстві різкий дисбаланс успіхів і невдач (на користь останніх). І в цьому унікальність саме нашої держави. «Успіхів занадто мало», – каже Ю.Андрухович.
Сьогодні українське суспільство, за висловом соціоінформатика П.Жука, образно нагадує картину Босха «Віз сіна»: на високій купі сіна розкошує знать, віз похилився, у нього відлетіло колесо, а внизу товчуться прості люди, які не можуть собі дати ради і зрушити той віз з місця… Наростання політичної активності в Україні науковець прогнозує аж на кінець другого десятиліття, визначаючи це певною циклічністю (згадайте: 1991-й, 2004-й). А жити достойно хочеться вже сьогодні. То почнімо рух до кращого з себе і вже тепер?
Наталка БОДНАРЧУК         

Переглядів: 677 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]