П`ятниця, 19.04.2024, 22:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 22 » СУСПІЛЬСТВО
12:11
СУСПІЛЬСТВО
Дивіться «Франкове Прикарпаття»
27 серпня, у день народження велета духу Івана Франка на івано-франківських телеекранах та вуличних моніторах міста транслюватимуться перші дві частини документального фільму  з циклу «Франкове Прикарпаття».
Автор та режисер стрічки Мирослав Бойчук у співавторстві з молодими істориками Романом Чорненьким та Петром Гаврилишиним започаткували цикл  фільмів під назвою «Документальна історія Прикарпаття». В них планується розповідати про історію нашого краю. І оскільки наше місто носить назву Великого Каменяра, автори розпочали свої документальні розвідки з цієї непересічної особистості в історії України – Івана Яковича Франка.
До уваги прикарпатців пропонуються перші дві частини документального фільму «Місто імені Франка» із циклу «Франкове Прикарпаття». Назва цих частин говорить сама про себе: «Скільки Франкового у Франківську?» та «Три кохання Івана Франка у Станіславові».
За словами Мирослава Бойчука, готові ще дві частини фільму: «Вони пам’ятають Франка» – про місця, пов’язані з перебуванням Івана Яковича у Станіславові,  та  «Місто імені Івана Франка» – про історію перейменування нашого міста.
У прикарпатській відеодокументалістиці тема Франка з’явилася чи не вперше. Тим значимішою вона стає, оскільки авторам фільму вдалося зібрати думки знаних на Прикарпатті  і в Галичині дослідників історії: Богдана Гавриліва, Петра Арсенича, Михайла Головатого, Ярослава Грицака, Михайла Гнатюка, Володимира Смирнова, Олександри Синиці, Степана Возняка. А також думки письменника Юрія Андруховича, спогади онука Івана Франка – Роланда Франка.
У фільмі також звучатимуть думки науковця, котрий свого часу висловив сумніви щодо кількості місць, пов’язаних з ім’ям письменника, заслуженого працівника культури України, директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Романа Горака.
Вперше у документальному висвітленні життя Івана Франка є намагання показати Каменяра не тільки як великого українського генія, а й як звичайну, земну, інколи грішну, хоч у багатьох випадках і неординарну особистість,  з усіма притаманними їй слабкостями та звичками.
Попри це  автори не могли промовчати і про поточні проблеми, пов’язані з історією самого міста, яке носить Франкове ймення. Адже досі в Івано-Франківську нема музею Каменяра, а деякі будинки, в яких перебував письменник, під загрозою знищення. До речі, про факт причетності одного із будинків нашого міста до історії життя та діяльності Івана Яковича його власники дізнались з вуст знімальної групи, безпосередньо під час зйомок, що говорить про недостатню поінформованість прикарпатців щодо життя та діяльності великого українця.
У цій ситуації варто згадати відомі слова Максима Рильського: «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього.  Хто не шанує видатних людей свого народу, той сам не вартий пошани». Вони надзвичайно актуальні і в наші дні. А документальна стрічка про Івана Франка, запропонована студією Мирослава Бойчука, якраз і є тією цеглинкою, з якої вибудовується майбутнє нашого народу.
Наш кор.
Переглядів: 652 | Додав: bond | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]