Вівторок, 23.04.2024, 08:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 30
Майдан потребує тигрЮЛІ,
а Президент – опозиції?..




У вівторок прем’єр-міністр Микола Азаров подав у відставку, а Верховна Рада України скасувала нещодавно прийняті «диктаторські закони». Якщо порівняти напружене політичне протистояння в країні з грою у шахи, то ще минулої суботи Віктор Янукович зробив «хід конем». Чи то відчай і страх перед «новою Коліївщиною» таки дотисли Президента, чи то черговий хитрий підступ його соратників втілюється в життя, але несподівана пропозиція опозиціонерам сформувати новий уряд на чолі з прем’єром Яценюком та віце-прем’єром Кличком, без сумніву, спантеличила опонентів. Втім, пропоновану ініціативу без п’яти хвилин «опортфелені» опозиціонери не підтримали.  Спочатку начебто до  виконання Януковичем «усіх вимог» (звільнення та закриття кримінальних справ майданівців, скасування «ручних» законів ... Читати далі »
Переглядів: 889 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Василь Чуднов – на телефоні



Голова облдержадміністрації Василь Чуднов після видворення зі стін «білого дому» перебуває на території області і керує процесами, що стосуються фінансово-господарської діяльності та життєзабезпечення краю. Про це повідомила прес-служба ОДА.

«На даний час, – цитує Василя Чуднова прес-служба, – урядом профінансовано усі соціальні виплати, за які держава взяла на себе відповідальність. Зокрема, сьогодні 100-відсотково виплачено заробітну платню працівникам бюджетної сфери, 100-відсотково виплачені пенсії, придбано пальне для автомобілів швидкої медичної допомоги, в повному обсязі профінансовано закупівлю медикаментів, харчування для учнів шкіл та вихованців дошкільних навчальних закладів. В даний час на Прикарпатті працюють дорожні служби, які здійснюють розчистку від снігу доріг держ ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

«Фури» не пройдуть

Івано-франківська міська влада проситиме Державтоінспекцію під час снігопадів і ускладнення погодних умов не пускати до міста великогабаритний великоваговий транспорт.

До цього керівництво міста спонукало звернення директора державного комунального підприємства «Електроавтотранс» Леоніда Яковця.
Він зазначив, що торік ДАІ робило це з власної ініціативи, а зараз так чомусь не робить. Тому так звані «фури», які транзитом рухаються через Івано-Франківськ, утруднюють рух громадського транспорту, а подекуди і взагалі його унеможливлюють. Так минулого понеділка «фури», яких через ожеледицю розвертало, кілька разів паралізували роботу тролейбусних маршрутів №№ 2, 3, 6 та №7, перегородивши їм проїзд вулицями Автоливмашівською, Івасюка, Стуса та Європейською площею.
Також «фури» застрягали на Набережній імені Василя Стефаника, яка перебуває в аварійному ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Небезпека зверху

Комунальники попереджають мешканців про небезпеку падіння з дахів під час відлиги бурульок і просять не паркувати авто поблизу будинків.

Рясні снігопади призвели до накопичення на дахах снігу. Під час денного потепління він топитиметься і сповзатиме, а нічні морози утворюватимуть бурульки, які при відлизі теж падатимуть. Тому комунальники просять мешканців не паркувати поблизу будинків автомобілі і закликають пішоходів бути уважними, рухаючись вузькими тротуарами, над якими з дахів звисатимуть бурульки.
Як повідомив заступник начальника управління інфраструктури департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Микола Матіїв, найближчим часом небезпечні місця комунальники обгородять сигнальними стрічками з відповідними оголошеннями, а також вживатимуть заходів для ліквідації небезпеки. До розчищення дахів від снігу та збивання бурульок зал ... Читати далі »
Переглядів: 679 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Мер закликає до роботи

Кожен на своєму місці має робити все належне, щоб місто у повній мірі функціонувало нормально.

З таким закликом міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звернувся на вівторковій апаратній нараді до керівників комунальних підприємств та начальників відділів і управлінь міськвиконкому. Він зазначив, що не називатиме конкретних виконавців, не перелічуватиме конкретних проблем і не озвучуватиме конкретних адрес, бо це стосується всіх.
«Влада у місті має показати, що вона є і у цей важкий час вирішує проблеми міста. Зараз дуже важливо всім робити все від них залежне, щоб все у місті працювало, як годинник», – сказав В.Анушкевичус і закликав всі проблемні питання, з якими звертаються люди, якомога швидше вирішувати у «робочому порядку».
Між тим, кількість звернень і скарг на різноманіт ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Ігор Росипайло, депутат ІФ міської ради, фракція «УДАР-Громадський форум»


Івано-Франківській ГО «Майдан» терміново необхідно створити шостий відділ…

Важливим кроком розвитку громадянського суспільства в Україні є створення Всеукраїнського об’єднання «Майдан».  Процес розпочався, але багато хто хоче завадити цьому, інтенсивно бореться проти існуючий владний режим, «роблячи ін’єкції» громадянському суспільству «лжепатріотами» та «псевдореволюціонерами».   
Не легкий процес створення обласного об’єднання «Майдан» і в Івано-Франківську. Були намагання його приватизувати, дехто прагнув отримати посаду, хтось хотів реанімувати себе як політика, а дехто не розумів, що відбувається. Загалом,  все логічно. Важливо, що при цьому процесі відбувається постійний діалог ініціативної групи, дискусії та дебати. Переконаний, що в дискусі ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

У що ми віримо?



«Давайте у ці трагічні дні кожен подивиться у свою душу, у глибину свого серця. Що ми там бачимо?! У що ми віримо?! У маленького скоцюрбленого хохла чи в незламного українця?! І нехай за вірою нашою нам і буде!» – закликав депутат Івано-Франківської міської ради від фракції ВО «Свобода» Михайло Сеньків, виступаючи на вічі з нагоди вшанування Дня Соборності 22 січня в Івано-Франківську.

Націоналіст наголосив, що цього дня знову звучать дзвони, тільки вони несуть сумну звістку про пролиту кров української нації. «95 років тому у Києві дзвони звіщали радісну новину про об’єднання ЗУНР та УНР в єдину Україну. Сьогодні у Києві також лунають дзвони, але цього разу вони звіщають сумні звістки: пролилася кров українців. Як 95 років тому, Україну роздирають зовнішні і внутрішні вороги! Росія лише чекає ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Вийшов, послизнувся, упав…
Найбільше вуличних травм в Івано-Франківську мешканці отримують на прибудинкових територіях.
Минулого тижня внаслідок вуличних травм за медичною допомогою до міського травмпункту звернулися 94 особи. Як свідчить статистика, більшість – 50 травм – люди отримали на прибудинкових територіях, 19 травм – на тротуарах, 12 – поблизу торгових закладів. Травмонебезпечними минулого тижня також були площа перед адмінбудинком на вул. Грушевського, зупинки громадського транспорту, міський парк та міське озеро, вулиці Чорновола та Січових стрільців.
Як повідомив представник управителя житлового фонду міськради – «Єдиного розрахункового центру», для очищення снігу на прибудинкових територіях підрядники ЄРЦ щоденно залучають дві з половиною сотні двірників, працюють дві снігоприбиральні машини. Однак цього недостатньо. Тому житлова управляюча компанія просить комунальників та шл ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Чи встоїть дитяча поліклініка?

Декілька днів тому появилася інформація, буцімто Івано-Франківська міська дитяча поліклініка перебуває у надто аварійному стані. Мовляв, фундамент тріснув настільки небезпечно, що потрібно в першу чергу займатися роботами щодо порятунку поліклініки. Чи насправді це так і наскільки катастрофічною є ситуація у поліклініці, з’ясовував «ЗК».

Як повідомили нас у міському управлінні капітального будівництва,  спеціально розроблений проект збереження фундаменту поліклініки вже давно є. От тільки за його реалізацію ніхто не береться. Чому так, ми намагалися з’ясувати у головного лікаря міста Тараса Масляка. Головний медик не заперечує того факту, що насправді із поліклінікою на вулиці Тичини не все так, як би цього хотілося. Проте й не називає цю ситуацію аж настільки критичною, щоб треба було кричати «караул, рятуйте».
Усю вину Тарас Роман ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Найдорожча дорога

На капітальний ремонт проїжджої частини Набережної імені Василя Стефаника необхідно 53 мільйони гривень.
Міський голова Віктор Анушкевичус видав розпорядження про створення комісії для обстеження інфраструктури Набережної ім. В.Стефаника. Комісія повинна знайти спосіб, у який найефективніше і найякісніше можна було б відремонтувати одну з найгірших у Івано-Франківську вулиць.


Нагадаємо, що торік міське управління капітального будівництва замовило розроблення проекту капітального ремонту проїжджої частини Набережної ім. В.Стефаника. Відповідно до нього, роботи вартуватимуть 53 мільйони гривень. Як свого часу інформували в УКБ, капремонт Набережної планували здійснювати у три етапи. Розпочати мали з найгіршої ділянки – від вул. Мазепи до вул. Левицького, де фактично необхідно збудувати нову дорогу, виставити  бордюри, прокласти дощову каналізацію ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Мавпа ні до чого?

До редакції «ЗК» зателефонувала стурбована мешканка Івано-Франківська і повідомила, що на перехресті вулиць Коновальця-Петлюри висить образливий рекламний щит. Жінка навіть передала короткий зміст побаченого. Як виявилося, на величезному рекламному плакаті зображена мавпа, а поруч написано такі слова: «Знала б мову, сиділа би в парламенті».

Ми одразу ж зателефонували керівнику комунального підприємства «Івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр» Вікторії Шахоріній. Вона, своєю чергою, повідомила, що їхня структура не має рекламних щитів, а тільки веде нагляд за належним їх використанням. За словами пані Вікторії, усі рекламні площі міста належать приватним структурам. Через декілька хвилин пані Шахоріна з’ясувала, що насправді мова стосується реклами «Перших київських курсів іноземних мов».
За словами пані Вікторії, навіть ще до розміще ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Кров Соборності


Ярослав Ткачівський, член Національної спілки письменників України,  депутат обласної ради, фракція ВО «Свобода»


У нашім серці – кров Майдану… А винен хто? – скажіть мені.
– Чом в Україні, Богом даній, вбивають нелюди синів,
стріляють в юнаків й дівчаток, у журналістів і в борців?
Невже їх кров – війни початок? Не зброя ж – прапор в нас в руці!
Усі ми – браття-українці, і кожен з нас – Вкраїни син.
І з нами впали на гостинці і білорус, і вірменин…    
А скільки цвіту у в’язниці? Вони благають із-за ґрат:
«Час бити в дзвони, українці, щоб світ почув дзвінкий набат…»
На подвиг кличе дух до волі,  тому й відкрите в нас лице,
нам жити в зоні вже доволі, де у народу вкрали все.    
Брати мої, вже час вставати – столиця рідн ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Як виграти грант

Геніальна ідея далеко не завжди є запорукою отримання коштів на її реалізацію. Тож варто знати певні правила гри.

Ознайомчі кроки
Шляхом фінансування різноманітних проектів гранти покликані реформувати суспільство, підштовхнути його до якісних змін. Різні фонди вибирають найбільш актуальні й проблемні сфери для конкретної країни і туди цілеспрямовано виділяють кошти.
Немає особливої різниці між українськими і закордонними донорами (фондами, що надають гранти), повсюди вимагають сувору звітність і прозорість. Так само не можна виокремити країни, з якими легше чи важче працювати, є лише організації з менше чи більше забюрократизованими процедурами.
З іншого боку, кожен донор встановлює свої правила. Але це не настільки суттєво, оскільки найголовніше – чіткість і дотримання загальних вимог написання грантів.
«Грант дають залежно від т ... Читати далі »
Переглядів: 888 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Жанна Мойсеєнко:
«До свого храму я ще йду»


У приміщенні літературно-мистецької світлиці Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відкрилася персональна виставка фотосвітлин Жанни Мойсеєнко. Жінка добре знаний на теренах Прикарпаття фотомайстер, а серед її постійних клієнтів чимало знаменитостей краю. Втім, попри своє велике захоплення портретними світлинами, пані Жанна вирішила показати й іншу сторону свого внутрішнього стану – того, який спонукає до роздумів.

– Пані Жанно, чому ви звернулися саме до теми духовності, до фотографій церков?
– Це був проект «Цинамонового хруща» і створювався досить давно – ще три роки тому. У той час побачила світ книжка Володимира Єшкілєва «Метафізика Карпат». Майже півроку ми їздили теренами області, де мені й доводилося фотографувати храми. Думаю, що сьогодні це дуже доречна виставка. Я переконана, що кожна людина пов ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Близьке і рідне
Відома івано-франківська художниця Юлія Совтус представила у «Бастіоні» нову виставку персональних робіт «Етюди». Це переважно мотиви рідного краю, зображені у синьо-жовтих тонах.
Від часу закінчення художнього факультету у 2002-му році вона майже щороку дивує шанувальників живописного мистецтва своїми роботами як у персональних, так і в колективних виставках. Цього разу Юлія вирішила вразити відвідувачів «Бастіону» своїм внутрішнім відчуттям чогось дуже близького і рідного – це подих рідного краю. Дивувати шанувальників прекрасного жінка має чим, адже серед захоплень Юлії – живопис, графіка, створення авторської біжутерії, фотографія та дизайн.

Картини про вічне
Відомий український художник Роман Бончук представив нову виставку живопису «Вакації з Вічністю». Це 19 колоритних картин, написаних олією, акрилом та тем ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (1)

Філармонія під опікою
В Івано-Франківську самоорганізувалася нова громадська ініціатива. Група відомих іванофранківців, відзначаючи високі здобутки колективу та керівництва Івано-Франківської обласної філармонії, «заманіфестувала» створення Громадської опікунської ради Івано-Франківської обласної філармонії.
«Ми, члени Опікунської ради Івано-Франківської обласної філармонії, цим маніфестом декларуємо свою підтримку керівництву та колективу філармонії в їхніх пошуках життєдайного творчого неспокою та реалізації мистецьких проектів. Своєю метою ми маємо як моральну підтримку митців філармонії, так, в перспективі, і сприяння в пошуках ресурсної підтримки за прикладом провідних мистецьких закладів Європи», – мовиться в оприлюдненому маніфесті опікунської ради.
До Громадської опікунської ради філармонії ввійшли відомі громадські діячі, юристи, журналісти, письменники, спортсмени, керівники, під ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Стартує чемпіонат
Аматори хокею Прикарпаття завтра розпочнуть свою першість. Організовує змагання обласний осередок ФХУ, що базується у Калуші. Боротьбу за перемогу поведуть чотири команди – Калуша, Бурштина, Заболотова та Коломиї.
Попри наявність в області двох критих ковзанок, усі матчі відбудуться під відкритим небом. Стартує турнір у Калуші на ковзанці на вул. Рубчака. Другий та третій тур (5 та 8 лютого відповідно) прийматиме Заболотів, де вже не перший рік облаштовують льодовий майданчик. Фінал змагань запланований у Бурштині 9 лютого. Тут ковзанку залили у спальному районі міста.
Участь у змаганнях беруть гравці, які проживають або народилися в Івано-Франківській області і ніколи не мали контрактів з професійними клубами.

Володимир ГОРОЩАК
Переглядів: 905 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Протиснулися у фінал
«Говерла» змагатиметься за Кубок України


Попри поразку у матчі-відповіді від южненського «Хіміка», франківська «Говерла» зуміла вибороти місце у «Фіналі чотирьох» Кубка України. Суперників розсудив лише овертайм…

Для «Хіміка», який продовжує виступи на євроарені, це була вже сьома гра у новому році (для «Говерли» - четверта). Зокрема, за три доби до повторної зустрічі з «Говерлою» южненці гостювали на майданчику берлінської «Альби». Можливо, саме втомою пояснюється та обставина, що господарі розпочали гру не надто агресивно. Як на тренуванні, – скаже згодом наставник южненців Карліс Мужнієкс.
Першу чверть господарі виграли з різницею у два очки. Однак на велику перерву команди пішли вже за переваги гостей – 31:32. Третя десятихвилинка не змінила співвідношення сил, а в четвертій перевага франківців за сумою двох матчів взагалі сягнула 14 очок!
Підопічні Євгена ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Станиславівські трафунки

Британська авторка детективів Аґата Крісті порівнювала життя маленького міста з калюжею. Одноманітно й сіро, проте лише на перший погляд. Якщо подивитися на воду з калюжі через мікроскоп, то можна побачити, що насправді  у ній просто вирує життя, яке приховане від нашого ока. Життя у старому Станиславові теж лише здавалося розміреним і спокійним. Насправді там відбувалися не лише важливі події, а й кумедні   і незвичні трафунки. Озброївшись історичною літературою і давньою пресою, спробуймо подивитися на життя старого міста «через мікроскоп».

Потяг-привид

Про цей містично-залізничний трафунок розповідає відомий львівський краєзнавець І. Лемко. Виявляється, повз Станиславів проїжджав загадковий потяг-привид.
В 1861 р. було відкрито перший залізничний маршрут у Галичині, а через кілька років після цього на коліях почали ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Додав: bond | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)